Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MRK
Cromaniak
Re: ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 18.03.2014 00:01

Janusz Bajcer napisał(a):
MRK napisał(a):Trzeba poczekać na całą płytkę, bo po dwóch kawałkach to ja mogę wyłączyć cro radyjko, a nie tak zacne dźwięki:).

Aby włączyć cro radyjko :oczko_usmiech: trzeba sobie zasłużyć na linka :oczko_usmiech: :idea:

Aaaaaaaaa... Ale spoko, nie mam ciśnienia na zaslugiwanie. Widziałem gdzieś jakaś listę przebojów, zerknalem na czołówkę przez YT i już wiem, co tam się gra:-). Zbyt nerwowy jestem przy takich dźwiękach :-).
DCK
Mistrz Ekstraklasy

Nieprzeczytany postnapisał(a) DCK » 19.03.2014 13:48

A do mnie się ostatnio przykleił Be'lakor.
The Frail Tide
Może komuś też podejdzie ;)

Chyba, że znowu się dowiem, że mi słoń na ucho nadepnął :oczko_usmiech:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.03.2014 14:25

MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 20.03.2014 23:16

DCK napisał(a):A do mnie się ostatnio przykleił Be'lakor.
The Frail Tide
Może komuś też podejdzie ;)

Stare granie z Finlandii ten cały Be'lakor, z tego co słyszę. Finowie się lubują w takim graniu. Skoro Tobie się podoba, to zapewne to znasz....

Z uszu nie poszła, ale z krzyża to już ciurkiem :twisted: :mrgreen:
DCK
Mistrz Ekstraklasy

Nieprzeczytany postnapisał(a) DCK » 21.03.2014 08:12

MRK napisał(a):Stare granie z Finlandii ten cały Be'lakor, z tego co słyszę. Finowie się lubują w takim graniu.

Szwedzi też - At The Gates, Dark Tranquality, In Flames ;)

MRK napisał(a): Skoro Tobie się podoba, to zapewne to znasz....

Podoba i znam, może nie tak dobrze jak Amorphis ale... znam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.03.2014 20:51

TheVoiceOf Italy :wink:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 21.03.2014 21:56

JackDaniels;) napisał(a): TheVoiceOf Italy :wink:

Tak to jest, jak się wątku nie śledzi:).
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 21.03.2014 23:05

jedynie brakuje jej tego, żeby wyrzuciła tą kiecę, odwróciła krzyż i ubrała się w skórę :]
:twisted: :twisted:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.03.2014 09:07

MRK napisał(a):

Nie każdy jest na bezrobociu, i ma tyle czasu aby śledzić na bieżąco każdy wątek :wink:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 22.03.2014 10:31

DCK napisał(a):
MRK napisał(a):Stare granie z Finlandii ten cały Be'lakor, z tego co słyszę. Finowie się lubują w takim graniu.

Szwedzi też - At The Gates, Dark Tranquality, In Flames ;)

Nie, nie i jeszcze raz nie! :-) VETO! :-)
Wrzucanie do jednego wora At The Gates i np Insomnium, to juz profanacja :-). Szwedzka szkoła DM, a fińska, to dwie różne bajki...A z racji tego, że szwedzka to wręcz osobny gatunek, to...musze zareagować. At The Gates, obok Entombed, Dismember, Unleashed, żeby wspomnieć tylko te najbardziej znane, to trzon tej sceny. Dark Tranquality, In Flames wywodzą się z tej samej szkoły, tyle, ze później trochę zboczyly w różnych kierunkach. W "szwecji" masz piach na gitarach, średnie i szybkie tempa, specyficzna "szwedzką" konstrukcje riffow. Finowie z kolei, choćby Amorphis czy Insomnium, to raczej wolne granie, gdzie czasem pojawi się średnie tempo. Muza zdecydowanie jest spokojniejsza, bardziej rozbudowana od szwedzkiej szkoły.
EDIT:
Jak się ma np to----> Blinded By Fear do Amorphis?
No! :-)

JackDaniels;) napisał(a):
MRK napisał(a):

Nie każdy jest na bezrobociu, i ma tyle czasu aby śledzić na bieżąco każdy wątek :wink:

Hahahahahahaha, no tak... :-)

Zbyszko666 napisał(a):
jedynie brakuje jej tego, żeby wyrzuciła tą kiecę, odwróciła krzyż i ubrała się w skórę :]
:twisted: :twisted:

...I zaśpiewała kawałek Marduka z pewnej epki , gdzie na okładce jest koleżanka z jej branży :twisted:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 22.03.2014 15:13

A skoro już jesteśmy przy Finlandii...(kto ma kieliszki? :mrgreen: )...to trzeba wspomnieć kapelę numero uno jak dla mnie, jeśli chodzi o tamtejszą scenę, a i kapelę, którą bezproblemowo umieściłbym w moim TOP 10.

SENTENCED

Ten zespół darzę ogromną estymą. Zacząłem ich słuchać od drugiej płyty ("North From Here"), kiedy to jeszcze Panowie raczyli uszy pokręconym death metalem. Kolejna płyta ("Amok") spowodowała mały szok, ale zagnieździła się pod czaszką i tak już zostałem z nimi do samego końca w 2005r, kiedy to wydali ostatni studyjny album pod wszystko mówiącym tytułem "The Funeral Album".
Każda kolejna płyta Sentenced była lepsza od poprzedniej. Genialne kompozycje, świetne melodie (bo takich rzeczy też potrafię posłuchać), klimat muzy, który do najjaśniejszych nie należał. Wszystko mi w tej kapeli pasuje!

Wielka szkoda, że mega mózg kapeli, czyli Miika Tenkula musiał tak chlać, żeby w wieku 35 lat zejść na zawał i wylądować six feet under, bo zakładam, że gdyby się jeszcze Panowie zebrali, to naprawdę dobre materiały by powstały.

Muza "bezłomotowa", więc fanów rocka, hardrocka, i lekkiego metalu, zapraszam do poświęcenia kilkunastu minut poniższym kawałkom :D

Pominę lata "deathowe"... chronologicznie

Nepenthe z płyty "Amok" (1995) - ostatnia płyta z Jarvą na wokalu

Noose z płyty "Down" (1996) - pierwsza płyta z wokalistą, który już został do końca, czyli z Laihialą.

The Suicider z płyty "Frozen" (1998)

Killing Me, Killing You z płyty "Crimson" (2000) - wersja skrócony na potrzeby teledysku. Nie jest najlepszy na płycie, ale jest klip do tego wałka :).

No One There z płyty "The Cold White Light" (2002) - znowu skrócony wałek i znowu niekoniecznie najlepszy z płyty, ale klipy rządzą się swoimi prawami. Taki Neverlasting np mniej nadaje się na klip, ale kawałek zacny.

Ever-frost z płyty "The Funeral Album" (2005) - klip tym razem lepiej dobrany...a i pasujący do tego, ze to już ostatnia płyta Sentenced.

No i na koniec ostatni kawałek napisany przez chłopaków, ostatni na ostatniej płycie i ostatni na ostatnim koncercie, który zagrali i który kończy ich DVD, wydane w 2006 roku. Świetny przekrojowy koncert... Świetne DVD.

End Of The Road z DVD "Buried Alive" 2006)

Rzekłem....:)
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 22.03.2014 18:25

Dyć gadalimy już o tym... :wink: :)
.......................................................................................................................
Klawiszowiec znany już od zeszłej ery :wink: nagrał sobie kolejny solowy album. Od 12 lat związany z Deep Purple to i klimaty podobne można usłyszeć.
Coś dla miłośników brzmień organów Hammonda oraz brzmień lat 70. Z LP "Keyed Up".

DON AIREY
3 In The Morning
Claire D'Loon

Ciekawostką tej płyty są dwa utwory w których wykorzystano partie gitar ś.p. Gary Moore'a. W "What Went Wrong" oraz w
Adagio
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.03.2014 18:44

Adagio Albinoniego kojarzy mi się głównie z tym
Czyli gitara flamenco Robby Kriegera , ubergenialne klawisze Raya Manzarka no i na koniec ON :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.03.2014 18:46

JackDaniels;) napisał(a):Nie każdy jest na bezrobociu, i ma tyle czasu aby śledzić na bieżąco każdy wątek :wink:

Następnym razem wrzucę linka w wątek muzyczny ;)

A Morał Tej Historii Mógłby Być Taki, Mimo Że Cukrowe, To Jednak BURAKI

Na 1 kwietnia i nie na żarty ;)

Jak to brzmi? Bo mi głośniki siadły :D
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 23.03.2014 02:34

romuald22 napisał(a):Dyć gadalimy już o tym... :wink:

Jerona...Za duzo absyntu... :-)

weldon napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):Nie każdy jest na bezrobociu, i ma tyle czasu aby śledzić na bieżąco każdy wątek :wink:

[color=#800000]Następnym razem wrzucę linka w wątek muzyczny ;)

Przeciez tu wrzuciles...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 433
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone