Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.11.2011 16:40

Na razie mniodzio ...

Ciekawym, co zaraz wypełznie ...

:wink:

:D
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 01.12.2011 00:41

romuald22 napisał(a):Kto do cholery wymyśla te koncerty w tygodniu ???

To prawda. Dlatego często się nie chce albo po prostu nie ma siły.

Szkoda, że nie wkleiłeś TSA z koncertu...

A tak w ogóle to fajna relacja... Prawie jakbym słyszał pana Piotra K.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 01.12.2011 13:12

romuald22 napisał(a):...- podobno ok.3000 sprzedanych biletów...

.

Kurczę, jakbym jednak pojechał to byłbym 3001 :?: :roll:

Dobra robota Romek. Czekam na Whitesneka.

Pzdr.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.12.2011 13:22

krutom napisał(a):
romuald22 napisał(a):...- podobno ok.3000 sprzedanych biletów...

.

Kurczę, jakbym jednak pojechał to byłbym 3001 :?: :roll:

Dobra robota Romek. Czekam na Whitesneka.

Pzdr.

Dalej by było około :D

A mi się na wspominki dziś zebrało i jadę na ostro ...

Warsaw

Killing Joke

Bauhaus

Cult ...
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 01.12.2011 13:56

Ja właśnie wróciłem z Media Markt. Jest do wzięcia masa perełek w cenie 16,90 - 19,90. Z tym, że są to perełki dla takich starych grzybów jak ja :lol:
Np. po kilka tytułów:
Rush
Aerosmith
Ten Years After
Wishbone Ash
Deep Purple
Uriah Heep
Motorhead
Ozzy Osbourne
Robert Plant
Radio Head
i wiele innych. Także z innych szufladek muzycznych, np. Tangerine Dream...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.12.2011 14:05

greenrs napisał(a):Jest do wzięcia masa perełek ...

Spadek cen klasyki, spowodowany wygasaniem praw autorskich, tylko uświadamia nam, jak się
... w wieku posuwamy ;)

:D

Szczerze mówiąc, to ciężko coś z tego wybrać, bo to takie pozycje są zazwyczaj, które się ma,
od kilku, a nawet od kilkudziesięciu lat :D

A niektóre to nawet na kasetach i winylach ...

Nie wiem, jak myślisz, dać młodzieży linka, czy będą wiedzieć o co chodzi z tymi kasetami i winylami? :?

:lol:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 01.12.2011 14:14

weldon napisał(a):Nie wiem, jak myślisz, dać młodzieży linka, czy będą wiedzieć o co chodzi z tymi kasetami i winylami? :?

Niech się młodzież uczy historii :D

Właśnie uświadomiłem sobie, że gdzieś w jakiejś szufladzie mam jeszcze takie kasety.... tylko nie mam ich na czym odtworzyć :?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.12.2011 14:18

Ja ma schowane, co najmniej, ze dwa takie pudła ...
Nawet Stilony gorzowskie tam powinny być z Kaczkowskim i jego Minimaxem.

Jedynie co, to nie bardzo pamiętam, gdzie mam je schowane :D
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 01.12.2011 21:42

greenrs napisał(a):Szkoda, że nie wkleiłeś TSA z koncertu...

Ależ wszystkie były z koncertów 8O :wink: :) .

Jak pisałem praktycznie nic nie znalazłem (przynajmniej w dniu którym to pisałem) na youtubie.

Whitesnake najwcześniej jutro, a bardziej realna data to sobota. Niestety prócz Cro.pl człowiek ma też inne obowiązki.
Pozdrawiam.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 01.12.2011 22:49

romuald22 napisał(a):Whitesnake najwcześniej jutro, a bardziej realna data to sobota. Niestety prócz Cro.pl człowiek ma też inne obowiązki.
Pozdrawiam.

Rozumie się. Zaczekamy... aczkolwiek z wielkim utęsknieniem :D
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 03.12.2011 12:22

Whitesnake 2011- powspominajmy...

Doczekałem się w końcu i na nich.
Jeden z zespołów które słucham już prawie ćwierć wieku. Zespół charakterystyczny i rozpoznawalny przede wszystkim ze względu na wokalistę oraz kilka utworów, które nie zaginą w historii muzyki rockowej.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że bardziej konserwatywni słuchacze tego gatunku zarzucić im mogą pewną "cukierkowatość" i komercję. Chyba jednak dzieje się to po słuchaniu tylko i wyłącznie utworów które grane są na koncertach. Te mniej znane pozostaną na płytach i świadczą o jakości ich grania znacznie lepiej.

Jak juz pisałem kiedyś - wybierałem się na nich w 1997. Z niezbyt radosnych przyczyn rodzinnych wyjazd nie doszedł do skutku.
Doczekałem się i mogę z dumą powiedzieć, że kolejnego klasyka grającego przecież już od 1978 roku me oczy zobaczyły, a uszy usłyszały. Czy jest to wielki powód do dumy ??? Nie wiem. Niektórzy chcą zobaczyć Paryż, Niagarę albo Mount Everest. I w sumie im się nie dziwie.

Oczywiście jakość dźwiękowa z youtuba większości utworów pozostawia wiele do życzenia ale zainteresowani mogą spróbować poczuć klimat tego koncertu.

Źli chłopcy zaczynają od
Bad Boys

Po nim kolejny klasyk z ich ulubionego chyba (po ilości utworów zagranych) LP - "1987". Choć ten tytuł widnieje tylko na brzegu płyty. Publika po raz pierwszy może sobie solidnie zedrzeć gardła.
Give Me All Your Love

Sięgają najmocniej wstecz. 1984 i płyta "Slide It In". Chyba właściwie nią tak naprawdę weszli mocno na szerokie wody światowego hardrocka.
Who knows where the cold wind blows
I ask my friends, but, nobody knows

Love Ain't No Stranger

Czwarty kawałek to hicior, który podoba się nawet tym którzy w życiu nie założyliby koszulki z napisem "F..k The Pop Music". Szkoda, że momentami Coverdale jakby opuszczał linię melodyczną.
The Deeper The Love

Wreszcie coś z tegorocznej LP "Forevermore". Ten kawałek zaczyna tę płytę.
Steal Your Heart Away

Zadziwiająca jakość dzwiękowa nagrania jak na youtuba.
Nostalgiczny, a w końcówce z pazurem, zamykający ich ostatni LP
Forevermore

Coverdale pierwszy raz robi sobie wolne, a Doug Aldrich i Reb Beach popisują się swymi umiejętnościami. Troche w tym szybkości sprintera niż jakieś linii melodyjnej i wolę w tych popisach posłuchać Morse'a ale...
Guitar Solo I
Guitar Solo II

Coverdale odpoczął. Grają drugi kawałek z ich przedostatniego LP z 2008 "Good To Be Bad".
Can You Hear The Wind Blow

Promujący ich ostatni krążek na koncercie jakiś senny...
Love Will Set You Free

Ale być może David się zasapał. Wychodzi na drugą przerwę, a popis rozpoczyna perkusista. Po wyczerpaniu wszystkich pałeczek ładuje po swych akcesoriach rękami. Gra, gra, ładuje...nieźle ale chyba z 15 minut. Syn szepcze mi na ucho - "tato niech on juz kończy...".Skonczył. To było najdłuższe solo na bębnach jakie w życiu widziałem na koncercie.
Niestety nie mogę tego znaleźć na youtubie. Chyba prócz Coverdale'a odpoczywali też nagrywacze.

To grają na każdym koncercie. I zastanawiają się...Od 1987.
Is This Love ?

Powrót to "Slip Of The Tongue".
Fool For Your Loving

Tego raczej też nie mogło zabraknąć. W tym utworze bardziej lubię zwrotkę niż refren.
Here I Go Again

Jak wiadomo osobom bardziej zainteresowanym - Coverdale nagrał 3 płyty z Deep Purple. Słyszymy składaka z dwóch pierwszych z 1974.
Burn / Stormbringer

Na zakończenie
Still Of the Night

Koniec. Bez bisów.
W wokalu Coverdale'a słychać momentami upływające lata ale generalnie jest dobrze. Instrumentaliści bez zarzutu. Whitesnake nie odcina kuponów od własnej sławy czego dowodem jest znakomita moim zdaniem, tegoroczna ich płytka "Forevermore". Najczęściej goszcząca w tym roku w moim samochodowym odtwarzaczu CD w czasie drogi do i z Chorwacji.
A Whitesnake pozostanie w pamięci, płytotece, głowie - forevermore.

Pozdrawiam - Romek.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.12.2011 12:33

Bez bisów? 8O

Bez Ain't No Love In the Heart Of The City? :roll:

Dzięki Romek, bo to sentymentalna podróż przez kawałek życia się zrobiła :)

Pozdrawiam
jarecky9
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarecky9 » 03.12.2011 20:42

Yugopolis - Ostatnia nocka w oryginale.. jak nie znacie to.....

http://www.youtube.com/watch?v=Rp-9haJglIo

Live, Bajaga & Instruktori Verujem, ne verujem
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 04.12.2011 00:22

Znakomita, prawie dziennikarska relacja.

romuald22 napisał(a):
Doczekałem się i mogę z dumą powiedzieć, że kolejnego klasyka grającego przecież już od 1978 roku me oczy zobaczyły, a uszy usłyszały. Czy jest to wielki powód do dumy ??? Nie wiem. Niektórzy chcą zobaczyć Paryż, Niagarę albo Mount Everest. I w sumie im się nie dziwie.

Tak, jest to powód do dumy. Dobrze to rozumiem.

Ja jako nastolatek postanowiłem sobie, że w swoim życiu muszę zobaczyć na żywo trzy zespoły, które wówczas były dla mnie wielkim objawieniem a ich muzyka była początkiem i końcem wszystkiego... Każdy z innej szufladki i każdy uruchamiał inne obszary mojej młodzieńczej wrażliwości.
Te zespoły to Led Zeppelin, Genesis i Pink Floyd.
Niestety wkrótce zmarł Bonzo, Zeppelini zakończyli działalność i już wiedziałem, że moje marzenie nie spełni się do końca.
Co do pozostałych to też widoki były marne. Odszedł Waters a Genesis wraz z płytą "Genesis" przestał grać to co mnie interesowało najbardziej.

Jednak życie przynosi niespodzianki. Plant i Page spotkali się by ruszyć w trasę koncertową - również do Polski. Zobaczyłem ich w Spodku. Inne były bębny i odrobinę zmęczony głos Planta - ale to byli oni - Led Zeppelin. Minęło parę lat i nastąpiła wielka reaktywacja Genesis. Wprawdzie bez Gabriela ale nie chciejmy zbyt wiele... To był najlepszy koncert na jakim byłem w życiu. Wśród szalejących błyskawic i tropikalnej ulewy - zagrali swoje najlepsze kawałki. Mimo, że Stadion Śląski stał się wielkim basenem, wszyscy bawili się znakomicie (słynne "fucking deszcz" Collinsa).
Floydom nigdy nie było u nas po drodze... Trudno.
Jednak w ubiegłym roku zaliczyłem koncert Australian Pink Floyd. Wiem, że to tylko kopia... ale kopia znakomita w każdym calu. Wiernie oddają każdy dźwięk, akord, takie samo światło i nastrój. Podobali mi się. Znów przypomniałem sobie bezsenne noce z Piotrem Kaczkowskim, gdy prezentował The Wall...
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 04.12.2011 13:24

greenrs napisał(a):Znakomita, prawie dziennikarska relacja.
....
Tak, jest to powód do dumy. Dobrze to rozumiem.

Dzięki za pochwałę i dobre słowo. Cieszę się, że są ludzie którzy słuchają troche innej muzyki niż tej które proponują nam popularne komercyjne stacje radiowe.
Z tymi koncertami jest tak, że chyba powoli tzw. "dinozaury" odchodzą. Ja jestem od NICH trochę młodszy i to chyba ostatnie lata kiedy można ich zobaczyć/usłyszeć na żywo. Koncerty oczywiście będą ale czy zobaczymy jeszcze AC/DC, Judas Priest, Whitesnake ???
Mają tyle lat, że mogły być to ostatnie szanse. Umrę spokojnie, że ich nie zmarnowałem :wink: . I jeszcze syn powie być może swoim dzieciom kiedyś - "z dziadkiem to kiedyś byliśmy na AC/DC - wy możecie sobie puścić płytę".
Muzycznie chyba człowiek urodził się w nienajgorszych czasach.
Dzięki Tato - nigdy Ci tego nie powiedziałem.
:) .
Best Years
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 337
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone