Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
W tym roku wybieram się drugi raz do cro - chciałbym wiedzieć w jakim terminie dojrzewają oliwki. Jak byłem na przełomie lipca i sierpnia to były jeszcze małe a chciałbym spróbować świerzych.
W cro warto kupić oliwki w sklepie ( nie są tanie )
z jednego powodu: zazwyczaj są niepestkowane dzięki czemu mają inny
bardziej intensywny smak. W Polsce też czasem mozna takie dostać ale to nie to samo już co słoiczek przywieziony w prezencie z Makarskiej ))).
Często na brzegu stoją wiekie beczki, długo nie wiedziałem dlaczego, aż jakiegoś dnia podpatrzyłem--były pełne świeżych oliwek. Druga połowa września. Czy ktoś wie dlaczego oliwki są moczone ? Pzdr
maciek1956 napisał(a):Często na brzegu stoją wiekie beczki, długo nie wiedziałem dlaczego, aż jakiegoś dnia podpatrzyłem--były pełne świeżych oliwek. Druga połowa września. Czy ktoś wie dlaczego oliwki są moczone ? Pzdr
Najprosciej rzecz ujmując chodzi o usunięcie związków zawierających goryczkę ( oliwki zielone one sa zbierane jeszcze w stanie niedojrzałym ). Oliwki czarne ( dojrzałe ) też sie moczy ale w czym innym - najczęsciej w solance + mieszanina przypraw w celu poprawy ich smaku.