Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.12.2010 20:08

No to widać że w '81 do Warszawy nie dojechały :lol: A mogły :mrgreen:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.12.2010 20:15

Oj jechały, jechały ... 8O

A potem był Bunt, a skończyło się na Defekcie Muzgó:

My ze spalonych wsi :lol:
jacky z DG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky z DG » 30.12.2010 22:43

weldon napisał(a):
Rysio napisał(a):Kiedy u nas na ulice wyjeżdżały czołgi ...

W '56 jeszcze nie było Boney M ...
:D

w różnych miastach - w różnych latach - grały...
gąsienice czołgów...
nie czas na podśmie"chujki"...
a muzyka rytmiczna - nie tylko do posłuchania przy goleniu...

:wink: :wink: :lol: :lol: :P :P
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 30.12.2010 23:08

tomag napisał(a): ... Janniko jak zwykle :lol: się z tobą nie zgadzam, co do Zauchy, Niemena , Ridla ok, ale Cugowski stary czy młody to dopiero pitu mitu, co do G. Markowskiego to ostatnią fajną płytę nagrał z Perfectam - "Jestem" i na tym koniec, piszę to z ciężkim sercem bo b. lubie Perfect. A wracając do pozostałych panów to są przynajmniej uczciwi wobec nas na płycie brzmią tak samo jak na koncertach i mają jakąś charyzmę w przeciwieństwie do np. Cugowkich

Aleś kolego Tomag przywalił w gary!!! 8O
Tu nie chodzi o to czy ci się lub mi się podoba Niemen, czy Ridel czy Cugowski...
Pisałem o głosach wokalistów.
Można nie lubić Cugowskiego starego i młodego, ale czego nie można im odmówić to b. dobrych głosów, profesjonalnych, bardzo charakterystycznych i na wysokim poziomie!!!
A to co zapodałeś.. jakieś Kobranocki, Tilty, Rojki, Starzy Singersi czy inny polski tzw. "rock", to po prostu zlewa się w jedno wielkie bezgłosie.. oni wszyscy brzmią tak samo.
Rozumiem Siekierę i Tomak Budzyńskiego. To przynajmniej z punka się wywodzi.. itp.. i ma prawo nie mieć głosu.. chociaż ja wiem.. ?
Ale jakbyś uważnie posłuchał np. Jasia Szczurka lub Exploited lub Dead Kennedys lub Stranglers itp itd.. chłopcy pomimo iż łupią punka to mają świetne głosy .. rockowe głosy.. szczególnie zaskoczył mnie kiedyś Johny Rotten (już nie w Sex P. lecz w PIL)!
A nasi.. ?? jęczą, charczą i napinają struny i wygniatają jakiś deklamacyjno-kabaretowy jękot.. to się ewentualnie nadaje na Turbacz na ognisko wieczorne z księdzem Andrzejem... no .. tak coby chwalić Pana itp.. a nie na scenę rock'ową!
Nie spieram się co do muzyki, bo np. Myslovitz grają zarąbiście.. ale żeby ten ciotowany fagasik Rojek nie "śpiewał" to byłaby super kapela..
inne kapele podobnie.. grają chłopcy jak trza.. tylko ku. .wa, żeby nie silili się na podśpiewywanie .. to krzywego słowa bym nie napisał..

pozdro sylwestrowe..

:sm: :sm: :sm:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 31.12.2010 08:46

jacky z DG, jak twoje uczucia uraziłem, to - przepraszam i pogody w Nowym Roku Życzę. :wink:

janniko, bo liczy się gra zespołowa.
Kunicka to pewnie ma głos, Santor ... Bryl ... ale to nie dla mnie.;)

Dla mnie jest ważne, żeby wyszedł skład, który współgra ze sobą i za jaja chwyta,
a jak jeszcze grają coś, co lubię, to mam gdzieś, czy oni potrafią, czy nie potrafią śpiewać, czy grać.
I tak nie jestem w stanie tego rozpoznać. :lol:

Dobra, ostatnie w tym roku podejście:

31 grudzień

1942 W Lancashire w Anglii urodził się Andy Summers, gitarzysta zespołu The Police.

1943 Urodził się Pete Quaife, w latach 1963-66 gitarzysta basowy The Kinks.

1948 W Bostonie urodziła się Donna Summer, amerykańska gwiazda disco.

1951 W Colorado Springs w USA urodził się basista Aerosmith, Tom Hamilton.

1961 Odbył się pierwszy koncert grupy The Beach Boys.

1973 Bracia Angus i Malcolm Young oraz ich zespół AC/DC zadebiutowali w klubie Chequers w Sydney.

1976 W bazie wojskowej w New Haven wystąpiła po raz pierwszy grupa The Cars.

1979 W Chicago urodził się Robert Cory Bryar, perkusista amerykańskiego zespołu My Chemical Romance.

1984 W wyniku wypadku samochodowego, do którego doszło na autostradzie, perkusista Def Leppard,
Rick Allen, stracił lewą rękę. Wprawdzie muzyk trafił do szpitala, gdzie lekarze przyszyli mu ramię,
jednak w ranę wdało się zakażenie i ręka musiała zostać amputowana.

1991 Zakończyło działalność Radio Luxembourg - najstarsza, komercyjna rozgłośnia europejska, która rozpoczęła nadawanie w 1929 roku.

1996 Paul McCartney otrzymał od królowej brytyjskiej tytuł szlachecki "Sir" za "służbę muzyce".

1999 W plebiscycie na przebój stulecia w Polsce zwyciężyła piosenka "Dziwny jest ten świat", w wykonaniu Czesława Niemena.

Janku, ekstra głos dla ciebie Epitaph

I przyjmijcie życzenia pogody ducha i nowych odkryć i doznań zarówno muzycznych,
jak i w Waszym życiu osobistym. Do Siego Roku
:papa: :mrgreen: :papa: :mrgreen:

Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 31.12.2010 08:57

weldon napisał(a):31 grudzień

1943
W Roswell w stanie Nowy Jork urodził się John Denver, wokalista, gitarzysta, kompozytor, autor tekstów i producent nagrań. Jest popularyzatorem amerykańskiego folkloru muzycznego. Zginął 12 października 1997 roku w wypadku lotniczym.

1947
Urodził się Burton Cummings, kanadyjski muzyk rockowy, pianista i wokalista. Popularność zdobył jako członek grupy The Guess Who. Wraz z Randym Bachmanem był kompozytorem większości wielkich przebojów zespołu. Obok występów w grupie prowadził z powodzeniem karierę solową. Największym jego przebojem była piosenka "Stand Tall", sprzedana w ponad milionowym nakładzie.

1959
W Londynie urodził się Paul Rodgers, od 1991 roku wokalista grupy The Stranglers. Zastąpił w niej Hugh Cornwelle'a.

1959
Urodził się Paul Westerberg, amerykański muzyk rockowy, wokalista i gitarzysta grupy The Replacements. Nagrywa także solo.

1963
W Nowym Jorku urodził się gitarzysta Scott Ian (naprawdę Scott Ian Rosenfeld), muzyk thrashmetalowej grupy Anthrax. Występował również w S.O.D. Jego żoną jest wokalistka Pearl Aday, przyrodnia córka znanego rockmana Meat Loafa.

1969
W Filmore East w Nowym Jorku odbyły się pierwsze występy grupy Band Of Gypsys Jimiego Hendrixa. Wystąpili w składzie: Buddy Miles - perkusja, Billy Cox - bas, Jimi Hendrix - gitara.

1970
Paul McCartney rozpoczął proces przeciwko pozostałym członkom The Beatles, który zakończył jego udział w zespole.

1972
Urodził się Joey McIntyre, członek amerykańskiej grupy New Kids On The Block, pierwszego i jednego z najsłynniejszych boybsandów. W 2005 roku wziął udział w pierwszym sezonie amerykańskiej wersji "Tańca z gwiazdami", w którym doszedł do półfinału.

1974
Lindsay Buckingham i Stevie Nicks - para wokalistów i kompozytorów - otrzymała propozycję współpracy od zespołu Fleetwood Mac. Buckingham i Nicks grali wcześniej w zespole Fritz oraz nagrali album jako duet.

1978
W Wellingborough w Wielkiej Brytanii zadebiutowała grupa Bauhaus.

1978
Urodził się afroamerykański raper Papoose. Naprawdę nazywa się Shamele Mackie. Współpracował z m.in. Busta Rhymesem, Chamillionaire, Cam'ronem, Gym Class Heroes, Juvenile i Jennifer Hudson. Prywatnie związany jest z przebywającą w więzieniu raperką Remy Ma. W 2008 roku para chciała wziąć ślub za kratkami, lecz uroczystość została odwołana, kiedy Papoose został przyłapany na próbie szmuglu do więzienia kluczyków do kajdanek. Za ten czyn dostał zakaz wizyt ze swoją wybranką przez pół roku.

1983
Ukazał się album "1984" grupy Van Halen - ostatnia studyjna na której zaśpiewał David Lee Roth. Po nim wokalistą Van Halen został Sammy Hagar, a po nim Gary Cherone (eks-Extreme).

1985
W katastrofie lotniczej w De Kalb w stanie Teksas zginął Rick Nelson, wokalista, gitarzysta, kompozytor, autor tekstów i aktor. Leciał do Dallas, aby wystąpić tam w noc sylwestrową. Przeżył 45 lat.

2002
Na raka płuc zmarł Kevin Macmichael, kanadyjski gitarzysta, kompozytor i producent. Najbardziej znany był z występów w brytyjskiej grupie Cutting Crew, pamiętanej z przeboju "(I Just) Died In Your Arms". W 1993 roku zagrał na płycie "Fate of Nations" Roberta Planta. Miał 51 lat.

2003
Gitarzysta grupy Rush, Alex Lifeson wraz z synem Justinem Zivojinovichem został aresztowany w hotelu "Ritz-Carlton" w Naples na Florydzie. Podczas imprezy Justin chciał zaśpiewać swojej żonie piosenkę ze sceny. Hotelowa ochrona wezwała policję, a w przepychanki włączył się Alex Lifeson. Będący pod wpływem alkoholu muzyk miał zepchnąć ze schodów policjantkę, a także opluć krwią (wcześniej złamano mu nos) pomagającego jej kolegę.

Cutting Crew - I Just Die In Your Arms Tonight
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 31.12.2010 09:05

Nie szalej ... :lol:

Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 31.12.2010 09:49

Ot, taka romantyczna dusza - co ja na to mogę...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 31.12.2010 17:57

Dziś taki wieczó, że mozna słuchać głośno a nawet jeszcze głośniej

weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 31.12.2010 18:03

Jacek S napisał(a):Dziś taki wieczó, że mozna słuchać głośno a nawet jeszcze głośniej

Ładne ... Uszanowania dla baby :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 31.12.2010 18:08

A znajdziesz jeszcze jakieś wolne 10 minut?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 31.12.2010 18:23

Znajdę.

Dziecko nas spuściło do opieki nad zwierzakami, pilotem od TV rządzi teść,
spacer wieczorny jeszcze przed nami, małżonka coś robi w kuchni, a ja nie mogę patrzeć, jak się kobita meczy ...

To się nazywa - wolność :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.01.2011 10:01

ObrazekObrazekObrazek

1 styczeń 2011

1923 W Detroit urodził się Milton (Milt) Jackson - jeden z najlepszych wibrafonistów w historii muzyki
oraz najważniejszych twórców stylu hard bop. Realizował się także w innych podgatunkach muzyki jazzowej.

1968 W Łodzi powstała grupa Vox Gentis w składzie Marek Jackowski (lider, gitara), Krzysztof Skudziński (bas),
Eugeniusz Milejski (organy), Andrzej Twardzik (perkusja) i Mirosław Milejski (śpiew).
Zespół grał progresywnego bluesa z elementami muzyki Wschodu. Przestał istnieć w połowie 1969 roku.
Po zespole nie zostały żadne nagrania.

1974 Album "Tubular Bells" Mike'a Oldfielda stał się pierwszym longplayem,
któremu brytyjski przemysł nagraniowy oficjalnie przyznał status złotej płyty.

1975 Lindsay Buckingham i Stevie Nicks dołączyli do zespołu Fleetwood Mac.

1977 W Londynie powstał pierwszy oficjalny klub punkowy - The Boxy Club.
Podczas inauguracji wystąpiła grupa The Clash.

1991 W wypadku samochodowym w Poznaniu zginęła wokalistka
bigbeatowego zespołu Niebiesko-Czarni, Ada Rusowicz.

1996 Polski zespół thrash metalowy Turbo oficjalnie zawiesił działalność.

Na ten Nowy Rok ... :D

Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.01.2011 17:24

weldon napisał(a):Na ten Nowy Rok ...

Chodzi za mną
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.01.2011 19:39

A Maję znasz?

A, prawda, znasz ... :lol:

Ale nie tę miałem na myśli.
Ta moja to się M.I.A. pisze, albo Maya i takie rzeczy nagrywa jak Paper Planes
albo Born Free.

Rzadko mi się podobają śpiewające kobiety, ale ta mała Tamilka coś ma ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 295
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone