Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ograniczenia wklejania zdjęć.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 28.05.2010 19:11

weldon napisał(a):
woka napisał(a):... u mnie natychmiast. :D w ułamku sekundy.

Z "tempa" ci brało...
Najpierw wyczyść pamięć, a potem testuj :D

Pierwszy raz byłem na tej stronie więc nic z "tempa".
Mam internet 8 Mg( wieczorem 16 Mg) czy jak to się tam pisze, może to jest przyczyną.
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 28.05.2010 19:44

Heh...Leszku nie pije do Neo, w zadym razie.
Ale wiesz wiekszosc ludzi ma male lacza bo wola nie placic bog wie ile, wiec z telefonem maja i internet. Neo tak zle nie chodzi juz od 1 MB.
Nawet z GPRS-a nad Solina dziala super. Fakt ze trzeba zaczekac ale przeciez lyk piwa, karkoweczka ale dziala. :) Jak ktos nerwowy to i 10 MB mu czasem moze nie starczyc.

A nie napisalem z kamienia tylko z krzemienia ;) to taka mala metaforka myslalem ze zlapiesz.

Uwazam ze ograniczen nie ma co stosowac poraz kolejny to mowie z cala stanowczoscia. Sa ludzie co wrzucaja najwiesze pierdolety, ale sa i ci ktorzy wrzucaja wartosciowe. Dla jednego zmieszczenie sie w 15 zdjeciach, ktore sa kwintesencja wystarcza a dla drugiego nawet 100 bedzie malo.
No coz, wszystkim nie dogodzisz. Jak widac po ankiecie raczej pomysl upadnie oczywiscie jesli wezmiesz ja pod uwage.

Pozdrawiam, jak tam budowa?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 29.05.2010 08:43

Monte nawet jeśli pomysł upadnie (oczywiście że ankietę biorę pod uwagę, bo po to ona jest) to ten temat zostanie jako przyklejony a ci którzy tu zabrali głos będą mieć na uwadze problem, który poruszyłem i może będą się bardziej zastanawiać co wrzucają ;)

Ostatnia strona wątku o budowie ;)

Pozdrav :papa:
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 31.05.2010 06:25

Jestem za wprowadzeniem pewnych ograniczeń w ilości i wadze wklejanych zdjęć do postów. Wielkość jest już ograniczona, ale to chyba jeszcze za mało.

1. Max 3 zdjecia na jeden post
2. Max 250 kB na jedno zdjęcie.
3. Ewentualnie można wklejać miniaturki w ilości i wadze nie przekraczającej równowartości sumy wagi 3x250 kB = 750 kB na post
4. Ograniczenie nie dotyczyłoby jedynie działów "Nasze Relacje z podróży", "Chorwacja w naszym obiektywie" i "Jak nie Chorwacja to...???
Jak będzie dotyczyło tego powyżej to TNIJ!
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 01.06.2010 21:02

Widzisz ... ludzie już praktycznie się już wypowiedzieli... co pokazuje prawdziwy obraz tego jak nasze forum ma wyglądać i kogo to obchodzi. Spośród 20 tys zarejestrowanych użtkowników zaledwie siedemdziesięciu kilku uczestniczyło w ankiecie .... tzn im ZALEŻY na wizerunku forum. Reszta :?: Gdzie jest pozostałe prawie czy już ponad 20 tys :?:

P.S. Miłego wieczoru ;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.06.2010 21:26

Nie szalej, reprezentatywna grupa dla całego kraju to 1000 osób.
A więc dla forum, analogicznie, to powinny być ... pół osoby, a ty masz 150 razy więcej :wink:

Leszku, tego nie wypośrodkujesz. Jak już pisałem, rozumiem cię.
Wychowałem się na numerze 202122 i tak mi zostało.
Zdarzyło mi się kilka witryn w życiu stworzyć i wiem do kogo trzeba je dostosować. A my wszyscy - tworzymy witrynę.
Z drugiej strony - przeciwnicy też mają rację, można się dostosować i nauczyć takiego przeglądania stron,
żeby wszyscy byli zadowoleni.
Możemy sami dać sobie trochę na wstrzemięźliwość i troszkę krytyczniej popatrzeć na swoje "dzieła".
Nawet jeżeli zrobi to tylko co drugi z nas - zauważysz efekty.

A teraz? Vox populi, vox dei.

I tak, musisz przyznać, twój apel nie pozostał nie zauważony :D
No i swój ping mieliśmy okazję poznać.
A to już jest prawdziwy Cud narodzin :mrgreen:

Dobranoc
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2010 05:09

Leszek Skupin napisał(a): Spośród 20 tys zarejestrowanych użtkowników zaledwie siedemdziesięciu kilku uczestniczyło w ankiecie .... Gdzie jest pozostałe prawie czy już ponad 20 tys :?:

Że też tutaj nie narzekałeś na frekwencję i brak reprezentatywności :

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=275 ... sc&start=0
;)
Racibor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Racibor » 03.06.2010 23:44

Uważam, że ta dyskusja jest bardzo potrzebna żeby uświadomić niektórym problem.

Kiedyś byłem zwolennikiem miniaturek, chociaż denerwowało mnie otwieranie każdego obrazka z osobna, często wraz z reklamami.
Teraz zmieniłem zdanie i jestem za wstawianiem w poscie większych obrazków, ale świadomie, z pewnymi ograniczeniami, tak by strona otwierała się w miarę szybko.

Zaproponowany rozmiar posta (max 750KB) jest rozsądny i powinien być jedynym formalnym ograniczeniem. Wybór sposobu i ilości prezentowanych zdjęć proponuję pozostawić autorowi.

Moim zdaniem, podobnymi ograniczeniami należy objąć również miejsca gdzie publikujemy swoje relacje.

Uzasadnienie:
  • Jeżeli będziemy umiejętnie korzystali z kompresji, to przy poziomych zdjęciach o regulaminowej szerokości 800px, może ich w poscie umieścić nawet 10
    (przykład - w cytowanym tu temacie Wiosna, wiosna, wiosna, ach - to Ty! Volumen umieścił 9 zdjęć, które łącznie mają niecałe 600KB).
  • Jeżeli stworzyłeś wybitne dzieło i nie chcesz go zbytnio kompresować, to może nie warto wstawiać go razem z kilkunastoma innymi zdjęciami z tego samego miejsca, bo wtedy większość czytelników prawdopodobnie nie zwróci uwagi na jego walory.
  • Jeżeli autor uważa, że kolejne zdjęcie obiektu (na przykład z drugiej strony) ma walor informacyjny i może być komuś przydatne, to lepiej wstawić miniaturkę lub link, a zainteresowany na pewno je otworzy.
    Jest to jednocześnie sposób by pokazać swoje zdjęcia w rozdzielczości większej niż 800px.

Zagłosowałem na TAK, bo 750KB (10 dużych obrazów) w poscie to niewielkie ograniczenie swobody.
Zdaję sobie sprawę, że tego trzeba się nauczyć, ale chyba warto.
Tym którzy z jakiegoś powodu nie opanują tej umiejętności. pozostanie stosować się do sugestii - 3 zdjęcia na post.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 12.06.2010 22:56

Dziękuję za udział w ankiecie :D Myślę, że troszkę dałem do myślenia, więc nawet jeśli ograniczenia nie wejdą do rgulaminu to zostaną wzięte pod uwagę zawarte tu ZA i PRZECIW i liczę na samoograniczenie się we wklejaniu zdjęć.

Poprzednia strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja