Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 20.12.2024 20:20

Marlowe1994 napisał(a):(...) Tu trochę klasyki do auta :)
https://youtu.be/L397TWLwrUU?si=wMeiR2-i1CJhyZt6
Dołożyłbym jeszcze Susi Q.
8)
Ale podczas jazdy - osobiście - wolę deczko "stonowane kawałki".
Jeden z moich faworytów: "Moondawn" - Klaus S.

Przy okazji:
romuald22 napisał(a):"No one like you". To ciekawy i stary kawałek Skorpionów. Można go dwuznacznie przetłumaczyć. Nikt taki jak ty, lub nikt cie nie lubi.
Nie, nie można.
Tłumaczenie "nikt cię nie lubi" miałoby rację bytu, gdyby tytuł brzmiał "No one likes you".
A po zapoznaniu się z "lyrics", to już w ogóle to tłumaczenie nie podchodzi.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 20.12.2024 20:30

boboo napisał(a):
Przy okazji:
romuald22 napisał(a):"No one like you". To ciekawy i stary kawałek Skorpionów. Można go dwuznacznie przetłumaczyć. Nikt taki jak ty, lub nikt cie nie lubi.
Nie, nie można.
Tłumaczenie "nikt cię nie lubi" miałoby rację bytu, gdyby tytuł brzmiał "No one likes you".
A po zapoznaniu się z "lyrics", to już w ogóle to tłumaczenie nie podchodzi.

Też nigdy nie słyszałem o innym tytule niż Nikt taki jak ty.
Z ciekawostek kiedyś osobiście słyszałem w radio tłumaczenie utworu Ajronów " The number of the beast" jako Numer biustu :lool:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 20.12.2024 21:17

Szanowni Panowie poligloci. Oczywiście macie rację. Z tym ,że ja nie czerpię swej wiedzy w tym temacie z jakiegoś onetu, youtuba, wikipedii, autoświata czy translatora (panie boboo to do ciebie). Czerpię z tego co Skorpioni śpiewają na żywo. A, ze Klaus na starość lubi sobie jaja porobić to jego sprawa. Ciekawym na ilu koncertach ich byliście? :sm:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 20.12.2024 21:51

Ponieważ mój muzyczny post z poprzedniej strony (był ostatni) zniknął w natłoku wypowiedzi innych forumowiczów to pozwolę go sobie powtórzyć.

Wspominałem coś o tzw. "supergrupach". Przypomniała mi się jedna, mało znana. Kotzen kompletnie nie znany mi wcześniej gość, ale gitarzysta już bardziej. Adrian Smith - gitarzysta Iron Maiden. I takie sobie bluesrockowe kawałki kręcą.

Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 20.12.2024 21:54

Jeśli chodzi o to na ilu koncertach Scorpions byłem to ja....
https://youtu.be/cf57H8qwq04?si=fZ5O2iJ_sS_8XeCp
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 20.12.2024 22:26

Marlowe1994 napisał(a):Jeśli chodzi o to na ilu koncertach Scorpions byłem to ja....
https://youtu.be/cf57H8qwq04?si=fZ5O2iJ_sS_8XeCp

Tak obstawiałem w prywatnych zakładach ze znajomymi. Tymi o których ledwo co słyszałem.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 21.12.2024 05:44

romuald22 napisał(a):Z tym ,że ja nie czerpię swej wiedzy w tym temacie z jakiegoś onetu, youtuba, wikipedii, autoświata czy translatora (panie boboo to do ciebie)
Ja też nie.
Do tego przypadku wystarczyła mi wiedza, którą nabyłem w 6. klasie podstawówki (wtedy zacząłem przygodę z angielskim).
Wiedza nabyta w następnych szkolnych latach pozwoliła mi na wystarczające zrozumienie tekstu owego kawałka.
romuald22 napisał(a):Ciekawym na ilu koncertach ich byliście? :sm:
Na żadnym. Co jednak nie przeszkadza odróżnić "like" od "likes".
Preferuję koncerty, na których publiczność nie wykazuje symptomów pląsawicy.
Jeden z lepszych, na których byłem, to Klaus Schulze w Katowickim Spodku (1983).
Ludzie siedzą, słuchają i... nie przeszkadzają innym.
A po "ostatnim akordzie" standing ovation.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 21.12.2024 12:19

I ja nie chodzę na koncerty. Nie uważam żeby to był wyznacznik tego, że zna się i jest fanem jakiegoś zespołu. Atmosfera koncertu mnie nie rusza. Na koncercie Metaliki
był taki badziew dźwiękowy, że nie można było rozróżnić utworów. Nadrabiano to głośnością która była nieznośna.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 21.12.2024 15:00

Marlowe1994 napisał(a):I ja nie chodzę na koncerty. Nie uważam żeby to był wyznacznik tego, że zna się i jest fanem jakiegoś zespołu. Atmosfera koncertu mnie nie rusza.

Dobre. :lol:
Parafrazując.
Ja nie jeżdżę do Chorwacji. Nie uważam żeby to był wyznacznik tego, ze znam się lub nie i że jestem fanem jakiegoś kraju. Atmosfera Chorwacji mnie nie rusza. :lol:
Ostatnio edytowano 21.12.2024 16:46 przez romuald22, łącznie edytowano 1 raz
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 21.12.2024 16:00

boboo napisał(a):...
Do tego przypadku wystarczyła mi wiedza, którą nabyłem w 6. klasie podstawówki (wtedy zacząłem przygodę z angielskim).
Wiedza nabyta w następnych szkolnych latach pozwoliła mi na wystarczające zrozumienie tekstu owego kawałka.

To świetnie. Mam nadzieję, że nie skończyłeś tylko na podstawówce. Ja urodziłem się w czasach kiedy w podstawówce obowiązkowy był język rosyjski. Nawet jeszcze na studiach o niego zahaczyłem. Mam nadzieję, że nie będzie mi potrzebny.

boboo napisał(a):Preferuję koncerty, na których publiczność nie wykazuje symptomów pląsawicy...

Filharmonia się pięknie kłania. Ale to trzeba będzie chyba założyć nowy wątek. Dla emerytów lub osób z afazją ruchową. :D

Dla ludzi honoru.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 21.12.2024 16:57

romuald22 napisał(a):Ja urodziłem się w czasach kiedy w podstawówce obowiązkowy był język rosyjski
Ano. Ja też.
I to od piątej klasy był obowiązkowy.
(wystaw sobie, że w siódmej klasie byłem nawet na olimpiadzie szkolnej z języka rosyjskiego)
Od szóstej klasy, dyrektor szkoły oferował prywatne lekcje angielskiego... a ja miałem "w porzo" rodziców.
romuald22 napisał(a):Filharmonia się pięknie kłania. Ale to trzeba będzie chyba założyć nowy wątek. Dla emerytów lub osób z afazją ruchową. :D
Po co nowy wątek? Muzyka, to muzyka.
Tylko dlaczego chcesz wyodrębniać emerytów (jeśli liczysz na mnie, to musisz poczekać jeszcze 8 lat) i ludzi z zaburzeniami mowy? :roll:
Aaa, chyba już wiem. Nie potrafią się "drzeć składnie" na koncercie, to poszli won.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 21.12.2024 17:02

boboo napisał(a):Tylko dlaczego chcesz wyodrębniać emerytów (jeśli liczysz na mnie, to musisz poczekać jeszcze 8 lat) i ludzi z zaburzeniami mowy?

Oczywiście nikogo nie wyodrębniam. Tylko ty napisałeś o jakiejś "pląsawicy", a ja nie pisałem o osobach z zaburzeniami mowy. Afazja ruchowa z mową ma mały mianownik.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 21.12.2024 17:10

romuald22 napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):I ja nie chodzę na koncerty. Nie uważam żeby to był wyznacznik tego, że zna się i jest fanem jakiegoś zespołu. Atmosfera koncertu mnie nie rusza.

Dobre. :lol:
Parafrazując.
Ja nie jeżdżę do Chorwacji. Nie uważam żeby to był wyznacznik tego, ze znam się lub nie i że jestem fanem jakiegoś kraju. Atmosfera Chorwacji mnie nie rusza. :lol:

Ta wypowiedź była tak infantylna, że aż sam to zauważyłeś i ją zmieniłeś :lezekwicze:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 21.12.2024 17:12

romuald22 napisał(a):(...) a ja nie pisałem o osobach z zaburzeniami mowy. Afazja ruchowa z mową ma mały mianownik.
Szukam, szukam i oprócz zaburzeń mowy innych nie znajduję.
Mimo "ruchu" w nazwie.
Masz może jakiegoś linka do afazji ruchowej, która nie dotyczy zaburzeń mowy?
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 21.12.2024 17:14

Nie wiem po co zrównywać emerytów i osoby z afazją :oczy:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 610
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone