Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Okrug Gornji (Čiovo) - Plaża

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marrconi
Plażowicz
Okrug Gornji (Čiovo) - Plaża

Nieprzeczytany postnapisał(a) marrconi » 07.08.2013 07:37

cześć,

Niebawem mój pierwszy wyjazd do Cro. Zatrzymujemy się w Okrug Gornji (Čiovo) [na ulicy Dražice 4a].
Gdyby nie fakt, że jedziemy autokarem, to pewnie bym o nic nie pytał - wsiadłbym po prostu w auto, przejechał całą wyspę i bym sam zobaczył gdzie są najfajniejsze plaże - a tak zwracam się z prośba do Was.

Gdzie najlepiej na plaże ? Północ, a może południe? Z tego co widzę będziemy zakwaterowani po środku wyspy (odległość do plaży południowej i północnej będzie taka sama). Prośba o wskazówki.

Pozdrawiam
kasiaa2604
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiaa2604 » 07.08.2013 08:34

Witaj, ja byłam raz stricte na wakacjach w Okrugu Gornji, w zeszłym roku tylko przejazdem. Patrząc na mapę, Twoja ulica nie znajduje się bezposrednio przy plaży, kawałek trzeba będzie przejść (chociaż nie wiem jak mam już wierzyć tym mapom, bo wg nich, mój apartament jest 1,5km do plaży, a w rzeczywistości ok.500m....) Ale wracając, będąc na Ciovo, byłam mniej więcej w tym miejscu co Ty, tylko, że zaraz przy plaży. Plaża totalnie kamienista, wręcz z głazami, ale łatwo znaleźć miejsce, w którym wyłożyć można się jak w fotelu :) Morze było idealne, nawet kiedyś delfiny tam podpłynęły (niestety widziałam je tylko z balkonu). Ja miałam bezpośrednie zejście na plaże z terenu mojego apartamentu (schodzilo się po schodach). Innych plaż nie kojarzę, w zeszłym roku tez byłam na Ciovo, tylko 1km od Trogiru (za mostem w lewo, a nie w prawo jak wy pojedziecie). Plaża była żwirowa, wejście do plaży idealne. Ale w Okrugu tylko kojarze kamieniste, bądź betonowe.
marrconi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marrconi » 07.08.2013 09:05

Dziękuję Kasiu za odpowiedź. Troszkę mnie podłamałaś, że tylko betonowe i "głazowe" plaże :(

Ktoś może jeszcze będzie miał jakieś informacje na ten temat? Jestem ciekaw na którą stronę na plaże chodzić:
Oznaczone kolorem czerwonym czy zielonym ? - czy bez znaczenia...

http://images.tinypic.pl/i/00427/6gq29okhnns4.jpg
kasiaa2604
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiaa2604 » 07.08.2013 09:21

Takie plaże mają także swoje plusy, naprawdę nie musisz się podłamywać, bo Chorwacja jest piękna i gdziekolwiek będziesz, będziesz zachwycony :) Na początku mnie ta plaża kamienista przeraziła, no bo jak się położyć, opalić, zrelaksować. Ale z biegiem czasu tak się przyzwyczaiłam, że mi to zupełnie nie przeszkadzało :) Zresztą może się okazać, że traficie na żwirowe, bo wiem, że też tam takie są :)
kasiunia126
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiunia126 » 07.08.2013 09:22

Ja polecam te plaże oznaczone na czerwono, bo tam są żwirkowe. Byłam w zeszłym roku na ul. Tudorski Put, także możesz w mojej relacji zobaczyć tamtejsze plaże. Pozdrawiam ciovo-okrug-gornji-2012-t38938.html?hilit=okrug%20gornji%20ciovo%202012
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 07.08.2013 10:32

Przyzwoitą plażą, sztucznie wysypaną drobnym żwirkiem, jest Copacabana - to plaża miejska w Okrug, łatwo do niej trafić.

Fajniejsze plaże są na południu wyspy, ale ciężko do nich dotrzeć bez samochodu.

M.in. zdjęcia z Copacabany i jednej z plaż na południu - Uvala Duga, możesz obejrzeć w mojej relacji z Ciovo:
W Salonie u cesarza i dinozaurów - Ciovo 2011.

Miłych wakacji! :hut: :papa:

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone