Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ograniczenia wklejania zdjęć.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mars2009
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mars2009 » 27.05.2010 12:21

Leszek Skupin napisał(a):
29 strona tematu "Wiosna wiosna...." otwierała mi się 2,5 min a mam NEO 1024 kB
Jestem za wprowadzeniem pewnych ograniczeń w ilości i wadze wklejanych zdjęć do postów. Wielkość jest już ograniczona, ale to chyba jeszcze za mało....
4. Ograniczenie nie dotyczyłoby jedynie działów "Nasze Relacje z podróży", "Chorwacja w naszym obiektywie" i "Jak nie Chorwacja to...???"

Przez to, że tyle zdjęć jest wklejanych do jednego postu przestało mi się tu chcieć zaglądać, bo strona otwiera się baaardzo wolno.
Pozdrav :papa:

Zdecydowanie jestem za rozsądkiem i samoograniczeniem.

Moim zdaniem Ograniczenie powinno być generalne. Niektórzy (podkreślam niektórzy) powinni być bardziej samokrytyczni ponieważ wklejają do swoich relacji dziesiątki/setki nudnych, podobnych (ten sam wiatrak z czterech stron) i złej jakości zdjęć.
W ankiecie głosuję za ograniczeniem. :idea:
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 27.05.2010 20:49

Myślę podobnie jak mars2009.
Moim zdaniem ograniczenie ilości zdjęć w jednym poście
przynajmniej do 5 max byłoby ok.
Posty są wtedy bardziej czytelne i dajemy szansę innym użytkownikom
na pokazanie swoich fotek.
Pozdrawiam.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 27.05.2010 22:19

Leszek ma dobry zamysł. Z perspektywy użytkownika takie sprawy wyglądają inaczej, niż z perspektywy opiekujących się tym serwisem, choc i jedni i drudzy zdjęcia oglądają, ale zauważmy, że w tej grupie oglądających, jedni sa bardziej krytyczni wobec ilości i jakości wstawianych zdjęć, a inni wychodzą z założenia, że jak forum -to wszystko, bo wolno i czemu nie, itp...

Łatwo zauważyć, że ci, którzy mają wiekszą wiedzę o zdjęciach i umieją je robić, nie wstawiają za dużo i lepiej dbają o ich jakość, bo wiedzą, że przeładowanie przeciętnością to nie jest ani ciekawe ani pouczające.
Jestem zdecydowanie za pójściem na jakość a nie na ilość. Jestem też za tym, aby pewne ograniczenia (ale nie miniaturki) były, ponieważ znacznie więcej jest tych, kórzy "ładują ile wlezie" niż tych, którzy wiedza jak i co warto dawkować.
Poza tym, nie jest istotne, czy to forum będzie miało jak najwięcej zdjęć- bo nie o to chodzi- ale znacznie istotniejsze jest to, aby zawartość fotograficzna czegoś ogół userów nauczyła, coś przekazywała, a nie tylko "żeby było dużo zdjęć, to będzie co oglądać".
Dla niektórych sama możliwość wstawienia swoich foteczek jest już takim powodem do radochy, że nie patrzą na nic innego. Cieszy ich sam udział w powiększaniu zawartości forum.
Tylko czy to innych rzeczywiście czegoś uczy?
I czy z takich osób mamy brać przykład?

Każde forum powinno być coraz lepsze- jeśli myśli poważnie o swej przyszłości.
Wychodzenie z założenia, że "nie ma sensu niczego regulować- niech będzie full swoboda" prędzej czy później spowoduje nabycie złych nawyków. Brak umiaru (w zasadzie we wszystkim) zawsze jakoś się jednak odbija.
Najważniejsza dyskusja merytoryczna powinna skupić się na tym co ograniczyć i jak.
Nie ma się co jednak łudzić, że wszyscy wszystko oglądają, bo nie uwierzę, że ogół zagląda tylko na tę stronę i ma czas zdjęcia oglądać tylko tutaj.
Teraz jest tego multum wszędzie.

Pozdrawiam.
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 27.05.2010 22:39

maslinka napisał(a):A ja mam mieszane uczucia...
Fakt, niektóre strony długo się otwierają. Ale aż tak bardzo mi to nie przeszkadza - otwieram w nowej zakładce, a w tym czasie czytam coś innego.

Ale co z relacjami? Nie wyobrażam sobie tylko trzech zdjęć w jednym odcinku. Jasne, można dzielić odcinek na krótsze posty, ale, moim zdaniem, będzie gorzej - relacje rozrosną się ponad miarę, np. zamiast 30 stron będzie 90 8O
Ja nie chcę pisać relacji, jeśli będę miała jakieś sztywne ograniczenie - 3 zdjęcia, nie więcej! Myślę, że nie tylko ja...

Więc jednak jestem przeciwko ograniczeniom. Zwłaszcza takim restrykcyjnym. OK, można ograniczyć, ale żeby to było oparte na zdrowym rozsądku i wolnej woli, a nie, że 3 zdjęcia i ani jednego więcej.

Pozdrawiam.

P.S. Nie lubię miniaturek w relacjach :)

Jestem w całej rozciągłości za Twoim zdaniem :wink: :wink:
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 27.05.2010 22:58

jan_s1 napisał(a):Dobrze, że Leszek zapodał ten temat, bo chyba wiele osób nie zdawało sobie tak do końca z tego sprawy. Lubię w relacji oglądać dużo zdjęć, Wiemy już o tym problemie i chyba możemy bez większego trudu własne posty nieco ograniczać. Może lepiej, przynajmniej na razie, nie zmieniać tej zasady w sztywny regulamin, tylko potraktować to jako apel. Może to wystarczy?
Ps. A miniaturkom na forum mówimy zdecydowane NIE!

Dobrze gada ... dać mu rakiji.. sam chyba ze swojej relacji wywalę cześć zdjęć , albo je nieco zmniejszę , ale zaznaczam nieco . do tej pory wstawiałem
800x600 to dam 600x400 pix
mars2009
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mars2009 » 28.05.2010 05:01

Lech, Cech, czy Rus to wsiorawno jak pamiętam z podstawówki.
Do; <Fotomorgany>
Zgłosiłem wniosek o samoograniczenie

Nikt nie będzie czytał Twoich "elaboratów"!!!!!!!!!
Samoogranicz się do konkretów.
To, że ktoś wkleja ten sam wiatrak fotografowane z czterech stron jest bezsensem, dowodem za koniecznością samokrytyki lub reprymendy ze strony forumowiczów.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.05.2010 06:17

mars2009 napisał(a):
To, że ktoś wkleja ten sam wiatrak fotografowane z czterech stron jest bezsensem, dowodem za koniecznością samokrytyki lub reprymendy ze strony forumowiczów.

Jest dowodem, że coś w nim widzi/coś przypominają etc.
Nie każdy jest "miszczem" obiektywu.
Skoro zdjęcia są takie marne to pewnie ich nie oglądasz więc czy ich będzie 6 czy 26 na jedno wychodzi.
new1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) new1984 » 28.05.2010 10:39

Fatamorgana napisał(a):
ble . ble . ble .

Pozdrawiam.

Niech ilość słabych zdjęć będzie odwrotnie proporcjonalna do długości twoich postów... :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 28.05.2010 11:42

Widzicie problem polega na tym, że to forum a nie czat a Fatamorgana akurat miał coś do powiedzenia i wyłożył to bardzo dokładnie bez niedomówień i bez luk dzięki którym mogłyby powstać nieporozumienia.
Muszę przyznać, że z dużą uwagą śledzę posty Faty i stwierdzam, że nawet jeśli się z nim nie zgadzam to merytorycznie akurat one mają jedną z większych wartości na tym forum.

Dziękuję za udział w ankiecie i zachęcam do głosowania :) jeszcze niezdecydowanych.
new1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) new1984 » 28.05.2010 11:50

Leszek Skupin napisał(a):... problem polega na tym...

Drogi Leszku - nie ma problemu. To była zwykła odrobina sarkazmu, ze szczyptą...
Oczywiście, fatamorgana, mam nadzieję że bez obrazy :)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 28.05.2010 12:19

Leszek Skupin napisał(a): ... 29 strona tematu "Wiosna wiosna...." otwierała mi się 2,5 min a mam NEO 1024 kB

Sprawdziłem ..... u mnie natychmiast. :D w ułamku sekundy.
Co do zamieszczania zdjęć, ja nie zamieszczam więc nie wypowiadam się.
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 28.05.2010 13:26

Trzeba w lacza zainwestowac, wtedy takie absurdalne pomysly nie beda mialy miejsca. Leszku Jestem Przeciw.

Technologia idzie do przodu, po co wracac do czasow gdzie zeby wrzucic zdjecie czekalo sie po kilkanascie minut. Zauwaz ze portale coraz wiecej mediow przekazuja, filmy wirtualne quizy...A tu twoja propozycja jak z epoki krzemienia lupanego ;)
Bez urazy.
Pozdrawiam Cie serdecznie.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.05.2010 13:32

woka napisał(a):... u mnie natychmiast. :D w ułamku sekundy.

Z "tempa" ci brało...

Najpierw wyczyść pamięć, a potem testuj :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 28.05.2010 13:34

Cóż, Monte, może i z epoki kamienia łupanego ale trzeba to powiedzieć o NEOSTRADZIE raczej... gorzej jak nie ma innych możliwości...

Pozdrav :papa:

P.S. Dzięki za głos i życzę aby ci się łącze nigdy nie przytykało ;)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 28.05.2010 14:19

mars2009 napisał(a):Do; <Fotomorgany>

Nikt nie będzie czytał Twoich "elaboratów"!!!!!!!!!

Jesteś pewien? Ja np czytam, bo.... tu już Leszek wszystko napisał.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Ograniczenia wklejania zdjęć. - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone