Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
midar
Croentuzjasta
Re: ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Nieprzeczytany postnapisał(a) midar » 04.12.2016 00:27

bezdomny dla relaksu https://youtu.be/NZg7ijWBAJE
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 04.12.2016 01:41

W każdej metalowej kapeli dała by radę :lol:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 04.12.2016 01:46

Jeszcze jedna!

Riverside ma wakat. :idea:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 04.12.2016 01:56

No i masz... nowa Metallica na półce... żona się upomniała... wziąłem tę tańszą wersję, jak stwierdziłem, że nie różni się niczym od digi, które jest za 50zł... a na digi i tak mam awersję. No i dzisiaj cały dzień w moim "soniaku" się kręci. Jeśli można, to tak sobie tylko rozbiję kawałek po kawałku. Może ktoś ma podobnie... Tak wiem, za dużo piszę:).

1. Hardwired - kawałek podobno powstał jako ostatni, co mnie nie dziwi. Tekstowo to taki trochę koszmarek, ale numer sam w sobie - jak dla mnie - żre. 9/10, bo Ulrich aż tak bardzo nie razi. Konwencja kawałka jasna. To jest Meta!!!!

2. Atlas, Rise! - refren przywodzi na myśl ...And Justice For All. Konstrukcyjnie kawałek też pod tę płytkę podchodzi. Minusy trzy: Hammet (nudne sola i takie standardowe, słyszane milion razy), zrzyna z Iron Maiden, długość kawałka. Nieudolność Ulricha razi mniej. Mocne 7/10.

3. Now That We're Dead - bieda. Nie chcę się pisać. Zapychacz. Zaczyna się jeszcze jako tako, a potem nawet nie równia pochyła, a przepaść. Czas spadania 7 minut. 2/10.

4. Moth Into Flame - nadzieja wraca, podobnie jak i klimat ...And Justice For All momentami (sam się teraz dziwię, czemu we wcześniejszym wpisie nie pisałem o tej płycie... może dlatego, że siedziałem z piwkiem, a teraz z Jackiem:) ). Hammet całkiem nieźle, Ulricha pominę. Spokojnie 8/10.

No i teraz zaczyna się większa jazda....

5. Dream No More - czyli "Sad But True" anno bastardi 2016. Nie jest zły. Zachwytów też nie wzbudza. Fajny ciężar, ale ja też nie jestem fanem tego typu ciężaru. Wspomniane "Sad But True" powalało ciężarem. Tutaj trochę tego brakuje. No i Lovecraft!!! Naprawdę nie mogli innym kawałkiem do Niego nawiązać??!! 5/10.

6. Halo On Fire - a tutaj jestem zły na czwórkę z Bay Area. Do pewnego momentu to jest naprawdę niezły numer. Klimat "The Unforgiven", dowolnej części. Dobrze się tego słucha... chodzi to tak, jak powinno. Refren naprawdę dobry. Za pierwszym, za drugim razem... Mija pierwsza minuta... mija druga... młodzież na teledysku drze "halo on fire"... mija trzecia minuta i... przychodzi 3:40 i... szlag trafia wszystko. Zaczyna się nędza niemiłosierna. Dramat. Tak zniszczyć tak dobrze zapowiadający się kawałek. W ogóle jakieś pomylenie z poplątaniem. Totalnie. Trzeba być głuchym, żeby tak wszystko rozpieprzyć. Z fajnego kawałka robi się mały koszmarek. Uśmiech na twarzy i gramy popierdółkę. Osiem i pól minuty, z czego mniej niż połowa słuchalne. 4/10, bo taka część kawałka jest słuchalna. Hammet i Ulrich bida.

Druga płyta...
7. Confusion - no nudny... Ulricha przemilczę. 3/10. Trójeczka za momenty.

8. ManUNkind - ja rozumiem zamysł reżysera klipu Akerlunda, który to za jakiś czas będzie prezentował swój film na podstawie "Władców Chaosu", ale wyszło to koszmarnie. A wracając do kawałka... muzycznie nuda, wokalnie koszmar. Kawałek do wywalenia. Nic ciekawego. Siedmio i pół minutowy potworek. 1/10.

9. Here Comes Revenge - początek niczym odrzut z ... And Justice For All, albo Ride The Lighting. Ogólnie nie ma źle. Rasowy przykład kawałka, który jeśli trwałby o połowę krócej, byłby naprawdę dobrym wałkiem, mimo iż podjeżdża Load momentami, aczkolwiek Load stoi u mnie na połce (tylko St. Anger nie mam i mieć nie będę). Dałbym 5/10. Jakoś tak... coś urzeka:).

10. Am I Savage? - o nie.. takiej muzie dziękuję. Lepiej te sześć i pół minuty poświęcić na oglądanie tureckiego serialu. Takie są podobno teraz popularne. O Isaurze i Leoncio już nikt nie pamięta. 1/10.

11. Murder One - really? Tak ma wyglądać hołd dla Lemmiego?? Dla tego Lemmiego z Motorhead???? Nosz... 1/10.

12. Spit Out The Bone - 10/10. Łza się z oku zakręciła. Poważnie. Oddam wszystkie pieniądze za taką Metallicę. Kurcze, nie zaliczam się do pokolenia, które wychowało się na "czarnej". Dla mnie "czarna" to już było nie to, a Nothing Else Matters to najgorsze, co Meta mogła zrobić (no jeszcze Mama Said potem dołożyło do pieca). Później było straszne patrzenie na to, jak idole Twojej młodości staczają się niemiłosiernie, malując sobie paznokcie na czarno i "ciągnąc" kreskę nad okiem, zamiast do nosa:). A tutaj.... taki kawałek!!! Czemu się boją iść w tym kierunku?? Hajsu mają od groma. Nie muszą się płaszczyć już wytwórniom i całej reszcie tej watahy. Nic nie muszą. Po kiego grzyba tak lawirują pomiędzy stylami? Czy jest ktoś, komu podejdzie cała płyta??? Wątpię. Ps. Ulrich to zagra??? Na YT żadnych oznak live tego kawałka. Jak jest podrasowany w studio, to się nie zdziwię. Jak włączą go do setlisty, to mamy kolejny zrzut kartofli na gary, zaraz po One.

Matematycznie licząc... mamy 4,7/10. Czyli nie ma nędzy i nie ma szału. Ale, jak pisałem wcześniej, wystarczyłoby wywalić 4-5 kawałków, niektóre skrócić i naprawdę wyszłaby mniamniuśna płyta. Szkoda tego rozdwojenia jaźni. Szkoda jak diabli. Może na następnej... za kilka, kilkanaście lat.

ps. podobno siedzieli w studio dwa lata. Hahaha, no powiem szczerze... szacun:). Gitarowo płyta prosta jak budowa cepa (wykluczam solówki, bo tutaj już technika potrzebna). Dzień po wrzuceniu klipów - coverów było od groma.

ps.2. promocyjnie - majstersztyk. To mają obcykane. Szkoda, że nie bardzo jest, co promować.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 04.12.2016 02:00

krutom napisał(a):Riverside ma wakat. :idea:

W Riverside by się zanudziła na śmierć:). Widziałem Ją już wcześniej. Synowi będę pokazywał, jak już przybiję Mu wiosło do brzucha:).
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 04.12.2016 09:41

krutom napisał(a):https://www.youtube.com/watch?v=QnHbZAB_U-Q

Jeszcze jedna!

Riverside ma wakat. :idea:

Powiem tak :) odtwarzanie/technika to jedno, a kreatywność, kompozycja i wyobraźnia to zupełnie coś innego :)
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 04.12.2016 11:31

MRK napisał(a):No i masz...

Marek, Ty to powinieneś krytykiem muzycznym zostać :D

A może jesteś :?: :wink:
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 04.12.2016 14:28

MRK napisał(a):Mogę dwa zdania odnośnie nowej Metallicy????

Nawet trzy... :wink: :lol:

Moim zdaniem płyta całkiem dobra.
Patrząc ogólnie to do (miernych) solówek Hammeta można się przyczepić. Analiza kawałka po kawałku jest moim zdaniem bez sensu bo na każdej płycie którą w życiu słyszałem są utwory lepsze i gorsze vide takie które bardziej się podobają lub mniej.
Zaciekawia mnie Twoja wielokrotnie wyrażana antypatia do Ulricha. Nigdy nie traktowałem go jako wybitnego bębnistę ale też nie uważam żeby był jakiś zły.
Jesteś Marek perkusistą, że tak się na niego zawziąłeś?

Co do perkusistów to ostatnio delektowałem się Vinny Appicem który całkiem dobrze łomocze aktualnie w "Last In Line". Nawiasem mówiąc to zagrali lepiej niż Saxon.
A jeśli już mowa o koncercie Saxon i wątków pobocznych typu Mentor to nie wytrzymałem jak znowu zobaczyłem Susła z J.D. Overdrive. Ostatnio był i śpiewał wszędzie. W Saxonie tym razem nie śpiewał. :wink: Musiałem sobie strzelić z nim fotkę. Wytrzymacie wygląd mojego pyska? Wytrzymacie...

20161121_192147.jpg
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 04.12.2016 14:29

bluesman napisał(a):
Powiem tak :) odtwarzanie/technika to jedno, a kreatywność, kompozycja i wyobraźnia to zupełnie coś innego :)

Alez Tys jest uparty Tomaszu :-). Ty wolisz trzy dźwięki na krzyż z feelingiem, a ktoś lubi pomachac palcami. Do historii przeszły zarówno Twoje feelingowe sola, jak i te, w których nie widać, gdzie palec przylozony. A Ty w kółko, jak tylko coś takiego się pokazuje, to juz musisz negowac :-). Spróbuj tak zagrać. Może docenisz ogrom pracy i odkryjesz coś nowego.

greenrs napisał(a):
MRK napisał(a):No i masz...

Marek, Ty to powinieneś krytykiem muzycznym zostać :D

A może jesteś :?: :wink:

Nie, nie... Ja tylko jestem psychicznie zboczony na punkcie muzy. Bardzo zboczony.
:-)
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 04.12.2016 15:00

Covery można grać też tak. Posłuchajcie sola gitarowego Johna :roll: .

MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 04.12.2016 15:07

romuald22 napisał(a): Analiza kawałka po kawałku jest moim zdaniem bez sensu bo na każdej płycie którą w życiu słyszałem są utwory lepsze i gorsze vide takie które bardziej się podobają lub mniej.

Zaciekawia mnie Twoja wielokrotnie wyrażana antypatia do Ulricha. Nigdy nie traktowałem go jako wybitnego bębnistę ale też nie uważam żeby był jakiś zły.
Jesteś Marek perkusistą, że tak się na niego zawziąłeś?

Wytrzymacie wygląd mojego pyska? Wytrzymacie...

Dyskusja! To lubię :-).
Z komórki pisze, więc nie będę dzielił cytując, a akapitowo odpowiem.

Analiza, bo chciałem tylko przekazać mój odbiór wszystkiego. Ponadto, zgadzam się z drugą częścią, odnośnie lepszych/gorszych utworów, ale ta płyta jest wybitnie nierówna. Stąd moje subiektywne oceny od 1 do 10. Dla mnie tutaj nie ma lepszych/gorszych. Byłoby tak gdyby kilka kawałków zniknelo z tej płyty :-).

Ulrich dobry nigdy nie był - zgoda. Czy jest "jakiś zly"? Na tej płycie tak. Na poprzedniej też. Kilka razy za garami siedziałem i pukanie, które uskutecznia tu Ulrich zagralbym bez problemu. Ba, jeśli masz jako taką koordynację ruchową - sam zagrasz. Z racji tego, że sam gram, to niestety mam pewne zboczenie. Każdy grający je ma, jeśli gra z innymi, jeśli słucha dużo, jeśli obraca się wśród grających. Nie wyplenisz. Ulrich na tej płycie jest statysta. Tempa, tempami. Czasem konstrukcja kompozycji wymusza pewien time, ale jeśli słyszę te same przejścia, podobne patenty w każdym kawałku, no to... No:-). Troszkę dzisiaj poczytałem recenzji. Osamotniony w tym osadzie nie jestem.

I odnośnie ostatniego... Walczę z sobą, ale wytrzymuje :-).
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 04.12.2016 17:21

Habanero napisał(a):Covery można grać też tak. Posłuchajcie sola gitarowego Johna :roll: .

Miód na moje uszy :)

Alez Tys jest uparty Tomaszu :-). Ty wolisz trzy dźwięki na krzyż z feelingiem, a ktoś lubi pomachac palcami. Do historii przeszły zarówno Twoje feelingowe sola, jak i te, w których nie widać, gdzie palec przylozony. A Ty w kółko, jak tylko coś takiego się pokazuje, to juz musisz negowac :-). Spróbuj tak zagrać. Może docenisz ogrom pracy i odkryjesz coś nowego.

Nie w tym rzecz MRK one po prostu odtwarzają :( jako wioślarz naprawde doceniam również technikę. Wiem już, że nigdy tak nie zagram, a nawet się nie zbliżę z wiadomych mi względów :). Natomiast jak uprzejmie wspominasz trzy dźwięki na krzyż to jestem jako odbiorca impresjonistą i liczy się dla mnie równiez ogólne wrażenie jakie wywołuje choćby metalowy utwór :) Nigdy nie analizowałem (może jak byłem baaardzo młody kiedy ściganie się było naturalną rzeczą, zwłaszcza kiedy chodziło o dziewczyny :mrgreen: ) dogłębnie każdego z instrumentalistów i nie rozkładałem na czynniki pierwsze gry żadnego z nich za wyłączeniem analizy w cenach poznawczych i szkoleniowych róznych gitarzystów :)
Natomiast mam kolesi dla których szczytem szczęścia jest np. wyłapanie błędów zdarzających się nawet dobrym muzykom podczas koncertów :)
Jeden ( fan ogólnie pojetego metalu) przechodził sam siebie kiedy na koncercie bluesowym wieszał się bez przerwy na mnie i syczał do ucha "tyyy słyszysz jak mu gitara nie stroi ? " Obawiam się, że nie wiedział nawet, iż niektórzy muzycy deczko obniżają strój :) Lub, że bębniarz przyśpiesza ale tak ma być :) to żywa muzyka i emocje, a nie metronom i Ordnung Must Sein :)

Oczywiście każdy ma swój punkt widzenia i super, że ludzie się różnią bo byłoby nudno :)
Obiecuję w najbliższym czasie przesłuchać naj new płytę M. i spróbować ocenić :) Aczkolwiek nie licz na tak mistrzowskie podejście jak Twoje :hut: :papa:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 04.12.2016 18:24

Dla wszystkich gitarowych maniaków biegania po gryfie w te i wewte. :papa:

można wolniej :wink:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 05.12.2016 13:32

inny "slow hand"
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.12.2016 18:19

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 521
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone