Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Oliwa z oliwek

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
crodream
Croentuzjasta
Posty: 266
Dołączył(a): 27.04.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) crodream » 28.08.2012 21:41

demi-duox napisał(a):A co z tą oliwą było nie tak jak powinno?


zapewne rozcieńczona, po 2 tyg od powrotu nie dało się wlać na rozgrzaną patelnię
demi-duox
Cromaniak
Posty: 1349
Dołączył(a): 15.06.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 29.08.2012 08:52

crodream napisał(a):
demi-duox napisał(a):A co z tą oliwą było nie tak jak powinno?


zapewne rozcieńczona, po 2 tyg od powrotu nie dało się wlać na rozgrzaną patelnię


To byłoby widać, chyba że rozcieńczana olejem rzepakowym ale wtedy z używaniem nie byłoby problemu.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 29.08.2012 11:56

crodream napisał(a):
demi-duox napisał(a):A co z tą oliwą było nie tak jak powinno?

zapewne rozcieńczona, po 2 tyg od powrotu nie dało się wlać na rozgrzaną patelnię

Co to znaczy, "nie dało się wlać na rozgrzaną patelnię"? Jesli chodzi o to, że trzymana w lodówce oliwa "skrystalizowała się", to jest to całkiem normalne... ba.. lodówka to najlepszy test, by skprawdzić, czy oliwa nie została wymieszana z czymś innym... Jeśli wymieszano ją na przykład z olejem , to oliwa "oddzieli się" od oleju...olej zostanie zdecydowanie bardziej płynny, niż "skrystalizowana" oliwa z oliwek....
Wystarczy wystawić butelkę oliwy na temp. pokojową i znowu będzie płynna. Nie trzeba przechowywać jej w lodówce; ważne tylko, by butelka była szklana i ciemna; inaczej będzie jełczeć.
crodream
Croentuzjasta
Posty: 266
Dołączył(a): 27.04.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) crodream » 29.08.2012 14:50

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Co to znaczy, "nie dało się wlać na rozgrzaną patelnię"? Jesli chodzi o to, że trzymana w lodówce oliwa "skrystalizowała się", to jest to całkiem normalne... ba.. lodówka to najlepszy test, by skprawdzić, czy oliwa nie została wymieszana z czymś innym... Jeśli wymieszano ją na przykład z olejem , to oliwa "oddzieli się" od oleju...olej zostanie zdecydowanie bardziej płynny


było dokładnie tak jak piszesz, nie dało się wlać bo "pryskała" po wlaniu na patelnię, normalnie jakby były w niej krople wody tylko nie wiem skąd się wzięły no chyba że użyty olej był baaaardzo kiepskiej jakości

ważne tylko, by butelka była szklana i ciemna; inaczej będzie jełczeć.

butelka była jasna a jakoś nie pomyślałem aby ją przelewać :(
piszpunta
Podróżnik
Avatar użytkownika
Posty: 21
Dołączył(a): 08.04.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) piszpunta » 29.08.2012 15:47

zapewne rozcieńczona, po 2 tyg od powrotu nie dało się wlać na rozgrzaną patelnię

Oliwy z oliwek nie powinno się używać do smażenia.
crodream
Croentuzjasta
Posty: 266
Dołączył(a): 27.04.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) crodream » 29.08.2012 16:50

piszpunta napisał(a):
zapewne rozcieńczona, po 2 tyg od powrotu nie dało się wlać na rozgrzaną patelnię

Oliwy z oliwek nie powinno się używać do smażenia.


to że oliwa z oliwek traci nieco swoje dobre właściwości przy podgrzaniu do wysokiej temperatury (powyżej 200stopni) wcale nie oznacza że nie można na niej smażyć.
Polecam artykuł magazynu Journal of Medicinal Food na temat oliwy z oliwek.
piszpunta
Podróżnik
Avatar użytkownika
Posty: 21
Dołączył(a): 08.04.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) piszpunta » 29.08.2012 17:23

to że oliwa z oliwek traci nieco swoje dobre właściwości przy podgrzaniu do wysokiej temperatury (powyżej 200stopni) wcale nie oznacza że nie można na niej smażyć.
Polecam artykuł magazynu Journal of Medicinal Food na temat oliwy z oliwek.

Nie napisałem że nie można tylko ze nie powinno sie smażyć. Jak ktoś chce niech sobie nawet smaży na musztardzie hihi jego wybór. moim zdaniem, oliwa z oliwek pomijając całkowicie aspekty zdrowotne, bo nie odrzywiam sie zdrowo i nie lubie sie zdrowo odrzywiać, ma za mocny (intensywny) smak i zapach do smażenia.
jogi125
Odkrywca
Posty: 107
Dołączył(a): 25.02.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) jogi125 » 25.02.2013 09:13

gdzie w Rogoznicy od prywatnego producenta można kupić dobrą oliwę z oliwek i wino
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.02.2013 09:57

jogi125 napisał(a):gdzie w Rogoznicy od prywatnego producenta można kupić dobrą oliwę z oliwek i wino

Jedna stara i niezmienna zasada: zapytaj swojego gospodarza!!!
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 25.02.2013 10:23

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
jogi125 napisał(a):gdzie w Rogoznicy od prywatnego producenta można kupić dobrą oliwę z oliwek i wino

Jedna stara i niezmienna zasada: zapytaj swojego gospodarza!!!


Tak, to jest podstawowa zasada.
W okolicy Rogoznicy kupiłem tak wyśmienitą oliwę, że nawet Leon ją chwalił.
Jadąc drogą z Rogoznicy w kierunku Trogiru masz miejscowość (jeśli dobrze pamiętam) Podorljak. Skrzyżowanie, skręć w kierunku morza i po prawej stronie masz coś co nazywa się "Eko farma", ale wygląd o tym nie świadczy. Wejdź i ...uwierz, mają super oliwę i niezłe wino, chociaż lepsze pijałem. Właścicielka albo zagada gościa, albo uraczy go sporą "czaszu" wina (kufel 0.5 l). Poczęstuje winogronami, pomidorami i ew herbatnikami :wink:
Skręcając w prawo, po lewej masz stragan z winem, rakiją, oliwą, to nie to miejsce, do "mojej" pani wjedź w podwórze.
Olisia
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 134
Dołączył(a): 18.06.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olisia » 28.02.2013 14:48

Dokładnie - my zawsze pytamy gospodarzy gdzie najlepiej kupić oliwę czy wino.
Ale nie udało mi się już nigdy kupić Proska takiego jak 10 lat temu w Primostenie - gęsty i lepki jak miód.
Zresztą oliwa też była super - kupowana w Primostenie Burnji w jakimś gospodarstwie.
jogi125
Odkrywca
Posty: 107
Dołączył(a): 25.02.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) jogi125 » 28.02.2013 21:12

Aleś narobił mi smaka może przypomnisz się jak trafić do tych gospodarzy w Pirmosten po olwe i wino
shellpln
Autostopowicz
Posty: 3
Dołączył(a): 09.08.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) shellpln » 31.07.2014 09:36

Kochani czy możecie polecić na Korculi miejsce w którym warto kupić oliwę z oliwek.
Wszyscy tutaj ją robią ale nie każda jest dobra niestety.
palabdul
Autostopowicz
Posty: 2
Dołączył(a): 29.08.2015
Prośba - chorwacka oliwa z oliwek

Nieprzeczytany postnapisał(a) palabdul » 29.08.2015 18:42

Witam serdecznie forumowiczów,

Chorwację mieliśmy przyjemność odwiedzić kilka razy - za każdym razem przywoziliśmy sobie nieco przepysznej oliwy z oliwek. W tym roku niestety moje zdrowie stanęło na przeszkodzie. Zapasy oliwy mamy już na krytycznym poziomie i w związku z tym postanowiłem napisać do Was, Cromaniacy.
Czy znajdzie się wśród Was osoba, która przywiozłaby kilka litrów tego wspaniałego oleum? 2-3 litry wystarczą, jeden też będzie mile widziany. Jesteśmy z Poznania, mamy pojazd - możemy podjechać do okolicznych miast.

Pozdrawiamy
Judyta i Wojtek

P.S. Byłoby cudownie gdyby ktoś właśnie wracał z (lub przejeżdżał) Pogdory (koło Makarskiej) - mieszka tam Vicenco Pivac, przesympatyczny człowiek który gościł nas w zeszłym roku. Vicenco produkuje oliwę, którą chętnie (w miarę możliwości) się podzieli - za symboliczną kwotę.
asikx
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1330
Dołączył(a): 22.03.2002
Re: Prośba - chorwacka oliwa z oliwek

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 29.08.2015 22:38

palabdul napisał(a):Witam serdecznie forumowiczów,

Chorwację mieliśmy przyjemność odwiedzić kilka razy - za każdym razem przywoziliśmy sobie nieco przepysznej oliwy z oliwek. W tym roku niestety moje zdrowie stanęło na przeszkodzie. Zapasy oliwy mamy już na krytycznym poziomie i w związku z tym postanowiłem napisać do Was, Cromaniacy.
Czy znajdzie się wśród Was osoba, która przywiozłaby kilka litrów tego wspaniałego oleum? 2-3 litry wystarczą, jeden też będzie mile widziany. Jesteśmy z Poznania, mamy pojazd - możemy podjechać do okolicznych miast.




Zapomnij. W tym roku nie ma chorwackiej oliwy. Zasługa ubiegłorocznych cyklonów.
Lepiej iść do pierwszego z brzegu polskiego marketu - kupisz to samo, co w Chorwacji, a oszczędzisz przy tym parę złotych.

R.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne


  • Podobne tematy
    Ostatni post

cron
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone