Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ojciec chrzesny

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leon
Cromaniak
ojciec chrzesny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 16.04.2005 13:32

Witam kochanich Polakow,
mam proszbe. Niedugo sie wibieram do Polski. Kolega mnie poprosil ze bym bil ojcem chrzesnym jego sinu. Jake u was panuja zwiczaje w zwiazsku z ta rola. Jaki prezent jest stosowni (oprucz karabinku maszinowego i skrzineczki granatow, bo dzieciak musi wiedziec ze prawo jest prawo ale sprawedliwosc musi bic po jego stronie :lol: :lol: :lol:)
Czyli jake prezenti sa stosowne i ze by nie urazic nikogo. U nas czensto daje sie forsa (pomoc w organizacji imprezi) ale to mi jakos nie pasuje bo moze kogos urazic. I jake sa zwiczaje puzniej..zwiazane z zyciem mlodzienca.... :)
No to w sumie jest wszistko
Czekam na karzda sensowna odpowiedz. Pozdrawiam Leon
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 16.04.2005 14:14

Oj, Leon ...
"Ojca chrzestnego" nie oglądałeś? :wink: :)

Ojciec chrzestny "pomaga" rodzinie wychować maleństwo w wierze - to tak najogólniej .
Tak "po łebkach" - to uczestniczy w życiu chrześniaka PRZYNAJMNIEJ:
- przy Pierwszej Komunii Św. (ok.9 roku życia), potem - bierzmowaniu (ok.16 roku życia), a potem - ślubie ( jak się nie będzie zbyt długo ociągał - to tego dożyjesz :wink: :lol: ).

Jeśli dziecko traci nieszczęśliwie (tfu, tfu!) swego tatę - ojciec chrzestny "przejmuje" jego obowiązki (no..., nie dosłownie).

A poza tym wszystkim? - co Ci w duszy zagra !

Jeśli chodzi o samą ceremonię chrztu: ojcowie chrzestni moich chłopaków - w kwestii formalnej - opłacili "co łaskę" za chrzest, kupili świecę, medalik i pamiątkę chrztu. No i ... kwiatki dla mamy chrzestnej :D

P.S: A kiedyż to będziesz w Polsce?
Pozdrawiam
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 16.04.2005 14:46

Leonie :D - kasą na pewno nikogo nie urazisz bo teraz wiekszość ludzi tak robi - u nas też.Chociaż mnie osobiście bardziej podoba się pomysł z tą skrzyneczką granatów :lol:
A tak powaznie - jak nie masz nic upatrzonego to ładna pamiątka i koperta będą jak najbardziej na miejscu :) No i nie zapomnij o tych kwiatach !
A co do późniejszego zycia...czas pokaże :D
pozdrowienia dla Splitu ! :D
DJ Bobo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DJ Bobo » 16.04.2005 20:25

Ostatnio to r(j)owery górskie i nizinne dają. :D
Tylko trzeba ustalić czy inni tez nie dają górala. :wink:
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 16.04.2005 20:55

Tylko nie na chrzest :!: , a na Pierwszą Komunię :lol:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 19.04.2005 09:45

...dziekuje...znajac ojca to zabierze trawarice :wink: :wink:
zartuje dziekuje za pomoc
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 19.04.2005 09:59

Leon!
jestem pod wrażeniem Twojej znajomości powiedzonek z historycznych polskich seriali!!!
a tak wogóle to kiedy będziesz w Polsce ? Może dasz rady zahaczyć o nasz zlot croforumowiczów???? hę????

a co do chrztu...Leon, normalnie, tak jak u was (chyba,że na chrztach tez jezdzicie z flagami w samochodach, tak, jak na weselach..HEHEHEH...PODOBAŁO MI SIE TO!!!
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 19.04.2005 11:53

..niestety jak bendziecie miali zlot to ja bende w Szczecinie
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 19.04.2005 11:58

Leon napisał(a):..niestety jak bendziecie miali zlot to ja bende w Szczecinie

Stety, stety :lol:
Szczecin to nie Split . Masz bliżej ... :D
P.S: Szczecin - Bydgosz to jakieś 225 km. Nie ma zmiłuj .. :wink: :lol:
Ostatnio edytowano 19.04.2005 12:02 przez a to ja, łącznie edytowano 1 raz
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 19.04.2005 12:01

Leon napisał(a):..niestety jak bendziecie miali zlot to ja bende w Szczecinie

A ja od 2 maja będę tylko "o dwa rzuty granatem" od Ciebie, bo w Kołobrzegu ;)
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 19.04.2005 13:48

Cromaniacy przenoszą się nad Bałtyk?

Ja od 29. 04 jestem w Chłapowie[/img]

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone