Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Okrug Gornji - czy warto?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.10.2008 23:38

Ewa 40 napisał(a):Januszku-dziękuję Ci za udostępnienie utworków Borisa. :D Myślę,że nie tylko mi się jego twórczość podoba :D

Miłego słuchania , też lubię posłuchać jego piosenek na zmianę z innymi wykonawcami :lol:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 30.10.2008 06:42

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 172b9e074d
wpatrywanie się w wodę i brodzenie po kolana :wink:
,,W sezonie Okrug Gornij przypomina zatłoczony Sopot (plaża raczej wąska, sztucznie usypany żwirek - za nim wąski chodniczek i pas "barowy" - później już ulica, za którą stoją apartamentowce).
Nie zgodzę się, żeby była to dobra baza wycieczkowo-wypadowa z jednego względu - gigantyczne korki na mości łączącym wyspę z Trogirem. Mam nadzieję, że we wrześniu będziesz tam miał mniejszy tłok i czystszą wodę. ''
,,Przy zjeżdzie do Trogiru z autostrady uważaj bo będziesz zjeżdżał bardzo krętą drogą w dół. W samym Trogirze w zależności od pory dnia lepiej złóż lusterka boczne bo możesz je stracić. Jeśli chodzi o wyjazd z wyspy do Trogiru to nie pchaj się samochodem tylko jeżdzij autobusem opłata 10kun w jedną strone. Co do plazy to rzeczywiście plaża w centrum wyspy Copacobana jest bardzo przeludniona ale jezeli pojedziesz droga dalej w górę wyspy to dojedziesz do pełnego morza i tam jest dopiero raj , mało ludzi, woda super itd. ''
wybiórcze wspomnienia :wink:
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 30.10.2008 11:53

Witam

Nie zaliczam się do tych co to nad wszystko przedkładają wypoczynek tylko i wyłącznie w Chorwacji, jednak "dziwakiem" czy malkontentem też nie jestem.
A do Chorwacji jeżdżę świadomie znając topografię tego pięknego kraju i nieprzymuszony przez nikogo (chyba, że o czymś nie wiem). Mieszkając w bungalowach, prywatnych kwaterach typu pokój czy apartament mamy pogląd też na warunki bytowania i nic nas nie zniechęciło, bo świadomi jesteśmy ich kultury bycia i życia.
W temacie Chorwacji, tak jak w życiu, warto widzieć pozytywy, smutasom i ponurakom żyje się trudniej.

To też plaża z Ciovo.
Obrazek

Na zdjęciu można pokazać wszystko, zależy tylko jak i co chcemy pokazać.

A tak na marginesie, nigdy bym się nie odważył zabierać głosu nt miejscowości o której wiadomości czerpałbym z internetu, żadną też sztuką jest nabić sobie 11 postów w jednym temacie wnosząc do tematu: ble ble ble.
Po wpisach na forum widać, że jesteśmy w jesiennej porze roku, czepianie się opinii innych, przytyki i postawa mądrego nad mądraliną.

Wniosek - (jak w temacie-WARTO!) Ciovo polecam, tak jak polecam Privlakę k/Zadaru, czy choćby Caorle we Włoszech. Dla każdego coś innego, ważny jest jednak świadomy wybór.

pozdrav :papa: :hut:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.10.2008 12:06

bonar napisał(a):A tak na marginesie, nigdy bym się nie odważył zabierać głosu nt miejscowości o której wiadomości czerpałbym z internetu, żadną też sztuką jest nabić sobie 11 postów w jednym temacie wnosząc do tematu: ble ble ble.
Po wpisach na forum widać, że jesteśmy w jesiennej porze roku, czepianie się opinii innych, przytyki i postawa mądrego nad mądraliną.

Zabieram głos w temacie po raz 12-ty :wink: (13-tego się nie boję) :lol:

Forum i temat jest po to , aby dyskutować i wymieniać poglądy.

Pozdrav.
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 30.10.2008 12:09

:lol: :lol: :lol:
kropeczka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropeczka » 30.10.2008 13:25

Napisze krótko...pojechałam na Ciovo lekko przestraszona tekstami z forum.Korki na moście z Trogiru i tłum na plazy w Gronij troche mnie zdołował, ale na szczęscie mieszkalismy w Okrug Donij a tam było spokojnie , i sielsko. Na Ciovo każdy może wybrac cos dla siebie. Tłum i knajpy , albo odludzie. Są miejsca okropnie brzydkie i apartamentowce jak kwadrotowe pudła, ale sa tez urokliwe zatoczki i stare kapliczki. Czy sie komus podoba czy nie to kwestia gustu.
I to by było na tyle.....choc nie całkiem krótko :D
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 30.10.2008 14:06

kropeczka napisał(a):I to by było na tyle.....choc nie całkiem krótko :D

Ale całkiem sensownie. :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.10.2008 14:19

kropeczka napisał(a):I to by było na tyle.....choc nie całkiem krótko :D

Amen .... kropeczka :wink: :lol:

post 13 w temacie :wink:
beatusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beatusia » 30.10.2008 19:39

Byłam na Ciovo-Donji Okrug i mogę go polecić każdemu kto lubi ciszę i spokój;-))jeżeli ktoś jest bardzo upierdliwy to minusy wszędzie znajdzie;-))))ale jak się jedzie na wakacje to trzeba wyluzować;-))) a gdy komuś nie pasuje to niech lepiej w domu zostanie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.10.2008 20:21

beatusia napisał(a):Byłam na Ciovo-Donji Okrug i mogę go polecić każdemu kto lubi ciszę i spokój;-))jeżeli ktoś jest bardzo upierdliwy to minusy wszędzie znajdzie;-))))ale jak się jedzie na wakacje to trzeba wyluzować;-))) a gdy komuś nie pasuje to niech lepiej w domu zostanie.

Skoro Beatusia "čiovusia" to co wyżej napisała , to znaczy że warto jechać na Čiovo :lol: :papa:
beatusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beatusia » 30.10.2008 20:27

hahahhaha Januszku a na przyszłe wakacje nowa ksywka;-)))) Uważam że wszędzie warto jeśli jedzie się z odpowiednim nastawieniem. Jeśli ktoś z góry zakłada że będzie źle to pewnie nic mu nie spasuje;-))) To tak jak z pójściem do dentysty ......jeśli ktoś się nastawi ze będzie bolało to choćby dostał"fefnascie "znieczuleń i i tak powie że go boli;-))) A my(czytaj Polacy)lubimy narzekać i widzieć u innych wady a nie spojrzymy jaki u siebie mamy syf!!!!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.10.2008 21:13

Była ksywka "pagusia" i "čiovusia" to jaka będzie ta przyszła, wiesz już gdzie jedziesz w 2009 roku :?: :?:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 30.10.2008 21:15

Janusz zdziecinniał na starość i wkleja obrazki i piosenki i przytakuje tym co chwalą. :wink: Przytak ciovaty się to nazywa.Jako opiekun tego działu powienien popełnić sepuku przez zanurzenie się w Zatoce Kasztelańskiej albo Kanale Trogirskim. :D

,,Poznaj Okrug Gornji
Okrug Gornji możemy rozdzielić na kilka dzielnic.

- Saldun (przy zatoce Saldun)- to zachodnia część Okruga Gornjego i najbardziej popularna dla rodzin z małymi dziećmi ,ponieważ właśnie tu znajduje się największa plaża na wyspie Ciovo (długość plaży wynosi około 1 km) Jest to plaża żwirkowa i jest bardzo odpowiednia dla małych dzieci. Przy tej plaży znajdują się liczne kawiarenki gdzie można się odświeżyć zimnymi napojami,lodami oraz smaczną kawką. W tym rejonie(SALDUN) znajduje się kilka największych marketów na Ciovo - KERUM, KONZUM, TOMMY gdzie warto kupować codziennie zakupy. Również znajduje się tu kilka restauracji wśród, których możemy polecić restauracje/pizzerie LEONARDO znajdująca się przy małym porcie na końcu plaży.''
waldeq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldeq » 30.10.2008 21:41

kropeczka napisał(a): Na Ciovo każdy może wybrac cos dla siebie. Tłum i knajpy , albo odludzie. Są miejsca okropnie brzydkie i apartamentowce jak kwadrotowe pudła, ale sa tez urokliwe zatoczki i stare kapliczki. Czy sie komus podoba czy nie to kwestia gustu.

Masz rację! Każdy tu znajdzie coś dla siebie. Odwiedziłem Slatine, Okrug Donji ale najbardziej podobało mi się tam, gdzie się zatrymałem. Byłem w Okrugu Gornjim ale od strony Zatoki Mavarstica. Przyznaję, że jak wjeżdżałem na Ciovo i mijałem słynną plażę Copacabana to byłem załamany bo nie tak sobie wyobrażałem plażowanie. Okazało się, że z drugiej stronyOkrugu jest inaczej i tamtejszy klimacik bardzo mi odpowiadał.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.10.2008 22:01

AndrzejJ. napisał(a):Janusz zdziecinniał na starość i wkleja obrazki i piosenki i przytakuje tym co chwalą. :wink: Przytak ciovaty się to nazywa.Jako opiekun tego działu powienien popełnić sepuku przez zanurzenie się w Zatoce Kasztelańskiej albo Kanale Trogirskim. :D

Nie czytasz dokładnie tego co piszę , albo masz problemy z pamięcią :wink:
Napisałem, że gdybym wybierał się na Čiovo, to tylko do miasteczek od strony morza , nigdy od strony Trogiru , a nad Zatoką Kasztelańską nigdy bym nie wynajmował kwatery i wszystkim bym to odradzał, tak jak Ty odradzasz pobyt na Čiovo.

A co powiesz o nowym moście na Čiovo :?:

Masz coś przeciwko obrazkom i piosenkom , czy jest zakaz ich wklejania.
Nikt nie każe Ci tych piosenek słuchać :lol: a ja się cieszę , że choć jedna osoba piosenki sobie pobrała.
Jeśli ktoś chwali pobyt na Ciovo (jak widzisz, jest takich osób wiele), a ja im przytakuję - to mogę być dla Ciebie "przytakiem ciovatym" :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Okrug Gornji - czy warto? - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone