Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MRK
Cromaniak
Re: ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 07.01.2015 03:33

Zbyszko666 napisał(a):Nowy rok się ledwo zaczął a już zaczynają się pierwsze szokowania, mianowicie powstaje jakiś ciemny, mroczny projekt o nazwie Lindemann.

W końcu normalna sieć w domu. Zmieniałem dostawcę i przez kilka dni tylko komórka do przeglądania sieci. Teraz cacy....:)

W sumie też jestem ciekaw, cóż może powstać. Rammstein nie należy do moich ulubionych kapel, ale nie mam z nimi problemu. Peter T. to z kolei persona mega zasłużona. Jego Abyss Studio wypuściło od groma swietnych płyt. Jego Hypocrisy, to dla mnie klasyka (stare płyty, nowe już jakoś nie bardzo). Jego blackmetalowy The Abyss, w szczególności druga płyta, była przeze mnie wałkowana niemiłosiernie, nawet na CD nabyłem. Jego Pain - tutaj pewno jest wspólna płaszczyzna z Lindemannem - jakoś mnie nie porwał, aczkolwiek pierwsze trzy albumy są całkiem całkiem, np to....

ps. świetny klip:)

ps.2. jeszcze cover The Beatles

DCK
Mistrz Ekstraklasy

Nieprzeczytany postnapisał(a) DCK » 08.01.2015 07:36

Natknałęm się przypadkiem, jak ktoś już wrzucił to wybaczcie:

SLAYER trochę inaczej
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.01.2015 07:56

DCK napisał(a):Natknałęm się przypadkiem, jak ktoś już wrzucił to wybaczcie:

SLAYER trochę inaczej

Zarąbiste :lol:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 08.01.2015 14:03

super ! :) tu tez bawią się chłopaki :)
Stasiek18
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stasiek18 » 09.01.2015 01:20

:lol:
Taka sobie mapa :)
http://mapofmetal.com/#/home
:oczko_usmiech:
Nawet nie wiedziałem że istnieją takie gatunki jak:mathcore,metalcore czy medieval metal 8O
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 09.01.2015 01:39

Stasiek18 napisał(a)::lol:
Taka sobie mapa :)
http://mapofmetal.com/#/home
:oczko_usmiech:
Nawet nie wiedziałem że istnieją takie gatunki jak:mathcore,metalcore czy medieval metal 8O

Prekursorzy mathcore'a...

Później troszkę się uspokoili:)

Prekursorzy metalcore'a...z Polakiem w składzie...

Grzeczna muza.

Medieval Metal, to określenie, które chyba pierwszy raz słyszę, powiem szczerze.:)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 09.01.2015 02:29

No to sobie strzelę małe podsumowanko 2014 roku:). Dzisiaj lista polska. Mnóstwa rzeczy nie słyszałem, więc pewno mnóstwo uciekło mi, póki co. Trochę hałasu, ale i trochę klimatów bardziej odpowiednich na forum. Na dzisiaj wygląda to u mnie tak:

10. ODRAZA - Esperalem Tkane
Nazwa pewno nikomu nic nie powie (może z wyjątkiem Zbyszko666). Rok 2014, to kolejny świetny rok dla polskiego Black Metalu. Większość rzeczy, nad którym rozwodzi się cała wiara, mnie nie ruszają, ale są dwie pozycji, wg mnie, bardzo mocne. To właśnie pierwsza z nich. Prosty black metal, z elementami doom, stoner, sludge z polskimi tekstami. Mroczny i popieprzony:)

9. WIDEK – Outside The Universe
Lubię, lubię, lubię... Klimaty post rockowe, post metalowe. Jeden człowiek robi tutaj wszystko. Wydał naprawdę świetną płytę. Nie do kupienia chyba w sklepach, ale warto odwiedzić jego stronę i tam nabyć. Dla fanów God Is An Astronaut, czy też naszego Tides From Nebula...tudzież zwycięzców ostatniej edycji MBTM - Besides.

8. LUNATIC SOUL - Walking On A Flashlight Beam
Cóż można napisać? Wiadomo, w końcu kolejny solowy album Mariusza Dudy z Riverside. Ja tam biorę w ciemno wszystko, co wyjdzie spod tych rąk. Spokojniej, klimatyczniej, o wiele mniej rockowo.

7. THE DOG - The Value Of Life Is Negative/Fountain Of Youth
Crust, punk, grind...srogi hałas. Na moje uszy śliczności...ale tutaj nie przejdzie:). Dwie płyty o łącznej długości ok. 20 minut. Śliczności:).

6. ASS TO MOUTH - Degenerate
Grind taki jak lubię! Uwielbiam takie granie. Prosto i do przodu!:)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 09.01.2015 03:12

5. LUX OCCULTA - Kołysanki
Fanem Lux Occulty byłem od samego początku, czyli od jakichś 20 lat. W 2014 roku wrócili, po 13 latach przerwy. Jak gruchnęło info, że będzie płyta, wszyscy spodziewali się powrotu do klimatów z The Mother And The Enemy...potem ukazał się poniższy singiel i...dla mnie bajka, dla większości chyba rozczarowanie. Nie zostało już nic z metalowych klimatów. Posłuchajcie Panie, Panowie... Świetna muzyka!

4. VADER - Tibi Et Igni
W 2011 roku Vader wydał Welcome To The Morbid Reich. Była to pierwsza dobra płyta od 2000 roku, kiedy to wydali Litany. Po Tibi Et Igni nie spodziewałem się niczego...i miło się rozczarowałem. Płyta jest bardzo dobra! Świetna kontynuacja Welcome...z jeszcze większym pazurem. Thrash/death bardzo wysokich lotów.

3. THAW - Earth Grown
Chłopaki z Sosnowca kichy nie robią. Ciężko opisać to wszystko, co dzieje się na ich płytach. Nową mnie porwali! Ciężko opisać, więc nie będę opisywał. Proponuję posłuchać:).

2. DECAPITATED - Blood Mantra
Poprzednią płytą (Carnival Is Forever) nie porwali. Za dużo Meshuggah. W tym roku jednak zreflektowali się. Połamane dźwięki, aczkolwiek mniej niż na wcześniejszej płycie. To, co się dzieje od 3:41 w tym kawałku, to przecież czysta poezja. Panowie gitarzyści, posłuchajcie. Prawa rączka, te triole od 3:55!!!!!! Ciężki orzech do zgryzienia:). Na myśl przychodzi mi najlepsza prawa ręka w historii gitary, czyli Dimebag z Pantery!

1. BEHEMOTH - The Satanist
Od czasów Satanicy traktowałem Behemotha jakoś mniej poważnie. Im większą robił karierę poza Polską, tym mniej mi się muzyka podobała. Nie miałem serca do tej muzy...ale to, co Panowie zrobili na The Satanist, to światowej klasy MAJ-STER-SZTYK! Gwiazdorstwo Darskiego mnie nie interesuję, muzycznie wyszedł genialnie. Behemoth jest w większości światowych rankingów płyt z 2014 roku albo na czele, albo przynajmniej w czubie. Nie mówię tylko o rankingach z branży metalowej. Płyta została dostrzeżona, nie po raz pierwszy zresztą, również przez bardziej mainstreamowe periodyki.

Hie hie...znowu sobie popisałem. Przynajmniej za rok sobie zerknę i z chęcią przeczytam. Posłuchajcie Widek, Lunatic Soul, Lux Occulta, Thaw (choć tutaj będzie ciężko). A najlepiej wszystkiego od A do Z...tylko to krwawienie z uszu czasem:). No! To usiądźcie Panowie, Panie kiedyś wieczorkiem i wrzućcie Wasze typy z 2014r. Ja jeszcze walczę z zagranicznymi...ale tyyyyyle tego jest, że cieżko wybrać:).

Aaaaaaa....jeszcze jedna płytka, ale ona jest poza konkursem. Nie tak dawno dopiero się ukazała, więc jeszcze nie będę jej pakował w jakieś zestawienia, ale wiadomym jest dla mnie, że będzie cholernie wysoko, jak każda zresztą tego artysty.

A.J.K.S. (A Jezusowi Kazali Spać) - Jutro mnie nie będzie
Wojtek zawsze poza wszelkimi konkursami. Nie będę nic pisał. A.J.K.S. to A.J.K.S.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 09.01.2015 10:50

pasłuszajem uwidim :)
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 09.01.2015 11:11

Moje TOP 10 mam nadzieję ,że też uda mi się zrobić choćby w weekend. Natomiast jeżeli chodzi o twoje podsumowanie MRK to zdecydowanie na 3 miejsce wrzucił bym VADERA, lecz to tylko moja refleksja. Zobaczymy może też zamknę się w TOP 10 PL :)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 09.01.2015 11:12

bluesman napisał(a):pasłuszajem uwidim :)

Bluesman, jak dla Ciebie, to tylko Lunatic Soul i Lux Occulta :-), może Widek.
No i z racji bycia gitarzystą - posłuchaj wspomnianego fragmentu Decapitated :-). Często wszystkich zachwyca to, co gitarzysci wyprawiają na gryfie... zapominając o pracy prawej ręki...
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 09.01.2015 11:16

Zbyszko666 napisał(a):Moje TOP 10 mam nadzieję ,że też uda mi się zrobić choćby w weekend. Natomiast jeżeli chodzi o twoje podsumowanie MRK to zdecydowanie na 3 miejsce wrzucił bym VADERA, lecz to tylko moja refleksja. Zobaczymy może też zamknę się w TOP 10 PL :)

Pewno tak by było, gdyby nie płyta Thaw :-). Lubię takie dźwięki, aczkolwiek wybredny jestem. Thaw ma w sobie to coś, przy czym bardzo łatwo odrzucić ten zespół po pierwszym przesłuchaniu. Wbrew pozorom, dzieje sie tam bardzo dużo.

Szykuje Top 20 zagranicznych, ale jeszcze mam kilka zgryzow :-).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.01.2015 11:17

"The Satanist " Behemotha wygrał na latynoamerykańskiej TOP 150 :)
http://www.headbangerslatinoamerica.com ... L2015.html
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 09.01.2015 11:23

Blaugrana napisał(a):"The Satanist " Behemotha wygrał na latynoamerykańskiej TOP 150 :)

Żeby tylko :-). Szkoda, że w Polsce metal nie jest traktowany tak, jak np w Norwegii. My naprawdę jesteśmy potęga.
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 09.01.2015 11:47

MRK napisał(a):
Blaugrana napisał(a):"The Satanist " Behemotha wygrał na latynoamerykańskiej TOP 150 :)

Żeby tylko :-). Szkoda, że w Polsce metal nie jest traktowany tak, jak np w Norwegii. My naprawdę jesteśmy potęga.
Tym bardziej patrząc ilu Norwegowie mają prekursorów w muzyce, nie tylko Black Metalowej. :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 461
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone