Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krutom
Cromaniak
Re: ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 09.05.2013 22:35

Jacek S napisał(a):Ciekawe co z tego będzie LECTER feat. Tomek LIPA Lipnicki

Trochę nie w jego stylu ale ...podoba mi się

Wiosna przyszła, ludziska sie obudziły. :lol:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 09.05.2013 23:09

romuald22 napisał(a):
krutom napisał(a):...

O...Tomek wygrzebał się spod sterty papierów. :wink: :)

Wreszcie się udało :!:

romuald22 napisał(a):
krutom napisał(a):DEZPERADOZ

Im głębiej sięgnąć tym mniej metalu i więcej spagetti westernu.
Super składankę do auta można zrobić.

No nie do końca. Bo jak sięgniemy .....

Sięganie głębiej po części oznaczało zasoby YT. Jakoś tak najpierw wychodziły te lepsze (cięższe i mniej westernowe kawałki) a potem np: Rawhide, albo nieco mylące Just Like Cowboyzz Do

Nie znałem ich. Fajna kapela. Dzięki.
Po wysłuchaniu pierwszego zapodanego przez Ciebie kawałka myślałem, że to Amerykańce, a to Niemiaszki.

Pozdrawiam :papa:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 09.05.2013 23:47

I trochę teraz z mojego prog metalowo rockowego podwórka.

Nową epkę wydał polski Division By ZerO. A z niej "Silent War" oraz "Let Me In"

Pojawił się damski wokal. Pewnie musieli coś zrobić, aby zagrały ich bardziej popularne stacje. Ale klawiszowiec przemyca partie spiewane growlem.

Dorzucili też w nowej wersji "Intruder".

Dla przypomnienia kawałek z płyty z 2010 roku "Independent Harmony".

Może Wam się spodoba nasz Dream Theater :?:
DCK
Mistrz Ekstraklasy

Nieprzeczytany postnapisał(a) DCK » 10.05.2013 07:48

krutom napisał(a):I trochę teraz z mojego prog metalowo rockowego podwórka.

Nową epkę wydał polski Division By ZerO. A z niej "Silent War" oraz "Let Me In"

Pojawił się damski wokal. Pewnie musieli coś zrobić, aby zagrały ich bardziej popularne stacje. Ale klawiszowiec przemyca partie spiewane growlem.

Dorzucili też w nowej wersji "Intruder"

No fajne granie, w każdym kawałku się dużo dzieje, rozpiętość muzyczna osób komponujących też chyba spora. Pierwsze skojarzenia co do wokalu to młoda Bartosiewicz.

krutom napisał(a):Dla przypomnienia kawałek z płyty z 2010 roku "Independent Harmony".

Może Wam się spodoba nasz Dream Theater :?:

Chyba lepiej mi się podoba to starsze wcielenie i wtedy skojarzenia do DT są jak najbardziej na miejscu.
Co do żeńskich wokali, to ..

1)
2)

ta sama kapela niby te same ostre nutki ale w 1 przypadku operowy głos nie mąci metalowego charakteru, 2 kawałek odniósł wielki komercyjny sukces, ale brzmi jakoś popowo :roll:

Division By ZerO - zapamiętam, bo nie znałem do tej pory, pewnie najpierw przesłucham starsze kawałki ale pewnie nowe też .... bo dobra muza broni się sama.

P.S. Żeby nie było, "Amaranth" też mi się podoba :oczko_usmiech:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 10.05.2013 08:51

...Pojawił się damski wokal. Pewnie musieli coś zrobić, aby zagrały ich bardziej popularne stacje. Ale klawiszowiec przemyca partie spiewane growlem.

Z mojego podwórka, w sensie fizycznym... Znam od lat...z racji podwórka właśnie...i napiszę tylko tyle, że zabieg zatrudnienia wokalistki (moim zdaniem wybitnie nietrafiony), nie jest spowodowany tym, iż liczą na to, że popularne stacje będą ich grać:).

Nightwish od zawsze na nie:).
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 11.05.2013 12:36

Dinozaury istnieją :wink: .
Po 8 latach mamy kolejny LP - "Now What!". Poprzedni "Rapture Of The Deep" z 2005 nie zachwycił.
Co też panowie spod szyldu purpury zaproponowali nam pomimo uciekających lat?
Na pewno nie jest to krążek z jakimiś ponadczasowymi hitami. Na pewno jest to coś co trzeba posłuchać kilkakrotnie.
Generalnie jest spokojnie. W uszy rzuca się duża ilość hammondowskich organów z rąk Aireya. Gillan wydaje się być w formie choć nigdy nie wiadomo jaka zasługa w tym masteringu.
Przy pierwszym przesłuchaniu uwagę na siebie zwracają niektóre utwory ale jak doświadczenie muzyczne cicho przypomina niekoniecznie muszą być to te do których potem człowiek kiedyś wróci.
Dosyć gadania.

DEEP PURPLE

Promujący płytkę
Hell To Pay

Najbardziej przebojowy
All The Time in The World

Dziwnie się rozpoczynający ale od ok 1.20. fajnie kołyszący
Above And Beyond

Zwracają na siebie też uwagę nastrojowy "Blood From A Stone" czy jedyny "ciężki" "Vincent Price" - ale na jutiubie ich nie widzę.

Pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.05.2013 16:26

Sobota, TVP Kultura godz. 19:10
Klasyczne albumy rocka: The Doors
:)
DCK
Mistrz Ekstraklasy

Nieprzeczytany postnapisał(a) DCK » 13.05.2013 08:23

romuald22 napisał(a):
Promujący płytkę
Hell To Pay

Najbardziej przebojowy
All The Time in The World

Dziwnie się rozpoczynający ale od ok 1.20. fajnie kołyszący
Above And Beyond

Zwracają na siebie też uwagę nastrojowy "Blood From A Stone" czy jedyny "ciężki" "Vincent Price" - ale na jutiubie ich nie widzę.

Pozdrawiam

Hell To Pay - podoba mi się i to bardzo
Al the time ... - już pisałem parę stron temu
Above and beyond - już na YT zablokowany jest

Szukam tego Vincent Price skoro ciężkie jest :D mam nadzieje, choć w połowie tak dobre jak

The Purple is Deep!
Dinozaury istnieją :oczko_usmiech:
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 13.05.2013 10:26

DCK napisał(a):...Above and beyond - już na YT zablokowany jest

To nie ja... :wink:

Tego Division By Zero nie znałem. Nawet nieźle się tego słucha.
Z tym progiem u mnie to trochę jak z tym kijem. Z jednej strony - jak już pisano - obszerne, rozbudowane kompozycje w których się dużo dzieje. Z drugiej strony - obszerne, rozbudowane kompozycje w których nie wiadomo w końcu co się dzieje. Jakoś tak to na mnie działa...

Ale skoro na tym podwórku jesteśmy to chciałem dzisiaj zaproponować bliżej mi nie znany włoski band. Wydali jak widzę sobie nową płytę w tym roku.

DGM
Reason
Blame

Pozdrawiam
DCK
Mistrz Ekstraklasy

Nieprzeczytany postnapisał(a) DCK » 13.05.2013 13:35

romuald22 napisał(a):DGM
Reason
Blame

Przesłuchałem całą płytkę i powiem, że jestem zdumiony, że podobnie jak Ty nie słyszałem wcześniej o tej kapeli. Panowie łoją aż miło.
Pogrzebiemy za starszą twórczością ;)
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 13.05.2013 23:47

romuald22 napisał(a):Z tym progiem u mnie to trochę jak z tym kijem. Z jednej strony - jak już pisano - obszerne, rozbudowane kompozycje w których się dużo dzieje. Z drugiej strony - obszerne, rozbudowane kompozycje w których nie wiadomo w końcu co się dzieje. Jakoś tak to na mnie działa...

Oj tam, oj tam. :lol:

Ale za to nie nudzi klasyczny schemat: 1 zwrotka, refren, 2 zwrotka, refren, solówka 3 zwrotka i zakończenie w stylu 3 mocne akordy, albo nie kończące się, powoli wyciszane powtórzenia.

A jaka frajda, gdy przy analitycznym odsłuchu stwierdzimy, że trzy instrumenty, najczęściej gitara, bas, klawisze (czasem więcej) grają zupełnie coś innego, rozłażą się i nagle bingo, wracają do siebie, i to wszystko pasuje. A jeszcze jak do tego dodamy nieparzyste metrum, synkopowany rytm to płytkę można posłuchać parę razy, i po pewnym czasie wrócić ponownie, aby znaleźć coś nowego.

Z niektórymi płytami jest tak, że już przy pierwszym odsłuchu wiadomo, co będzie dalej, jak zabrzmi refren.
Tak odbieram nowych DP po przesłuchaniu tego co na YT. I pewnie kupię płytę, bo wszystkie poprzednie już mam.
I pewnie jak z Rapture of a Deep przesłucham 3 razy, zripuje do flac'a i tyle. Może powrócę za parę lat. Do tych starych DP, opartych na blusie wracam ciągle.

Oczywiście, nie wszystko co pretenduje do miana "prog" jest dobre. Czasami faktycznie nie wiadomo o co autorowi chodziło. Wystarczy porównać np. Dream Theater - Train of Thought 2003 [Full Album], czy Dream Theater - Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory 1999 (Full Album) z Dream Theater - A Dramatic Turn Of Events 2011 (Full Album)
W dwóch pierwszych od razu od początku wiadomo "o co biega", a w ostatnim panowie kręcą sie nieco nudnie wokół włąsnego ogona.

Oczywiście nie do końca twierdzę, że wspomniany wcześniej klasyczny schemat jest zły (popatrzcie na awatar) :wink:

romuald22 napisał(a):Ale skoro na tym podwórku jesteśmy to ...
DGM
Reason
Blame
Pozdrawiam

Ale żeś wyszukał :!: Nie znałem.
Dobre.

U nas w żadnym "dobrym sklepie płytowym" nie maja DGM (z wyjątkiem jednego)

Pozdrówka
:papa:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 14.05.2013 00:04

Wyszło nowe CD inne polskiej prog rockowej kapeli Osada Vida "Particles"

To czwarta ich płyta.
"Until You're Gone"
"Hard-Boiled Wonderland"

Pozdrawiam
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 14.05.2013 00:15

Kolejna polska grupa z prog rockowego podwórka.

Riverside, grali m.inn. jako support Dream Theater w Spodku.

Wydali teraz kolejną, piąta płytę Riverside - Shrine Of The New Generation Slaves (Album).

Więcej tu.

Pozdawiam
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 14.05.2013 00:33

I jeszcze jedna prog rockowa kapela.

Votum z nowym krążkiem "Harvest Moon" z lutego 2013.

"Vicious Circle"
"Coda"

Ale wysyp: Division by ZerO, Riverside, Osada Vida, Votum.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 14.05.2013 00:41

I to nie wszystko.

Obudziło się także nasze Believe z nową płytą "The Warmest Sun in Winter". To ich piąty album.

Ci są znacznie spokojniejsi.

"Beginners"
"Please Go Home"

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 401
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone