Ahoj,
planuję wyjazd do Cro dla naszej rodzinki, w składzie:
- 2 x 30'esto latkowie (nasz drugi wyjazd, wcześniej Makarska - tu relacja);
- 4 x 60-siecio latkowie (nigdy nie byli tak daleko ever);
- nasz Emilcia, na przełomie czerwca/lipca będzie miała 9 miesięcy ukończone (zaczyna ogarniać świat po swojemu; ) )
termin: 22.06 - 7.07 (możliwa opcja skrócenia, jeśli urlopy wszystkim nie dopiszą)
Wstępny plan:
-- dojazd --
22.06 - start z okolic Wrocławia koło 15:00, ok 470km do przejechania
nocleg za Wiedniem w Schönau an der Triesting, Motel Verde (132E za 3 pokoje)
23.06 - śniadanie i jak pogoda dopisze zwiedzanie Baden do południa, zostaje 550km do Bibinje - tak żeby zajechać na 21:00
--part I --
23-29.06 Bibinje, noclegi w Apartment Nikolina (zarezerwowany wstępnie za 498E)
Z tego miejsca planowane wycieczki:
- Zadar (z racji bliskości, może kilka wypadów)
- Vis - Nin
- Pag
29.06 startujemy o 8:00 w kierunku Splitu, a dokładnie Mimic ok 200km.
opcje do odwiedzenia: park kraj. Krk, Sibenik
-- part II --
29.06-04.07 Mimice, zaklepany nocleg u Marko Vukasović'a za 440E
Z tego miejsca planowane wycieczki:
- Trogir+ Ciovo (60km)
- Split
- Omis
- może Mostal
-- powrót --
04.07 - startujemy po południu i jedziemy na plitvickie. 300km, nocleg gdzieś w okolicy tani muszę namierzyć.
05.07 - rano start do parku, opuszczamy park koło 15:00, jedziemy nad Balaton - 350km
06-07.07 - brak sprecyzowanego miejsca docelowego w tym przypadku ;(
7.07 - Powrót do Polski, do przejechania ok. 800km (8h)
Także powyższe to zarys tego co udało mi się naszkicować po przeczytaniu relacji, przeglądnięciu ofert i przeliczeniu kilometrówki z mapami google.
Planując miałem na uwadze:
- tonowanie wrażeń dla seniorów - dobry wstęp, mocne rozwinięcie, łagodne wyciszenie
- logistyka i wygoda w kwestii zajmowania się dzieckiem (plaże, jedzenie, podróżowanie)
- komfort mieszkania za rozsądne pieniążki
- miejsca, gdzie będzie można pobiegać z rana i popływać (w planach triathlon pod koniec lipca)
Pytanie do Was moi drodzy, czy macie jakieś uwagi/ sugestie odnośnie miejsc przejazdowych/docelowych jak i samych wycieczek/atrakcji, może miejsca noclegowe inne ciekawsze ;> ?
Zamiast Mimic rozważaliśmy nad miejscówką w Omis'u - ale obawiam się tłumów w tym czasie, korków i plaże miejskie z tego co widziałem/czytałem są jedynie OK. Taki apartament tam namierzyłem: omis
Zamiast Bibinje natomiast, zastanawiałem się nad Pag'iem oraz mieściną: Mandre
Z góry dzięki za wasze odpowiedzi