Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romuald22
Cromaniak
Re: ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 04.01.2014 12:53

walp napisał(a):... a utwór „Again” pierwszy raz na podium.

A wcześniej był w 10 ? Czy wszedł ? A jeśli tak to kto "wyleciał"?
Nie śledziłem ostatnio i jest to utwór najmniej mi znany w tej 10.

Why - Annie
Why - Joe

Pozdrav
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 04.01.2014 14:55

romuald22 napisał(a):

A wcześniej był w 10 ? Czy wszedł ?

Wcześniej 7 razy plasował się w pierwszej 10 i 2 razy poza. W ubiegłym roku do podium zabrakło mu 16 głosów.
romuald22 napisał(a):A jeśli tak to kto "wyleciał"?

W porównaniu z rokiem ubiegłym w pierwszej 10 są te same utwory, nastąpiła tylko zmiana kolejności,
a "Again" z podium zepchnął na 4 miejsce "Wish you were here" :(
romuald22 napisał(a):Nie śledziłem ostatnio i jest to utwór najmniej mi znany w tej 10.

Może dlatego, że jest stosunkowo młody :) To jedyny utwór w pierwszej dziesiątce, który powstał w XXI w. :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.01.2014 15:14

krutom napisał(a):Ciekawe, czemu wszystkie nie zaliczają się do tzw "szybkich kawałków" :?: :mrgreen:

Lista w stylu: "co, często, chwytliwego puszczano w tym roku" ;)
Bohemian Rapsody konkurujące z Ridersami i nic z klasyki lat sześćdziesiątych :roll:

A gdzie Beatlesi, Zappa, Grateful Dead, Hendrix i cała masa pokolenia Woodstock?
Sami Doorsi mogliby obsadzić tu połowę pozycji (a drugą Beatlesi ;)) czymś porządniejszym niż Jeźdźcy :)
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 04.01.2014 17:24

walp napisał(a):...
a "Again" z podium zepchnął na 4 miejsce "Wish you were here" :(

Dzięki za wyjaśnienia.

Pink Floydów znam dobrze. A jakby to było to - to byłby dym :wink:
Out In The Cold - 1.35. oraz 2.29.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 04.01.2014 18:48

weldon napisał(a):...
A gdzie Beatlesi, Zappa, Grateful Dead, Hendrix i cała masa pokolenia Woodstock?
Sami Doorsi mogliby obsadzić tu połowę pozycji (a drugą Beatlesi ;)) czymś porządniejszym niż Jeźdźcy :)[/color]

Tak to jest z przeróżnymi "listami", "konkursami". "plebiscytami" czy jakby kto tam to nazwał.
Kiedyś pisałem już na naszym forum o "najlepszym" sportowcu Justynie Kowalczyk (żeby nie było - nieustannie jej kibicuje). Ci co zdobyli mistrzostwo świata w plebiscytach z nią przegrywają. Pisałem też kiedyś o nominacjach do polskiej płyty rockowej w którymś tam roku. Proletaryat który w tym samym roku nagrał moim zdaniem najlepszą dla siebie i na ten rok płytę - nawet nie był nominowany.

PROLETARYAT
Ruchomy Cel
Prawda
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.01.2014 19:24

romuald22 napisał(a): Proletaryat który w tym samym roku nagrał moim zdaniem najlepszą dla siebie i na ten rok płytę - nawet nie był nominowany.

To jest niestety prawda, że to, co najlepsze, u nas jest wybitnie niszowe i nadawane jedynie przez lokalne stacje :/

Już nie wspomnę o Leash Eye i ich Hard Truckin' Rock, ale że nikt nie wie o Riverside i ich Shrine of New Generation Slaves w tych wszystkich zestawieniach, to już kompletny obciach.

Za to w teleekspresie pokazują takie dziadostwo, że się płakać chce.
No i dziadostwo bryluje :/
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 04.01.2014 19:51

weldon napisał(a):Już nie wspomnę o Leash Eye i ich Hard Truckin' Rock...[/color]

Masz na myśli np" Passing Lane Blues ? :)
Nie ma innego polskiego zespołu który hammondowskie organy żywcem wzięte z purpli tak wcieliłby w życie...
:)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 04.01.2014 20:37

weldon napisał(a):Lista w stylu: "co, często, chwytliwego puszczano w tym roku" ;)

Yes, of course. :!:

Nie każdy jednak posiada tak wysublimowany gust, słucha muzyki alternatywnej.

Dla tych też musi coś być, właśnie w stylu hop-bęc :oczko_usmiech:

W ostatnim Topie głosowaliśmy na 1678 utworów. Myślę, że każdy mógł wskazać jakąś brakującą "perełkę".

Tak, czy inaczej, podczas emisji top 100, niektórzy mogli przez 12 godzin brylować.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 04.01.2014 23:43

romuald22 napisał(a):
... A jakby to było to - to byłby dym :wink:
Out In The Cold - 1.35. oraz 2.29.

Dym jest prawie przez cały koncert.

Genialnie dobrali kawałek startowy.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 04.01.2014 23:52

romuald22 napisał(a):
weldon napisał(a):...
Sami Doorsi mogliby obsadzić tu połowę pozycji (a drugą Beatlesi ;)) czymś porządniejszym niż Jeźdźcy :)[/color]

Tak to jest z przeróżnymi "listami", "konkursami". "plebiscytami" czy jakby kto tam to nazwał...

Na to nakładają się także preferencje pokoleniowe i zmieniająca się aktywność poszczególnych roczników.

Mnie wychowywały muzycznie lata 70 te. Cieszy mnie liczna reprezentacja tamtego okresu w pierwszej dziesiątce. Za jakiś czas pewnie się to odmieni i zaczną dominować kawałki z lat 80 i 90.

Pozostaje tylko pytanie czy "trójka" przetrwa i jej "Top wszechczasów" i nie zaleje jej kicz "wiodących" rozgłośni radiowych.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 05.01.2014 01:09

krutom napisał(a):Na to nakładają się także preferencje pokoleniowe i zmieniająca się aktywność poszczególnych roczników.

Mnie wychowywały muzycznie lata 70 te. Cieszy mnie liczna reprezentacja tamtego okresu w pierwszej dziesiątce. Za jakiś czas pewnie się to odmieni i zaczną dominować kawałki z lat 80 i 90.

Pozostaje tylko pytanie czy "trójka" przetrwa i jej "Top wszechczasów" i nie zaleje jej kicz "wiodących" rozgłośni radiowych.

Jest taka nadzieja. :wink:
Dwadzieścia lat temu, w I Topie Wszech Czasów, było 6 utworów z lat 60/70:

STAIRWAY TO HEAVEN - Led Zeppelin
BOHEMIAN RHAPSODY - Queen
RIDERS ON THE STORM - The Doors
HEY JUDE - The Beatles
CHILD IN TIME - Deep Purple
EPITAPH - King Crimson

Po 20 latach w pierwszej dziesiątce mamy 7 takich utworów:

STAIRWAY TO HEAVEN - Led Zeppelin
WISH YOU WERE HERE - Pink Floyd
CHILD IN TIME - Deep Purple
BOHEMIAN RHAPSODY - Queen
RIDERS ON THE STORM - The Doors
EPITAPH - King Crimson
IMAGINE - John Lennon
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 05.01.2014 01:47

romuald22 napisał(a):

A wcześniej był w 10 ? Czy wszedł ? A jeśli tak to kto "wyleciał"?
Nie śledziłem ostatnio i jest to utwór najmniej mi znany w tej 10.

Archive zrobił też muzykę do naszego "Sępa" np. Mają ciekawsze i gorsze kawalki, ale kapela zasługuje na wsłuchanie się.

weldon napisał(a):To jest niestety prawda, że to, co najlepsze, u nas jest wybitnie niszowe i nadawane jedynie przez lokalne stacje :/

Dokładnie tak. Chłamu pod dostatkiem, muzyki trzeba poszukiwać.

weldon napisał(a):...ale że nikt nie wie o Riverside i ich Shrine of New Generation Slaves w tych wszystkich zestawieniach, to już kompletny obciach.

Znajdziesz nowy Riverside w zestawieniach. Ba, nawet w większości, lecz niestety nie w komercyjnych przybytkach. Większość czytanych przeze mnie zestawień zawiera tą płytę, ale...są to media specjalizujące się w takiej, tudzież podobnej muzie. Chwała w ogóle Trójce, że już dawno zauważyła ten zespół, bo inaczej Riverside byłoby kolejną kapelą znaną szerzej poza Polską, niż w Polsce...choć w sumie nie wiem, czy tak cały czas nie jest.

weldon napisał(a):

Za to w teleekspresie pokazują takie dziadostwo, że się płakać chce.
No i dziadostwo bryluje :/

Skoro w media masz samo gówno, to skąd oburzenie za brak Riverside czy Leash Eye?:)

krutom napisał(a):Na to nakładają się także preferencje pokoleniowe i zmieniająca się aktywność poszczególnych roczników.

A tutaj troszkę popolemizuję...albo napiszę coś innymi słowami:). Piszesz "preferencje pokoleniowe" ,"aktywność poszczególnych roczników"... Te pokolenia, roczniki są zalewane sponsorowanych chłamem i nie mają pojęcia o dobrej muzyce. Częściowo z powodu kompletnej ignorancji, częściowo z powodu trudnego dostępu do dobrej muzy. Jest Internet...czad...tylko co z tego, skoro nawet nie wiedzą, czego szukać. Wystarcza im shit puszczony w radio, czy w jakiejś idiotycznej, kiedyś muzycznej, telewizji. Podniecają się byłe jakim warsztatem, tudzież obsługą programu komputerowego. W radio słyszą jakiś kawałek po kilka, kilkanaście razy dziennie...w końcu się przecież spodoba...no musi...radio dostało za to kasę! Edukacja muzyczna spada, wokół tylko komercyjne bagno... Skąd brać dobrą muzę?? Ja wiem...MASA nie wie.

Mnie nie cieszy liczna reprezentacja lat 70...i nie uważam, że za jakiś czas zaczną dominować nowsze kawałki. Nie cieszy, bo to oznacza, że ludzie nie potrafią szukać dobrej muzyki....nie zaczną dominować nowsze kawałki, bo...to samo, co wcześniej. Jest baaardzo dużo dobrej muzyki, która mogłaby rywalizować z całym Topem Wszechczasów, ale...jak było to już wcześniej powiedziane, jest w niszy i niestety, nie ma jej kto z tej niszy wyciągnąć. Stare kawałki są non stop na topie, bo w czasach kiedy święciły triumfy, były dostępne. Można było ich wszędzie posłuchać. Przypomnijcie sobie początku ścierwa zwanego teraz RMF FM. Ja pamiętam. Tam naprawdę leciała MUZYKA. Dzisiaj Ci, którzy wtedy z radością i wypiekami słuchali nowych kawałków "dużych" kapel, teraz zeszli do podziemia. Na palcach jednej ręki można policzyć rozgłośnie radiowe, gdzie można posłuchać, już nawet nie dobrej, ale MUZYKI. A TV? Kurcze, w tym wątku z nabożną czcią podawane są daty i godziny emisji koncertów, filmów...jakby to było jakieś święto... Przecież to jest chore.

wkręt: Trójki nie słucha młodzież. Na Top Wszechczasów głosują w większości osoby, które wychowywały się na tej muzie, której w Topie można posłuchać...choć może się mylę...jednak słuchaczy Trójki w porównaniu do wszelkiej maści eremefów, zetek, esek itp jest cholernie mało.

wkręt2: wystarczy przejrzeć wcześniejsze notowania Topu...nie widzę tam rewolucji od lat... o czymś to świadczy. O ponadczasowości kawałków? Zapewne też. O tym, że nic ciekawego nie powstało? Bzdura. Powstało, ale nie może się przebić przez pieniądz, którzy rządzi muzyką. Nie może się przebić do szerszej publiki, bo jest blokowane przez kieszenie możnowładców z wytwórni itp.

Jak część wie, jestem też - górnolotnie mówiąc - muzykiem, tudzież obsługiwaczem instrumentu (mniejsza o to jakim:)...stąd zapewne też zboczenie). Bywam często na przeróżnych koncertach, siedzę w polskim undergroundzie już mnóstwo lat...i uwierzcie mi, w Polsce jest bardzo dużo świetnych kapel, kapel na cholernie wysokim poziomie...mało tego, są kapele, które śmigają sobie trasy po Europie, ale nie usłyszycie ich w "topowych" rozgłośniach, nie wspominając TV. Z każdego gatunku! Jesteśmy w tym naprawdę dobrzy...tylko...co z tego...?

Dopóki muzyką będzie rządził pieniądz...

Cytując pewną undergroundową załogę:
"komercja zabija prawdziwą muzykę
nie próbuj, nie szukaj, mnie tam nie znajdziesz"
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 07.01.2014 13:59

Kaczkowski zwolniony...już się wystraszyłem, że całkiem znika z anteny. Ufff.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 07.01.2014 14:08

Vjetar napisał(a):Kaczkowski zwolniony...już się wystraszyłem, że całkiem znika z anteny. Ufff.

Zastanawiałem się, czy dogadał się z Radiem i korzystniej będzie dla niego "na swoim", :?
czy raczej Pani Magda znowu coś kombinuje.
Najważniejsze, że Minimax pozostał w ramówce. :wink:

P.S.
Teraz doczytałem, że jednak Pani Magda. :(
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 11.01.2014 17:40

Moja nominacja do polskiej rockowej płyty roku 2013 - "Revolving Floor". Nie wiem czy nie lepsza od Leash Eye..?

CHAIN REACTION

The Black Ink
Down Below

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 425
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone