Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Okres pogorszenia pogody - reguła?

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 09.03.2011 13:00

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Każdego roku jest inaczej. Naprawdę nie ma reguł...

Oby:> bo targają mną poważne wątpliwości.
- 2009 czerwca 20-23 załamanie pogody - 17 stopni deszcz, burze, wichury itp.
- 2010 czerwca 20-23 co do dnia :> znów załamanie - 18 stopni, deszcz, pochmurno - nawet na Hvarze - a myślałam że jak tam ucieknę to będzie lepiej ;) akurat Hvar tylko zwiedzalismy wiec nie potrzebowaliśmy słońca i upałów a nawet niższe temperatury były zbawieniem.
W tym roku planuję urlop jadę dokładnie w tym samym okresie co przez 2 ubiegłe lata -11-25 czerwca - i mam nadzieję, że jednak nie ma reguły:>
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 09.03.2011 13:14

CinnamonGirl napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Każdego roku jest inaczej. Naprawdę nie ma reguł...

- 2010 czerwca 20-23 co do dnia :> znów załamanie - 18 stopni, deszcz, pochmurno - nawet na Hvarze - a myślałam że jak tam ucieknę to będzie lepiej ;) akurat Hvar tylko zwiedzalismy wiec nie potrzebowaliśmy słońca i upałów a nawet niższe temperatury były zbawieniem.
W tym roku planuję urlop jadę dokładnie w tym samym okresie co przez 2 ubiegłe lata -11-25 czerwca - i mam nadzieję, że jednak nie ma reguły:>

Zbieg okoliczości.. Wcześniej kilka czy kilkanaście lat z rzędu nic takiego nie miało miejsca....czerwiec potrafił być potwornie, niemiłosiernie upalny...ja pamiętam kapryśne sierpnie na przykład.. naprawdę nie ma reguł.
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 09.03.2011 13:46

CinnamonGirl napisał(a):

- 2010 czerwca 20-23 co do dnia :> znów załamanie - 18 stopni, deszcz, pochmurno - nawet na Hvarze ... - a myślałam że jak tam ucieknę to będzie lepiej ;) akurat Hvar tylko

cholerka, a ja jadę 23 czerwca.... :(
obym tylko po powrocie nie dopisywał kolejnego roku do Twojej listy :(

Ale chcę wierzyć w to co napisała Kasia - że każdego roku jest inaczej. Oby w tym roku to pogorszenie pogody przesunęło się np. na.... listopad :)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 09.03.2011 14:38

Pasjonat Chorwacji napisał(a):

jak się powtórzy do przyjedziesz już po ;)

Kasiu - mam nadzieję i w to wierzę, że nie będzie powtórki z rozrywki nr 3 :) choć te chmury granatowe nad Hvarem mają coś w sobie ;) są bardzo malownicze.
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 09.03.2011 15:25

CinnamonGirl napisał(a):
Pasjonat Chorwacji napisał(a):

jak się powtórzy do przyjedziesz już po ;)

a jak Naturze się "popiórkuje" to będę miał w trakcie :D
Co tam!
Będę wtedy na urlopie, będę w mojej ulubionej Chorwacji i zniosę wszystko.... na prawie wszystko :)

żeby tak chociaż kilka ciepłych dni.... :lol:
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 09.03.2011 20:19

fiolek napisał(a):Byliśmy w Chorwacji 8 razy, połowa to wyjazdy wrzesniowe.
Najgorszy (pod względem pogody) wypoczynek wrześniowy to 2007 rok, dużo dni pochmurnych, dość zimna woda. Ale dzięki takiej właśnie pogodzie pozwiedzaliśmy to i owo.
Podczas innych wyjazdów wrześniowych były jedno, dwudniowe załamania pogody. Po nich wszystko wracało do normy.
Mam zdjęcia z 25 września z kąpieli w morzu, a należę do osób lubiących ciepłą wodę.
W pogodzie nie ma reguły, czego dowodem jest czerwiec tego roku.
My w ubiegłym roku mieliśmy 3 tygodnie żaru z nieba i wodę +28stC.
Pozdrawiam Anka

A my byliśmy w Chorwacji w 2007 roku od 10. czy 11. września i temperatura nie spadała ponizej 23 stopni. :D
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 09.03.2011 20:29

Teska napisał(a):a jak przedstawia się druga połowa maja? był ktoś?

Byłam 3x w tym terminie i nie ma reguły jaka będzie pogoda. :)

2008 - Zivogosce Blato - lampa przez cały urlop
2009 - Zaton k/Zadaru temperatura spadała nawet do 15 stopni, pogoda w kratkę i bez upałów
2010 - Baska na wyspie KRK - słoneczna pogoda, ale bez upałów - 21 - 23st. jak dla mnie bomba. 8)

Można tylko jeden mały wniosek wysnuć, im dalej na południe tym pewniejsza pogoda. :wink:

Poważnie, nie ma reguły. Jedź i nie stresuj się. :)
Obojętnie jaka pogoda w Chorwacji, jest co robić. Oby tylko nie lało. :D

Wielki Pozdrav.
pocztówka28
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pocztówka28 » 09.03.2011 21:16

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
CinnamonGirl napisał(a):

Zbieg okoliczości.. Wcześniej kilka czy kilkanaście lat z rzędu nic takiego nie miało miejsca....czerwiec potrafił być potwornie, niemiłosiernie upalny...ja pamiętam kapryśne sierpnie na przykład.. naprawdę nie ma reguł.

W tym roku załamania pogody w tym terminie nie będzie ponieważ my tam będziemy :D
A tak poważnie to byle nie lało non stop...resztę zniesiemy :) Jak dla nas upały wręcz niewskazane...pogoda z zeszłorocznego wrzesniowego urlopu (11-23 września) wymarzona i taka mogłaby być w tym roku :)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 10.03.2011 17:05

pocztówka28 - wiem że tam będziecie bo nawet nam się prawdopodobna lokalizacja nakłada czasowo (Jelsa ) wiec mam nadzieję, że słońce ciebie lubi :lol:
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 10.03.2011 20:05

ja też w 2009 od 18-30 czerwca byłam i pogoda była w kratkę niestety.....
powiem szczerze, że w czerwcu już na urlop nie jadę :)
pocztówka28
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pocztówka28 » 10.03.2011 20:53

Oj tam nie kraczcie :) Pogoda jakaś na pewno będzie, a jaka to sie okaże :D

I tak prawdopodobieństwo ładnej pogody jest większe niż u nas w Polsce :) Zaryzykujemy :)
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 10.03.2011 22:18

kkra napisał(a):ja też w 2009 od 18-30 czerwca byłam i pogoda była w kratkę niestety.....
powiem szczerze, że w czerwcu już na urlop nie jadę :)
Tak się chyba wtedy złożyło z tą pogodą prawie cala Europa była pod chmurką a w Polsce w tym czasie były powodzie....Rok wcześniej byłem w tym samym okresie i pogoda była rewelacyjna :wink:
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 11.03.2011 15:00

widocznie miałam pecha, ale i tak mnie to nie pociesza, trochę się zraziłam..
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 11.03.2011 17:16

Mnie to jak widać nie zraża i 3 raz planuje w tym samym terminie, może dlatego że oprócz plażowania mamy zawsze rozbudowany plan zwiedzania a wtedy to nawet wolę jak żar z nieba się nie leje ;)
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 11.03.2011 19:58

tak, jak ma się własne samochód, to nie jest to taki problem,
my byliśmy z biurem podróży, które na szczęście było MEGA elastyczne i zmieniało plany zgodnie z prognozą pogody, także jak było ciepło, było plażowanie, a jak gorszy dzień to zwiedzanie, ale nie każde biuro tak się stara....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat