Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 01.12.2024 11:29

Ok, pożyczam ))

Oczywiście, że źle to określiłem. Chodziło mi o wokal. Głos tego wokalisty, do głosu Klausa ?? Wydaje się, że jak jeden do jeden ??

A plagiat, to może być w tym, co wkleił Habanero

Jest plagiat, czy go nie ma ??//

Habanero napisał(a):Tak mi się skojarzyło :oczko_usmiech:
https://youtu.be/PxmdCNs6a7c?feature=shared

/////
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.12.2024 11:59

Ja mam słuch do baletu ale moim zdaniem McAuley różni się wokalnie od Meine.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 01.12.2024 12:18

Ok, znaczy obaj możemy dreptać w "Jeziorze Łabędzim " ))>>

/////
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 01.12.2024 15:33

O Skorpionach tutaj hucznie. 8) No wiadomo, że klasyka. Userzy dawno w tym wątku nie widziani pare znanych klasyków wymienili. Dołożył bym jeszcze "Still Loving you" i "Send me an Angel". Skorpioni zwykle popełniali cenny błąd nagrywając na swych płytach tzw. "pościelówę". Myślę, że to przemyślane. Dlatego ich tak wielu zna. Czasem mocniej "przygwoździli". Kto to zna lub pamięta ???

Dwie strony temu były wspomnienia o tzw. supergrupach. No i czytam, że Black Country Communion__ w Dolinie Charlotty 15.VI. 2025. Daleko trochę od domu. Ale byłem tam dwa razy. Bryan Ferry i Foreigner. Klimat niepowtarzalny. A lubię podróżować i Bałtyk ma swoje zalety z którymi Adriatyk się nie zmierzy.
Ale w wolnej chwili posłuchajcie pięknego bluesrocka.

empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 01.12.2024 15:39

AdamSz napisał(a):Ciekawa dyskusja się wytworzyła>
Faktyczne, żeby jakiś zespół rockowy miał zaszczyt dać koncert z orkiestrą symfoniczną, to nie mógł być byle kto ?? Marka zespołu.

Przecież to nie jest kwestia marki ale kasy.

Zespół (a w zasadzie wytwórnia wydająca płyty danego zespołu) wynajmuje orkiestrę symfoniczną za kasę. Oczywiście im bardziej renomowana orkiestra tym wyższa cena.
A od samego zespołu zależy jakość kompozycji (jeśli utwory są tworzone z orkiestracjami) czy aranżacji (jeśli zespół przerabia swoje utwory) i co wyjdzie na koniec.
Oczywiście podałeś te najbardziej znane (komercyjne) zespoły jak Metallica, Scorpions czy z polskiego podwórka Budka.
Jest tego dużo więcej. Niektórzy robili to przed Metallicą i Scorpionsami.
Czasem, jak w przypadku Metallica (jak jest ze Scorpionsami nie wiem), jest to przearanżowanie klasycznych utworów a czasem jest to komponowanie utworów z uwzględnieniem orkiestry symfonicznej i/lub chórów.
Z przystępniejszych zespołów podam jedną nazwę, którą niektórzy z pewnością znają - Therion. W 1996 nagrali pierwszą płytę z orkiestrą symfoniczną. No dobra, pierwszą z prawdziwą orkiestrą nagrali 2 lata później, gdy mieli już na to odpowiedni budżet. Koncerty z orkiestrą symfoniczną też im się zdarzały (np. The Miskolc Experience <-- klasyka i utwory własne)
Z mniej znanych (i mniej przystępnych) wspomnę tylko SepticFlesh, Dimmu Borgir, Satyricon (Ci akurat z chórem operowym).
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.12.2024 15:47

Nie do końca jestem przekonany że to tylko kwestia kasy. Sądzę, że gdyby znalazł się bogaty ekscentryk lub inny desperat i spełnił sobie zachciankę i wynajął za miliony jakąś super orkiestrę i zaśpiewałby z nimi Zenek, to moim zdaniem byłby to mega badziew.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 01.12.2024 15:57

Marlowe1994 napisał(a):Nie do końca jestem przekonany że to tylko kwestia kasy. Sądzę, że gdyby znalazł się bogaty ekscentryk lub inny desperat i spełnił sobie zachciankę i wynajął za miliony jakąś super orkiestrę i zaśpiewałby z nimi Zenek, to moim zdaniem byłby to mega badziew.

No ale Ty piszesz o efekcie końcowym a ja o możliwości wynajęcia orkiestry.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 01.12.2024 15:59

Marlowe1994 napisał(a):Nie do końca jestem przekonany że to tylko kwestia kasy. Sądzę, że gdyby znalazł się bogaty ekscentryk lub inny desperat i spełnił sobie zachciankę i wynajął za miliony jakąś super orkiestrę i zaśpiewałby z nimi Zenek, to moim zdaniem byłby to mega badziew.

Czyli kwestia kasy. Ja akurat jestem przekonany.
Pierwszy koncert kapeli metalowej w towarzystwie orkiestry symfonicznej który słyszałem to była Metallica. Może jestem za stary, może za młody. Ale wtedy miałem tzw. "ciary" na plecach.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.12.2024 17:46

empire13 napisał(a):

Sądzisz, że taki przysłowiowy Zenek czy inny Sławomir nie ma tyle kasy aby to zrobić? Myślę że ma. Tylko tego nie robi bo efekt byłby tragiczny.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 01.12.2024 19:01

Marlowe1994 napisał(a):
empire13 napisał(a):

Sądzisz, że taki przysłowiowy Zenek czy inny Sławomir nie ma tyle kasy aby to zrobić? Myślę że ma. Tylko tego nie robi bo efekt byłby tragiczny.

Też stoję na stanowisku, że budżet to nie wszystko. Musi być marka zespołu. Postrzegany jako tzw ambitniejszy, tu repertuar, oczywiście jakiś bardziej ambitny, że nawet chwilami ocierający się o tzw. kulturę wyższą. Wtedy się mają ku sobie i takie projekty nabierają sensu i realnego wymiaru.
Nie mam teraz czasu na szukanie przykładów, a jest ich wiele.
Ale wpadł mi taki cover .... Transfer muzyki Pink Floydów do The Royal Philharmonic Orchestra .. Jest tego cała tafla, Różne utwory Pink Floyd w wykonaniu The Royal...... Nie mix zespołu z orkiestrą, ale wręcz przeniesienie muzyki rockowej w wymiar muzyki symfonicznej.

Czyli kasa to nie wszystko... A na naszym rynku, Budka, która robiła takie projekty, też była zespołem, z tych mających ambitniejszy repertuar i uważana była za zespól wyższego lotu. Nie zawsze, ale była ))

/////
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 01.12.2024 20:19

AdamSz napisał(a):(...) A proszę bardzo Szanowny Kolego. Mam nadzieje, że nie jesteś myśliwym )) (...)
Tak, nie jestem.
Ale nie wyobrażam sobie bigosu bez dziczyzny.
A raz w roku pichcę 10-litrowy kociołek i jakieś 2 kg "leśnego miksu" (dzik / jeleń) - oprócz hodowlanych - ląduje w garze.
Gdybym musiał polować sam, pewnie bigos byłby tylko na "hodowli", ale jeśli mam to w sklepie... to cóż, hipokryzja wychodzi ze mnie i wrzuca mięsko do koszyka.
AdamSz napisał(a):Ale wpadł mi taki cover .... Transfer muzyki Pink Floydów do The Royal Philharmonic Orchestra
Nie wiem jak inne "kawałki". Ale Time spieprzyli nomen-omen koncertowo. Jak Disney Gwiezdne Wojny.
Przecież tego nie da się słuchać.
Bo widzisz Adamie, dla mnie INTRO z Time (mam jeszcze kilka innych kawałków innych wykonawców) jest w muzyce jak...
Teoria Względności i Teoria Kwantowa w fizyce.

Weź dobre słuchawki, dobry sprzęt Hi-Fi, wycisz się i... zacznij repeatować sobie intro z Time.
Po X razach - może nie tego samego dnia - zaczniesz słyszeć rozmowę... instrumentów między sobą.
Później zaczniesz ją (tę rozmowę) może nawet rozumieć...

Tak, wiem, zaraz odwiozą mnie do Tworek.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 01.12.2024 21:17

Też zauważyłem, że to chała jakaś ))... To tylko uzasadnienie, na szybko, powyższych związków.
Spoko, To że słyszysz nietypowe "głosy", czyli rozmowę instrumentów między sobą, )), to jeszcze nie wkalifikuje do Tworek )) //

/////
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.12.2024 21:26

Mnie Floydzi nigdy się nie podobali.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 01.12.2024 21:27

Marlowe1994 napisał(a):
empire13 napisał(a):

Sam sobie odpowiedziałeś. Nie robi tego, bo efekt byłby tragiczny. Zresztą bez tego szału też nie ma :lool:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.12.2024 21:45

empire13 napisał(a):Sam sobie odpowiedziałeś. Nie robi tego, bo efekt byłby tragiczny. Zresztą bez tego szału też nie ma :lool:

No to nie chodzi o hajs tylko jakość :) Nie ma jakości przy zasobnym portfelu i orkiestra nie gra ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 608
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone