Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Oj Wy patrioci!!!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Izabella Vugrin
Oj Wy patrioci!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Izabella Vugrin » 24.04.2003 21:02

Kochani, rozumiem Wasz zachwyt Chorwacja.Moim zdaniem to najpiekniejszy kraj w Europie.Moj maz jest Chorwatem, dlatego tez znam Chorwatow troche , i to nie tylko jako turystka.Forum to odkrylam w tym tygodniu i kazdego dnia przegladam posty.Wszyscy sie zachwycaja jacy Chorwaci goscinni, na plazy nikt nie kradnie, Polacy sa w Chorwacji jako w jednym z nielicznych krajow mile widziani, dorownujmy jako turysci Niemcom, Hiszpanom itd.Co za bzdury!Ludzie, ruszcie sie troche z domow, uczcie sie jezykow obcych, nie narzekajcie tylko na swoich i nie modlcie sie zeby ich tylko nie spotkac na urlopie.
Chcialabym tu sprostowac kilka rzeczy:
:arrow: w Chorwacji kradnie sie , i to bardzo, z Niemiec nawet nie mozna wypozyczyc auta zeby tam pojechac(dla porownania auta klasy sredniej mozna zabierac do Polski)Oczywiscie ze nikt nie okrada swoich turystow, bo dobrze wie, ze za rok juz tam nie wroca
:arrow: Polacy, nie dorownujcie Niemcom, bo na nich w Chorwacji mowi sie nieoficjalnie "karaluchy", uchodza za skapcow i prymitywow, jest tez opinia ze jezdza tam sprzataczki(jak na Majorke-to wyspa niemieckich sprzataczek) :lol:
:arrow: Polakow sie lubi w Chorwacji-to prawda i maja dobra opinie bo zostawiaja wieksza kase niz Niemcy-wbrew pozorom!Niemiec zabierze 3 tys.Euro na urlop i patrzy -ile tylko moge zabrac z powrotem, Polak zabierze duzo mniej(a moze i nie) i jedzie sie wyszalec, wyda wszystko to wroci-taka jest opinia o nas.My i Wlosi(kochaja jedzenie) przywozimy bardzo duzo kasy do Chorwacji!!!
:arrow: sami zablysnijcie kultura i intelektem, zamiast chlac do upadlego na urlopie otworzcie oczy, poznajcie inne nacje zanim naplujecie na wlasna.Chcecie wejsc do unii, a nawet nie wiecie jakie w niej panuja nastroje!!! :wink:
Goraco pozdrawiam wszystkich z Monachium, a juz niedlugo ze Splitu(gdzie przeprowadzam sie na stale!) :D
Anula
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anula » 25.04.2003 06:12

No to dowiedzieliśmy się sporo o sobie !!!!!!!! Bez komentarza .
Pozdrawiam
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 25.04.2003 07:07

Czemu jezdzisz po innych,jacy to znas patrioci!!!,a sama wychodzisz za maz za Chorwata,mieszkasz w Monachium i przeprowadzasz sie do Splitu.Jaka z ciebie Polka patriotka.Błe :(
Raphal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphal » 25.04.2003 07:33

Mój znajomek Chorwat ma jednak podobne zdanie o Niemcach.
Co do kradzieży samochodów i iinych rzeczy, to już gołym okiem po pierwszej wizycie widać że nie jest źle.
Na kempingu na których się zatrzymałem rok temu samochody stały w większości z uchylonymi szybami (solaris, Istria). Właścicielami aut byli głównie Niemcy i Austriacy.

A Polacy? Nie widziałem pijanych. Ani rok temu, ani wcześniej. Może nie miałem szczęścia :lol:
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 25.04.2003 07:34

CYTAT:
sami zablysnijcie kultura i intelektem, zamiast chlac do upadlego na urlopie otworzcie oczy, poznajcie inne nacje zanim naplujecie na wlasna.Chcecie wejsc do unii, a nawet nie wiecie jakie w niej panuja nastroje!!!

Ojej 8O
I :oops:
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 25.04.2003 07:55

Witam!
Byłam świadkiem zdarzenia, gdy sprzedawca wyrzucił Niemców z piekarni, bo jedna Niemka targowała się o bułkę :!: Każdy patrzył się na nią z politowaniem, a sprzedawca na jej kaprysy odpowiedział, że jej nie obsłuży i uprzejmie powiedział po niemiecku "do widzenia" ze wskazaniem na drzwi. Niemka ostro protestowała po czym zapowiedziała wizytę kolejnego dnia. Po ich wyjściu sprzedawca z ironiczną miną powiedział tylko Deutsche... i z uśmiechem nas obsłużył. Zauważyłam też, że w sklepach lepiej porozumiewać się po angielsku lub po prostu po polsku niż po niemiecku (chyba z wiadomych względów).
A odnośnie dziwnego wśród naszej nacji wstydu i uciekania przed ziomkami pisałam kiedyś na Forum, ale temat zakończył się idiotycznymi wyzwiskami na temat rejestracji samochodowych.... czego nie skomentuję... i temat został zamknięty - co było najlepszym wyjściem.
pozdrawiam
meeg
Polo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Polo » 25.04.2003 08:48

Haweł napisał(a):Czemu jezdzisz po innych,jacy to znas patrioci!!!,a sama wychodzisz za maz za Chorwata,mieszkasz w Monachium i przeprowadzasz sie do Splitu.Jaka z ciebie Polka patriotka.Błe :(

Haweł, zgadzam się z Tobą!!! Izabelli Vugrinowej coś się popieprzyło :evil: !!! Chyba miała trudne dni z tęsknoty za jej ukochaną Polską :wink: Błe, błe...
Chorwację lubię, bo tam jednak nie kradną :!: , bo jest piękna :!: , bo mogę się "uchlać" i nie myśleć o wejściu do Unii :!: , bo jest w miarę tanio :!: , bo gdy jestem na urlopie w innym kraju - to nie traktuję tego jako narodową zdradę. Nie widzę potrzeby porównywania nas z Niemcami przez niemiecko-chorwacko-polską patriotkę :!: Niemieckie sprzątaczki nie są gorsze od innych, tylko pozazdrościć, że je stać na wyjazd (Niestety nasze sprzataczki muszą w tym celu wyjść za mąż :wink: ).

Wkurzony Polo :devil:
juli
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) juli » 25.04.2003 09:25

ojejej Jzabello, chyba Twój post został ciut źle odebrany. Może to przez ten apel o chlaniu na końcu - osobiśice wolałabym żebyś nie uogólniała, bo właśnie czymś takim sama się przyłączasz do "patriotycznej" postawy z której się nabijasz. A może właśnie formumowicze należą do tej części turystów która nie nadużywa napojów wyskokowych i dlatego ( nie ma co ukrywać ja też) unika pobratymców na wakacjach jak może. To nie jest jakiś przesąd o nieodpowiednim zachowaiu Polaków - to DOŚWIADCZENIE. Jasne, że zdarzało mi się na kampach towarzystwo np. Niemców nie do wytrzymania, ale niestety moje osobiste statystyki szcególnie dla polskiej młodzieży są przechlapane.
Jeszcze co do Chorwatów - z mężem określamy to tak "Chorwaci więdzą która strona kanapki posmarowana jest masełkiem" Rozumiesz ? Może oni między sobą na codzień są złodziejami etc. (info wg twojego własnego postu) ale o turystów dbają !!! I ,wybacz Izo, tylko to mnie na wakacjach obchodzi.

Wciąż zachwycona Chorwacją Juli

Ps. Polo, nie wkurzaj się aż tak bo potem znowu ci komputer zdechnie :mrgreen: . I nie będziesz znowu pisał :( A to wielka starta dla forum :wink:
Polo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Polo » 25.04.2003 10:19

juli napisał(a):Ps. Polo, nie wkurzaj się aż tak bo potem znowu ci komputer zdechnie :mrgreen: . I nie będziesz znowu pisał :( A to wielka starta dla forum :wink:

Już mi wkurzenie przeszło i komputer dawno uzdrowiony, ale rzeczywiście muszę się wytłumaczyć z "niepisania" na Forum. Otórz muszę Was poinformować, że właśnie jestem w trakcie przeprowadzki do nowej chałupki poza Krakowem (miejsce, "gdzie diabeł mówi dobranoc, a psy dupami szczekają" :mrgreen: ). Niestety tam nie ma prostego dostepu do Internetu, więc korzystam jeszcze czasami ze starego lokum (coraz rzadziej już tam bywam :cry: ), albo z komputera w pracy (staram się nie nadużywać).
W dodatku stoimy z żoną przed nie byle jakim dylematem: w tym roku Chorwacja, czy droższy, ale piękniejszy kominek w salonie?
Bardzo się wstydzę, że mam w tej sprawie wątpliwości :oops:

Pozdrawiam,
Polo :lol:
Izabella
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Izabella » 25.04.2003 10:56

Dzieki Meeg za normalna odpowiedz.Masz racje, najlepiej mowic po polsku, to nawet lepiej niz po angielsku.Kpienie z Niemcow i zla opinia o nich sa nagminne.Caly swiat wie, ze Niemcy sa wszedzie pierwsi tam, gdzie dostana cos za darmo("Sonderangebot" czy za nikly procent ceny "Schlussverkauf").
Przykro mi, ze Polacy potrafia odpowiadac glownie w formie "szczekajacej", mysle ze juz taka mentalnosc niektorych ze musza narzekac i jesli sie do drugiego czlowieka nastawic to od razu zle.No i zaraz koniecznie obrazic i wyzwac.Nawet jesli ktos ustawi sie w obronie ich i swojej wlasnej nacji, to jest wrogiem, z zalozenia, bo najlepiej zawsze byc przeciwnego zdania.
Widze ze wychodzac za maz za cudzoziemca zaraz zostalam okreslona mianem nie-patriotki. 8O
A jesli chodzi o Niemcy to zdazylam poznac ich mentalnosc choc jestem tu "na chwilke"- bo tylko 2 lata-kraj ten daje jednak pewne mozliwosci i moj maz moze tu spokojnie studiowac i utrzymac rodzine zarazem.
Przeciwnikom dam jeszcze wody na mlyn.To juz pogrzebie ich mysli o mnie jako o patriotce calkiem.3 lata mieszkalam we Wiedniu :cry:
bo w Austrii urodzil sie moj maz.
Ostatnio edytowano 25.04.2003 11:11 przez Izabella, łącznie edytowano 1 raz
Izabella
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Izabella » 25.04.2003 11:10

A wracajac do Chorwatow, wiem ze patrzycie na nich jako turysci i bardzo dobrze, chodzi mi tylko o to, zeby zaraz nie generalizowac ze Polakow to lepiej omijac a Chorwaci to sa wspaniali.W kazdym kraju sa rozni ludzie, nawet w Niemczech spotyka sie choc bardzo rzadko wspanialych ludzi(glownie wsrod obiezyswiatow)Urazeni tym, ze napisalam o "chlaniu" powinni byc naturalnie tylko ci, ktorych to dotyczy, a nie wszyscy.
Na marginesie, na zachodzie Europy z "chlania" slynny w pierwszej linii Rosjanie i Szwedzi, my jestesmy daleko w tyle.Nie pochlebiajmy wiec sobie ze zawsze pierwsi :wink:
Poza tym tak gwoli zneutralizowania spojrzenia na Chorwatow, oni(a glownie kobiety) strasznie klamia.Moze to typowe dla poludniowcow?Klamia w oczy.A jak im sie to wytknie to "udaja ze deszcz pada"Oczywiscie zdazylam sie do tego przyzwyczaic i nabralam dystansu.Aha, prosze mnie znowu zle nie odebrac, nie oklamuja turystow jesli chodzi o droge czy t.p. informacje.[quote="meeg"]A czy wiecie, ze Dalmatyncy w samej Chorwacji znani sa... z lenistwa??? :lol:
Pozdrowienia dla wszystkich -Izabella ktora znajac Chorwatow swiadomie sie do nich wyprowadza :wink:
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 25.04.2003 12:27

Różni ludzie narzekali na Chorwatów ale Twoje opinie są tak odmienne, że ciężko w nie uwierzyć. Oczywiście wiadomo, że inaczej coś wygląda dla turysty ale bez przesady. Złodziej wcześniej czy później coś ukradnie bo taka jest jego natura.

Jak nie wiesz czemu za granicą lepiej unikać Polaków to sobie przeczytaj to co napisałaś. Między innymi by takich opinii o innych
nie słuchać, szczególnie, że często nie dość że trzeba słuchać głupot to jeszcze wyrażanych pijackim bełkotem.

Zdarza mi się być czasami w Niemczech. Jak widze w okolicach granicy to towarzystwo to mi się robi niedobrze i rozumiem uczucia strażników, którzy ich odprawiają. Po tym co piszesz widzę, że doskonale tam byś się komponowała
A tak właściwie co Ty chcesz od Niemieckich sprzątaczek.Czy może uważasz się za coś lepszego czy też im zazdrościsz, że sobie jeżdzą na Majorkę?
I co to ma wszystko wspólnego z patriotyzmem. Mieszkaj sobie gdzie chcesz nic to do patriotyzmu nie ma. Moim zdaniem patriotyzm nie polega na obrzucaniu błotem innych narodów tylko dlatego, że się ich nie zna, nie rozumie i nie lubi.
Izabella
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Izabella » 26.04.2003 19:04

Lukasz, ale mnie rozszyfrowales :oops: , oczywiscie ze zazdroszcze niemieckim sprzataczkom tej Majorki, to chyba tego nie trzeba tlumaczyc?
A za Chorwata to wyszlam faktycznie z nienawisci do jego nacji, no nie, nie sadzilam ze znajdzie sie ktos kto mnie tak blyskawicznie roztrzaska jak jakas skomplikowana rozniczke :oops:
No to znikam.Buziaki! :wink:
grazka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grazka » 27.04.2003 10:10

Tak naprawdę to nie wiem o co Chodzi :?: czy o to że nie jestem patriotką czy że jadę na wczasy i za dużo piję i nie mam czasu na zwiedzanie zbytków i poznawanie kultury, w związku z tym po wejściu do uni będę tłumanem do kwadratu :!: :!: :!:
Izabela chyba chciała co innego przekazać ale co innego z tego wyszło :!: .Jeżdżę do Chorwacji od 7 lat i może miałam pecha ale nigdy nie spotkałam pijanych i rozrabijących polaków, jeżdziłam do ośrodków z Niemeckiej TUI było tam zawsze bardzo dużo polaków i nie było nigdy żadnych ekscesów :!: :!: :!: z udziałem polaków cz innych nacji. Jak na mój gust było nawet za cicho wieczorami. A co do chlania do rana to głupie , po co jechać 1500 km żeby chlać :?: a w dzień trzeżwieć :!: można to chyba robić :arrow: w domu nie wydając kasy na podróż i apartament i będzie więcej kasy na alkohol. Tak naprawdę szanujmy siebie i innych.
Grazka :mrgreen:
kkrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrzys » 27.04.2003 15:32

No cóż , nie ma nacji IDEALNYCH , nie ma narodów wyłacznie złodziejskich.Jak zwykle punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia.
Inaczej wygląda Polak w Filharmonii, inaczej taki który po rakiji spiewa "jeszce jeden i jeszcze raz" i trzeba mu uzmysłowic że inni chcą nad ranem pospać.Nasza rodaczka mieszkająca w niemczech widocznie częsciej ma to czynienia z typową "rozkrzyczaną niemiecką nacją".
Ale ja zbyt często spotykałem sie w trakcie swoich wojazy z niemiecką kulturą by miec uprzedzenia (czy to na tureckim kempingu doznając zyczliwości sąsiedzkiej niemca a arogancji polaka,czy w czasie stłuczki w grecji gdy przejezdzają nie zatrzymując sie polacy , a niemiec wykazuje zainteresowanie i troskę czy jestesmy cali). To tylko dwa z nich ,resztą nie chcę zanudzac.Faktem jest ze w przekroju ,naszemu społeczeństwu daleko do doskonałosci, i cieszmy się że nas lubią w prawie całej dawnej jugosławii od mariboru po bar i od wojwodiny po istrię.
Najgorzsze ze nie wiem DLACZEGO
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone