Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krutom
Cromaniak
Re: ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 01.06.2014 00:08

romuald22 napisał(a):Po pewnych wahaniach przekonuję się coraz bardziej do tej płytki. Może bez jednego, dwóch utworów.
LP - "Hail To The KIng" z 2013

AVENGED SEVENFOLD
Shepherd Of Fire
Heretic

No wreszcie :lol:

MRK ma zawsze zdanie odrębne :wink:

Ostatnio dopadło mnie Gamma Ray i ich najnowsza płyta "Empire Of The Undead"

Polecam Avalone i Pale Rider.

Spodziewam się zdania odrębnego :wink:, ale cóż podoba mi się.

Jest melodyjnie, szybko, zadziornie, z powerem. Lubię ten zestaw przymiotników. I wokalista chłop, a nie baba chłop.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 01.06.2014 00:29

TOTENTANZ chyba walnął się gryfami po łbie i powrócił do korzeni.
Wydali niedawno płytę "Człowiek" i jest znacznie lepiej niż ostatnio. Mamy ciężkie riffy, tłuste i mięsiste gitary.

Gdyby jeszcze jakieś solówki ...

Kto
Walcz.

Ale jest nieźle, choć tak jakby coraz bliżej do IRA.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 01.06.2014 03:01

krutom napisał(a):

Wydaje mi się, że wyraz "zawsze" jest tutaj mała nadinterpretacją, tudzież nadużyciem:). Ekhm..., że tak się wyrażę, AS to kapela, która rżnie żywcem z innych kapel i mają to w dupie. Ja rozumiem, że ciężko co chwilę tworzyć nowy gatunek, rozbudowywać jakiś już obecny, ale...w tak perfidny sposób zrzynać od innych, to wręcz nie wypada:). Ta kapela to kopiści. Mogą się zatrudnić w punkcie ksero.

krutom napisał(a):Ostatnio dopadło mnie Gamma Ray i ich najnowsza płyta "Empire Of The Undead"

Polecam Avalone i Pale Rider.

Jerona, Oni jeszcze żyją?! Pamiętam, że np. Somewhere Out In Space wałkowałem. Teraz mnie powyższe kawałki nie ruszyły, ale pełen szacunek za walkę z instrumentami.

A czy w poniedziałek ktoś się wybiera do Krakowa na...

https://www.youtube.com/watch?v=RzpRU347BDU
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 01.06.2014 23:25

MRK napisał(a):
krutom napisał(a):

Wydaje mi się, że wyraz "zawsze" jest tutaj mała nadinterpretacją, tudzież nadużyciem:).

Jestem uważnym obserwatorem tego wątku od początku.
Pozostaję przy swoim zdaniu. Z obserwacji wynika to "zawsze".

Ale z drugiej strony to dobrze. Coś się dzieje. Mamy różne opinie, ale w sumie słuchamy bardzo podobnej muzyki.

MRK napisał(a): Ekhm..., że tak się wyrażę, AS to kapela, która rżnie żywcem z innych kapel i mają to w dupie.

Wszyscy rżną od wszystkich i jakby się tak zastanowić to wszystko już było.
AS na ostatniej płycie faktycznie nie kryją swych "fascynacji".
Ale robią to dobrze. Dobrze się tego słucha i o to tylko chodzi.
Wrzuć na luz, wrzuć tą płytę w aucie i kontroluj prawą stopę. Przejdzie Ci.
Poprzednie ich płyty są sporo inne.

Ze zdaniem odrębnym i nastawieniem koncyliacyjnym pozdrawiam :papa:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 02.06.2014 01:31

krutom napisał(a):Jestem uważnym obserwatorem tego wątku od początku.
Pozostaję przy swoim zdaniu. Z obserwacji wynika to "zawsze".

Oj tam, oj tam:). Nie chce mi się szukać "punktów stycznych", ale takowe były...a wtedy słowo "zawsze" nie ma racji bytu...:)

krutom napisał(a):Ale z drugiej strony to dobrze. Coś się dzieje. Mamy różne opinie, ale w sumie słuchamy bardzo podobnej muzyki.

Otóż to:).
Tutaj bardzo dużo się przewija hard rocka, heavy itp...a w takich klimatach jestem wybredny cholernie:).

krutom napisał(a):Wszyscy rżną od wszystkich i jakby się tak zastanowić to wszystko już było.
AS na ostatniej płycie faktycznie nie kryją swych "fascynacji".
Ale robią to dobrze. Dobrze się tego słucha i o to tylko chodzi.
Wrzuć na luz, wrzuć tą płytę w aucie i kontroluj prawą stopę. Przejdzie Ci.
Poprzednie ich płyty są sporo inne.

Ze zdaniem odrębnym i nastawieniem koncyliacyjnym pozdrawiam :papa:

Dlatego też napisałem, że koła na nowo nikt nie wymyśli...choć czasem pojawiają się jakieś połączenia stylów (np. dubstep plus metal), wykorzystywanie innych, tudzież rozbudowanych instrumentów, które poszerzają spektrum danego gatunku (np. modny ostatnio djent )...tyle, że AS to już perwercha zrzyny jak dla mnie:). Jak dobrze "gada" ludziom...niech gada:). Ja nie daję rady:).

Z nowych rzeczy...właśnie premierę miał nowy krążek pierwszej polskiej załogi eksportowej, jeszcze przed Behemothem, czyli Vader. Ostatnia płyta, która mi podeszła, to wydana 14 lat temu "Litany"...potem już nic ciekawego się nie działo. Wydali pięć płyt, które były nudne i wtórne. Jechali na swoją modłę cały czas.
Teraz muszę przyznać, że "Tibi Et Igni" zaskakuje...choć cały czas słychać, ze to Vader, ale tym razem to nie razi aż tak. Z tego co wiem, to Piter trochę odpuścił i część kawałków skomponował Pająk (znany wcześniej z np. Esquarial, które to nagrało płytkę z Kupczykiem. Jak ktoś nie słyszał, to polecam. Mi nie wlazło, ale zakładam, że części udzielających wejść może:) ). Dobrze to zrobiło Vaderowi. Zaskakujące są dwa kawałki, które znajdują się na digipackowym wydaniu. Jeden z nich, to cover Das Ich "Des Satans neue Kleider", a drugi to zaskakujący muzycznie i tekstowo "Przeklęty na wieki.

Najważniejsza jednak jest podstawa, czyli np:

Go To Hell
Triumph Of Death

Jest nieźle :twisted:
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 02.06.2014 17:52

MRK napisał(a):...

Niestety nie, ale Krutom ma "pod nosem" :wink: . Na Sonisphere w 2010 wypadli dobrze.
Napisz jak było.
....................................................................................................................................................
Na Anthrax się nie wybrałem ale wybieram się na Aerosmith. W ramach retrospekcji przypominam sobie chociaż ich studyjne wydawnictwa.
Jakbyśmy jedną płytkę dziennie dali to do 12.06. braknie czasu bo licząc na szybko tychże LP jest 15. Ale spróbujmy.
Jak ktoś powspomina ze mną to będzie mi miło :) .

AEROSMITH - 1973 - LP "Aerosmith"
Mama Kin
Walkin' The Dog
Dream On
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 02.06.2014 23:00

romuald22 napisał(a):
MRK napisał(a):...

Niestety nie, ale Krutom ma "pod nosem" :wink: . Na Sonisphere w 2010 wypadli dobrze.
Napisz jak było.

Pod nosem to dopiero będę miał. Koniec tułaczki :mrgreen:

Romek, jakby co to spanie u mnie jest :idea: zawsze można będzie "obgadać" koncert.

romuald22 napisał(a):AEROSMITH - 1973 - LP "Aerosmith"
Mama Kin
Walkin' The Dog
Dream On

Dorzuciłbym trochę z nieco niedocenianego "Night In the Ruts" z 1979 najchętniej całą płytę, ale jeśli juz wybrać to:
Chiquita
No surprise
Remember

Niestety lata 90-te to już czysta komercja. Ostatni album do którego wracam to "Pump" (1988) będący zapowiedzią tego co wydarzy się później.

Niestety koncertu nie zobaczę. tak się złożyło, ale niedługo będzie już Kraków Arena (największa w Polsce) i na to czekam.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 02.06.2014 23:14

MRK napisał(a):Wydaje mi się, że wyraz "zawsze" jest tutaj mała nadinterpretacją......

OK, po zastanowieniu przyznaję, powinienem użyć jeszcze słowa "prawie" przed "zawsze".

A mi " siadła" ta ostatnia płyta Gamma Ray.

To może nieco Judasowskie Hellbent ..

Ci też zrzynają, ale z gracją. :wink:
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 03.06.2014 14:29

krutom napisał(a):Pod nosem to dopiero będę miał. Koniec tułaczki :mrgreen:
Romek, jakby co to spanie u mnie jest :idea: zawsze można będzie "obgadać" koncert.

Też liczę na to, że w związku z powstaniem krakowskiej Areny - "będzie się działo" :wink:. No i człek daleko nie będzie miał.
Dziękuję za (nie pierwsze zresztą) zaproszenie. Będę pamiętał. :)
............................................................................................................
krutom napisał(a):Dorzuciłbym trochę z nieco niedocenianego "Night In the Ruts" z 1979 najchętniej całą płytę...

I w ten sposób "nadgoniliśmy" jedną płytkę :wink:
Ja znowu polecę dalej chronologicznie.

AEROSMITH - 1974 - LP "Get Your Wings"
Same Old Song And Dance
Train Kept a Rollin'
Pandora's Box
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 04.06.2014 15:43

AEROSMITH - 1975 - LP "Toys In The Attic"
Toys In The Attic
Walk This Way
Big Ten Inch
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 04.06.2014 19:18

Czy wiecie, co było na 1 miejscu LP III pamiętnego dnia, 25 lat temu :?:
The Cure - Lullaby :sm:
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 04.06.2014 22:07

walp napisał(a):Czy wiecie, co było na 1 miejscu LP III pamiętnego dnia, 25 lat temu :?:
The Cure - Lullaby :sm:

"Desintegration". Znakomita, klimatyczna płyta. Leży u mnie na półce. Jako jedyna tego zespołu. Prócz Lullaby raczej same dołujące kawałki prócz początkowego "Plainsong" który jakby wprowadza nadzieję...
A może i następny też w miarę optymistyczny..?

THE CURE
Plainsong
Pictures Of You
Stasiek18
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stasiek18 » 04.06.2014 22:54

Może dodam że w Arenie Kraków szykuje się w listopadzie koncert niejakiego pana o znajomej wszystkim ksywce :oczko_usmiech: SLASH a towarzyszyć mu będzie Myles Kennedy z The Conspirators.
Polecam ich koncert akustyczny z 2010 z Australii,można bez problemu go znaleść w sieci :)
:wink:
Koncert mnie korci,tym bardziej że byłem na koncercie Guns N’ Roses w....1991r.
Chyba nawet mam gdzieś bilet... :)
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 04.06.2014 23:10

Stasiek18 napisał(a):Może dodam że w Arenie Kraków szykuje się w listopadzie koncert niejakiego pana o znajomej wszystkim ksywce :oczko_usmiech: SLASH a towarzyszyć mu będzie Myles Kennedy z The Conspirators.

Dzięki, dzięki... :)
Się było na Slashu w Spodku :wink:
A Mylesa Kennedy'ego już za tydzień na żywo usłyszę jako support przed Aerosmith w jego (prawie) rodzimej kapeli czyli
ALTER BRIDGE
One Day Remains
Addicted To Pain
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 05.06.2014 16:24

AEROSMITH - 1976 - LP "Rocks"
Lick And A Promise
Rats In The Cellar

AEROSMITH - 1977 - LP "Draw The Line"
Milk Cow Blues
Get It Up
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 439
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone