Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MRK
Cromaniak
Re: ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 22.01.2017 02:23

15. HATEBREED - The Concrete Confessional
Kapelę bardzo lubię. Po pierwszych udostępnionych kawałkach, wydawało się, że będzie cios. Oszukali, bo puścili najpierw dwa najlepsze na płycie kawałki. Reszta już gorsza, ale słucha się dobrze. Poniżej jeden z tych dwóch ciosów.

14. IN THE WOODS - Pure
Łomatkoprzenajświętszaczęstochowska... Czekałem na ten album z drżącymi ręcyma. Jestem absolutnie oddany In The Woods. Kasety zajeżdżałem. Klimat, którzy potrafili zrobić Ci Norwegowie był jedyny w swoim rodzaju. Nikt absolutnie tak nie grał. "Omnio" i "Strange In Stereo" to ikony! Jak więc się dowiedziałem, że wracają po 17 latach, to rogal nie schodził mi z twarzy. Problem był jeden: inny wokalista. Mimo wszystko, bez wcześniejszego wypożyczenia płyty w radzieckiej bibliotece, pobiegłem do sklepu i zakupiłem krążek. Po odpaleniu miałem ochotę wyrzucić przez okno. WTF? Nie o takie ITW walczyłem. Nie na takie czekałem. Przemogłem się jednak. Okazało się, że mamy do czynienia z albumem innym, jednakże dobrym. Stąd w zestawieniu. SŁUCHALNE:).

13. HEAVEN SHALL BURN - Wanderer
No lubię... Jak nie przepadam za np. Calibanem, tak z tej półki, HSB zawsze. Może dlatego, że nigdy nie skalali się słodkimi refrenikami i tego typu beznadzieją. Niemcy w formie.

12. ROTTEN SOUND - Abuse To Suffer
Pierwszy z konkretnych jazgotów!! Pierwsza płyta w zestawieniu z grindcore'a. Finowie ze "szwecją" na wiosłach. Bardzo dobry album!

11. WITCHERY - In His Infernal Majesty's Service
Szwecja!!! Jakby nie patrzeć, Skandynawia to potęga. Witchery wraca świetnym albumem. Thrashowo-blackowy rock'n'roll!
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 22.01.2017 02:46

I "dycha"...

10. TESTAMENT - Brotherhood Of The Snake
Co tu pisać? Jest w innych zestawieniach:). Perfekcyjnie dobrany otwieracz.

9. WORMROT - Voices
Ci mili (wiem, poznałem na koncercie w... Mikołowie) z Singapuru, wypuścili takiego lewego sierpowego, że za każdym razem jak odpalam tę płytę, to potem muszę się udać do dentysty! Miód na moje uszy.

8. KATATONIA - The Fall Of Hearts
Wkręciła mi się ta płyta na długi czas. Hipnotyzuje jak nic. Wszystko jak u Katatonii. Taka ma być i taką ją wszyscy uwielbiają. SŁUCHALNE JAK NAJBARDZIEJ.

7. OATHBREAKER - Rheia
Uffff.... pisałem, że odkryłem. No to to. To jest coś totalnie niesamowitego. Kobieta na wokalu, a ja tak nie lubię kobiet w takiej muzyce. Mamy tutaj Bjork zamkniętą w szpitalu psychiatrycznym. Totalne szaleństwo, obłęd, schizofrenia... Jak chorym być trzeba, aby nagrać coś takiego i zarażać tym słuchaczy. Są filmy, po obejrzeniu których i po wyjściu z kina, ma się wrażenie, że przez ostatnie dwie godziny było się w chorej głowie twórców (Idioci, Requiem dla snu), a otaczający świat wydaje się taki... chory. Tutaj tak działa muzyka. Przetrwajcie te 8:14 (ale do samego końca). Po pierwszym przesłuchaniu tego utworu... miałem totalną pustkę w głowie, a moją jedyną myślą było szukanie pomocy na półce z lekami... W dodatku ten klip... ten głos... ech... Zresztą, cała płyta zasługuje na wyróżnienie.

6. DEATH ANGEL - The Evil Divide
Hehehehe... Metallica mówicie??? :) Tak, wiem... nagrali jako taką płytę i już "szacun", bo to Metallica... a tutaj taki Death Angel wydaje ósmy album i Metallica jest miałka. Świetny!!!!!!!!
Ostatnio edytowano 22.01.2017 03:05 przez MRK, łącznie edytowano 1 raz
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 22.01.2017 02:56

5. ANAAL NATHRAKH - The Whole Of The Law
Kolejna płyta popapranych Angoli. Baaaardzo smaczna, aczkolwiek mają lepsze.

4. NAILS - You Will Never Be One Of Us
Osz... Długo byli płytą roku. Za każdym razem ta muzyka przeczołguje się po ciele. MOC!!

3. GOJIRA - Magma
Inna... ale jakże świetna. Ci Panowie potrafią. Potrzebowałem czasu, żeby się wkręcić, bo zrobili to samo, co Hatebreed, Utwory ukazane przed premierą, to prawie stara Gojira. Płyta jednak jest inna. I ten riff...

2. ANTHRAX - For All Kings
Panie, Panowie... w dziedzinie thrashu/heavy, Anthrax bierze złoto. Ależ to jest świetna płyta!!!!! Kapitalna!!! Belladonna w świetnej formie. Wszystko na miejscu. Mniej thrashowo, ale miodnie. Nucę codziennie. I do tego ten obrzydliwie cudny klip:).

1. DILLINGER ESCAPE PLAN - Dissociation
No cóz... kocham ten hałas. Ostatnia płyta. W połowie lutego ostatni koncert w Polsce. A na tej płycie to wszystko, co najlepsze w DEP. Od melodii i chorych słodyczy, do totalnie odjechanych klimatów. Nie ma ligi, w której DEP mógłby z kimś konkurować. Oni są poza. Są jedyni. Taka prawda. Płyta roku bez dwóch zdań!
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 22.01.2017 10:27

W nocy już sił zabrakło, ale napisać również należy, jeśli chodzi o 2016 o nowych płytach:

Gadget
Asphyx
Car Bomb
Gruesome (tutaj świetne ep)
Hammer Fight (Romek, nie weszło?)
Katalepsy
Magrudergrind
Martyrdod

Kurcze, czesc z nich nawet chyba powinna się znaleźć w top 20.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 22.01.2017 21:55

Z okazji Dnia Dziadka zapraszam Wszystkich na małe jam session :mrgreen:

bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 23.01.2017 10:07

leieszz miud na mojom dusze :D
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 23.01.2017 12:12

bluesman napisał(a):leieszz miud na mojom dusze :D

Przyda Ci się trochę miodu po krwawej uczcie:).
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 23.01.2017 13:40

dokładnie :papa:
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 23.01.2017 22:34

na dzisiaj cover wiadomo kogo i jak zawsze w dobrym wydaniu:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 23.01.2017 22:48

Lepsze od oryginału :)
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 24.01.2017 19:05

MRK napisał(a):...
Hammer Fight (Romek, nie weszło?)

Odnośnie Twojego podsumowania płyt zeszłego roku to przez niektóre ciężko było mi przebrnąć. :mrgreen:
Ale ma być miło to może nie piszmy protokołów rozbieżności ale to co nas łączy. :)

Gojira tak wysoko u Ciebie. Myślałem o tej płytce w swoim zestawieniu. 10 u mnie dostał Amon Amarth ale może dzisiaj byłoby inaczej.
Death Angel i Hammer Fight - ominęło mnie i dzięki za oświecenie. Na wstępie brzmi to dobrze. Już się bliżej zapoznam. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że sporą część początku zeszłego roku miałem "wycięte z życiorysu".
Pozdrav.
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 24.01.2017 20:52

Najważniejszy nius z wczoraj, to formacja Belphegor weszła do studia :twisted: i z pewnością ten kawałek zagości na nowym krążku, który ukaże się w wrześniu.

a przy okazji, to jeszcze:

krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 28.01.2017 13:26

romuald22 napisał(a):Na swoje usprawiedliwienie dodam, że sporą część początku zeszłego roku miałem "wycięte z życiorysu".

Ja mam tak samo, ale co roku aż do kwietnia. Bilanse, pity i takie tam.

Ale do rzeczy.

Mój tuzin 2016.
Po prostu trochę za radą inżyniera Mamonia spisałem płyty, które słuchało mi się najlepiej.
Bez rozbierania na czynniki pierwsze, liczenia ilości i jakości solówek, określania innowacyjności i innych "ości".

I wyszło mi tak:

12 Katatonia "The Fall of Hearts"
11 Airbag "Disconnected"
10 Skunk Anansie "Anarchytecture" - no cóż, nie samym "rznięciem" zyje człowiek. :oczko_usmiech:
9 Primal Fear "Rulebreaker"
8 Fates Warning "Theories of Flight"
7 Amon Amarth "Jomsviking" - właczyłem "se" filtr antygrowlowy i jest ok.
6 Gojira "Magma"
5 Anthrax "For All Kings" - dopiero tutaj, bo wkurzają mnie momentami te popmetalowe chórki rodem z lat 80-tych
4 Megadeth "Dystopia" - Dave nadal uroczo udowadnia, że nigdy nie zacznie śpiewać i że to zjawisko jest mu kompletnie obce. Lemmy też tak miał i ... było super. :lol:
3 Testament "Brotherhood of Snake"
2 Metallica "Hardwired … to.."
1 Glenn Hughes "Resonate" - no po prostu mniamniuśne. jak pisałem tutaj, że będzie nowa płyta, to nie myślałem, że to będzie TAKA PŁYTA
Ostatnio edytowano 28.01.2017 18:55 przez krutom, łącznie edytowano 1 raz
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 28.01.2017 17:53

krutom napisał(a):
12 Katatonia "Serein"

Takiej Katatoni nie kojarzę, ale fajny to kawałek z nowej płyty jest :-).
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 28.01.2017 19:20

MRK napisał(a):
krutom napisał(a):
12 Katatonia "Serein"

Takiej Katatoni nie kojarzę, ale fajny to kawałek z nowej płyty jest :-).

Masz rację, już poprawiłem.

Podobnie jak Romek nie zwróciłem uwagi na Death Angel, ale już obadałem.
"The Evil Divide" do piętnastki by się spokojnie załapał.

Szkoda, że Native Construct - "Quiet World" wydali w 2015.
Byłby u mnie na 3 miejscu.

I jeszcze jedno.
W konkursie rozczarowanie roku bezapelacyjnie wygrywa Dream Theater "The Astonishing"

Co się z nimi porobiło?
Gdzie takie kawałki:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 529
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone