Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ograniczenia wklejania zdjęć.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.05.2010 11:20

Robert, powtarzam po raz kolejny :!: ograniczenie NIE DOTYCZYŁO BY RE-LA-CJI :!::!:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 24.05.2010 12:16

Jestem przeciw ograniczeniom, zwłaszcza w fotograficznych wątkach.
Mam w domu bardzo słabą neostradę 256kb i tak jak Maslinka kiedy muszę poczekać a zależy mi na danym temacie - dotyczy to przede wszystkim relacji - po prostu zostawiam komputer w spokoju i wychodzę zrobić sobie pyszną herbatkę albo umyć zostawione naczynia. Fakt, że czasem naprawdę trzeba być cierpliwym.
Tu skąd teraz się odzywam nie mogłam nawet zauważyć jakichkolwiek trudności w ładowaniu stron. Po prostu jest dobre szybkie łącze. Nie neostrada.

Ale na ile się na tym znam to przyczyną długiego ładowania stron jest

1. wolne łącze w danej chwili, użytkownicy neostrady muszą wiedzieć, że łącze 512 kb/s oznacza maksymalną przepustowość - to znaczy, że czasowo może to być tylko np 50kb/s

2. ściągane zdjęcia mogą być marnie "oddawane" z danego serwera z powodu właśnie obciążonego transferu z tego serwera, może to być również przejściowe. Często w piątki i latem obserwuje się bardzo długie ściąganie zdjęć z imageshacka i większe trudności z załadowaniem na serwery.

3. ilość i wielkość (waga zdjęć) ale dla przykładu z pierwszego postu ten transfer powinien trwać kilkanaście sekund. Na 29 stronie jest około 40 zdjęć, Gdyby każde miało 300kb to całość miałaby max 12 000kb. Przy łączu 1 024 kb/s nie powinno to trwać dłużej niż 12 sekund. Czy to jest długi transfer. Na pewno nie. Więc przyczyna tkwi gdzie indziej.

Miniaturki były dobre parę lat temu, dzisiaj lubię gotowce, wolę poczekać i coś sobie w tym czasie zrobić a nie tracić czasu na wielokrotne wyczekiwanie na otwarcie pojedynczych miniaturek. Bo to już jest naprawdę ogromna strata czasu.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.05.2010 12:21

To faktycznie pozostanie mi omijać te wątki szerokim łukiem tylko czy o to chodzi :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.05.2010 12:40

Nie umiem wklejać zdjęć, bo ja wogóle jestem mało zdjęciowy, ale bardzo fajnie się ogląda wątki ze zdjęciami, osobiście jestem przciwny ograniczeniom. Jak się powoli otwiera to można chwilkę poczekać i wtedy lepiej "smakuje" :D Głos na nie
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.05.2010 12:44

Jestem stanowczo przeciwko ograniczeniom które proponuje Leszek.
Takie ograniczenie jest jak lizanie lodów przez szybę :!:

Pozdrawiam.

smoki3
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 24.05.2010 12:56

Trudno zagłosować na tak jednobrzmiącą ankietę. Zastanawiam się, czy w niektórych wątkach w pojedynczych postach nie zamieszcza się zbyt wielu zdjęć. Na pewno tak.
Dobrze, że Leszek zapodał ten temat, bo chyba wiele osób nie zdawało sobie tak do końca z tego sprawy. Lubię w relacji oglądać dużo zdjęć, ale przyznam, że lepiej mi się ogląda, jak w poście jest maksymalnie 5 sztuk. Wiemy już o tym problemie i chyba możemy bez większego trudu własne posty nieco ograniczać. Może lepiej, przynajmniej na razie, nie zmieniać tej zasady w sztywny regulamin, tylko potraktować to jako apel. Może to wystarczy?
Dla nowych forumowiczów, oraz dla tych którzy tu nie zajrzeli można by umieścić ten apel w jakimś widocznym miejscu. A jeśli jakaś gapa umieści w jednym poście 15 zdjęć, zawsze można zwrócić mu uwagę, żeby coś z tym zrobił. W ten sposób może stać się to zwyczajem, czyli nową świecką tradycją. :lol:

Ps. A miniaturkom na forum mówimy zdecydowane NIE!
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.05.2010 13:01

Uuuu Janie na to bym nie liczył :!: Świeckie tradycje na tym forum wywodzą się z zakazów niestety, bo: "Kto mi co zrobi za zamieszczenie takiej a nie innej treści skoro regulamin na to pozwala :?:", ale ja naiwny jestem :!: Więc może apel o zdroworozsądkowość wystarczy :lol:

P.S. A spróbuj komuś zwrócić uwagę :!::!::!: na cokolwiek... na co regulamin pozwala :!: Czasem zdarza nam się zwrócić uwagę nowicjuszom na naruszenie regulaminu z jakiegoś błahego powodu i Wielka Obraza Boska następuje :!: "Jakim prawem ktoś mi śmie zwracać uwagę :!: :?:"

P.S.2 Ale nie odbiegajmy od tematu fotograficznego - proszę :)
Ostatnio edytowano 24.05.2010 13:04 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.05.2010 13:04

A może da się tak zrobić, żeby ilość zdjęc na stronie była ograniczona i wtedy wydłuży się dany wątek, a ilość zdjęć zostanie taka sama! Ależ to wspaniale wymyśliłem :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.05.2010 13:09

Nie wykonalne niestety :!: post jest postem. A na stronę wchodzi ich 15. W relacjach i podobnych wątkach które wymieniłem w 1 poście można ilości zdjęć NIE OGRANICZAĆ, żeby nie ograniczać twórców relacji... nawet sam byłbym temu przeciwny, bo nie wyobrażam sobie relacji z 3 zdjęciami w poście lub z samymi miniaturkami, ale wątki stricte fotograficzne nie mające nic wspólnego z Chorwacją można by troszkę odciążyć. :roll:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.05.2010 13:10

Trzeba wprowadzić opłaty za wstawiane zdjęcia :lol: :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.05.2010 13:12

Jacek S napisał(a):Trzeba wprowadzić opłaty za wstawiane zdjęcia :lol: :wink:

Fotosik pobiera ... A propos. Wy korzystacie z fotosika?
Wczoraj próbowałem :evil: Kretyński portal.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.05.2010 13:12

Taaaaa SMSem :D na numer 97387 29 zł + VAT na cały miesiąc :devil:
Po miesiącu zdjęcia ssssrrrruuuu w kosmos jak nie wyśle SMSa :devil:
Ostatnio edytowano 24.05.2010 13:14 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 24.05.2010 13:13

Leszek Skupin napisał(a):Czasem zdarza nam się zwrócić uwagę nowicjuszom na naruszenie regulaminu z jakiegoś błahego powodu i Wielka Obraza Boska następuje :!: "Jakim prawem ktoś mi śmie zwracać uwagę :!: :?:"

A niech sie obrażają! Tylko sobie świadectwo wystawiają. :evil:
Jak będzie trzeba, to i my sprowadzimy ich do parteru. :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.05.2010 13:13

weldon napisał(a):...Fotosik pobiera ... A propos. Wy korzystacie z fotosika?
Wczoraj próbowałem :evil: Kretyński portal.

Przestałem ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.05.2010 13:14

A bo nawymyślali te aparaty cyfrowe i teraz każdy jest fotografem. Dawniej jak trzeba było kliszę do aparatu kupić, to nie pstrykał jeden z drugim, wszystko jak leci. Tylko się dwa razy zastanowił czy warto.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja