Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krutom
Cromaniak
Re: ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 09.08.2012 20:00

bluesman napisał(a):Hm mimo wszystko jakoś Flac nie teges :) czego używasz do odtwarzania muzyki w formacie wav oczywiscie?

Flac i wav są równoważne. Flac kompresuje o około 50% więc daje oszczzędność miejsca na dysku. Flac daje się tagować (wpisywać informacje o plycie, wykonawcy, utworze itd..), jest w pewnym sensie standardem w sklepach z muzyką o wyższej czestotliwosci próbkowania.
Jak ważne jest opisywanie utworów wie każdy kto ma ponad setkę płyt w cyfrowej kolekcji. A jak ich jest ponad 1000...

Do odtwarzania używam Yamahy RX-A1010, serwer QNAP.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 10.08.2012 07:25

Z tą równoważnością formatów Wav i Flac pozwolę sobie się nie zgodzić :) kompresja to kompresja, a standardowa płyta to właśnie WAV.
Szkoda, że nie mam przenośnego urządzenia odtwarzającego Flac bo chętnie bym porównał jakość nagrań np z mp.3 przy bitrecie 320. Dzisiaj poszukam takiego odtwarzacza może warto zainwestować :) No i poczytam co nieco :)
Robiłem porównania odtwarzając nagrania mp.2 o bitrecie 320 z oryginalnie nagraną płytą. Słychać różnice aczkolwiek na przyzwoitym sprzęcie. Na słabym trudno jest ją wychwycić. Z Flac nie mam doświadczenia dopiero teraz mając płytę Rush doceniam jakość ale nie mam możliwości rzetelnego porównania z Wav bo przy kompie mam Creativa-wzmacniacz z subem oraz dopięte (po usunięciu badziewnych creativów) mini monitory Dynavox TG 1000B.
Do normalnego słuchania używam leciwego już sprzętu cd Yamaha CDX-596, amp. Marantz PM 66SE KI i kolumn Elac EL-60.
Przestałem inwestować w sprzęt kiedy okazało się, że nie słyszę nawet półtora kilo :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.08.2012 08:07

bluesman napisał(a):Z tą równoważnością formatów Wav i Flac pozwolę sobie się nie zgodzić :)

Nic nie dorówna dźwiękowi z taśmy Stolonu Gorzów :mrgreen:

Od razu widać, że się wam w życiu najlepsze nagrania w głowicę nie wkręciły.
Zawszy, przy magnetofonie, musiały leżeć dwa ołówki - okrągły, do prostowania taśmy i ośmiokątny do przewijania :D
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 10.08.2012 08:14

ale piszesz o ZK, czy kaseciaku? :roll:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.08.2012 08:16

weldon napisał(a):
bluesman napisał(a):Z tą równoważnością formatów Wav i Flac pozwolę sobie się nie zgodzić :)

Zawszy, przy magnetofonie, musiały leżeć dwa ołówki - okrągły, do prostowania taśmy i ośmiokątny do przewijania :D

Taśma, magnetofon?
Co to takiego?

8)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.08.2012 08:19

Jacku - a pocztówka dżwiękowa - mówi Ci to coś :?: :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.08.2012 08:21

W ZK się nie wkręcały.

Może dlatego, że dostałem kiedyś, nie pamiętam z jakiego źródła, stare bulki BASF'a z Trójki
i je sobie poprzewijałem na własne szpule.

Mimo, że radio już ich nie chciało, to był materiał prima sort w porównaniu ze stilonowskimi.

Kasety się wkręcały ... Prostowało się je, wzmacniało sprężynki, cięło te najbardziej zniszczone odcinki i łączyło taśmą, a dziś ... flac, wav :roll:

Można by rzec, że byłem producentem każdej taśmy która miałem w domu :)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 10.08.2012 08:40

ja dostawałem kasety z RFN-u :@)))

to był szok! BASF, nieco gorsza AGFA ... pamiętam, że te chromy (to chromy były w ogóle???) były lepsze :@/
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.08.2012 08:53

Chromy darły głowice :D

Ciągle próbuję reanimować swojego WS'a, bo mam sporo winyli, ale żona krzywym okiem patrzy na te moje zajęcia, więc na razie sobie odpuściłem.

Przy dźwięku z winyla flac, to ... flak :mrgreen:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 10.08.2012 11:15

weldon napisał(a):Chromy darły głowice :D

Te "żelazne" miały lepszą dynamikę, a "chromy" większe pasmo przenoszenia. Były też "metalki" - to już w ogóle był kosmos :wink: .
Kilka lat temu przy przeprowadzce posortowałem to ustrojstwo, powsadzałem do pudeł i z honorami złożyłem w piwnicy :wink: . Żona tylko popukała się w głowę, ale udałem, że nie widzę :) .
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 10.08.2012 11:58

weldon napisał(a):

Czyżbyś tylko Ty miał patent na posiadanie kaseciaka i szpuli ? :mrgreen: mnie się wkręcały ale w wałki poza tym kleiłem nie tylko taśmy do szpuli ale też do kasety jakkolwiek z marnym efektem ale płakać się chciało jak kupioną za bony taśmę szlag trafiał.
Mam nawet kilka wyrobów typu magnitnaja lenta made by USSR
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 10.08.2012 12:09

bluesman napisał(a):Z tą równoważnością formatów Wav i Flac pozwolę sobie się nie zgodzić :) kompresja to kompresja, a standardowa płyta to właśnie WAV.

Tu się nie ma co zgadzać czy nie. Flac, Ape, czy WV to bezstratne algorytmy kompresji. W odróżnieniu od mp3 nie da się spakować nimi WAV'a tak aby zmnieniejszyć plik wynikowy więcej niż około 47%.
Po rozpakowaniu otrzymujemy takiego samego WAV'a. Celowo użyłem słowa rozpakowaniu, bo działa to tak samo jak ZIP, ARJ, czy RAR.
Można poczytać w Wiki, Wybór najlepszych formatów
Na czym polega kompresja
Jest tego masa w necie.
Temat stał się modny gdy szkocki producent Highendowych odtwarzaczy CD (takich w cenie samochodu) zrezygnował z produkcji odtwarzaczy i rozpoczął erę odtwarzaczy sieciowych.
Przez ostatnie dwa lata dużo o tym pisało m.inn polskie Audio, Audiovideo, czy HiFi Choice.

bluesman napisał(a):Szkoda, że nie mam przenośnego urządzenia odtwarzającego Flac bo chętnie bym porównał jakość nagrań np z mp.3 przy bitrecie 320. Dzisiaj poszukam takiego odtwarzacza może warto zainwestować :) No i poczytam co nieco :)

Już nawet telefony mają np Samsung Galaxy S II, mało tego mogą nawet strumieniowac pliki do amplitunera. Wystarczy w domu WiFi.

bluesman napisał(a):Robiłem porównania odtwarzając nagrania mp.2 o bitrecie 320 z oryginalnie nagraną płytą. Słychać różnice aczkolwiek na przyzwoitym sprzęcie.

No właśnie, większośc mówi, że nie słyszy różnicy do momentu jak się im nie pokaże. :lol:

MP3 jest dobre do auta. Tam faktycznie trudno odróżnić, pod warunkiem, że jest to bitrate 320kBps lub VBR

bluesman napisał(a):Przestałem inwestować w sprzęt kiedy okazało się, że nie słyszę nawet półtora kilo :)

Tu nie chodzi o to jakie kto słyszy pasmo.
Od około 20 roku życia słuch nam niestety siada i mniej więcej co 10 lat słyszymy o 1 kHz mniej.
Ale to nie znaczy, że na żywo nie potrafimy odróżnić lokalizacji instrumentów, dynamiki itp.
Dobry sprzęt właśnie to powinien przekazywać, a pasmo przenoszenia jest tu sprawą wtórną.
Patrz wzmacniacze lampowe, mają wąskie pasmo przenoszenia, a brzmią naturalniej od tranzystorowych.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 10.08.2012 12:14

weldon napisał(a):
[color=#800000]Nic nie dorówna dźwiękowi z taśmy Stolonu Gorzów :mrgreen:

Coś w tym jest. Przerabiałem różne problemy najpierw z ZK147, potem ze szpulową ARIĄ, wymiany głowic, czyszczenie taśm ......
Co było zabawy.

Potem era kaseciaków.

Ale było fajnie, bo można było całą płytę z radia nagrać. Siedziało się po nocach. :papa:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 10.08.2012 12:21

[/quote]

Tu nie chodzi o to jakie kto słyszy pasmo.
Od około 20 roku życia słuch nam niestety siada i mniej więcej co 10 lat słyszymy o 1 kHz mniej.
Ale to nie znaczy, że na żywo nie potrafimy odróżnić lokalizacji instrumentów, dynamiki itp.
Dobry sprzęt właśnie to powinien przekazywać, a pasmo przenoszenia jest tu sprawą wtórną.
Patrz wzmacniacze lampowe, mają wąskie pasmo przenoszenia, a brzmią naturalniej od tranzystorowych.[/quote]

Czyżbyś odbierał mi prawo oceny tego akurat parametru? a fe :lol: Akurat dla mnie wysokie tony były i są ważne, lubiłem słyszeć różne cykacze perkusyjne :) Być może zostało mi to jako pozostałość po posiadanych sprzętach gdzie trudno było uwypuklić akurat wysokie tony. Może oczywiście zawęziłem trochę powód rezygnacji z coraz to nowszego sprzętu ale był to jeden z głównych powodów.Sprzęt który posiadam obecnie w zupełności mi wystarcza, co do reszty ważnych parametrów ogólnie zgadzam się :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 10.08.2012 12:23

krutom napisał(a):
weldon napisał(a):
[color=#800000]Nic nie dorówna dźwiękowi z taśmy Stolonu Gorzów :mrgreen:

Coś w tym jest. Przerabiałem różne problemy najpierw z ZK147, potem ze szpulową ARIĄ, wymiany głowic, czyszczenie taśm ......
Co było zabawy.

Potem era kaseciaków.

Ale było fajnie, bo można było całą płytę z radia nagrać. Siedziało się po nocach. :papa:

Zk 147 to już był sprzęt 4 ścieżki fiu fiu :)

Syn znajomych rodziców miał Thomsona mk 125 pierwszy kaseciak jaki widziałem, nagrywał z Radia Luxemburg Drupiego to był szał
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 363
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone