Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romuald22
Koneser
Re: ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 27.10.2012 15:52

Coś dla fanów Judas Priest.
(Leszek ostatnio wpadł jak tornado, puścił Judasów i zniknął Bóg wie gdzie? :wink: :lol: )
Muzycznie zdecydowanie czerpią wzorce, a wokalista ma podobny głos do Halforda.
Z zeszłorocznego LP - "Call Upon The Wicked".

SEVEN WITCHES
Call Upon The Wicked
Eyes Of Fame

Pozdrawiam
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 27.10.2012 17:46

romuald22 napisał(a):SEVEN WITCHES
Call Upon The Wicked
Eyes Of Fame

Pozdrawiam

Fajny power metal (zwłaszcza drugi kawałek), choć z Judasami mi się nie kojarzy. Pewne podobienstwa są, ale mniej melodii.

A skoro jesteśmy przy power metalu to może norweski CONCEPTION?

Graja trochę prog metalowo czyli mamy tam pokręcone metrum, zmiany tempa i inne takie udziwnienia, ale brzmi to melodyjnie.

Parallel Minds
Roll The Fire

Pozdrawiam :papa:
goszka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) goszka » 27.10.2012 18:12

Interseal napisał(a):
rybolow napisał(a):"Depeche Mode zagrają w Polsce. Zaczynają europejską trasę 7 maja 2013 roku w Tel Avivie, kończą 29 lipca w Mińsku. Odwiedzają 33 miasta, w Polsce wystąpią 25 lipca na Stadionie Narodowym"

Informacja dla "Południowców" :wink: , którzy jak przed trzema laty pewnie zwartą kupą będą podążać jeszcze dalej na południe (tym razem raczej beze mnie): Dwa miesiące wcześniej zagrają w Bratysławie ponownie na stadionie Interu. Biletów jeszcze brak.

For info:
Sprzedaż na koncert w Bratysławie rusza 29.10. Kuszący ten 25 maj :D

Bilety na DM na SN już kupione :D Tym razem w towarzystwie młodszej córki, więc "płyta odpadła" :(
trochę smutno, ale czego się nie robi dla dzieci, którym podoba się "nasza" muzyka :lol:
goszka
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 27.10.2012 23:50

krutom napisał(a):A skoro jesteśmy przy power metalu to może norweski CONCEPTION?

Skandynawia, a szczególnie Szwecja to jakiś nieprawdopodobny bastion metalowego grania. Zespołów tam przyzwoicie grających są całe pęczki. Na szczęście - bo od popowej papki z RZ (czasem zmuszony jestem jej słuchać przez uprzejmość dla innych) neurony tracą przewodnictwo :wink: .
.............................................................................................................
goszka napisał(a):
Interseal napisał(a):
rybolow napisał(a):"Depeche Mode zagrają w Polsce. Zaczynają europejską trasę 7 maja 2013 roku...

... Dwa miesiące wcześniej zagrają w Bratysławie ponownie na stadionie Interu.

...Bilety na DM na SN już kupione :D

Nie wybieram się ale mam nadzieję, że grają stare kawałki, które się kiedyś słuchało np:
Strangelove

Pastiszowy teledysk ale muzyka puszczona głośno w dobrej wersji (ach ten bas) robi wrażenie.

It's No Good

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.10.2012 01:42

A propos szwedzkiego metalowego grania pewnie już było

Szacun dla nich za tematykę naszej historii
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 28.10.2012 15:39

Serce w pasy napisał(a):A propos szwedzkiego metalowego grania pewnie już było
Uprising
Szacun dla nich za tematykę naszej historii

Tego chyba nie było - kiedyś puszczany był utwór 40:1 opisujący wrześniową bitwę pod Wizną zwaną "polskimi Termopilami" - z wcześniejszej płyty "The Art Of War" z 2008.
Faktycznie to sympatyczne dla nas Polaków, że obce zespoły nagrywają utwory i teledyski ukazujące naszą (niekoniecznie wesoło się kończącą) historię.

Sam Sabaton po dosyć mocnych zmianach personalnych wydał w tym roku nowy album - "Carolus Rex". Jak można było się spodziewać pozostali tekstowo przy konwencji historyczno-batalistyczno-militarnej, a muzycznie w swym charakterystycznym powermetalowym brzmieniu.
W pierwszym proponowanym utworze Szwedzi nawiązują do swej klęski z wojskami rosyjskimi pod Połtawą w 1709, a w drugim do śmierci swego króla Karola XII, którego postać jest motywem przewodnim tej płyty.

SABATON
Poltava
Long Live The King

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.10.2012 15:49

Nie mogą pisać cały czas o Polskich żołnierzach
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 28.10.2012 16:31

Jeśli ktoś nie widział całego "En Vivo" Maidenów to proszę:

En Vivo (2012) - DVD Completo

Melduję, że nadal są w formie.
Znajdźcie sobie coś wygodnego, bo trochę to trwa.

:papa:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.10.2012 16:36

Serce w pasy napisał(a):Nie mogą pisać cały czas o Polskich żołnierzach

Zdarzało im się popełnić utwory o dzielnych żołnierzach Wehrmachtu, podbijających Europę, ale to szczegół :D
Lubię ich.

Kiedyś miałem przyjemność spotkać się z nimi na Wojskowych Powązkach :)
Nie pamiętam, ale chyba z tamtego składu nie ma już wokalisty?
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 28.10.2012 16:47

weldon napisał(a):Zdarzało im się popełnić utwory o dzielnych żołnierzach Wehrmachtu, podbijających Europę, ale to szczegół :D
Lubię ich.
Kiedyś miałem przyjemność spotkać się z nimi na Wojskowych Powązkach :)
Nie pamiętam, ale chyba z tamtego składu nie ma już wokalisty?

Z tym Wehrmachtem to fakt.
Ze składu to właściwie tylko wokalista został :wink: :) .

Krutom - dzięki za linka. Nie oglądałem jeszcze.
Pozdrav.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 28.10.2012 23:26

Nadchodzi Helloween, a ponieważ od pewnego czasu można obserwować umacnianie się tej nowej świeckiej tradycji, to wystrugaliśmy sobie z dziećmi takie cuś:

Obrazek

A tu gotowy koncercik Keeper Legacy World Tour Live in Sao Paulo / Brazil - Full Concert

Z power metalowym pozdrowieniem
:papa:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 29.10.2012 01:05

Zobaczyłem ich dzisiaj w Must be the Music... i wcisnęło mnie w fotel 8O . Tekstowo może nie dla wszystkich zrozumiałe ale muzycznie... Oberschlesien
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 29.10.2012 09:45

Jeśli mowa o szwedzkich metalowcach i o elementach polskich, nie można zapomnieć o blackmetalowcach z Marduk..
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 29.10.2012 09:49

greenrs napisał(a):Zobaczyłem ich dzisiaj w Must be the Music... i wcisnęło mnie w fotel 8O . Tekstowo może nie dla wszystkich zrozumiałe ale muzycznie... Oberschlesien

Ukryta opcja niemiecka:). Rammstein jak nic, ale dobrze, że u nas coś takiego istnieje. Jak się okazało, wokal poza basem w głosie, może też nieźle zaśpiewać. Fragment De Press, które to zaśpiewał po występie to pokazał. A reporteka stwierdziła, że to ludowa przyśpiewka :roll: .
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 29.10.2012 11:57

greenrs napisał(a):Zobaczyłem ich dzisiaj w Must be the Music... i wcisnęło mnie w fotel 8O . Tekstowo może nie dla wszystkich zrozumiałe ale muzycznie... Oberschlesien

No to mamy polski Rammstein

Jo Chca

i oryginał Ich Will

Ale to już ich:
FUZBALOKI

Ciekawe czym wyrabia się taki wokal :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 377
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone