Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krutom
Cromaniak
Re: ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 10.08.2012 12:50

bluesman napisał(a):Czyżbyś odbierał mi prawo oceny tego akurat parametru? a fe :lol:

A broń Panie Boże. Niczego nie odbieram i nawet nie śmiem o tym myśleć. :wink:

Odbiór muzyki jest sprawą bardzo indywidualną. Jedni lubią blondynki inni brunetki i z tym się nie dyskutuje. :D
Nie namawiam też do wymiany sprzętu, jeśli z posiadanego jesteśmy zadowoleni.

Chodziło mi o to, że nawet jeżeli słuch się pogarsza, to nie znaczy, że nie usłyszymy różnic w jakości odtwarzanej muzyki na różnych sprzętach i nie należy z powodu pogorszenia słyszalności wysokich tonów rezygnować z wymiany.

A jeśli chodzi o wysokie częstotliwości, to faktycznie w erze kaseciaków i szpulowców był z nimi problem. Zawsze ich brakowało, a każda kopia nagrań była gorsza.
Do tego szumy, kompresja dynamiki. :evil:
Teraz można kopiować do woli i zawsze jest tak samo. :lol:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 10.08.2012 12:53

bluesman napisał(a):
Zk 147 to już był sprzęt 4 ścieżki fiu fiu :)

I do tego szumiący jak Bałtyk amplituner Elizabeth :lol:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 10.08.2012 13:03

Elizabetka powiadasz ???? no to powalasz mnie na kolana........ chyba szanowny tata miał szklarnię i to niejedną :mrgreen:
Mój pierwszy magnetofon to zk 120 z magicznym okiem, radia nie pamiętam zwykłe monofoniczne :) no i w następnej kolejności wzm. WS 503 :)+ jedna kolumna Altus 110. Nie stać mnie było na drugą wiec miałem nadzieję dokupić za jakiś czas drugą ale do tego nigdy nie doszło :) Wyjścia do Pewexu stanowiły dla mnie swego rodzaju nabożeństwo gdzie godzinami w skupieniu oglądałem sprzęty. Uwielbiałem wizyty w Krakowie i Pewex bodajże na 18 stycznia (kiedyś) najlepiej wyposażony w sprzęt na południu.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 10.08.2012 13:18

Widzę że dysponujesz dużą wiedzą na temat sprzętu :) Wstępuje by oczywiście obejrzeć i coś odsłuchać do Nautilusa w Krakowie.
Jako anegdotę powiem, że byłem lata temu w sklepie, który znajdował się wjeżdżając od Zakopianki do Krakowa przed szczytem podjazdu skręcając w prawo (na szczycie stoi kościół) Byliśmy tam razem ze szwagrem, też mającym lekkiego fioła na punkcie muzyki. Co ciekawe mogliśmy sobie sami złożyć sprzęt do odsłuchu, co też zrobiliśmy ;). Przy składaniu sugerowaliśmy się ceną. Jak dobrze pamiętam sprzęt kosztował 3,5mld na stare złote. Po odsłuchaniu wyszliśmy i szwagier szeptem powiedział, że jego altusy lepiej chodzą !!! Zastosowany wówczas wzmacniacz to był prześliczny Mc Intosh
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.08.2012 14:20

bluesman napisał(a):i szwagier szeptem powiedział, że jego altusy lepiej chodzą !!!

No ale Altusy były klasa samą w sobie.

Moje stoją na antresoli i tylko dlatego nie pamiętam, jak się nazywała ta fińska firma, pod której szyldem sprzedawane były na zachodzie.

Wcześniej miałem Altony z basreflexem, ale sprzedałem kumplowi, bo za płytko basy brzmiały, a ja wolałem mocne uderzenie, zwłaszcza w bluesie.

Kumplowi pasowało, bo on więcej elektroniki słuchał :)
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 10.08.2012 14:33

bluesman napisał(a):Elizabetka powiadasz ???? no to powalasz mnie na kolana........ chyba szanowny tata miał szklarnię i to niejedną :mrgreen:

Tata nie miał szklarni :lol: i raczej nie był skłonny partycypować w szaleństwach sprzętowych syna. Sfinansował tylko ZKę.
W wakacje kombinowałem, by zarobić, najczęściej jakieś budowy.
Wymieniałem się też płytami na giełdzie "pod przewiązką" i czasem udawało się do wymiany dostać jakąś dopłatę.

Altusów fabrycznych nigdy się nie dorobiłem, ale zrobiłem je sobie sam. Obudowa z płyty wiórowej, głośniki można było kupić na giełdzie, zwrotnice zmajstrowałem sam z części.

Prawdziwe kolumny kupiłem znacznie później w latach 90-tych. TDL-RTL3 z quasi linią transmisyjną. Ale miały bas :!: Grają do dziś w sypialni

bluesman napisał(a):Wyjścia do Pewexu stanowiły dla mnie swego rodzaju nabożeństwo gdzie godzinami w skupieniu oglądałem sprzęty. Uwielbiałem wizyty w Krakowie i Pewex bodajże na 18 stycznia (kiedyś) najlepiej wyposażony w sprzęt na południu.

Też tam lubiłem zaglądać. Pamiętam całą wieżę złotego Marantza i zastanawiałem się kogo na to stać. W komunie ta cena była z kosmosu. Razem do kupy chyba z 800 USD.
Panowała wtedy era Technics'a. Kto miał takiego kaseciaka to był gość :mrgreen: .
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 10.08.2012 14:44

weldon napisał(a):No ale Altusy były klasa samą w sobie.

Jak na tamte lata to tak. Zaletą był duży głośnik niskotonowy, więc miało co pchać powietrze.
Dziś kolumny są wąskie (nie tylko ze względów stylistycznych), chodzi o lepszą stereofonię, o stworzenie źródła punktowego. Dlatego więcej głośników basowych trzeba do nich wsadzić, aby sumaryczna powierzchnia membrany była porównywalna z dawnymi 25 czy 30-tkami.
Ale i technologia poszła znacznie do przodu. Głośniki o mniejszych membranach mogą pracować w znacznie większych zakresach wychyleń i tez przepychają sporo powietrza.

W Altusach drażniły mnie wysokie tony. Stosowane głośniki tubowe brzmiały zbyt agresywnie. Dzięki tubowej konstrukcji "wysokich" było dużo, ale nie były naturalne. I do tego pasmo przenoszenia raptem do 16 kHz.
Nie wspominam już o liniowości.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 10.08.2012 15:02

krutom napisał(a):...
W Altusach drażniły mnie wysokie tony. Stosowane głośniki tubowe brzmiały zbyt agresywnie. Dzięki tubowej konstrukcji "wysokich" było dużo, ale nie były naturalne...

Takie pokrętełko tam trzyzakresowe było :) . Można było coś tam pokorygować :) .
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.08.2012 15:03

U mnie nie było, ale ja miałem tę eksportowa wersję, znaczy mam do dziś :), więc moje, na pewno, były idealne :D
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 10.08.2012 15:07

weldon napisał(a):U mnie nie było, ale ja miałem tę eksportowa wersję, znaczy mam do dziś :), więc moje, na pewno, były idealne :D

Ja też ich nie wyrzuciłem i mam do dzisiaj.Z pokrętełkami :lol: .
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.08.2012 16:26

Saba! Te moje nazywają się Saba :D

Pokręteł nie mam, za to ktoś mi wcisnął tego cycka na środku największego głośnika :/

:)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 10.08.2012 16:34

Chcialoby się cycka :) to tylko osłona przeciwpyłowa :lol:
weź odkurzacz i go wyciągnij :)
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 10.08.2012 17:27

weldon napisał(a):....... za to ktoś mi wcisnął tego cycka na środku największego głośnika :/

Ponieważ moja wersja "Altusów" w wersji diY nie miała maskownic, to moje pociechy powciskały wszystkie cycki/kopułki przeciwpyłowe. Co jakiś czas stosowałem odkurzacz, ale poddalem się. Musiały dorosnąć. :lol:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 10.08.2012 19:11

krutom napisał(a):
weldon napisał(a):....... za to ktoś mi wcisnął tego cycka na środku największego głośnika :/

Ponieważ moja wersja "Altusów" w wersji diY nie miała maskownic, to moje pociechy powciskały wszystkie cycki/kopułki przeciwpyłowe. Co jakiś czas stosowałem odkurzacz, ale poddalem się. Musiały dorosnąć. :lol:

Taaa dorosną :( małżonka 2 lata temu w głośnikach Kef 1 wcisnęła mi taką osłonę (bez maskownic wyglądały przepięknie) problem w tym, że to dwudrożny głośnik współosiowy, a osłona pp z aluminium (nic się nie da zrobić tylko wymienić cału głośnik ) grają dalej ładnie ale wyglądają bez maskownicy nieciekawie. Najbardziej zabawne, że zrobiła to takim ustrojstwem służącym do odkurzania jak na dawnych filmach :mrgreen: taka dluuga szczotka na kijku... w naiwności swojej sądziłe, że nie zwrócę uwagi i jeszcze szła w zaparte :lol: Ach te kobiety, rzekł niewidomy przechodząc obok sklepu rybnego ......
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 10.08.2012 19:50

bluesman napisał(a):...Ach te kobiety.....

Jak dotaszczyłem nowe Monitor Audio RX8, to moje pierwsze zdanie "instrukcji obsługi" brzmiło:"tylko nie stawiajcie mi tu żadnych kwiatków"
Na TDL'ach stały, ale tam była winylowa okleina.

Ostatnio patrzę i ..... widze storczyka.
- "ale bedziemy uwazać przy podlewaniu" - usłyszałem

Tak, przez pierwszy miesiąc, a potem?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 364
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone