Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krutom
Cromaniak
Re: ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 29.05.2013 13:59

MRK napisał(a):Już jutro!! Pół Polski, ale nie ma innej opcji!!:) Hail to the KING!!:)

Będzie jakaś relacyjka :?:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 29.05.2013 15:07

Jak coś zapamietam :-). Moge byc w amoku:-).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.05.2013 19:18

MRK napisał(a):Jak coś zapamietam :-). Moge byc w amoku:-).

Będzie mocno :)
Już niektorym ze strachu zrywa berety, w katolickiej prasie uczestnictwo w tym koncercie jest porównywane do zawarcia paktu z diabłem :)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 30.05.2013 11:44

No to zawarlem pakt ze Złym i niezmiernie mi się to podoba:-). Jak już moja głowa będzie kompatybilna z resztą ciała i dam radę chwycić kierownicę, celem przejechania tych 300 km do domu, to wieczorkiem opiszę może wrażenia.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 30.05.2013 17:25

MRK napisał(a):No to zawarlem pakt ze Złym i niezmiernie mi się to podoba:-). Jak już moja głowa będzie kompatybilna z resztą ciała i dam radę chwycić kierownicę, celem przejechania tych 300 km do domu, to wieczorkiem opiszę może wrażenia.

O pakcie nie gadam ;-)
O wrażeniach - czekam...
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 30.05.2013 17:28

romuald22 napisał(a):O pakcie nie gadam ;-)
O wrażeniach - czekam...

No to jest nas dwóch :)

...................................
A w międzyczasie ROOTWATER z płyty "Visionism", jak dotąd ostatniej.
Venture
Haydamaka

Takie trochę nasze rodzime skrzyżowanie Clawfinger i System of a Down.

Wcześniej wydali płytę "Lmbic System" o której kiedyś wspominał pasażer ale w innym wątku i w zamierzchłej przeszłości.
A z niej przykładowo Back to the Real

Obie płyty bardzo równe.
A tak swoją drogą jak mają przetrwać takie kapele (zawiesili działalność w 2010) jak ich płyty sprzedają po 6,89 zł np. tu. Totentanza też po tyle dostaniecie.

Pozdrawiam
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 01.06.2013 01:26

Kiedyś nędzny amerykański zespół, który to chciał być mocny i wymiatał coś, dzięki czemu chmara nastolatków myślała, że słucha "mega mocnego uderzenia", miał kawałek Who's The King... Durne pytanie, bo rzecz jest jasna jak Słońca. King jest tylko jeden. Teraz kolejny modny zespół chce z kolei być zapamiętanym przez to, że wokalista ogłosił się papieżem (Ghost - jak ktoś nie zna, może zobaczyć na Impact Feście). Wielu porównuje papieża do Kinga... Wielu jest głuchych jak pień!!!!!!!

Wypad do Wawki rozpoczął się z samego rana. Jeszcze szybkie sprawy biznesowe do załatwienia na Śląsku i fru... Droga lekka, łatwa i przyjemna (o dziwo!!)... Jakoś tak przyjemniej. Dawno nie jechałem w tym kierunku. Jakoś koło 15.30 meldujemy się na naszej mecie. Widoczek z mety....

Obrazek

Ci z Wawki już wiedzą, że meta była na Marszałkowskiej.
Szybkie cmok cmok, mlask mlask (cytat z Romka, żeby nie było:))...z dawno niewidzianą koleżanką...i już ciśniemy na pierwszą część zaprawy...

Obrazek

Obrazek

Lądujemy tu...

Obrazek

Zamawiamy to...

Obrazek

...plus jakieś żarełko.... Piwo wstrętne, choć literek (Tyskie), żarełko dobre.

Tutaj zostawiam moje Panie, a sam udaję się na miejsce mszy. Nie bardzo wiedziałem, gdzie mam wysiąść, ale stwierdziłem, że przecież dam radę. Hm...nic bardziej prostszego. Jak zobaczyłem czarną brać, stwierdziłem, że jestem u celu. Czy udało się żwawo dojść do hali? W życiu!! Najpierw znajomi z Wrocławia..."e, masz piwko, co tam?"...potem Szczecin..."chłopie, kopę lat...trzymaj browar"...oho, Kraków nadciąga..."wódeczki?"...Rybnik...a tutaj nie napiszę, czym częstowali:). Spotkanie ich wszystkich nie było trudne, gdyż do hali prowadził "korytarz" z dwóch siatek oddalonych od siebie o jakieś 1,5m. Wadą takich koncertów jest to, że znajomych jest wielu...czasem człowiek może przegapić nawet gwiazdę...no ale teraz nie było takiej możliwości. Pierwszy support mnie nie interesował (Hellectricity), drugi już bardziej. Alastor wrócił po latach i nagrał całkiem ciekawą płytkę. Czy zobaczyłem??? Hehe, no nie...Nawet do hali jeszcze nie dotarłem. Cały czas w "korytarzu"

Ruszać jednak trzeba. Szybka przeprawa z ochroną i jesteśmy. Pierwsza padaka...stoimy w kolejce po piwko, nasza kolej...a dziewcze mnie się pyta, czy mam karteczkę? Jaką ku... karteczkę??? Co się okazuje? Koncert w hali, a organizator wymyślił sobie festiwalowy system piwny. Najpierw jedna kolejka po karteczkę na piwo, potem kolejna kolejka po w/w. PARANOJA! Ja rozumiem, gdyby było kilkanaście tysięcy ludzi, ale teraz??? Masakra...No nic...wzięliśmy po kilka karteczek:). Kolejna padaka...wiadomo, że po karteczkach człowiek skorzystałby moze z toalety. Co mamy? Toi toi! Sztuk jakieś 10. Po 5 na płeć. ARGH!!!! To ma być festiwalowo czy halowo???

Zaczęło lać...bo cały czas to wszystko, co powyżej dzieje się przed halą, jednakże po przejściu przez bramki. Wszyscy zgodnie stwierdzają, że King sciągnał burzę. Wiadomo, ma chody tu i ówdzie. Skoro mamy burzę - czas zaczynać misterium...

Obrazek

Na pierwszy ogień The Candle z Fatal Portrait!!! Będzie dobrze!!!! W 2001r. w Krakowie było świetnie, więc teraz nie moze być inaczej... Od pierwszych dźwięków, nie ma ściemy. Ci, którzy wiedzą, jak wyglądają koncerty Kinga, wiedzą, na co można liczyć. Pełen spektakl. Kolejny Welcome Home z Them...Grandmaaaa...welcome home ...i na scenie pojawia się staruszka na wózku, a Diamond zaczyna dialog z Nią...Ona, co jakiś czas wymierza swoją laskę w kogoś z publiczności...dalej At The Graves, numer otwierający Conspiracy...
Spirits rising from their grave
Everywhere that ghostly stare
Icy fingers all over My hand
Lead me back to where she stands

Kolejny...Up From The Grave...w Krakowie, 12 lat temu, nie doczekałem się żadnego kawałka z Graveyard....tutaj musiał mi wystarczyć tylko ten jeden...chóralnie odśpiewany przez całą halę...

Obrazek

Dalej Voodoo... Let It Be Done...Dreams z Kołysanki Pająka...hicior z Conspiracy, czyli Sleepless Nights...cały czas na scenie coś się dzieje...a to jakaś kobieta odpala świece na górze schodów...a to jakaś czarna postać wije się obok Kinga...a to jakaś kobieta wpada "z brzuchem" na scenę, po to, aby na niej właśnie urodzić...

Następnie Panowie gitarzyści (ANDY!!! Klasa sama w sobie! Zawsze podobała mi się Jego gra) zrobili małe preludium do solowych popisów drumera Thompsona, aby następnie zgrabnie przejść do Shapes Of Black z ostatniej do tej pory płyty studyjnej, czyli Give Me Your Soul...Please.

No i perełka, na którą czekali wszyscy...
Come come to the sabbath
Down by the ruined bridge
Witches and demons are coming
Just follow the magic call

Pierwszy tego wieczoru kawałek Mercyful Fate...i od razu z grubej rury...Miodzio!!!! Najpierw Come To The Sabbath, a potem Eye Of The Witch z The Eye...a potem...cisza...zniknęli...koniec? Eeeee...wrócili potężnie...najpierw Family Ghost z Abigail...w końcu, pierwszy kawałek z Abigail dzisiejszego wieczoru...po nim znowu powrót do Mercyful Fate i Evil!!!! Na sam koniec Black Horseman z Abigail.

Kinga na koncercie wspomagała pewna Pani, która sobie stała z boku...

Obrazek

Wieczór genialny. Koncert i towarzystwo wyśmienity. Na YT praktycznie każdy kawałek do odtworzenia. Nie miałem sił, aby wszystko linkować:). Galerii zdjęć również do groma na sieci. Moje na szybko trzaśnięte komórką. Warto zerknąć (np tu http://tomder.pl/king-diamond-29-05-201 ... hala-kolo/ albo tu http://zebranewkadrze.wordpress.com/201 ... 9-05-2013/).

Wady? Pewnie, ale po stronie organizacyjnej. Porażka z piwem (siki plus plastik plus karteczki), porażka z Toitoiami, żadnej umywalki, zakaz wejścia do hali z piwem w plastiku, zero jakiegokolwiek jedzenia, ochroniarz z dupy, myślący, że z elektroniczną fajką będę niczym Talib w Boeingu). Zalety? Wszystko, co wymieniłem przed wadami!

Dużo by jeszcze pisać, o tym wypadzie do stolicy... Noc nie skończyła się po koncercie, ale ten był najważniejszy!!

Obrazek

W drodze powrotnej, Król był z nami nawet w świętym mieście:)

Obrazek

Pzdr
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.06.2013 05:58

MRK napisał(a):Ci z Wawki już wiedzą, że meta była na Marszałkowskiej.

Na placu Żelaznej Bramy tak dokładnie ;)

Świetny punkt. W zasadzie wszędzie blisko z buta :)
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 01.06.2013 14:07

MRK napisał(a):...

Widzę, że impreza generalnie była przednia i dobrze się bawiłeś. To najważniejsze :) .
Muzyka muzyką ale show na koncercie ma swoje niezaprzeczalne zalety.

Ja z Kingiem zawsze miałem jeden problem. Zbyt wysokie partie wokalu.
Skutecznie mnie zniechęciły do głębszego zapoznania się z jego twórczością.

Dzięki za podzielenie się wrażeniami.
Pozdrawiam
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 01.06.2013 16:03

weldon napisał(a):
MRK napisał(a):Ci z Wawki już wiedzą, że meta była na Marszałkowskiej.

Na placu Żelaznej Bramy tak dokładnie ;)

Świetny punkt. W zasadzie wszędzie blisko z buta :)

Ano... po drugiej stronie Ogród Saski, potem Pałac, Zamek, Rynek... spokojnie piechotką.

romuald22 napisał(a):
Ja z Kingiem zawsze miałem jeden problem. Zbyt wysokie partie wokalu.
Skutecznie mnie zniechęciły do głębszego zapoznania się z jego twórczością.

Dzięki za podzielenie się wrażeniami.
Pozdrawiam

Bo z Kingiem to jest tak, że albo wchłaniasz w całości i stajesz się wyznawcą, albo całość odrzucasz. Ja zacząłem od Conspiracy, a był to rok 1989/1990 i tak mi zostało (Mercyful Fate przyszedł ciut później). Jego muzę trzeba odbierać jako całość. To jest teatr. Słowa, muzyka, intonacja, zmiana barwy głosu, skoki po oktawach, cały entourage spaja się w jedno. Stąd pełnia geniuszu:). Przerabiałem to na różnych ludziach. Puszczasz - reakcja "jak facet wyje" - dajesz do posłuchania w domu na spokojnie z tekstami - pacjent wraca do Ciebie i jedzie z Tobą na koncert cały rozpromieniony:). Diamondowi należy dać szansę. Romuald, wrzuć sobie The Graveyard, chyba najbardziej teatralną płytę Mistrza, weź do ręki wkładkę z tekstami i poddaj się opowieści:). Całkiem inaczej odbiera się wtedy Jego falset:).

Ile jest kapel, które Nam się podobają muzycznie, a tekstowo to jest jakaś rzeźnia? Mnóstwo, ale...muzycznie świetnie i kupujemy płyty, jeździmy na koncerty. King Diamond jest koncepcyjny w całości, każdy element Jego twórczości to kawałek jednego tortu:).

krutom napisał(a): A w międzyczasie ROOTWATER z płyty "Visionism", jak dotąd ostatniej.
Venture
Haydamaka

Takie trochę nasze rodzime skrzyżowanie Clawfinger i System of a Down.

Wcześniej wydali płytę "Lmbic System" o której kiedyś wspominał pasażer ale w innym wątku i w zamierzchłej przeszłości.
A z niej przykładowo Back to the Real

Obie płyty bardzo równe.

Oj, polemizuję:). Nie słyszę tego skrzyżowania - to raz, a dwa: "Visionism" to dobra i równa płyta, ale o "Limbic System" w życiu nie napisałbym tak:). Dla mnie cholernie nierówna. Mam ją i mogę z chęcią oddać. Jak ktoś chce się wymienić, tudzież chce ją dostać - dajcie cynk. Leży i się kurzy:).

A odnośnie....Taffa pamiętam jeszcze z czasów Geisha Goner i Catching Broadness. Bardzo dobry polski wokalista. Jeszcze gdzieś mam na kasecie. Poza tymi dwoma kapelami, jest jeszcze z Nim w składzie, bardzo dobre Black River. Bardzo fajne rockandrollowe granie ----> .

A tutaj klip z Magdaleną Cielecką ----->

Pzdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2013 19:38

MRK napisał(a):....Dużo by jeszcze pisać, o tym wypadzie do stolicy... Noc nie skończyła się po koncercie, ale ten był najważniejszy!!...

Kota zjadłeś ? :)
Fajna relacja :)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 02.06.2013 01:14

kinga35 napisał(a):Kota zjadłeś ? :)

A bo to jednego???!!!:)
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 06.06.2013 07:53

Ostatnio przy jakichś porządkach starłem kurz z płytki. 1989 - "Dr. Feelgood"

MÖTLEY CRUE
Kickstart My Heart
Dr. Feelgood

I ze specjalną dedykacją dla Jacka :wink: :lol: .
KLIK

Pozdrav
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.06.2013 08:07

romuald22 napisał(a):I ze specjalną dedykacją dla Jacka :wink: :lol: .
KLIK

Pozdrav

A dziękuję bardzo. :mrgreen:

Co za potwór na tym teledysku - tylko skrzydeł brakuje.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.06.2013 08:14

Potwór nie potwór, biega nieźle ;)

Głośników nie mam - miuzik też jest?

A Motley to jeszcze żyją? :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 403
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone