Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

... okrężną drogą do Stambułu...cz.VII(Chalkidiki)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 30.10.2011 03:24

Większość postrzega BG poprzez taki właśnie obraz wybrzeża... ale skoro tam tak jest, jest też wielu którym taki stan odpowiada, czy też nie przeszkadza :roll:
Podobno zdarzają się też milsze fragmenty, gdybyśmy w lecie pojechali do RO zamiast do GR zapewne odwiedzilibyśmy też kawałek północnego wybrzeża BG, taki był plan. Ale jak wyszło, wiadomo :D

W BG są całkiem miłe miejsca i są całkiem mili ludzie, kilka spotkań ciepło wspominamy. Jak dla mnie Wielkie Tyrnovo to zdecydowany hit, ale sympatyczny był też Biełogradczik i wspomniany Płowdiw a także rodopskie wioski. No i nie sposób zapomnieć o Pirinie :D

Pzdr
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 30.10.2011 05:01

No to sobie poczytamy i pooglądamy.
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 30.10.2011 09:21

kulka53 napisał(a):Większość postrzega BG poprzez taki właśnie obraz wybrzeża... ale skoro tam tak jest, jest też wielu którym taki stan odpowiada, czy też nie przeszkadza :roll:
Podobno zdarzają się też milsze fragmenty, gdybyśmy w lecie pojechali do RO zamiast do GR zapewne odwiedzilibyśmy też kawałek północnego wybrzeża BG, taki był plan. Ale jak wyszło, wiadomo :D

W BG są całkiem miłe miejsca i są całkiem mili ludzie, kilka spotkań ciepło wspominamy. Jak dla mnie Wielkie Tyrnovo to zdecydowany hit, ale sympatyczny był też Biełogradczik i wspomniany Płowdiw a także rodopskie wioski. No i nie sposób zapomnieć o Pirinie :D

Pzdr

Zdaję sobie sprawę, że dużej części osób taki stan właśnie pasuje, bo dla kogoś to się robi. Mi jednak taki wypoczynek absolutnie nie pasuje, co nie zmienia faktu że jest to tylko i wyłącznie moja... Nasza opinia :) :)
Widząc jak wygląda środek kraju domyślam się, że może być tam bardzo przyjemnie - klimat okolic Rily bardzo mi odpowiadał.
Co wybrzeża, to jest najgorszy kawałek fragment ... potem było już dużo lepiej.
zawodowiec napisał(a):Te samochody na niemieckich blachach to raczej nie Niemcy...
Riła i okolice tak jakby mi znajome
Turystyczne wybrzeże rzeczywiście smutne...
Czekam na opowieści o Stambule.
pzdr

Dlatego napisałem o autach na niemieckich blachach;) Nie sądzę że w którymś dowodzie wpisany był Klaus czy Hans a raczej Mustafa i Ahmed ;)

mireks napisał(a):No to sobie poczytamy i pooglądamy.

Zapraszam

Pozdrawiam
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 30.10.2011 10:08

Zapowiada się interesująco, czekam na dalszy przebieg podróży :D
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 30.10.2011 11:36

piter83pl napisał(a):Widząc jak wygląda środek kraju domyślam się, że może być tam bardzo przyjemnie - klimat okolic Rily bardzo mi odpowiadał.

Z Riły i Pirinu mam bardzo miłe wspomnienia, z Sofii też. Na wybrzeżu byłem jako dzieciak, to się na pewno wszystko zmieniło... ale pewnie się jeszcze da znaleźć jakieś miejscówki gdzie nie jest "turystycznie" w najgorszym znaczeniu :)

Parę razy jeździłem przez węgiersko-serbską granicę, tam unikanie korków powodowanych przez te wiadome samochody na niemieckich i innych zachodnich blachach to cała sztuka :D
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 30.10.2011 18:22

zawodowiec napisał(a):
piter83pl napisał(a):Widząc jak wygląda środek kraju domyślam się, że może być tam bardzo przyjemnie - klimat okolic Rily bardzo mi odpowiadał.

Z Riły i Pirinu mam bardzo miłe wspomnienia, z Sofii też. Na wybrzeżu byłem jako dzieciak, to się na pewno wszystko zmieniło... ale pewnie się jeszcze da znaleźć jakieś miejscówki gdzie nie jest "turystycznie" w najgorszym znaczeniu :)

Parę razy jeździłem przez węgiersko-serbską granicę, tam unikanie korków powodowanych przez te wiadome samochody na niemieckich i innych zachodnich blachach to cała sztuka :D

Hehe... dokładnie ;) W pierwszym poście opisany jest jeden z nich. Spokojniejsze miejsca są i będą w tej relacji ale to jeszcze chwilkę ;)

Pozdrawiam
jacky z DG
Cromaniak
Re: ... okrężną drogą do Stambułu... cz. IV (Witamy w piekle

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky z DG » 30.10.2011 20:59

piter83pl napisał(a):A więc zapadła decyzja... jedziemy do Stambułu.

jaka data startowa ?
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 30.10.2011 21:08

Data startu 5 sierpień 2011 :) do 20 tego samego miesiąca.
Pozdrawiam
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 01.11.2011 00:31

Wracamy do pokoju. Zamykamy okna i włączamy klimę, niestety hałas zza okna jest za duży. Klima też działa średnio - czyli wicher-zima, albo nic... dobrze że są stopery to przynajmniej nie słychać szumu tego cudownie umieszczonego wprost nad łóżkiem urządzenia ;) Tak wiem, narzekam... no nic średnio wyspani budzimy się rano i idziemy na śniadanie. Niestety, na śniadaniu pobojowisko i prawie już nic nie ma do jedzenia. Machamy ręką idziemy po bagaże, wrzucamy je do auta i odjeżdżamy. Fajnym akcentem hotelu był portier z wczorajszej zmiany, chyba zobaczył w nas podróżników i poopowiadał trochę o Bułgarii i co warto zobaczyć, generalnie sam zagadał pokazał mapę itd. No nic chwila moment spakowani i jedziemy do Nesebyru (jak piszę Nesebar to mi wyskakuje błąd więc będzie Nesebyr) :) Jest to rzut beretem, z tego co pamiętam jesteśmy jakoś po 10 i to już jest trochę za późno na to miasto, można jeszcze co nieco pooglądać i pozwiedzać ale niestety zaczyna się wszechobecny bazaro-handel. Ja rozumiem inicjatywę i chęć sprzedania i zarobienia, ale to jest przegięcie. Nawet w najbardziej turystycznych miejscach w Stambule nie ma takich sytuacji, że handel absolutnie przytłacza miasto. Ilość oferowanych "gównostojek" i innych powalających swoim artyzmem gadżetów made in china...ooops handmade in bulgaria powala. Niemniej jednak, spacer zaraz po wyjściu z auta jest bardzo przyjemny i samo miasteczko robi fajne wrażenie. Ładnie położone i z fajną architekturą przykuwa oko, jednak do Ochrydu to mu baaaaaardzo daleko. Warto było zobaczyć, jednak nie jest to miejsce do którego miło by było wrócić (jak np. do Korczy)
Oceńcie...
Obrazek

Obrazek

Jak widzę coś takiego to wiem że za dobrze to nie będzie ;) Polski Meksyk w Bułgarii
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i widok na Słoneczny Brzeg
Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.11.2011 09:01

piter83pl napisał(a):No nic chwila moment spakowani i jedziemy do Nesebyru
<...>
Warto było zobaczyć, jednak nie jest to miejsce do którego miło by było wrócić (jak np. do Korczy)

Mnie się Nesebyr podobał bardziej od Korczy.

Pozdrawiam,
Wojtek
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 01.11.2011 10:29

Franz napisał(a):
piter83pl napisał(a):No nic chwila moment spakowani i jedziemy do Nesebyru
<...>
Warto było zobaczyć, jednak nie jest to miejsce do którego miło by było wrócić (jak np. do Korczy)

Mnie się Nesebyr podobał bardziej od Korczy.

Pozdrawiam,
Wojtek

Witam serdecznie :) Pod względem architektury nie ma porównania, Nesebyr jest dużo ładniejszy... ale już samo miasto jako miasto i cały klimat, przez ilość turystów jest mocno nieautentyczny - taka miejska wydmuszka dla turystów. Lubię miasta i miasteczka, gdzie turystów jest tyle, że nie są oni głównym elementem miasta i całe jego funkcjonowanie nie opiera się na nich.

Pozdrawiam!
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 01.11.2011 12:43

piter83pl napisał(a):Oceńcie...

Pooglądałem... całkiem ładnie :roll:
Kościółki, dużo drewna, kwiaty...

Ale :roll:

Przyszło mi na myśl Arbanasi, wioska na wzgórzu ponad Wielkim Tyrnowem, zachwalana w przewodniku, że niby taka odrestaurowana, z klimatem...
Klimat był, owszem... sprzyjający robieniu zakupów przez różnojęzyczne autokarowe wycieczki :lol:
Nesebyr robi podobne wrażenie, słuszną uwagę napisałeś o nieautentyczności.

No i poza tym, czy warto jechać tyle km dla jednego Nesebyru? (ewentualnie jeszcze Sozopola) :roll: :cool:

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 01.11.2011 18:07 przez kulka53, łącznie edytowano 1 raz
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 01.11.2011 15:24

kulka53 napisał(a):No i poza tym, czy warto jechać tyle km dla jednego Nesebyru?

W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych, byłem tam kilkakrotnie ... było warto, nawet bardzo ...
i bardzo mi się podobało ! 8)
... że aż tak się mocno zmieniło na "in minus". ? :?

hmmm ... muszę Wam uwierzyć ... sprawdzać już nie będę ! :)

Pozdrawiam.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.11.2011 08:50

piter83pl napisał(a):Obrazek

Twardziel
:wink:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 02.11.2011 10:15

podwieszam się ... kusi mnie strasznie Turcja egejska autem ... może się zainspiruję? K.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

... okrężną drogą do Stambułu...cz.VII(Chalkidiki) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone