Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zbyszko666
Cromaniak
Re: ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 30.10.2014 18:06

A więc tak nowe Obituary leci sobie w głośnikach i zapodaję zaległość jaką chciał MRK dotyczącą nowego albumu Slipknota :) :twisted:
Intro jest według mnie świetne przyprawia człowiek po prostu o gęsią skórkę. Na początku w ogóle go nie rozumiałem, ale wraz z pierwszym odsłuchaniem płyty, mój stosunek do tego utworu się zmienił. Uważam, że jest świetnym wprowadzeniem do .5. Sarcastrophe i AOV to ładne pierdol....ęcie. Jednak od nowej płyty oczekiwałem czegoś innego, czegoś bardziej wysublimowanego, oprócz porządnego pozamiatania uszów słuchacza, także dużej melodyjności. Pod tym względem panowie świetnie się spisali. The Devil In I to jeden z moich ulubionych piosenek na krążku i pierwszy, którym jestem w tej chwili zauroczony. Świetny riff, nienaganna perkusja, doskonały wokal... Ta nuta nie rozstaje się ze mną i cały czas chodzi mi po głowie. W Killpop niszczy mnie linia melodyczna. Może się wydawać trochę radiowa, ale według mnie jest fenomenalna. Dodajmy do tego mocne screamy w następnej sekundzie i jest bardzo przyjemnie wręcz, super!.Skeptic to kolejny utwór, który doskonale nadaje się na spacerek po mieście i doładowanie energii. Tekst bardzo bezpośredni, wszystko na plus. Lech, Goodbye, Nomadic i The One That Kills The Least to kolejne kawałki, które są dobre, ale niczym szczególnym (dla mnie) się nie wyróżniają. Custer - coś pięknego!( jeden z lepszych na płycie) Trzeci kawałek, który mnie zauroczył - słowa "zakochałem się w tej piosence" byłyby postawione chyba za wcześnie :P Be Prepared For Hell to żadne wymyślne intro, natomiast kolejna piosenka, The Negative One, to znowu kolejne arcydzieło, ładnie się komponuje z całą linią melodyczną. If Rain Is What You Want powinien według mnie znaleźć się w bonus tracku, albo gdzieś na środku albumu. Spodziewałem się na koniec czegoś niszczycielskiego, co pozostawi mnie przed odtwarzaczem z otwartą buzią. Dostaliśmy troszkę bezpłciową balladę, której nie czuję i nie trafia do mnie bezpośrednio. Ostatnie dwa dodatkowe kawałki są po prostu dobre.
Jestem zauroczony trzema utworami (TDII, Killpop, TNO i Custer). Reszta jest dobra. Nie zmienia to faktu, że ten materiał jest bardzo dojrzały i według mnie trzyma wysoki poziom.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 31.10.2014 02:13

romuald22 napisał(a):A ta Beth Hart to gardło ma niczym najgorsze/najlepsze wspomnienie puszczane przez MRK :wink: :lol: .

Najlepsze kolego, najlepsze...:)

Zbyszko666 napisał(a):A więc tak nowe Obituary leci sobie w głośnikach i zapodaję zaległość jaką chciał MRK dotyczącą nowego albumu Slipknota :) :twisted:

Od razu chciał :mrgreen: . Ja tylko zapytał:). Widzę, że płytka Ci lepiej weszła niż mnie. Ja coś nie mogę przeboleć tej spieprzonej perkusji i w ogóle produkcji, która wg mnie jest mierna. Nie żre nic. Powinno ryć niemiłosiernie, a jest płasko jak diabli. Jakoś w weekend zakupię płytkę i obadam, jak to lata na moim sprzęcie, ale jakoś...nie widzę tego. Płyta nie jest zła, ale...

Jest już opcja kupna nowego MH. Poczekam jeszcze chwilę na zakup i najpierw wypożyczę. Nowego Obituary jeszcze nie słuchałem, bo jest już nowe Beyond Creation!! Krutom, przebolej growle i posłuchaj, co się tutaj pięknie wyprawia:).

Ten basik tutaj....

A ze spokojniejszych, rockowych klimatów. Ostatnio wpadłem na coś takiego. Kojarzy ktoś?

Może komuś podejdzie...
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 31.10.2014 09:43

Chyyyba za stary jezdem :mrgreen: kiedyś to Black Sabbath, Alice Cooper i inni robili wrażenie :)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 31.10.2014 10:28

bluesman napisał(a):Chyyyba za stary jezdem :mrgreen: kiedyś to Black Sabbath, Alice Cooper i inni robili wrażenie :)

Nie kiedyś robili, tylko nadal robią:-). Nowy Black Sabbath wydał przecież całkiem dobra płytę. Rozumiem podejście... Na mnie też kiedyś robili wrażenie, tylko że potem zacząłem szukać też innych wrażeń:-). To nie kwestia wieku. Ja wiek Chrystusowy mam za sobą, wiek inż Karwowskiego lada moment... A znam wielu starszych, którzy powyższe dźwięki również chlona. Znam ludzi po 50-tce, którzy takie dźwięki grają. Kwestia gustu i - co dla niektórych wyda się śmieszne - słuchu :-). Większość ludzi słyszy hałas, a jednak prawda jest taka, że w wielu przypadkach potrzebna jest naprawdę duża technika, kunszt i opanowanie instrumentu. Wielu przeraża growl, ale to tylko kwestia estetyki. Gdyby ten sam kawałek zagrać w innym brzmieniu, troszkę go wygladzic, troszkę wolniej może, dokladajac czysty wokal, to pewnie więcej osób spojrzałoby inaczej.
Jak będę przed komputerem, to wrzucę pewien instrumentalny kawałek:-).
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 31.10.2014 10:54

MRK napisał(a):
bluesman napisał(a):Chyyyba za stary jezdem :mrgreen: kiedyś to Black Sabbath, Alice Cooper i inni robili wrażenie :)

Nie kiedyś robili, tylko nadal robią:-). Nowy Black Sabbath wydał przecież całkiem dobra płytę. Rozumiem podejście... Na mnie też kiedyś robili wrażenie, tylko że potem zacząłem szukać też innych wrażeń:-). To nie kwestia wieku. Ja wiek Chrystusowy mam za sobą, wiek inż Karwowskiego lada moment... A znam wielu starszych, którzy powyższe dźwięki również chlona. Znam ludzi po 50-tce, którzy takie dźwięki grają. Kwestia gustu i - co dla niektórych wyda się śmieszne - słuchu :-). Większość ludzi słyszy hałas, a jednak prawda jest taka, że w wielu przypadkach potrzebna jest naprawdę duża technika, kunszt i opanowanie instrumentu. Wielu przeraża growl, ale to tylko kwestia estetyki. Gdyby ten sam kawałek zagrać w innym brzmieniu, troszkę go wygladzic, troszkę wolniej może, dokladajac czysty wokal, to pewnie więcej osób spojrzałoby inaczej.
Jak będę przed komputerem, to wrzucę pewien instrumentalny kawałek:-).

Jestem z tych co po maksimum podanego przez Ciebie wieku... i trochę próbowali grać :) z wiekiem chyba złagodniałem :) Wolę wracać do Budgie, Nazareth czy UFO. Może z czasem człowiek kostnieje ale przynajmniej z ww. mogę pośpiewać czy pogwizdać, a zamiatanie włosami ... no cóż przeszczepy i peruki droogie :mrgreen: Od czasu do czasu przesłuchuję nowości ale jakoś nie teges :)

i co za blusior i ta gitara Schenkera:)

MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 31.10.2014 13:45

Mówisz, że z wiekiem łagodniejesz? Hm... no to ja mam chyba odwrotnie. I nie tyczy się to tylko muzyki. Robię się zgryźliwym tetrykiem:). Muzycznie cały czas szukam wrażeń, mimo iż częściej niż wcześniej wracam do starszych nagrań. Na mnie muzyka musi w określony sposób oddziaływać. Nie ma półśrodków. Albo działa w konkretny sposób, albo odrzucam. To nie musi być agresja np, choć tak mogłoby się wydawać. Powyżej wrzucone przeze mnie linki zachwycają nie tym, że ta muzyka jest agresywna, ale techniką, pomysłami, aranżacjami. Gdyby mam ochotę się wyładować, słucham całkowicie czegoś innego. Dla zabawy równie dobrze posłuchać np genialnej Bożenki...

...po której spokojnie mogą włączyć np. totalny hałas

A pomiędzy może się jeszcze przewinać Dead Can Dance, albo...

albo świetny...

...nie zapominając o....

...czy też geniuszach z...

A do tego setki innych....

Mam obsesję na punkcie muzyki, od rana do wieczora jest w okolicy. Nie rozumiem ludzi, którzy nie słuchają muzyki. Jakkolwiek dziwnie to nie brzmi, to takowi są. Ewentualnie na pytanie, czego słuchają, odpowiadają, że radia. No to już wiem, że nie pogadam:). Wystarczy spojrzeć na ten wątek. Kilka osób, fascynatów się udzielających. I nie jest tak, że zdominowaliśmy wątek. Każdy może wpaść i coś dołożyć. Każdy z tych obecnych jest raczej otwarty na wszelką muzykę. Ja z chęcią poszerzę mój krąg zainteresowań, co też już się zdarzyło dzięki temu wątkowi. Budgie słuchać nie będą, bo jakoś nigdy nie "siedli" mi:). UFO już szybciej:). Beth Hart miodzio, znałem już wcześniej.

No! Rozpisałem się, jak to mi się czasem zdarza:).

Na koniec...celem rozluźnienia...genialna parodia

Rzekłem:).
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 01.11.2014 19:30

MRK napisał(a):Mówisz, że z wiekiem łagodniejesz? Hm... no to ja mam chyba odwrotnie. I nie tyczy się to tylko muzyki. Robię się zgryźliwym tetrykiem:). Muzycznie cały czas szukam wrażeń, mimo iż częściej niż wcześniej wracam do starszych nagrań. Na mnie muzyka musi w określony sposób oddziaływać. N

Mam obsesję na punkcie muzyki, od rana do wieczora jest w okolicy. Nie rozumiem ludzi, którzy nie słuchają muzyki. Jakkolwiek dziwnie to nie brzmi, to takowi są. Ewentualnie na pytanie, czego słuchają, odpowiadają, że radia. No to już wiem, że nie pogadam:). Wystarczy spojrzeć na ten wątek. Kilka osób, fascynatów się udzielających. I nie jest tak, że zdominowaliśmy wątek. Każdy może wpaść i coś dołożyć. Każdy z tych obecnych jest raczej otwarty na wszelką muzykę. Ja z chęcią poszerzę mój krąg zainteresowań, co też już się zdarzyło dzięki temu wątkowi. Budgie słuchać nie będą, bo jakoś nigdy nie "siedli" mi:). UFO już szybciej:). Beth Hart miodzio, znałem już wcześniej.

Odpowiem Ci tak :) mamy wiele wspólnego :) słucham praktycznie każdej muzyki, do tego co napisałeś dodałbym muzykę żydów sefardyjskich i dixielandowy jazz :) Dla mnie muzyka to też pewna obsesja i mam ją bez przerwy na uszach. Od 5 lat zanurzam się coraz głębiej w ambient, chillout, trans .....

Uwielbiam też dub

Fantastycznie jest kiedy człowiek ma w miarę dobry sprzęt (nie mam na myśli mocy bo wystarczy 25 W) i czuję pulsujący bas na przeponie... można zamknąć oczy i napawać się :) słuchałeś kiedyś głośno np. tej Pani w tych utworach (poniżej) ? ile tam się kryje smaczków ? moim zdaniem w muzyce ciężko metalowej jak opisałeś wirtuozeria i kompozycja ok. ale masz ścianę dźwięku ja natomiast z każdym kolejnym słuchaniem szukam instrumentów użytych w nagraniach i wyławiam, powiem Ci, że czasami jest ich sporo :) Włącz głośno :) Mam na sprzęcie tylko 2 pokrętła : głośniej/ciszej i prawy/lewy nie mam pokręteł basu ani sopranu, korektora ani subwoofera....... po prostu nie ma takiej potrzeby :)

MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 02.11.2014 13:12

Bluesman, potem się jeszcze do dwóch kwestii ustosunkuje.

Teraz tak na szybko... Nowe logo Avenged Sevenfold... w zestawieniu z logo Machine Head.

IMG_109414471082564.jpeg

Nie dość, że zrzynaja muzycznie, to i nawet teraz graficznie. Ta kapela jest coraz śmieszniejsza :-).
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 02.11.2014 14:21

I dziś świat muzyczny znowu ponosi straty... :cry:

Obrazek

http://www.terazrock.pl/aktualnosci/czy ... tic_X.html

I genialne

Od tego kawałka właśnie poznałem Static-X

no cóż zrobić..
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 02.11.2014 20:12

Tak myślę, że tekst w sam raz na dzisiejszy wieczór.
Na dzień dzisiejszy nie muszę go brać osobiście ale kiedyś niestety...
A może kiedyś puści to sobie ktoś kto mnie przeżył?

TSA
51
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 03.11.2014 10:24

romuald22 napisał(a):Tak myślę, że tekst w sam raz na dzisiejszy wieczór.
Na dzień dzisiejszy nie muszę go brać osobiście ale kiedyś niestety...
A może kiedyś puści to sobie ktoś kto mnie przeżył?

TSA
51

TSA katowałem właśnie w sobotę i wieczorem na cmentarzu, wybierając się na zdjęcia. Cudny klimat jest wtedy gdy w uszach leci ten utwór ;)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 03.11.2014 23:42

Kolejny kawałek z nowego MH. Jest lepiej, choć środkowy zawodzący fragment jest kiepski.

Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.11.2014 07:32

MRK napisał(a):Kolejny kawałek z nowego MH. Jest lepiej, choć środkowy zawodzący fragment jest kiepski.

Dobre, i kręci.

Obrazek

:oczko_usmiech:
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 05.11.2014 01:03

MRK napisał(a):Kolejny kawałek z nowego MH. Jest lepiej, choć środkowy zawodzący fragment jest kiepski.

Niby lepiej, tylko MH strasznie zaczęło mieszać stylistykę swojego grania :roll:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 05.11.2014 18:15

:) Troszkę inne klimaty

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 451
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone