Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Okolice Dubrownika

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 10.08.2012 06:58

Obrazek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.08.2012 07:03

Z Cavtatem dobry wybór. Fajne plaże z falami na cypelku i wokół niego. Super zatoczka na północy półwyspu przy wypożyczalni kajaków. Uwaga na śliskie kamienie.
Autobusy co godzina do Dubrovnika. Soline-Cavtat 15 kun, Soline-Dubrovnik 15 kun. Taksówka 120 kun. :mrgreen:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.08.2012 10:24

Właśnie wróciliśmy po ewakuacji na kwaterę. W nocy była burza. Od wyładowania rozpoczął się pożar około 3-nad ranem.
Udział brało kilkanaście jednostek straży pożarnej oraz samolot gaśniczy. Do tej chwili trwa dogaszanie.
Jadranka była zamykana kilkakrotnie w nocy i od około 8-ej do prawie 11.
Korek sięgał Dubrovnika.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 11.08.2012 17:14

To Ci się Jędrek fuksły atrakcje ... 8O :D Masz jakieś fotki :?:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 11.08.2012 19:05

Właśnie przed chwilą w "Wiadomościach" pokazywali pożary w okolicach Dubrownika. Mówili też, że w tamtych okolicach została zamknięta, cytuję: "jedna z tamtejszych autostrad"!

FUX - czy wy tam po pijaku przypadkiem Chorwatom jakiejś autostrady nie zmajstrowaliście? :mrgreen: :mrgreen:
Albo i dwóch?

Z tego co wiem, tam nigdy autostrad nie było, a teraz "jedna" zamknięta? Znaczy - reszta otwarta? :wink: :wink:

Kuźwa, człowiek raz na parę miesięcy "Wiadomości" obejrzy i od razu się głupot za cały rok nasłucha...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.08.2012 21:36

Rano to wesoło nie było....
Już w nocy Jadranka stała w obu kierunkach; rano to samo.
Od 8ej latał samolot, od 10-11 dwa następne do zmroku przesuwały się przy gaszeniu w kierunku Dubrovnika.
Wiatr zrobił się od morza i jarało się za grania w kierunku na wschód.
Teraz wiatr się odwrócił i wieje tęgimi porywami w kierunku morza, niosąc lekki zapaszek poranka.
Wojan. Jak masz chęć wstawić parę fot w moim imieniu, to bardzo proszę; zaraz Ci wyślę na maila.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 11.08.2012 23:25

FUX napisał(a):Wojan. Jak masz chęć wstawić parę fot w moim imieniu, to bardzo proszę; zaraz Ci wyślę na maila.

Proszę bardzo - fotki made by FUX :

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Marcin888
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin888 » 12.08.2012 03:27

Witam :)
Za tydzień wybieram się do Dubrownika z ukochaną.
Chciałbym się zapytać jaką przyjemną restauracyjkę w Dubrowniku możecie polecić początkującemu Cromanakowi:)? Ma być romantycznie, ładnie i bez przesadnych kosztów. Chciałbym coś z widokiem na morze, ale znalazłem w necie tylko Nauticę, a tam jest bardzo drogo :/ Oczywiście jest jeszcze Cafe Buza, ale tam nie zjemy romantycznej kolacji :P
Jeśli nie da rady z widokiem na morze, to jakaś klimatyczne miejsce na starym mieście. No i tak spodobało mi się Rozarij (Rosario), ciekawa jest też Restaurant Dubrovnik (ale tam drogo będzie prawda?). Jeszcze mogłaby być Taverna Arsenal lub Dundo Maroje w ostateczności.
Jaką knajpkę proponujecie na romantyczną kolację z dziewczyną?
Z góry dziękuję :)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 12.08.2012 07:50

Marcin888 napisał(a):Witam :)
Za tydzień wybieram się do Dubrownika z ukochaną.Chciałbym się zapytać jaką przyjemną restauracyjkę w Dubrowniku możecie polecić początkującemu Cromanakowi:)? Ma być romantycznie, ładnie i bez przesadnych kosztów. Chciałbym coś z widokiem na morze, ale znalazłem w necie tylko Nauticę, a tam jest bardzo drogo :/ Oczywiście jest jeszcze Cafe Buza, ale tam nie zjemy romantycznej kolacji :P
Jeśli nie da rady z widokiem na morze, to jakaś klimatyczne miejsce na starym mieście. No i tak spodobało mi się Rozarij (Rosario), ciekawa jest też Restaurant Dubrovnik (ale tam drogo będzie prawda?). Jeszcze mogłaby być Taverna Arsenal lub Dundo Maroje w ostateczności.
Jaką knajpkę proponujecie na romantyczną kolację z dziewczyną?
Z góry dziękuję :)

Ty lepiej gaśnicę taką ze 25 kg weż, a o kolacji to zapomnij.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 12.08.2012 12:03

darek1 napisał(a):

a o kolacji to zapomnij.

Dlaczego? Przecież ma ognisko na zboczu góry - całkiem spore i za darmo!

Tyż romantycznie :D :D
Marcin888
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin888 » 12.08.2012 15:33

Dobra, bez jaj, pożar chyba się ugasi przez tydzień? A Dubrownik z tego co wiem to jeszcze nie spłonął...

Poradźcie panowie (i panie). Dundo Maroje, Restaurant Dubrovnik czy Rosario? W sumie to chyba ostatnia opcja najlepsza, sądząc po opiniach i fotkach, ale tam się nie znam :P
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.08.2012 15:40

Z tego, co zaobserwowałem z kilku bytności, większość ma wystawione cenniki.
Chcesz mieć romantyczną kolację, to idź za głosem serca i rozumu... :mrgreen:
Tam, gdzie jest dużo ludzi, jest przyzwoite jedzenie; jedni chcą pizzę, lazanię, inni owoce morza, ryby, mięso.
Sam dokonaj wyboru, a +/- 50 pln to naprawdę żaden problem dla 2 osób.

Kochasz- to płać. :twisted:
Marcin888
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin888 » 12.08.2012 16:18

No dobra, Rosario polecają w przewodniku, po obejrzeniu zdjęć i przeczytaniu wielu komentarzy na prawdę mi się podoba. Tylko czy w rzeczywistości jest tam tak romantycznie i klimatycznie jak się wydaje? Wygląda na małą restauracyjkę w wąskiej uliczce, wygląda skromnie. W przewodniku napisane jest, że można zjeść tam kolację przy świecach.

Natomiast Dubrovnik wydaje się na zdjęciach bardziej elegancki i większy. Tego klimatu nie ma, ale widoczne na zdjęciach oświetlenie i wystój wnętrza robią wrażenie. Jednak zapewne ceny są wysokie?

Tak więc oba lokale w zupełnie inny sposób są klimatyczne: Dubrovnik na bogato, Rosario urokliwie. Co do Dundo Maroje to wydaje i się, że zbyt banalne i tłoczne miejsce. Jestem przekonany do Rosario (tak mi serce podpowiada) ale czy jest rzeczywiście godna miejsca, na romantyczną kolację z dziewczyną, której się tego wieczora oświadczę :)? Ale chyba nie podczas kolacji, tylko gdzieś przy zachodzie słońca (plaża, mury, Cafe Buza? tego jeszcze nie wiem)
darek28
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek28 » 14.08.2012 12:02

Witam mam pytanie do p. FUX ponieważ z tego co wyczytałem byłeś u Stijepo Lonza w Soline 16. Mógłbyś mi podać jakieś informacje na temat tych noclegów i okolicy?? Dzięki za informacje wybieramy się tam 1 września:)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.08.2012 07:55

Zobacz info z poprzednich postów.
Jeżeli jeszcze mogę pomóc, to chętnie.

Kwatera jest taka, jaka jest. Do super, cichej, plaży masz 281 stopni. Niestety miejsca na spacery tam raczej nie znajdziesz.
Do sklepików w Mlini lub Porat masz po około 1,5 km
Z buta chodzi się średni. Jest jedna knajpka przy jadrance, idąc dołem w kierunku Porat.
Zakupy najlepiej przed Dubrovnikiem w jakimś Plodine czy Konsumie.
Autobusy do Dubrownika lub Cavtat co godzinę.
16 kun / głowy.
W su,ie to drugi raz do Soline/Mlinie mnie nie ciągnie.
Może Cavtat...
Zniechęca mnie odległość.
Do Pakostane jechaliśmy trzysta parę km ponad 7h z krótką przerwą w Baśce.
W Omisiu korek na wjazd od strony Splitu około 4-6km
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Okolice Dubrownika - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone