Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bluesman
Koneser
Re: ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 04.03.2015 22:43

Guess Who :)
Bez tytułu12-crop.jpg

Ładnie gra ?
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 05.03.2015 22:49

I tak na wieczór premierowo z Moonspell

greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 07.03.2015 00:36

Tak z ciekawości zapytam... czy ktoś się wybiera :?:

Ja jutro chcę zamówić bilety :)
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 08.03.2015 14:54

MRK napisał(a):Dorzucę jeszcze jeden klasyk do powyższych, choć z płyty późniejszej.

Jeszcze nie byłeś zarejestrowany na forum. :)
KLIK

romuald22 napisał(a):Wiesz też grałem kiedyś na gitarze. Ba! Nawet koncerty miałem. :lol: Poważnie.

MRK napisał(a):Jakieś zapiski video? :mrgreen: :twisted:

Wtedy to kamery miała chyba tylko TVP ale nie była zainteresowana. :wink:
Zresztą się nie dziwię. Szału nie było. :)

greenrs napisał(a):Tak z ciekawości zapytam... czy ktoś się wybiera :?:

Ja nie. Nie moja bajka. A ceny biletów - prawie jak na AC/DC. :roll:
Chociaż popatrz - mam na półce ich pierwszy LP - "Hybrid Theory".
Skoro przypomniałeś...

LINKIN PARK
One Step Closer
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 08.03.2015 17:29

Powiem tak ceny wzięte nie wiem skąd i kto o nich zadecydował, bo patrząc na GC z AC/DC a GC na linkin park to rozstrzał mamy totalny 8O . Również takie ceny to są na różnych festiwalach w Czechach czy na Słowacji i do tego zespołów 2 razy więcej.. Więc ja jedynie czekam na akredytację, a jeżeli nie to też nie będę płakać ,że praktycznie na wyciągnięcie ręki będzie grało LP.
dr.kokos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dr.kokos » 08.03.2015 18:31

LP lubie ale z cenami faktycznie przesadzają...
wole jednak https://m.youtube.com/watch?v=Jgk3u44W2i4
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 08.03.2015 23:41

romuald22 napisał(a):A ceny biletów - prawie jak na AC/DC. :roll:

Fakt, jest drogo... ale obawiam się, że taka okazja może się więcej nie powtórzyć. A w dodatku tak blisko...

Jeszcze żona się upiera, zamiast iść sobie na Rynkowskiego... :oczko_usmiech:

romuald22 napisał(a):Skoro przypomniałeś...

LINKIN PARK
One Step Closer

Sam widzisz :!: Czyż nie warto :?: :D
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 09.03.2015 02:29

bluesman napisał(a):
MRK napisał(a):Fanem Malmsteena wielkim nie jestem, ale jednak należy oddać Mu, co Jego. I to już nie chodzi o szybkość. Wyciągnął to, co najlepsze w klasyce, przełożył na gitarę i dodał trochę szaleństwa od siebie. Jakby jednak nie patrzeć, to Jego pasaże to majstersztyk. Rozumiem Twoje podejście. Nie ma z nim tego bluesowego feelingu, tak bardzo słyszalnego u niektórych gitarzystów, tylko że...Malmsteen odrzucił spuściznę bluesową na rzecz spuścizny klasyków i to przede wszystkim słychać.

Nie kwestionuję jego dokonań ale wybitnie nie cenię :) Przeczytałeś uważnie co napisałem ? Krok milowy ? :papa:

Pewnie, że przeczytałem. Czy krok milowy? Nie wiem, niekoniecznie, co nie zmienia faktu, że jest On cholernie ważnym gitarzystom metalowym. Nie cenisz, bo ta muzyka niekoniecznie jest Ci bliska, ale jednak wielu wspomina o Nim, jak o tym bardzo ważnym. Jego "arpeggios from hell" przeszły do historii.

bluesman napisał(a):P.S. Przez Ciebie chyba nauczyłem się cytować ;)

Dzięki mnie, dzięki.... :mrgreen:

bluesman napisał(a):
MRK napisał(a):Kurcze, mam nadzieję, że to nie ja Ci nie odpowiedziałem:).

Oczywiście, że Ty :mrgreen:

No i na koniec sobie zostawiłem.... Pamiętliwa bestyja, a moja wina, że napisałem, iż dokończę, a tego nie uczyniłem. Wtedy pisałeś o ścianie dźwięku, teraz piszesz o melodii... Ja w metalu w tej ścianie dźwięku słyszę melodię. Czy w każdym metalowym utworze? Prawie. Kwestia tylko i wyłącznie osłuchania. Jak można nazwać muzykę metalową ścianą dźwięku, skoro jestem w stanie zagrać ze słuchu jakiś kawałek? Zagrasz ścianę dźwięku? :D Nie mówią o bezmyślnym uderzaniu w struny przy mocno podkręconym gainie (zresztą jak widzę gitarzystów z wysokim gainem, to już wiem, że mogę sobie ich występ darować). Wszystko kwestia ucha. Niektórzy słyszą melodię w otoczeniu, nawet w odgłosach miasta, a potem przekładają to na instrumenty (czy to prawdziwe czy komputer).
Melodia... Melodii w metalu jest od groma. Pytanie, jaka to jest melodia. Sam jestem "fanem" melodii molowych. Te durowe nie są mi potrzebne, aczkolwiek niektóre sprytnie skomponowane prześlizgną się przez ucho. Wiesz, co mam na myśli. W metalu nie znajdziesz wesołych, głupich melodyjek (poza tymi lżejszymi odmianami, gdzie jest ich od groma, ale rozmawiamy o tych "cięższych" przypadkach).
Pomyśl tak... Poniżej jeden kawałek, który dobrze znasz, ale w wersji mocniejszej (swoją drogą MM wskrzesił ten utwór do ponownego życia)...

...a teraz pomyśl o kawałku mocno metalowym, przerobionym na potrzeby spokojniejszej muzyki. Rozumiesz mnie? To tylko kwestia doboru środków (instrumentów) przekazu i ekspresji. O! Znalazłem dobry przykład. Lubisz bluegrass?:) Choć to nie do końca bluegrass...

Najpierw oryginał. Polski Behemoth...

A teraz ten sam kawałek, ale już w innej wersji...

Rozumiesz mnie teraz? Instrumenty i ekspresja. Ładne melodie w metalu? Proszę...

(pal licho klip i przekaz, posłuchaj pierwszego riffu, a najlepiej całego kawałka)

Zobacz też, co potrafią muzycy metalowi...

(druga najlepsza po wsze czasy blackmetalowa płyta)

A teraz zerknij, jak ten kawałek się prezentuje grany na pianinie...

Ścianę dźwięku słyszą osoby kompletnie zamknięte na taką muzykę, tacy, którzy - wybacz kolokwializm - kładą na niego od razu laskę. Jasne, "forma podania" dla niektórych nie musi być "smaczna", jednakże nie można odmówić jej doskonałości, czy to kompozycyjnej, czy też technicznej. Oczywiście, są bardzo głośnie odmiany tej muzyki, jeszcze mniej przyswajalne przez ogół, ale to tak samo, jak nie każdy jazz przejdzie przez ucho fana ogólnie jazzu, vide to, co robi John Zorn nie każdemu jazzfanowi się podoba.

Polecam Ci dwa filmy, zresztą nie tylko Tobie. Jak ktoś nie widział, to nadrobić musi.
Metal: A Headbanger's Journey
Global Metal

Filmy Sama Dunn'a, antropologa z Kanady, fana metalu. W pierwszym dużo historii i początków. W drugim wędruje przez dziwne - pod kątem metalu - zakątki świata, w których metal jest np. zakazany, vide Iran, w których za bycia fanem i noszenie koszulki grozi więzienie.

No:).

Jeszcze na koniec sobie wrzucę hałas, którego dzisiaj słuchałem...
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 09.03.2015 19:48

Tak na szybko dzisiaj w klimacie włoskiego SKA :)

lubię ich ..:)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 13.03.2015 11:17

Wczoraj bylem na koncercie Świetlików. Rzadko wpadam na koncerty inne, niż te, które grożą całkowitą utratą słuchu, ale zdarza mi się. Koncert był świetny. Jak ktoś lubi też takie klimaty, to polecam. Świetlicki jest specyficzny, więc nie każdemu się spodoba, ale bardzo fajnie spisują się też muzycy. Dokładając do tego elementy improwizacji, zarówno dźwiękowej, jak i słownej, warto.

Byłem w katowickiej Prokulturze, która swego czasu przejęła kultowe Guga (osoby stąd pewno znaja). Odkryłem nowe dobre czeskie piwko o nazwie OPAT :-). Ciemne było wyborne, więc podążając za słowami utworu Swietlickiego u mnie w domu nie ma problemu z alkoholem, ale bowiem piję na mieście pobudka dzisiaj była ciężka :-).
Agawa.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agawa. » 14.03.2015 23:13

Ja się wybieram mam już nawet bilety :mrgreen:

za to jutro jadę na COMA

:papa:
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 15.03.2015 11:30

MRK napisał(a):
romuald22 napisał(a):A muzycznie ostatnio odkryłem coś sprzed 3 lat.
SULLY ERNA
Jak komuś to pasuje to całość TUTAJ.

Wow... dlatego ten wątek musi się rozwijać:). Nie znałem, a podoba mi się! Dzięki za tą wrzutę. Muszę płyty poszukać.

Jak to Ci się spodobało to spodoba się i to. Kameralnie i klubowo. Bardziej rockowo. Gitara akustyczna zamieniona jest w końcu na elektryczną choć akustyczna dominuje. Lubię klasyczny rockowy głos Erny ale kumpel którego sobie zaprosił do dwóch ostatnich kawałków skutecznie unieruchomił mnie na fotelu z otwartą paszczą. :wink: To tak około 52.35.
Ostatni klasyczny blues z dedykacją dla Bluesmana. :)

AN EVENING WITH GODSMACK

PS:Bębnista jest niesamowity. Dużo go pokazują więc człowiek zwraca uwagę.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 15.03.2015 22:30

romuald22 napisał(a):Ostatni klasyczny blues z dedykacją dla Bluesmana. :)

AN EVENING WITH GODSMACK

PS:Bębnista jest niesamowity. Dużo go pokazują więc człowiek zwraca uwagę.

Wzruszyłam się :)
Romus (celowo) from Me to You

bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 15.03.2015 22:38

a tego faceta cenię za spontaniczność, wybaczcie Satriani i Petrucci, Vaie and HGW :)
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 15.03.2015 22:41

bluesman napisał(a):a tego faceta cenię za spontaniczność, wybaczcie Satriani i Petrucci, Vaie and HGW :)

Się zobaczy w lipcu po raz czwarty w życiu.
:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 471
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone