Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zbyszko666
Cromaniak
Re: ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 26.01.2016 21:34

A więc w końcu moje od dłuższego czasu niedoczekanie na swój TOP 5 lub 10. Więc do rzeczy

Powiedzmy, że Polską ligę także wrzucę na swoje top 5:

1. MGŁA - "Exercises In Futility" - tutaj bez wątpienia krążek, który deklasuje w każdym calu. Wszystko płynie swoim nurtem, który staje się coraz bardzo silniejszy.

2. Non Opus Dei – "Diabeł" Kolejny album BM , dziwny, bo nie można go dokładnie zdefiniować i zamknąć w jakąś typową otoczkę. Lecz dobrej sztuce nie są potrzebne żadne konwenanse.

3. Infernal War - „AXIOM Któż by nie inny, jak Piekielna Walka. Jeżeli ktoś słyszał raz, to przedstawiać nie trzeba.

4. Antigama - „The Insolent” Mocne 33minuty na CD. Ostro do samego końca, tak jak powinien brzmieć Death w dobrym wydaniu.

5. Eternal Deformity ” No Way Out”. Od zawsze ubóstwiam twórczość "sąsiedzką", jaką darzą nas Eternale. To miejsce niewątpliwie się im należy, po wydaniu "No Way Out". Jeżeli macie potrzebę posłuchania czegoś, co pozostanie na dłużej w głowie, płytę pełna emocji, bez zbędnych kalkulacji, to pozostaje tylko zrobić zakup i słuchać do zrzygania. :twisted:

Kawałek z CD

Żeby zrobić top 5 z zakresu najlepszy album roku 2015, potrzebowałem około miesiąca żeby tak naprawdę przypomnieć sobie, co tak naprawdę należy uznać za mocną stronę w nurcie rockowo-metalowym. Więc oto ukierunkowanie jakie wybrałem to:

1. Napalm Death – "Apex Predator Easy Meat" - o tym zespole napisano już chyba wszystko odnośnie nowego dzieła Napalm Death. Tutaj zdecydowanie zgadzam się z @MRK. Płyta Roku bez cienia wątpliwości.

2. Paradise Lost „The Plague Within” - za powrót do korzeni. Tak w skrócie, a kto nie wierzy niech posłucha :twisted:

3. Nile – "What Should Not Be Unearthed"- w tym przypadku kości zostały rzucone i to bardzo mięsiste, a zarazem krwiste. Godny polecania album, który można wałkować wtedy, gdy wszystkie inne kapele z nurtu się znudzą.

4. Slayer – "Repentless" - Slayer mianem kultu i pełne oddanie.

5. Moonspell – "Extinct" - Za piękno dźwięku ukazane na "Extinct" oraz wyrazisty klimat płyty z pasującą okładką.

Tyle ode mnie :twisted:
Ostatnio edytowano 28.01.2016 14:37 przez Zbyszko666, łącznie edytowano 1 raz
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 26.01.2016 22:13

Od dzisiaj lekko zafacynowałem się tym :)

anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.01.2016 22:18

bluesman napisał(a):Od dzisiaj lekko zafacynowałem się tym :)

A ja tym....... :mrgreen:

MRK mnie zabije, ale co tam... :cry: :oczko_usmiech:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 26.01.2016 23:00

Ciekawe te Wasze fascynacje :mrgreen:

Ciekawe kogo MRK zabije pierwszego :D
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 26.01.2016 23:16

greenrs napisał(a):Ciekawe te Wasze fascynacje :mrgreen:

Ciekawe kogo MRK zabije pierwszego :D

Bluesmana :D
8O
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.01.2016 18:11

krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 27.01.2016 18:57

Megadeth [2016] Dystopia

Szkoda, że nie wydali kilka tygodni wcześniej.

Znalazł by się w mojej 10-ce na w pierwszej trójce obok Slayera i Killing Joke.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 28.01.2016 01:19

Zbyszko666 napisał(a):Powiedzmy, że Polską ligę także wrzucę na swoje top 5:

Muszę posłuchać solidniej Mgły i NOD. Na Infernal War mam uczulenie, mimo iż muzycznie jest nieźle. Niestety, konotacje z Honorem itd...

A Eternal D. muszę obowiązkowo przesłuchać. Jakoś nie wpadła mi w łapska, mimo iż kojarzę fakt, że coś nowego nagrali.

Co do zagranicy, to sprawa jasna i oczywista. Nie mogło być przecież inaczej:). A do Nile się chyba nigdy nie przekonam. No i Portugalczyków muszę obadać, skoro tak wysoko cenisz.

bluesman napisał(a):Od dzisiaj lekko zafacynowałem się tym :)

Słabszy okres?:)

anakin napisał(a):A ja tym....... :mrgreen:
........
MRK mnie zabije, ale co tam... :cry: :oczko_usmiech:

Ale za to, że taka muza, czy za to, że "...Z repertuaru zespołu pochodzi utwór 't Smidje, który zyskał popularność w środowiskach harcerskich, oazowych, pielgrzymkowych i KSM-owych oraz RAM..."?:)

A jak już wchodzą Ci klimaty folkowe, to....voila. I muzycznie siarczyściej i na oazach nie grają:). I tatuaże spoko:).

greenrs napisał(a):Ciekawe kogo MRK zabije pierwszego :D

A MRK to co? Kto? KAT?:)

Zbyszko666 napisał(a):
Bluesmana :D
8O

Za co?:)

krutom napisał(a):Megadeth [2016] Dystopia

...

Znalazł by się w mojej 10-ce na w pierwszej trójce obok Slayera i Killing Joke.

Wrzuciłem raz i nie dotrwałem do końca. Wrócę do Act Of Defiance:).

Skoro wspominasz o 10-tce, to znaczy, że będzie:). Git. To czekam!
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 28.01.2016 11:45

MRK napisał(a):Ale za to, że taka muza, czy za to, że "...Z repertuaru zespołu pochodzi utwór 't Smidje, który zyskał popularność w środowiskach harcerskich, oazowych, pielgrzymkowych i KSM-owych oraz RAM..."?:)

Generalnie miałem na myśli zupełnie inny klimat niż prezentują te Twoje wyjce..... :mrgreen:

A to mnie się podoba, tylko......
Moge się nie znać, ale letko mie to zalatuje jakimiś Najtłiszami czy Temptejszonami, a podobno tego nie słuchasz...
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 28.01.2016 15:12

anakin napisał(a):Generalnie miałem na myśli zupełnie inny klimat niż prezentują te Twoje wyjce..... :mrgreen:

Aaaaaa... To nie załapałem. Wyjce... Phi... :D. Poza tym, przepraszam, ale zdarza mi się umieścić tutaj post bez wyjcow.

anakin napisał(a): A to mnie się podoba, tylko......
Moge się nie znać, ale letko mie to zalatuje jakimiś Najtłiszami czy Temptejszonami, a podobno tego nie słuchasz...

Primo: wrzuciłem najbardziej komercyjny kawałek
Secundo: żona posluchuje, ja raczej nie
Tertio: powyższy band jest bardziej folkowy niż babskie najtlisze i temptejszony. Powyższy kawałek jest... patrz punkt primo
Quattro: tatuaże.... :-)

Na wabia Ci wrzuciłem, co byś głębiej sam poszukal.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 29.01.2016 00:21

Obadajcie to... nie umieszczałem w zestawieniu, bo nie wiem, czy mnie drażni, czy intryguje... Młodzież teraz tak sobie pogrywa.
Bluesman, zobacz, ile strun teraz jest potrzebnych do gry. Kreatywności i techniki można pozazdrościć. Cała płyta jest dość ciekawa.

Nie wyłączajcie od razu, bo wiele stracicie:). Posłuchajcie do końca.

greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 29.01.2016 08:35

MRK napisał(a):Obadajcie to... nie umieszczałem w zestawieniu, bo nie wiem, czy mnie drażni, czy intryguje...

Jakoś coraz bardziej drażnią mnie te orkiestrowe podkłady :evil:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 30.01.2016 10:09

MRK napisał(a):Nie wyłączajcie od razu, bo wiele stracicie:).

Już myślałem, że stracę najwyżej wizytę u laryngologa :oczko_usmiech: ale nawet nie.
Te dwie solówki na końcu wsparte łomotem perkusji rewelacyjne.
No to chyba wyrośnie konkurencja dla Dream Theater.
Muszę posłuchać reszty.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 30.01.2016 10:12

greenrs napisał(a):
MRK napisał(a):Obadajcie to... nie umieszczałem w zestawieniu, bo nie wiem, czy mnie drażni, czy intryguje...

Też mi się "rzuciły w uszy", ale nie drażniły.
Zmiękczają nieco całość przekazu.

Marek, a ciebie co drażni?
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 30.01.2016 14:51

krutom napisał(a):
greenrs napisał(a):

Też mi się "rzuciły w uszy", ale nie drażniły.
Zmiękczają nieco całość przekazu.

Tutaj użyte, jeszcze nie są tak tragiczne. Znam wiele innych kapel, które używają wszelkich orkiestracji i często jest to dość mocno denerwujące. Tutaj... taka stylistyka, że tak powiem. Nie gryzie się to - imo - za bardzo.

krutom napisał(a):
Marek, a ciebie co drażni?

Odradzający się nacjonalizm, ksenofobia, kler, PIS, ludzie wyrzucający śmieci przez okno samochodu, konsumpcjonizm, praca w korporacji, amerykanizacja życia, ciągły pośpiech, disco polo, czasem żona, a najbardziej ludzka głupota... jeśli pytasz ogólnie:).

A jeśli chodzi Ci o kawałek... mam wstręt do wodewilowo/filmowo/swingowo/operetkowych klimatów, jeśli wiesz, o co mi chodzi, które tutaj występują tak od 01:00 do ostatniego łomotu. Tak, jak w Therion, któremu podziękowałem po drugiej płycie. Jakoś tak... nie żre mi to.
Jest to ciekawe, ale cały czas z jednej strony drażniące. Poprzebywam w tym tygodniu jeszcze z tą płytką i dam znać:).
Nie są to jakieś nowości. Wcześniej było np to:

A dla Dream Theater, to chyba inna liga trochę. Przynajmniej tak mi się wydaje.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 492
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone