Witajcie. Zna ktoś może to miejsce? Może jakaś informacja, którędy na fajna plaże dla dzieci?
Pozdrawiam wszystkich Cro maniaków.
sneer napisał(a):Ktoś kto wybiera się do tej części Okrugu wypożyczonym na wakacje busikiem niech się 2 razy zastanowi.
Lepiej niech zastanowi się każdy, kto wybiera się na Ciovo, nawet własnym autem Trogir tak, Ciovo nie.
wrai napisał(a):Hej, znam to miejsce. Spędziłem w Okrugu 9 dni w zeszłym roku, na Rastici IV, a przez ulicę którą wskazujesz spacerowałem do/z tzw. plaży "copacabana". I jeśli masz dzieci to i Ciebie to czeka bo to jest dostępne po "Twojej" stronie starcza tylko w określonych przypadkach.
Zależy co lubicie, jak się zamierzacie poruszać po okolicy, jak wymagający jesteście itp.
Rozsądna duża plaża, to wspominania "copacabana" (będziecie ją widzieć po prawej stronie jakieś 1,5 kilometra od wjazdu na Ciovo), od Was jakieś 20 minut marszu przez gaj oliwny jak z z filmu "Pasja" - to jest ta zielona strefa na północ od Waszej lokalizacji. Ale bardzo spoko ścieżka, może pierwszy raz nieco pobłądzicie, ale naprawdę nic strasznego tamtędy iść.
Druga opcja to mała, ale niezwykle fajna plażyczka (o ile będzie czysta) z drobniuśkimi kamykami tutaj: https://goo.gl/MllL9z Byliśmy w czerwcu, łagodny spadem, pusto, miło, ale mnóstwo drobnych śmieci różnego pochodzenia spowodowało, że nie zaglądaliśmy tam po pierwszym kontakcie. Może w tym roku będzie lepiej.
Kolejny temat - marsze do Trogiru z Waszego lokum - ja bym się nie nastawiał zwłaszcza z dziećmi, zwłaszcza przy 30 st. C. To nie jest dobry pomysł, a na pewno nie codziennie.
Z drugiej strony korki: czasami był luz, ale czasami blokowało się nieco (5-40 minut), a to w połowie czerwca, to nawet nie chce myśleć co tam się dzieje w lipcu i sierpniu.
Polecam:
- wycieczkę statkiem do Splitu i powrót statkiem ze Splitu, bo my wybraliśmy na powró tamtejszy PKS, nie ma zniżki dla dzieci, ulga polega na tym, że bierzesz dziecko na kolana za darmo, ale i tak lepiej statkiem w obie strony.
- Trogir nocą, Szibenik, Park Narodowy Krk
Jak gospodarze nie mają, to na priv pytać o lokacje, gdzie można co nieco kupić, jak się Karlovacko znudzi
ps. Ktoś kto wybiera się do tej części Okrugu wypożyczonym na wakacje busikiem niech się 2 razy zastanowi.
My tam w zeszłym roku pojechaliśmy 9-osobowym Fordem, z dodatkową przestrzenią ładunkową. Na autostradzie miodzio, zero zmęczenia, ale jak wjechaliśmy na Ciovo... o ile bardziej wysiwiałem przez to nie jestem w stanie powiedzieć, ale jak za parkowałem po przyjeździe to 5 dni auto stało bez ruchu. Jak lokalsi cisnął w tych uliczkach ciągnikami siodłowymi nie jestem w stanie odgadnąć.
Dobrze, że znajomy miał małe auto.
wrai napisał(a):
W Trogirze przy głównym skrzyżowaniu (litera T) jest też duży rynek z owocami, warzywami i wszystkim. Ale to chyba dla tych co lubią wydać nieco więcej na zieleninę.
karol-73 napisał(a):Super. Coraz więcej wiadomości. Wyjazd coraz bliżej.
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne