Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Okrug Gornji, zatoka Mavarcica - jakie atrakcje itd?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
supamc
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) supamc » 28.07.2008 11:53

Jedziemy za 2,5 tygodnia do Okrugu Gornjiego, bedziemy mieszkać w okolicach zatoki Mavarcica:

Obrazek
mam kilka pytań..

Jak sie prezentuje owa zatoka, czytalem ze woda nie jest tam za czysta..?
Są jakieś sklepy/knajpki w okolicach?
Gdzie wlasciwie w tej miejscowosci jest tzw centrum? gdzie odbywa sie zycie nocne itd..
Wiem ze w okolicach jest centrum nurkowe, przystań, a czy jest jeszcze cos godnego uwagi i wartego zwiedzenia?

Jedziemy autokarem wiec ciezko bedzie sie poruszac na wieksze odleglosci bez samochodu. mam jednak nadzieje ze cos tam zobaczymy:)
pozdrawiam cromaniakow
Janek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janek » 28.07.2008 15:23

Jeżeli czytałeś o czystości wody w tej zatoczce, to już wiesz... Plaża żwirowa szerokości około 3 m, za plecami mur oporowy, nad głową ulica (niezbyt ruchliwa). Przy plaży "mała gastronomia" tzn. budka z napojami, kilka parasoli. Po drugiej stronie ulicy sklepik "ze wszystkim". Do głównej plaży - stosunkowo niebrzydkiej, z palmami - około 1 km. Tam też znajdziesz czynne do późnej nocy knajpki, supermarket, pocztę itp. Więcej atrakcji w Trogirze (około 4 km), niestety spacer raczej odpada, bo jedyna ulica jest wąska i pełna samochodów. Podobno czaeem jeździ autobus, ale mnie nie udało się na niego trafić, a rozkładu na przystanku nie było.
Polecam spacer brzegiem morza od Marvacice w kierunku południowym - na końcu miejscowości jest knajpka na skałach z super widokiem.
Pozdrawiam
Janek
Margola64
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Margola64 » 28.07.2008 16:49

Do Trogiru można bez problemu popłynąć taksówką wodną- chyba co pół godziny odpływają- cena za bilet 15 kun. Z zatoki nad którą będziecie do przystani to ok 15-20 min spacerkiem. Poza tym można znaleźć ładne miejsce do plażowania i pływania idąc wzdłuż wybrzeża w kierunku wschodnim. Warto pójść ok 20 min- bardzo przyjemną żwirkową ścieżką i dojść do całkowicie odludnych miejsc- tam woda jest krystalicznie czysta-ale bez karimaty czy gąbkowego materaca trudno jest ułożyć się na bardzo ostrych skałkach.
Co drugi dzień w porcie organizowane są koncerty, festyny itp- informacja z lipca- ogłoszenia o imprezach rozwieszone są "w mieście".
Poza tym polecam wycieczkę do Splitu- również stateczkiem z miejscowości Slatine- cena 17 kun- najlepiej wypłynąć rano- o 8 lub 8:30 -wtedy w Splicie jeszcze nie ma tłumu turystów i można spokojnie porobić zdjęć i pozwiedzać.
Pozdrawiam:)
supamc
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) supamc » 29.07.2008 11:58

Margola64 napisał(a):Poza tym można znaleźć ładne miejsce do plażowania i pływania idąc wzdłuż wybrzeża w kierunku wschodnim. Warto pójść ok 20 min- bardzo przyjemną żwirkową ścieżką i dojść do całkowicie odludnych miejsc- tam woda jest krystalicznie czysta-ale bez karimaty czy gąbkowego materaca trudno jest ułożyć się na bardzo ostrych skałkach.

Trzeba bedzie to sprawdzic:)
Margola64 napisał(a):Co drugi dzień w porcie organizowane są koncerty, festyny itp- informacja z lipca- ogłoszenia o imprezach rozwieszone są "w mieście".

Chodzi o port w Trogirze czy Okrugu Gornjim (jesli takowy istnieje)?
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 30.07.2008 09:56

Z pewnością chodzi o starówkę w Trogirze.
Pozdrawiam.
supamc
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) supamc » 25.08.2008 09:51

Właśnie wróciłem...jestem ZACHWYCONY :)

Te imprezy o których wyżej mowa odbywają się przy przystani w Okrugu Gornjim.

Z atrakcji przy Mavarcicy polecam pójście na południowy zachód od zatoczki, kawałek za klubem nurkowym, miedzy dwoma małymi plażyczkami, 20-30m od brzegu kilka metrów pod wodą leży zatopiony stateczek (kuter rybacki?) - widoki niesamowite, szkoda tylko że nie miałem aparatu do robienia zdjęć pod wodą:)

Taksówki wodne faktycznie co pół godziny-cena 15kn.

Woda przy plażyczce przy Mavarcicy faktycznie bez rewelacji, ale 100-200m dalej w obydwie strony jest już krystalicznie czysta (widoczność na 10-15m, mnóstwo ryb, jeżowców no i wrak statku;)

pozdrawiam
Margola64
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Margola64 » 27.08.2008 18:54

Jedynym minusem pobytu na wyspie Ciovo są komary...nawet urządzonka odstraszające otrzymane od gospodarzy nie radziły tym krwiopijcom.
Tak, wiem, Janusz zaraz by poprawił- komarzyce nie komary-ale i tak gryzły paskudnie.
Pozdrawiam :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.08.2008 20:25

Margola64 napisał(a):Jedynym minusem pobytu na wyspie Ciovo są komary...nawet urządzonka odstraszające otrzymane od gospodarzy nie radziły tym krwiopijcom.
Tak, wiem, Janusz zaraz by poprawił- komarzyce nie komary-ale i tak gryzły paskudnie.
Pozdrawiam :)

Sama się poprawiłaś :lol:
Nie byłem na Ciovo , ale jakoś w komarzyce w Chorwacji nie mogę uwierzyć. Widocznie gryzą one paskudnie tylko na kwaterach, mnie w czasie pobytu na różnych kempingach omijały i nie gryzły.
cytrynkaa
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cytrynkaa » 28.08.2008 10:21

Witam. To był mój pierwszy raz w Chorawacji. Padło na wyspę Ciovo i Okrung Gornij. Są pewnie i piękniejsze miejsca, ale mimo wszystko pobyt można zaliczyć do udanych. Mieszkałam w hotelu Villa Katarina. Nie chodziłam na miejską plażę bo tłoczno. Ta nizej hotelu może nie była zbyt dobrze zagospodarowana, ale za to kameralnia. Woda czysta. Jeżowców nie ma!! A bałam sie tego starsznie ;) Dużym plusem jest bliskość Trogiru, który urzekł mnie niesamowicie. Przepięknie!!!! Warto wybrać sie tam zarówno w nocy, jak i w dzień. Małe uliczki, przestare kamiennice, jednym słowem wiiielkie muzeum tętniące życiem. Taksówki wodne kursują do 23ciej. Nie miałam szans aby pojechać własnym transportem, więc wybrałam ofertę z biura podróży z dojazdem autokarem. Jeśli ktos planuje podobnie polecam gorąco pobyt w Villa Katarina. Pyszne jedzenie - śniadania i obiadokolacje w zupełności do syta. Nie trzeba dożywiać sie na mieście. Obiekt rodzinny z basenem. Jedyny minus, że trochę na uboczu Okrungu, ale za to spokojnie. Polecam. :D

[url][/url]

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone