Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.06.2009 00:22

Tantal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tantal » 17.09.2009 20:31

To ja trochę odświeżę temat.
Klasyki ostatnio wygrzebane w sieci. Normalnie szczęka mi opadła...

Sungha Jung - (U2) With or Without You

Sungha Jung - Canon in D

Sungha Jung - (Nirvana) Smells Like Teen Spirit

Sungha Jung - (Eric Clapton) Tears in Heaven
Nolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nolo » 18.09.2009 09:19

lub

jeden z lepszych kawałków
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.09.2009 08:58

Dziś na platformie cyfrowej cyfra plus, w canal plus zapodają kultowy film Quadrophenia z muzyczką The Who .
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 24.09.2009 13:02

JacYamaha napisał(a):Dziś na platformie cyfrowej cyfra plus, w canal plus zapodają kultowy film Quadrophenia z muzyczką The Who .

My Generation

---------------
http://www.cyfraplus.pl/program/abo/?full/12342

Anglia, lata 60. XX wieku. Jimmy (Phil Daniels) jest zbuntowanym, młodym chłopakiem. Nie znosi drobnomieszczaństwa, a jeszcze bardziej swojej beznadziejnej, nisko płatnej pracy. Odżywa, kiedy wieczorem wsiada na skuter i rusza z kumplami w miasto.

Chłopcy tworzą młodzieżowy gang należący do subkultury tzw. modsów. Ubierają się w czarne garnitury, jeżdżą na włoskich skuterach, słuchają amerykańskiego soul i brytyjskiego rocka, w szczególności grupy The Who. Śmiertelnymi wrogami modsów są rockersi, ubrani w czarne skóry twardziele, kochający potężne motocykle i klasycznego amerykańskiego rock'n rolla. Okazją do konfrontacji zwaśnionych subkultur staje się trzydniowy festiwal w nadmorskim Brighton. Do miasta ściągają liczne gangi modsów i rockersów. Jimmy jest w swoim żywiole. Uwodzi dziewczynę imieniem Steph, zażywa mnóstwo narkotyków, bierze udział w ulicznych bójkach z rockersami, z podziwem patrząc na charyzmatycznego przywódcę modsów, niejakiego Ace'a (Sting). Kiedy jednak festiwal się kończy i Jimmy wraca do Londynu, czar pryska. Chłopak traci pracę, do której nie wrócił na czas, zostaje wyrzucony z domu po tym, jak rodzice znajdują w jego rzeczach narkotyki, do tego okazuje się, że Steph romansuje już z innym modsem. Zrozpaczony Jimmy pod wpływem impulsu jedzie do Brighton. Przed jednym z eleganckich hoteli dostrzega skuter Ace'a. Wychodzi na jaw, że jego idol, w weekendy lider modsów, w tygodniu jest zwykłym, odzianym w liberię boyem hotelowym. Załamany Jimmy kradnie skuter i pędzi w kierunku nadmorskiego urwiska.

Podobnie jak stworzony przez Alana Parkera i zespół Pink Floyd film "The Wall", "Quadrophenię" można nazwać ekranizacją albumu rockowego.

Obraz FRANCA RODDAMA jest oparty na motywach płyty brytyjskiej supergrupy The Who. Chodzi tu jednak o coś więcej, niż proste ilustrowanie filmu muzyką rockową. "Quadrophenii" bliżej do formuły filmowej rock opery. Wspólne dzieło Roddama i The Who jest energetyczną, cierpką opowieścią o brytyjskich subkulturach lat 60., przemocy, młodzieżowym buncie i dramatycznych rozczarowaniach. Film nie był pierwszym filmowym doświadczeniem zespołu The Who. Grupa, słynna w latach 60 i 70. tyleż dzięki swojej innowacyjnej, oryginalnej muzyce, co skandalicznym wybrykom, narkotykowym orgiom i prowokacyjnemu zachowaniu, zrealizowała w 1975 roku kultową rock operę "Tommy". "Quadrophenia" to niemal autorskie dzieło zespołu: muzycy byli producentami filmu, uczestniczyli w pracach nad scenariuszem, nie pojawili się jednak na ekranie. W "Quadrophenii" wystąpił za to młody wokalista i basista znany jako Sting, lider rozpoczynającego właśnie wielką karierę zespołu The Police. Artysta zwiastował nową muzyczną epokę, w której dla The Who nie było już miejsca.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 24.09.2009 20:32

Muzyczka w Banja Luce 8O
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.09.2009 21:56

Znalazłem niedawno coś takiego:
Midge Ure & Kate Bush - "Sister And Brother".

W tle słychać krótkie - jakby z Talking Heads albo King Crimson (tego z lat osiemdziesiątych) - "pstrykania" na gitarze. Nic z Ultravox.
Zastanawiające arcydzieło.
Wie ktoś coś więcej?

http://esjot.wrzuta.pl/audio/2e9KEfyIvw ... nd_brother
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.10.2009 17:55

Teraz coś dla zwolenników "zimnej" skandynawskiej elektroniki.
Płyty nadaremno szukam na razie w naszych "dobrych sklepach muzycznych"...

Wokalistka zespołu The Knife, Karin Dreijer Anderson, nagrała pod pseudonimem "Fever Ray" swoją pierwszą, solową płytę...

Dwie próbki:
"Triangle Walks" :
"When I Grow Up":

Komentarze i uwagi wskazane :wink: :wink:
Pozdrawiam!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.10.2009 23:42

"... chce mi się płakać za każdym razem kiedy słucham tego utworu..." napisał ktoś w komentarzu na Youtube.

Wyobraźmy sobie taki kiczowaty obrazek: Afrykańska sawanna. Jedno samotne drzewo. Pusto. Tylko wiatr...

Z płyty "Remain in Light" utwór "Listening Wind" - Talking Heads

Wiatr w moim sercu
Proch w mojej głowie

Tak mnie wzięło na smutki... na dobranoc.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 06.10.2009 00:18

Byś się uśmiechnął choć trochę! :) :D
kiana
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiana » 06.10.2009 00:44

Interseal napisał(a):Teraz coś dla zwolenników "zimnej" skandynawskiej elektroniki

I ja coś podrzucę od siebie
Röyksopp - What else is there?

Mój zdecydowany numer jeden brytyjskiego zespołu Emerson, Lake and Palmer Lucky Man taki sentymentalny utwór z lat 70-tych.

Calexico, indie rockowy zespół i polecę bardzo przyjemny, spokojny utwór Two Silver Trees

I kończę gitarowo Rodrigo y Gabriela - Tamacun Polecam!!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.10.2009 11:20

Chodziło mi coś po głowie, że Röyksopp i Fever Ray coś razem zmajstrowali i jest owszem - "to musi być to" :wink: : This must be it

Pozdrowienia.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.10.2009 11:42

kiana napisał(a):I kończę gitarowo Rodrigo y Gabriela - Tamacun Polecam!!

... trochę inne podejście do gitary i instrumentów szarpanych.
Z lat mojej młodości :wink: :lol: .
Koncertowo - 3/6 składu King Crimson z lat dziewięćdziesiątych i David Sylvian w utworze: Wave

Ten facet z szeroką deską w ręcę :wink: to Trey Gunn i instrument o nazwie Chapman Stick

Pozdrowienia.
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 06.10.2009 18:15

Niby grają głównie country, a tu coś innego:

Zespół REDNEX - Hold Me For A While
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.10.2009 21:23

Czas byłby mocniej uderzyć.
Zespół Tool i album "Lateralus".
Po namyśle wybrałem jednak spokojniejszy a raczej wolniejszy z tego perfekcyjnego albumu utwór - Reflection

.. a koncert w Spodku to taki gniot był :twisted:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 56
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone