Re: ogólna dyskusja na tematy muzyczne
napisał(a) maxredaktor » 12.05.2020 11:04
Profesor Bralczyk pochylił się nad tym tekstem.
"Profesor wylicza, że w tekście, który przygotowano prezydentowi "ostry" odwołuje się do zmysłu dotyku. "Cień" to zmysł wzroku. Podobnie zresztą jak "mgła".
- Mgła nie daje cienia, więc pod tym względem jest to nielogiczne, ale poezja ma to do siebie, że te nielogiczności próbuje jakoś łączyć. Dając czasem efekt oksymoronu, a czasem pobudzając nasze wrażenie o świecie - dodaje.
Ostrym cieniem mgły może być w takim razie pandemia lub wszystko to, co się z nią wiąże.
- Niejasność i niepewność, czyli mgła. Perspektywa zmierzchu, czyli cień. Ostrość, czyli ból i gwałtowność pandemii. Te elementy w moim odczuciu mogą się z koronawirusem kojarzyć - komentuje profesor.
Prof. Bralczyk nieco zmienił zdanie, gdy przytoczyliśmy inne cytaty z rapującego prezydenta. W tekście jest: "Mocne ręce ratowników, wszyscy razem, chwała im". Co na to ekspert?
- To wszystko psuje! Dosłowność sentymentalno-kiczowata psuje efekt oryginalnej metafory. To już trochę za dużo. Tak jak wysoko oceniam te "ostre cienie mgły", to cała reszta psuje efekt. Proszę mi dalej nie cytować, bo popsuje mi pani efekt! - żartuje.".
Całość tu:
https://gwiazdy.wp.pl/prof-bralczyk-andrzej-duda-hot16challenge2-ostry-cien-mgly-komentuje-6509660522305153aPS.
A Kazik
bynajmniej mnie się podoba
Ostatnio edytowano 12.05.2020 18:30 przez
maxredaktor, łącznie edytowano 1 raz