Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MRK
Cromaniak
Re: ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 11.10.2012 21:02

romuald22 napisał(a):Brytyjczycy zaliczani do pionierów gothic i doom metalu wydali w tym roku kolejny LP - "Tragic Idol". Po eksperymentach z elektroniką powrócili ostatnio do grania, którym zjednali sobie największe rzesze fanów.
Słychać czasy znakomitego "Draconian Times" gdzie w cieniu potężnych i monumentalnych gitar odnaleźć jednak można melodie zapadające w pamięć.

PARADISE LOST
Fear Of Impending Hell
Crucify
Tragic Idol

Pozdrawiam

Kolego romualdzie, proszę nie wprowadzać forumowiczów w błąd. Nick Holmes & Co. koło pionierów doom metalu to nawet nie stali :lol: . Gothic szybciej, choćby ze względu na tytuł drugiej płyty. Mało kto wtedy miał taki styl. Oczywiście mówimy o oryginalnym gothic metalu, a nie o "czarnych duszach" błąkających się co roku po Bolkowie :lol: .

Baaardzo lubię pierwsze cztery krążki Angoli...ale po Icon jakoś już nie miałem do nich serca. Tą płytkę jakoś widziałem w radzieckich wypożyczalniach, więc skoro piszesz, że wrócili do bardziej gitarowego grania, to z chęcią się zapoznam...tymczasem dwa wałeczki z genialnej Shades Of God i jeden z Gothic.

Falling Forever z Gothic

As I Die z Shades Of God

Pity The Sadness z Shades Of God
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 11.10.2012 23:21

Dziś (wczoraj) była premiera nowego singla Stones'ów Doom And Gloom.

Podobno się żegnają. 50 lat grania, kawał czasu.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 11.10.2012 23:44

romuald22 napisał(a):PARADISE LOST

RMK

Jakoś do tej pory mi umknęli, może przez ten growl'owy wokal. Nie przepadam, gardło mnie boli :lol:

Te nowe kawałki lepsze, wokalista mniej się męczy i tak jakby załapał co to melodia :mrgreen:

Trzeba będzie zapuscić "100 top tracks" i przestudiować.

Pozdrawiam
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 12.10.2012 00:23

The Cooper Temple Clause - brytyjska alternatywa.

Już się zdążyli rozpaść, ale nagrali 3 fajne płytki.

Kilka kawałków z pierwszej

Who Needs Enemies?
Amber
The Lake
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 12.10.2012 07:01

krutom napisał(a):Jakoś do tej pory mi umknęli, może przez ten growl'owy wokal. Nie przepadam, gardło mnie boli :lol:

Growl tylko na pierwszych dwóch plytach (Lost Paradise i Gothic). Posłuchaj chociażby tych kawałków z Shades Of God...ewentualnie Icon i Draconian Times, ze względu na "osłabienie mocy":).
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 12.10.2012 14:47

MRK napisał(a):Kolego romualdzie, proszę nie wprowadzać forumowiczów w błąd. Nick Holmes & Co. koło pionierów doom metalu to nawet nie stali :lol: ...

Staram się nie wprowadzać.
Nie wiem gdzie stali, czy może leżeli, czy przyglądali się ukradkiem zza rogu? :wink: :lol: .
Tak poważniej to nie jestem fanem tego gatunku, znam go słabiutko i traktuję go baaardzo wybiórczo. Słuchałem kiedyś coś Candlemass, Cathedral, Anathemy. No chyba, że to też nie doom - to już nie wiem czego słuchałem. Tym bardziej, że tych dumów :wink: to jak widzę cała masa podgatunków istnieje.
Co do Paradise Lost to chyba jednak jest coś na rzeczy, że (dzięki niektórym swym wydawnictwom)zaliczani są to tego nurtu.
Tak napisane jest np.TU czy TU.
Co ciekawe "Rock Encyklopedia 2" W.Weissa (1994) oraz Encyklopedia Heavy Metalu Guinnessa (1992) zdecydowanie zalicza ich do przedstawicieli deathmetalu co w dzisiejszych czasach chyba się zdezaktualizowało.
Aby ich wieloformatowość uwypuklić coś dyskotekowego :wink: .

PARADISE LOST
Something Real - z 2001
Erased - z 2002

Pozdrawiam
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 12.10.2012 15:44

romuald22 napisał(a):
MRK napisał(a):Kolego romualdzie, proszę nie wprowadzać forumowiczów w błąd. Nick Holmes & Co. koło pionierów doom metalu to nawet nie stali :lol: ...

Staram się nie wprowadzać.
Nie wiem gdzie stali, czy może leżeli, czy przyglądali się ukradkiem zza rogu? :wink: :lol: .
Tak poważniej to nie jestem fanem tego gatunku, znam go słabiutko i traktuję go baaardzo wybiórczo. Słuchałem kiedyś coś Candlemass, Cathedral, Anathemy. No chyba, że to też nie doom - to już nie wiem czego słuchałem. Tym bardziej, że tych dumów :wink: to jak widzę cała masa podgatunków istnieje.
Co do Paradise Lost to chyba jednak jest coś na rzeczy, że (dzięki niektórym swym wydawnictwom)zaliczani są to tego nurtu.
Tak napisane jest np.TU czy TU.
Co ciekawe "Rock Encyklopedia 2" W.Weissa (1994) oraz Encyklopedia Heavy Metalu Guinnessa (1992) zdecydowanie zalicza ich do przedstawicieli deathmetalu co w dzisiejszych czasach chyba się zdezaktualizowało.
Aby ich wieloformatowość uwypuklić coś dyskotekowego :wink: .

PARADISE LOST
Something Real - z 2001
Erased - z 2002

Pozdrawiam

:D

Troszkę źle się wyraziłem. Pod doom to mógłbym ich podciągąć (za Lost Paradise i Gothic), ale pod pionierów doom to już raczej nie, właśnie dzięki Trouble i Saint Vitus, potem Candlemass. Ba, jakby się jeszcze cofnąć to z miła chęcią wsadziłbym jeszcze do tego doomowego kotła chociażby Black Sabbath, ale jak dla mnie, to BS był bardziej inspiracją dla doom metalu, niż pionierami w/w. Cathedral to ten sam czas, co Paradise Lost, Anathema ciut później:).

Ten nurt w dzisiejszych czasach ma się całkiem dobrze. Wrócił do łask, że tak powiem. Kapel od groma, jedne ciekawsze - inne mega nudne....ale są.

A odnośnie łatek... Pop to...pop, wiadomo. Disco to disco... Rock już kilka odmian znajdzie... ale jazz, blues, metal to już cała kanonada przeróżnych odmian, a granice pomiędzy niektórymi się zacierają. Mało tego, powstają kolejne łatki...i pewno tak będzie już zawsze:).

A odnośnie Anathemy... Transformacja tej kapeli od walcowatego doomowego klimatu po klimaty floydowskie jest zadziwiająca. Ja pozostałem fanem Crestfallen i Serenades, ale doceniam kapelę.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 13.10.2012 17:13

U nas na wsi lokalne imprezy robią. Prócz tego,że zapomniane gwiazdy kasę zarabiają w Węgierskiej Górce czy Ślemieniu to jeszcze nie-gwiazdy próbują się promować.
Córa postanowiła mnie wybrać jako ochroniarza i wypada iść na koncercik :wink: :) .
Nowy lokalny zespół - płytę nawet wydali.Posłucham.
Pozdrav.

LEE MONDEY
O mnie, O sobie
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 16.10.2012 17:43

Coś optymistycznego przed dzisiejszym meczem z Anglią :wink: .
Było już z dwóch pierwszych płyt, niech będzie z trzeciej - "Power Ride" - 2001. Prosto i melodyjnie.

SHAKRA
Why Don't You Call Me
Get It All Out

Pozdrawiam
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.10.2012 19:12

Czeeeeść :devil:

Dawno mnie tu nie było :devil:

Out In The Cold

I jedziemyyyyyyy :devil:
rybolow
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rybolow » 18.10.2012 10:57

Ktoś ich nazwał mistrzowie melancholi w stylu przypominającym Leonarda Cohen'a, czy Nicka Cave'a
Nowy klimatyczny utwór Tindersticks - This fire of autumn
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.10.2012 09:39

Wydawałoby się, że złe wiadomości i nieszczęścia to mało kto chce usłyszeć, tymczasem mi się,
tak jak niespecjalnie przepadam za Stonesami, podobają :D

Doom And Gloom to jeden z dwóch nowych studyjnych utworów,
jakie znajdą się na składance wydanej z okazji 50-lecia grupy w listopadzie tego roku.

Kurde, oni dłużej grają niż ja żyję 8O

Chyba ... :?

:mrgreen:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 19.10.2012 18:24

weldon napisał(a):Wydawałoby się, że złe wiadomości i nieszczęścia to mało kto chce usłyszeć, tymczasem mi się,
tak jak niespecjalnie przepadam za Stonesami, podobają :D

Zatoczyli kółeczko i znów grają starego, brudnego rock'n'rolla.

Zapowiadają, że to pożegnanie - taki koniec z powrotem do początku :lol:

Ja też wolę melodykę Beatlesów, ale Stonesów doceniam, a niektóre kawałki są dla mnie genialne z tym na czele.
Wersja studyjna bo Stonesi nigdy nie nauczyli sie grać i na koncertach brzmią tak sobie :mrgreen:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.10.2012 19:25

Oj, Beatlesom ciężko podskoczyć.
Wszak nawet Stonesi zawdzięczają im swój początek :D

Niektóre rzeczy Stonesów lubię, ale mieli też trochę stagnacyjnych lat.
Widać, że bardziej menadżerowie działali, żeby zespół nie został zapomniany, niz oni sami.

Koniec? No nie wiem, skoro, jak Keith sam powiedział, na premierze tego filmu o nich,
ciężko wymagać od 38-letniego faceta żeby już skończył.

Wiem coś o tym ;)

:D
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 19.10.2012 19:35

dziś premiera nowej plyty Lao Che
singiel:https://www.youtube.com/watch?v=IKScaQfEknU

kupilem ją sobie - tyłka nie urywa, ale posluchać miło w tej powodzi polskiego chłamu :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 375
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone