Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MRK
Cromaniak
Re: ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 01.02.2015 11:34

Zbyszko666 napisał(a):Barney zawsze w wysokiej formie tutaj nie ma o czym dyskutować. ......

Stylistycznie jest na miano roku 2015.

No właśnie Barney... Jak dla mnie to nie można mówić, że nie ma o czym mówić :-). Wokale na "Apex Predator..." to kosmos. Wirtuozeria.

Nie wiem, czy coś przebije taki album w tym roku.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 01.02.2015 18:40

Styczeń minął.
Jeżeli podsumowywać zeszły rok muzyczny to chyba najwyższa pora.

No to lecimy. Moja "dycha".

10.STEEL PANTHER - "All You Can Eat"

Posiadają jakąś cudną możliwość tworzenia melodyjnych kawałków.

9.ACCEPT - "Blind Rage"

Może trochę z przyzwyczajenia. Lubię ich od lat.

8.JUDAS PRIEST - "Redeemer Of Souls"

Całkiem niezłą płytkę staruszkowie dali.

7.GODSMACK - "1000HP"

Nic odkrywczego ale ponownie Sully Erna daje z siebie wszystko. Lubię to.

6.THE BREW - "Control"

W przekombinowanym na dzień dzisiejszy muzycznym rynku trzech gości gra normalnego rocka.

5.DOWN - "Down IV Part II"

Ciężar i moc się zgadza.

4.ORANGE GOBLIN - "Back From The Abbys"

MRK już pisał. Stoner jak się patrzy.

3.URIAH HEEP - "Outsider"

Że też jeszcze mają pasję. I nawet im wychodzi.

2.SANCTUARY - "The Year The Sun Died"

Świetny powrót. Nie ma co gadać tylko słuchać. Testament ma muzycznego rywala.

1.BLACK LABEL SOCIETY - "Catacombs Of The Black Vatican"

Sentyment do Black Sabbath? Znakomita gitara?
Dzisiaj jedynka.

Dzisiaj taka kolejność. Jutro może byłaby inna. "Dycha" raczej by się nie zmieniła. W poczekalni znajdują się Texas Hippie Coalition, Killer Be Killed, Tesla, Slash, AC/DC.

Czekam na Wasze dziesiątki.
:)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 04.02.2015 21:38

Zanim pogaworzę z Romualdem o Jego 10!...tak na szybko: do składu Metal Hammer Fest dołącza RIVERSIDE. Musieliby się jeszcze ciut postarać, abym tam wpadł. Na razie dwa bandy, więc jest opcja. A do Spodka to ja mam 15 minut autobusem.
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 04.02.2015 22:00

Nie ma wyegzekwowanego czasu, aby napisać coś więcej od siebie i zrobić zestawienie płytowe. Natomiast jeżeli chodzi o MHF w Kato to jeżeli nie dostanę akredytacji to i tak raczej się nie wybiorę. Chyba ,że czymś zaskoczą naprawdę, bo ceny biletów zaczynają się od 155zł...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.02.2015 07:26

O ZZ Top pisałem wcześniej, Carlos to "u nas" już normalka (bardzo mu się spodobało to miejsce na ziemi) ale jest petarda - Robert Plant w Dolinie Charlotty
:D
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 05.02.2015 11:32

Trochę ambitniejszej muzy :)
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 05.02.2015 18:48

Wydał w tym roku ciekawą płytkę - "Lullaby and... The Ceaseless Roar".
Spokojna, stonowana. Dużo na niej elementów orientu i folku.

ROBERT PLANT and the Sensational Space Shifters

Up On The Hollow Hill (Understanding Arthur)
Somebody There
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 05.02.2015 20:51

Skoro już luty to moje zestawienie roku 2014 wygląda tak :) :twisted: Myślę top 10 stworzone równorzędnie z odczuciami i kompozycjami po przesłuchaniu danych albumów. Więc:

10. Slipknot ".5: The Gray Chapter"
Obrazek

9. Body Count "Manslaughter"
Obrazek

8. Mastodon "Once More 'Round the Sun"
Obrazek

7. At the Gates "At War with Reality"
Obrazek

6. Crowbar "Symmetry in Black"
Obrazek

5. Godsmack, "1000hp"
Obrazek

4. Machine Head, "Bloodstone and Diamonds"
Obrazek

3. Judas Priest, "Redeemer of Souls"
Obrazek

2. Black Label Society, "Catacombs of the Black Vatican"
Obrazek

1.Behemoth "The Satanist"
Obrazek

Uff... :) udało się w końcu.

A po podsumowaniu czas na mały "COVER" via MADONNA \m/

Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.02.2015 09:07

Klasycznie z rana

:D
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 06.02.2015 15:24

I coś z obozu Metal Hammer Festiwal kolejno dołączyli:
- prog-metalowy Evergrey ze Szwecji
- post-rockowa Polska kapela Tides From Nebula.

Więc już coś powoli się klaruje:). Evergrey, jak najbardziej cieszy choćby ze względu na:

oraz

:twisted: Udanego weekendu.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 08.02.2015 00:33

romuald22 napisał(a):Styczeń minął.
Jeżeli podsumowywać zeszły rok muzyczny to chyba najwyższa pora.

No to lecimy. Moja "dycha".
........

Dzisiaj taka kolejność. Jutro może byłaby inna. "Dycha" raczej by się nie zmieniła. W poczekalni znajdują się Texas Hippie Coalition, Killer Be Killed, Tesla, Slash, AC/DC.

Czekam na Wasze dziesiątki.
:)

Down? Toś mnie zaskoczył. Nie wpadłbym na to, że lubisz, a w sumie powinienem. Brak Slasha? Za długa jednak, co? Po 11-12 kawałku już męczy. Killer Be Killed w poczekalni? Czyżbym zaraził?:)

bluesman napisał(a):Trochę ambitniejszej muzy :) ...

Znaczy pod jakim kątem? :mrgreen:

Zbyszko666 napisał(a):Skoro już luty to moje zestawienie roku 2014 wygląda tak :) :twisted:

Widzę więcej zbieżności niż z Romualdem, co zrozumiałe:). Ale widzę też, że wsadziłeś moje "Rozczarowanie roku" do Twojego Top 10.

Tego Godsmacka muszę posłuchać, skoro oboje wsadziliście go do podsumować.

Zbyszko666 napisał(a):I coś z obozu Metal Hammer Festiwal kolejno dołączyli:
- prog-metalowy Evergrey ze Szwecji
- post-rockowa Polska kapela Tides From Nebula.

Czyli jak dla mnie, do Riverside doszło Tides From Nebula. Jeszcze muszą coś dorzucić. Za to Impact Fest chyba przechylił moje wewnętrzna szale na stronę "kup bilet", dorzucając do składu świetną GOJIRĘ!!!!
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 08.02.2015 02:08

To teraz ja. Czekałem, bo jeszcze troszkę płyt leżało i czekało na odsłuch...i w sumie nadal poleżą, ale jeśli teraz nie zrobię, to pewno w połowie roku by się udało. Dziesiątka jest niewykonalna, więc najpierw zrobiłem trzydziestkę...po czym stwierdziłem, że przecież i tak większość "mojej" muzy nie przejdzie przez uszy forumowiczów, więc obciąłem do TOP 15! I tak większość nie przejdzie, ale przynajmniej będzie tego mniej:).

Więc mamy się tak:

15. VALLENFYRE - Splinters
W składzie Greg M. z Paradise Lost (na wokalu i "wieśle") oraz np. niezmordowany Erlandsson na garach. Oldscholowy Death z wpływami Doom. Momentami to rasowy Paradise Lost z pierwszych dwóch płyt.

14. SLIPKNOT - 5: The Grey Chapter
Nie jest zła...ale startu do jedynki, czy dwójki to nie ma.

13. MARTYRDöD - Elddop
Szwedzki crust. Jak ktoś nie wie, co to crust...poniżej próbka.

12. ARCHITECTS - Lost Forever/Lost Together
Normalnie takiej muzy nie cierpię, ale ta brytyjska kapela ma w sobie coś. Więcej tutaj math-core'a, niż metal-core'a i zapewne stąd sam fakt podobania mi się.

11. MADBALL - Hardcore Lives
O czym tu pisać? Sprawa jasna. NYHC zawsze do przodu. Poniżej kawałek z gościnnym udziałem Candace z Walls Of Jericho.

10. BEYOND CREATION - Earthborn Evolution
Nie raz, nie dwa pisałem o tej kapeli, więc nie będę się powtarzał. Full profes w każdym dźwięku.

9. OBITUARY - Inked In Blood
To brzmienie! Cholernie mnie cieszy, że nie odwiedzili modnego studia i nie brzmią, jak setka innych kapel, sterylnie i tak "ładnie". Stare czasy mi sie przypominają, jak słucham tej płytki.

8. GHOST BRIGADE - IV - One with the Storm
Tegoroczne odkrycie nr.1., mimo iż kapela istnieje już 10 lat i jest to ich czwarta płytka. Powiem tak, dajcie Finom te 10,5 minuty, które to trwa poniższy kawałek. Przesłuchajcie do końca.

7. KILLER BE KILLED - Killer Be Killed
Wiadomo! Wszystko zostało napisane.

6. CANNIBAL CORPSE - A Skeletal Domain
Dziadki w formie! Kolejna płyta po "Torture" potwierdzająca, że gorszy okres mają za sobą.

5. NE OBLIVISCARIS - Citadel
Odkrycie nr.2., a i druga płyta tego zespołu. Progresywne granie ze skrzypkami z Australii. Gdyby pewne tuzy nie nagrali świetnych płyt, o czym za chwilę, to ta płyta byłaby numero uno. To, co się dzieje z tej muzyce, to się w głowie nie mieści. Odrzućcie odrazę do growli, bo te się tutaj pojawiają (ale nie tylko growle) i posłuchajcie tego całego bajzlu. Gdyby Oni mieli dołączyć do progresywnego składu MHF - jestem.

4. ANAAL NATHRAKH - Desideratum
Tak brzmi melodia chaosu. Jestem praktycznie bezkrytyczny, co do tych Angoli. Czy to płyty, gdzie rządził chaos, czy to ostatnie dokonania, gdzie granie jest już dość melodyjne, jak na nich oczywiście.

3. MISERY INDEX - The Killing Gods
Uff... piękna płyta. Jest wszystko to, co tygrysy lubią najbardziej.

2. BENIGHTED - Carnivore Sublime
Francuski death/grind, któremu kibicuję od lat. Znowu zmiażdżyli płytą. Kawał porządnej muzy.

1. MASTODON - Once More 'Round The Sun
Jedno słowo opisuje ten krążek: Magia! No less, no more....

I na koniec OSZUSTWO I ROZCZAROWANIE ROKU!
Obrazek

Powyżsi panowie nagrali płytę, która powinna być epką, ponieważ tylko cztery kawałki spełniają kryterium dobrej muzy. Po "Night Of Long Knives" wszystko w tej płycie się wali. Ciężko się tego słucha. Szkoda wielka i złość z drugiej strony. Przyjdzie poczekać na godnego następcę "The Blackening" i niektórych wcześniejszych.
Ostatnio edytowano 08.02.2015 09:07 przez MRK, łącznie edytowano 1 raz
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 08.02.2015 08:24

Bardzo fajny pomysł z przedstawieniem przez Was ulubionych wykonawców w formie rankingu. Nie moje klimaty, ale fajnie jest poznać coś, coś co fascynuje innych. Chociaż już niektóre nazwy i tytuły bolą :lol: :wink:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 08.02.2015 13:27

jara napisał(a):Bardzo fajny pomysł z przedstawieniem przez Was ulubionych wykonawców w formie rankingu. Nie moje klimaty, ale fajnie jest poznać coś, coś co fascynuje innych.

Niektórzy ulubieni nie wydali płyty w 2014, wiec ich tam nie znajdziesz. Dawaj swoje podsumowanie 2014 :-). Sprawdzimy, czy powszechnie obowiązujący stereotyp gustu muzycznego posiadaczy pewnej marki samochodu jest zgodny z Twoim gustem :mrgreen: :twisted:

jara napisał(a):Chociaż już niektóre nazwy i tytuły bolą :lol: :wink:

Twardym cza być, nie mientkim:-)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 08.02.2015 17:54

MRK napisał(a): Dawaj swoje podsumowanie 2014 :-). Sprawdzimy, czy powszechnie obowiązujący stereotyp gustu muzycznego posiadaczy pewnej marki samochodu jest zgodny z Twoim gustem :mrgreen: :twisted:

Moje upodobania muzyczne nie idą z duchem czasu. Raczej sięgają przeszłości. Z marką samochodu też nie licują, bo najpierw była muzyka, a potem samochody :lol: . I w każdym kolejnym aucie ta sama. Zawsze jeżdżą ze mną Guns & Roses, Pink Floyd, Deep P., Led Zeppelin, Black Sabbath, The Beatles i Bon Jovi. Czyli żadna sensacja, ale tego właśnie lubię słuchać. Kolejność przypadkowa. A w 2014 roku zawiodłem się na Slashu, podobało mi się U2 i Pink Floyd i Judas Priest. To tak na szybko. Listy nie ułożę, bo za mało śledzę, co nowego na rynku. Ale może dzięki Waszym rankingom znajdę nowe upodobanie muzyczne, coś mi wpadnie w ucho i zacznę tego słuchać. Ale nic na siłę. :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 465
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone