Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zbyszko666
Cromaniak
Re: ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 27.05.2016 10:08

MRK napisał(a):Aha.... to jeszcze coś dla beki..

Mi byłoby wstyd wziąć gitarę do ręki. Makabra. I mają wydawcę. Przecież to nigdy nie powinno wyjść z piwnicy. Straszne.

Jeżeli chodzi o połączenia w muzyce z krajów austriackich to Kontrust wygrywa wszystko. Miałem okazję słyszeć to

na żywca podczas Magii Rocka w 2013 rocku.

A dzisiaj kolejny kawałek z nowej CD RHCP pojawił się w sieci:

Póki co jestem nastawiony sceptycznie, jaka będzie w odsłuchu ta CD po wydaniu.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 28.05.2016 16:03

MRK napisał(a):Romuald, mniamniuśna robota. Pozwolisz, że zrobię coś podobnego, tylko w ciut mocniejszej muzie?:)

Nie mam uprawnień żeby Ci coś pozwalać lub czegoś zabraniać. :)
Ale oczywiście zachęcam. Zawsze jest przez to okazja żeby się coś nowego dowiedzieć albo przypomnieć.
A do tych wspomnień to Ty mnie sprowokowałeś. I dobrze. :)

A.D. 1987 cd

GUNS N' ROSES zadebiutował swoim chyba najlepszym dokonaniem - "Appetite For Destruction".
Sweet Child O' Mine

WHITESNAKE wydał najwyżej sklasyfikowaną na różnorakich listach w ich historii - "Whitesnake".
Still Of The Night

AEROSMITH wydał "Permanent Vacation" z "szalejącym" na listach "Dude (Looks Like A Lady)".
Rag Doll

DEF LEPPARD wydał najlepiej sprzedający się LP w ich historii - "Hysteria".
Don't Shoot Shotgun

BLACK SABBATH wydał "Eternal Idol". Z nowym wokalistą Tonym Martinem. Album nie zapisał się jako jakiś który by przyniósł im chwałę.
The Shining

cdn...
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 31.05.2016 17:22

A.D. 1987 cd...

THE CULT wydał "Electric". Krok w stronę klasycznego hard/heavy.
Lil' Devil

DEEP PURPLE wydał "The House of Blue Light". Druga po ich reaktywacji. Płyta nierówna i bez choćby jednego przeboju i większej historii.
Strangeways

FAITH NO MORE wydał "Introduce Yourself". Najlepsze było jednak przed nimi.
We Care A Lot

ROGER WATERS wydał "Radio K.A.O.S." W tegorocznej konkurencji z Pink Floyd odniósł porażkę ale pan poniżej pewnego poziomu jednak nie zszedł.
The Tide Is Turning (After Live Aid)

SISTERS OF MERCY wydał "Floodland". Kasetę z tą płytą "zajeździłem" wtedy na śmierć. Zauroczyła mnie...A głos Eldritcha zawsze wywoływał u mnie "ciary". Co ciekawe wersja samego (oficjalna) "Dominion" na jutubie jakaś niepełna...
Tutaj kompletna.
Dominion

MICHAEL JACKSON wydał "Bad". Nawet jeśli się za nim nie przepadało to nie można kwestionować jego olbrzymiego wpływu na historię muzycznej pop-kultury. A czasem coś bardziej rockowego potrafił stworzyć.
Dirty Diana
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 02.06.2016 19:09

Dzisiaj spojrzałem na listę płyt, które będą wydane w najbliższym czasie i naprawdę dostałem lekkiego szoku 8O, a mianowicie :
- Hellyeah - Unden!able - Must HAVE
- Tarja - The Brightest Void - :?:
- Volbeat - Seal The Deal And Lets Boogie - Must Have
- Combichrist - This Is Where Death Begins :twisted:
- Dark Funeral - Where Shadows Forever Reign - eeee Must Have :twisted: :twisted:
- Death Angel - The Evil Divide :twisted: :twisted: :twisted:

I póki co tyle w temacie. :lol:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 07.06.2016 00:44

Zbyszko666 napisał(a):- Combichrist - This Is Where Death Begins :twisted:
- Dark Funeral - Where Shadows Forever Reign - eeee Must Have :twisted: :twisted:
- Death Angel - The Evil Divide :twisted: :twisted: :twisted:

I póki co tyle w temacie. :lol:

Dla siebie sprawdzę tylko te powyższe:). Znaczy Death Angel już sprawdziłem i nie porwał.

To ja sobie zrobię to samo, co Romuald, tylko trochę w innym klimacie:

Anno Bastardi 1980 i Anno Bastardi 1981!!!

Zacznę od dwóch lat, bo te dwa lata były dość istotne. Wtedy to powstały pewne płyty, które to wytyczyły nowe ścieżki. Wtedy to napłynęła Nowa Fala Brytyjskiego Heavy Metalu.

1. Iron Maiden - Iron Maiden
Jeszcze bez Dickinsona, ale już z hiciorami, które każdy zna. Któż nie zna np:
RUNNING FREE

2. JUDAS PRIEST - British Steel
Co tu pisać? Wszystko jasne. Czas łamać prawo! Siódmy, bardzo ważny krążek Panów z Birmingham. Dla mnie ten najważniejszy dopiero wyjdzie, ale ten właśnie był dość ważny dla późniejszych innych.
BREAKING THE LAW

3. MOTORHEAD - Ace Of Spades
Klasyk, klasyk i jeszcze raz klasyk. Po troszkę słabszym, wg mnie, "On Parole" Lemmy & co nagrywają bardzo dobry album, a tytułowy kawałek nie wymaga strzępenia klawiatury. Nie wierzę, że jest ktokolwiek, kto nie zna.
ACE OF SPADES

4. BLACK SABBATH - Heaven And Hell
Dziewiąty album Sabbath'ów, ale pierwszy z Dio.
NEON KNIGHTS

5. DIAMOND HEAD - Lighting To The Nation
Płyta, która wpłynęła w dużej mierze na przede wszystkim jeden zespół, który to później wpłynął na kolejne. Sam ich poznałem dopiero po tym, kiedy to inny zespół zdecydował się na nagranie ich kawałków we własnych aranżacjach, ale o tym później. Nie wrzucę tych oczywistych oczywistości, wrzucę znany, ale mniej. To ich debiutancki album. Dodam tylko, że z tego też albumu pochodzi riff, który grany jest przez każdego początkującego gitarzystę.
THE PRINCE

A z 1981 roku tylko trzy szybkie wrzuty:
1. IRON MAIDEN - Killers
Dickinsona nadal brak. Poniżej wersj Wrathchild, jednakże w wykonaniu Gaby Kulki, która to nagrała całą płytkę z własnymi wersjami kawałków Iron'ów. Płyta zwie się Baaba Kulka i jest świetna. Jak ktoś nie zna, to polecam.
WRATHCHILD

2. VENOM - Welcome To Hell
Kamień milowy! Miało szokować i szokowało. Niedouczonych szokuje nadal. Pieczęć Bafometa na okładce, zło w tekstach i rock and roll, mocno inspirowany punk rockiem. Kult sączy się ze ścian:).
WITCHING HOUR

3. THE EXPLOITED - Punk's Not Dead
Pierwsza płyta tej załogi, teraz w większości mało szanowanej, ale swego czasu większość punków miała badziki na klapach, a na plecach ekranu.
I BELIVE IN ANARCHY

Rok 1981 był szczególnym pod jednym względem. W tym roku powstały najważniejsze zespoły dla rozwijającego się hałasu. Jeszcze płyt nie wydali, ale już kombinowali po garażach. Nie byłoby tych zespołów, a będąc bardziej słownym, nie byłoby takiej muzyki tych zespołów, gdyby nie płyty z lat 80-81.

Pominąłem różne Raveny, Samsony itp., mimo, iż też miały dość duży wpływ na to, co się działo potem.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 07.06.2016 23:49

Anno Bastardi 1982!!

1. IRON MAIDEN - The Number Of The Beast
No i jest Dickinson. No i jest jeden z najlepszych albumów heavy metalowych. Pierwszy z wielkich.
"Woe to you, oh earth and sea
For the Devil sends the beast with wrath
Because he knows the time is short
Let him who hath understanding
Reckon the number of the beast
For it is a human number
Its number is six hundred-and-sixty-six"
HALLOWED BE THY NAME

2. VENOM - Black Metal
I pierwsza fala black metalu stała się faktem. Palma pierwszeństwa w promowaniu Rogatego została odebrana Black Sabbath.
"Lay down your soul to the gods rock and roll"
BLACK METAL

3. SCORPIONS - Blackout
Mam słabość do tego krążka. No lubię. Uważam, że jest świetny.
DYNAMITE

...
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 08.06.2016 21:10

A.D. 1988

METALLICA - "…And Justice for All". Przez niektórych oceniany jako najbardziej wysublimowany w sensie jakości technicznej, a przez niektórych jako album bez "polotu" i fantazji.
One

IRON MAIDEN - "Seventh Son of a Seventh Son". Jedyny ich album koncepcyjny spięty od początku do końca pewnymi słowami.
The Evil That Men Do

JUDAS PRIEST - "Ram It Down". Już pisałem o tym. Okładka w sam raz na dzisiejsze czasy.
Heavy Metal

AC/DC - "Blow Up Your Video". Na czterech ich koncertach byłem ale z tej płyty nic nie usłyszałem.
That's The Way I Wanna Rock 'N' Roll

POISON - "Open Up and Say... Ahh!". No jest to prosty amerykański rokendrol ale ta balladka ponadczasowa ze swym refrenem.
Every Rose Has Its Thorn

cdn...
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 09.06.2016 22:06

MRK napisał(a):...To ja sobie zrobię to samo, co Romuald, tylko trochę w innym klimacie: ...

jak bym słyszał kumpla z pracy ... mam na myśli repertuar :twisted:
... Grzegorz :?: :wink:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 10.06.2016 00:58

romuald22 napisał(a):A.D. 1988

METALLICA - "…And Justice for All". Przez niektórych oceniany jako najbardziej wysublimowany w sensie jakości technicznej, a przez niektórych jako album bez "polotu" i fantazji.
One

A według Ciebie? Jak dla mnie to chyba numero uno, przebijające nawet MoP. Tyle, że ja się też zastanawiam, czy RtL nie jest lepsze od MoP:).

m@rek napisał(a):jak bym słyszał kumpla z pracy ... mam na myśli repertuar :twisted:

Oj tam... na razie to takie nieśmiałe początki. Potem będzie weselej:).

m@rek napisał(a):... Grzegorz :?: :wink:

No co Ty? Z takim imieniem, to musiałbym jakimś Jedi być:). Nas jest wielu...:)

No to dochodzimy do bardzo ważnego roku...

Anno Bastardi 1993!!!
Pudel metal święci triumfy. Def Leppard wydaje "Pyromanię" (moje ulubiona obok "Hysterii"). Quiet Riot wydaje swoją "trójkę". Motley Crue wydaje "Shout At The Devil". Europe wydaje pierwszą płytkę, której jeszcze nikt za bardzo nie chce słuchać. Z innej beczki, czwartą płytę wydaję Ajroni, Ozzy wypuszcza "Bark At The Moon", a i DIO w tym roku wydaje kultowy Holy Diver (to sobie podlinkuje:) ) , którego w Sabbathach zastąpił już Gillan, na wydanej w tym roku "Born Again".
Pierwszą płytę wydaje też Pantera. Jeszcze bez Anselma, jeszcze wpasowująca się w pudel metal. Naprawdę są tacy, dla których pierwsza płyta Pantery, to Kowboje z Chlewu, a ta jest przecież piątą.
Za naszą zachodnią granicą Accept wypuszcza świetną "Balls To The Wall", okraszoną jedną z najgorszych okładek ever:).
W Polsce debiutuje TSA.

W tym wszystkim rodzi się coś, co zmieni oblicze mocnej muzyki. Nachodzi śmierć, zniszczenie, pożoga, koniec pokoju, wieczny bunt!!!:)

Zacznę inaczej, niż można się spodziewać:
1. D.R.I - Dirty Rotten
Czyli Dirty Rotten Imbeciles wypuszczają swój debiutancki EP. 16 minut, które zamieszało dość mocno. Niby HC, ale szybciej. Niby thrash, ale inaczej. Rodzi się crossover, tudzież thrashcore. Można się spierać, kto był pierwszy: D.R.I. czy kapele, o których za chwilę, ale to nie ma sensu. "Ludzika" D.R.I. zna chyba każdy fan mocniejszych dźwięków. Uważa się, że perkusyjny blast po raz pierwszy został użyty właśnie na tej EP.
SAD TO BE

2. SUICIDAL TENDENCIES - Suicidal Tendencies
Koncertowali nie tak dawno w Polsce. 33 lata po debiucie.
I SAW YOUR MOMMY...

3. VERBAL ABUSE - Just An American Band
Jeszcze bardziej hardcore'owo, ale już zauważalnie. Poniżej kawałek, który potem został dość dobrze rozpromowany przez inną kapelę.
I HATE YOU

no i czas przejść do konkretów... do rodzącego się bólu... do ludzi zafascynowanych hc/punkiem i NWOBM, ale chcących być jeszcze bardziej ekstremalnymi... Rodzi się hydra, której łeb wychyla się nadal...

4. EXCITER - Heavy Metal Maniac
Kanadyjczycy nie gęsi itd... Wydali płytę przed tymi, którzy skończyli się na "Kill'em All":).
STAND UP AND FIGHT

5. METALLICA - Kill'em All
Co tu pisać? Wszystko jasne! Jedna z dwóch płyt, które przesunęły granicę ekstremy w muzyce. Prawie nikt tak nie grał, ale nikt nie osiągnął takiego rozgłosu. Złość, bunt, adrenalina, szybkość. Tu było wszystko. Nadal bardzo lubię tę płytę i często odpalam. Jak byłem młodszy, to akurat nie "jarałem się" Seek And Destroy, czy pierwszym hitem, czyli "Hit The Lights", ale zawsze miałem dylemat pomiędzy ...
MOTORBREATH, a...
WHIPLASH,

6. SLAYER - Show No Mercy
Tytuł idealnie oddaje to, co się na tej płycie wyprawia. Slayer był inny, niż Metallica. Slayer szokował wyglądem i tekstami. Slayer był ZŁY do szpiku kości. Pod każdym artystycznym aspektem. To lubię:). Kompletnie nie ustępuje Kill'em All. To tak druga płyta, która rozprawiła się z pudlami.
THE ANTICHRIST

7. MERCYFUL FATE - Mellisa
Europa również nie próżnuje. Pierwszą płytę wydaje duński Mercyful Fate, z charyzmatycznym, dysponującym falsetem Petersenem vel Kingiem Diamondem na wokalu. Płyta też jest zła, ale inaczej niż Slayer, inaczej niż Venom. Nadchodzi zło w heavy metalowym wdzianku, z cylindrem na głowie.
I was born on the cemetery
Under the sign of the moon
Raised from my grave by the dead
I was made a mercenary
In the legions of hell
Now I'm king of pain, I'm insane

SATAN'S FALL

No!:)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 10.06.2016 09:20

Trochę radosci z grania :)

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2016 14:25

Z majowej premiery z czwartego krążka projektu Sunstorm/Joe Lynn Turner/

I nieco starsze...

bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 15.06.2016 20:36

:D

sądzę, że łapki i paluszki niejaki Nowak tu maczał :)

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2016 21:09

Nordic Union reklamują się jako duet, pomimo iż podstawowy skład uzupełnia jeszcze trzeci muzyk, perkusista Magnus Ulfstedt - zespołowy kolega Martenssona z Eclipse.
Wulkan chwytliwych melodii, podanych z iście metalową mocą - tak najkrócej można scharakteryzować czterdzieści jeden minut muzyki, zawartej na tej małej srebrzystej płytce. Bo nie wiedzieć czemu, do tej pory nie spotkałem jej na coraz mocniejszym w świecie winylu.
Energia, wykonawstwo, brzmienie - wszystko to na najwyższym poziomie. Trudno przy tej muzyce spokojnie usiedzieć. W czasach, w których jesteśmy świadkami chowania tego typu rytmów pod dywan, a nagrody muzyczne przyznają znawcy z establishmentu, miło jest zanurzyć uszy w soczystych i piorunujących melodiach, które śpiewa jedno z najpiękniej zdartych gardeł. Kpiąc przy tym z modnych klubów, gdzie sączy się jakaś papkowata muzyczka dla brodatego towarzystwa hipsterów. O pardon, ostatnio królują kitki "na samuraja". Być może ten fakt zwiększy zapotrzebowanie na twórczość Kitaro lub Isao Tomity. Byłoby przynajmniej z pożytkiem.
Reasumując debiut Nordic Union. Stoję przed wielkim dylematem, co wyróżnić? Całość wydaje się świetna, no ale jeśli już...., to oczko puszczam w kierunku: "When Death Is Calling", "Hypocrisy", "Wide Awake" i "Go". Nie zapominając przy tym o balladach: "Every Heartbeat" oraz "True Love Awaits You". Obu bardzo różnych, lecz przy tym równie pięknych.
Tej płyty trzeba słuchać często i głośno. To niezła odtrutka na wszech unoszący się w powietrzu polityczny jad.

Andrzej Masłowski

"... dla tych, którzy wiedzą, co w muzyce najpiękniejsze"

I... ten sam vocal z zespołem Pretty Maids

MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 20.06.2016 00:28

arko2007 napisał(a):Z majowej premiery z czwartego krążka projektu Sunstorm/Joe Lynn Turner/

arko2007 napisał(a):Nordic Union...

Za ładne... za grzeczne... dla mnie... ale warsztatowo, przede wszystkim wokalnie, fajne fajne :D :D

Ja ostatnio wałkuję krakowski Ragehammer! Świetny debiut! Już wcześniejszy split zapowiadał, że będzie ciekawie.
Ichniejsza wersja Klenczona i Trzech Koron:). Można to też tak zagrać:).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2016 21:12

Jimi Page powiedział kiedyś usłyszawszy ten cover że, jest lepszy od oryginału, czy tak jest :?: Posłuchajcie :!: :!: :!:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 506
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone