Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.12.2010 00:23

No to na dobranoc - Secretly :D

Laku noć :papa:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 28.12.2010 00:25

Interseal napisał(a):Wałkowałem "No Security" Rolling Stonesów w walkmanie na wykładach z przedmiotów mało mnie interesujących...

Ja ostatnio pokazałem mojego starego walkmana mojemu synowi.Myślałem,że będzie się śmiał ale zobaczyłem w Jego oczach,że w pewnym sensie Mu zaimponowałem.
...........................................
No tak.A ja myślałem,że to ja tylko taki student byłem,że musiałem tłumaczyć Pani Doktor iż odsłuchuję aktualnie jej poprzedni wykład w celu lepszego zrozumienia aktualnego :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.12.2010 00:31

Fajne te smyki na początku i w tle! :)

Dobrej Nocy.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.12.2010 07:52

27 grudzień

1901 Urodziła się Marlena Dietrich, aktorka i piosenkarka.
Jej największym przebojem była piosenka "Too Old To Cut The Mustard" (1952) zaśpiewana w duecie z Rosemary Clooney.
Marlena Dietrich zmarła 6 maja 1992 roku.

1932 W Rockefeller Plaza w Nowym Jorku otwarto teatr muzyczny Radio City Music Hall.

1941 W Birmingham w Anglii urodził Michael Pinder, współzałożyciel i klawiszowiec zespołu Moody Blues.

1944 W Londynie urodził się Mick Jones, gitarzysta i kompozytor amerykańskiego zespołu rockowego Foreigner.

1952 W Glasgow urodził się gitarzysta David Knopfler.
Wraz ze swym starszym bratem Markiem był współzałożycielem zespołu Dire Straits, odszedł jednak od kolegów
podczas nagrywania trzeciej płyty i rozpoczął karierę solową.

1959 W Warszawie urodził się Jarosław Szlagowski, perkusista Oddziału Zamkniętego,
Lady Pank, Manaamu, Tadeusza Nalepy.

1963 Zespół The Animals zagrał koncert specjalnie dla słuchaczy nadawanego przez radio BBC programu "Saturday Club".

1999 W wieku 57 lat zmarł amerykański piosenkarz i kompozytor Curtis Mayfield.

28 grudzień

1921 W Vallejo w Kalifornii urodził się Johnny Otis, wokalista, perkusista, wibrafonista,
kompozytor i producent nagrań rhytm and bluesowych.

1930 Władze Luksemburga wydały zgodę na powstanie Radia Luksemburg, które w latach 50. i 60.
było jedyną w Europie stację grającą rock and rolla.

1966 W Płocku urodził się Wojciech Wojda - wokalista i założyciel zespołu Farben Lehre.
Od 2004 roku organizator trasy Punk Reggae Live.

1968 W Miami odbył się Pop Festival, podczas którego wystąpili między innymi Procol Harum,
Chuck Berry, Fleetwood Mac i Cannad Heat.

1983 Podczas nurkowania w oceanie (w kalifornijskiej zatoce Marina del Ray) utonął wokalista,
autor piosenek i producent Dennis Wilson, perkusista grupy Beach Boys. Miał 39 lat.

2008 Na Jamajce zmarł Vincent Ford, współautor "No Woman, No Cry" - wielkiego przeboju
króla muzyki reggae Boba Marleya. Miał 68 lat.

Czas przygotować się do podsumowań 2010 ...

"High Violet" The National - Sorrow, Bloodbuzz Ohio.
Znani na przykład z Mistaken For Strangers, grający w tonie Joy Division ...
To ich szósta płyta, ale pierwsza na tak wysokim poziomie.

The Tallest Man On Earth na Off 2010 ... A więc można tak zagrać, że koncert jednego aktora będzie wydarzeniem ...

MGMT z płytą "Congratulations" trzymają poziom, warto wspomnieć o nich w zestawieniach tego roku,

To tak, dla informacji, o kilku fajnych rzeczach, które zaistniały w tym roku,
no bo wiem, że i Springsteen i Santana i Clapton ...

Ale o nich wszyscy wiedzą ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.12.2010 08:07

romuald22 napisał(a): Ja ostatnio pokazałem mojego starego walkmana mojemu synowi.Myślałem,że będzie się śmiał ale zobaczyłem w Jego oczach,że w pewnym sensie Mu zaimponowałem.

Moim marzeniem był taki płaski Sony z pilotem na kablu. Nie pamiętam już modelu, w każdym razie kosztował niebotyczną kasę 15 lat temu. Moim starym już dawno bawi się syn - sepsuł się.

W grudniu Panasonic zaprzestał produkcji odtwarzaczy czarnych płyt winylowych. Uznano to za koniec pewnej epoki. Szczerze mówiąc byłem zaskoczony tą informacją, gdyż myślałem że od dawna nie produkuje się już seryjnych adapterów.

Teraz cieszę się odtwarzaczem przenośym CD firmy iRiver SlimX. Fajny sprzet. Kiedy go kupowałem już nie był produkowany a dziś nie mogę do niego dostać akumulatorów. Wszystko przemija. Teraz iRiver produkuje mp3 i mp4.

Osobiście nie moge się przekonać do mp3 i innych nowinek.
Myślałem, że to się nie przyjmie. Podobnie jak minidysk, którego niegdyś niemal nabyłem. Teraz miałbym kolejną zabawkę dla dziecka. :)

tak mnie wwzięło na wspominki sprzętowe :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.12.2010 08:15

Interseal napisał(a):W grudniu Panasonic zaprzestał produkcji odtwarzaczy czarnych płyt winylowych. Uznano to za koniec pewnej epoki. Szczerze mówiąc byłem zaskoczony tą informacją, gdyż myślałem że od dawna nie produkuje się już seryjnych adapterów.

Ciekawe, ale w sklepach i na aukcjach jest sporo tego sprzętu, niekoniecznie produkcji Panasonica.

Moje dziecko walczy z moim starym WS'em, próbując go podłączyć pod nową wieżę,
równolegle ściągając przez internet sporo starych winyli, no i, oczywiście,
wyciąga moje zasoby.

Pamiętam, jak w Radarze, czy w Razem, gdzieś w latach '80 ub. wieku, czytałem o pogrzebie winyla.
Jak setki i tysiące płyt na paletach chowali w przepastnych magazynach EMI w Londynie - wchodziła wtedy CD.

Według mnie, to tylko zeszły do podziemia, a niedługo wrócą na fali nostalgii oraz jakości i klimatu,
których nie da żadna płyta CD.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.12.2010 08:44

weldon napisał(a):27 grudzień

1941
W Wallsey w Wielkiej Brytanii urodził się Les Maguire, pianista grupy Gerry And The Pacemakers.

1948
W Stanach Zjednoczonych urodził się Larry Byrom, przez krótki okres gitarzysta Steppenwolf.

1950
Urodził się ceniony amerykański perkusista Terry Bozzio. Najbardziej znany jest z współpracy z Frankiem Zappą i grupą Missing Persons, powołaną po śmierci Zappy. Grał również w grupach UK, Fantomas i Korn.

1964
The Supremes wystąpiły po raz pierwszy w telewizji. Było to w programie "Ed Sullivan Show".

1972
Urodził się Matt Slocum, wokalista i gitarzysta amerykańskiej grupy Sixpence None The Richer, działającej do 2004 roku.

1981
W Eisenhower Medical Center w Rancho Mirage zmarł na raka legendarny wokalista, autor tekstów i pianista, Hoagy Carmichael. Miał 92 lata.

1982
Urodził się James Mead, gitarzysta amerykańskiej grupy Kutless, grającej chrześcijańskiego rocka.

1982
Urodził się Terji Skibenæs, gitarzysta wikingmetalowej grupy Tyr, pochodzącej z Wysp Owczych.

1988
Urodziła się Hayley Williams, wokalistka amerykańskiego zespołu Paramore.

2004
W nocy z 26 na 27 grudnia po ciężkiej chorobie zmarł Janusz Popławski, gitarzysta, kompozytor i lider popularnego w latach 60. zespołu Niebiesko-Czarni, a także publicysta i wydawca magazynów muzycznych.

Gerry & The Pacemakers - You'll Never Walk Alone

weldon napisał(a):28 grudzień

1937
W Paryżu zmarł Maurice Ravel, twórca słynnego "Bolera". W dorobku miał m.in. utwory na fortepian, opery, balety oraz utwory wokalne.

1946
Urodził się Edgar Winter, wokalista, saksofonista, kompozytor i producent nagrań. Jest bratem słynnego gitarzysty Johnny'ego Wintera.

1947
W Holandii urodził się Dick Diamonde, gitarzysta basowy australijskiej grupy Easybeats.

1956
W angielskim Brighton urodził się skrzypek Nigel Kennedy, który wykonuje utwory nie tylko muzyki klasycznej, ale także Jimi Hendrixa czy The Doors. Jest gościnnym dyrektorem artystycznym Filharmonii Krakowskiej, a w 2002 objął kierownictwo artystyczne Polskiej Orkiestry Kameralnej. W 2003 roku nagrał z krakowskim zespołem The Kroke Band płytę "East Meets East". Jest zadeklarowanym kibicem Aston Villa i Cracovii.

1959
W Madrycie przyszła na świat Ana Torroja, wokalistka grupy Mecano, jednej z najpopularniejszych formacji w Hiszpanii i krajach hiszpańskojęzycznych. Po rozpadzie Mecano w 1998 roku kontynuowała z powodzeniem karierę solową.

1967
ur. Cezary Konrad w Poznaniu - kompozytor, perkusista jazzowy.

1971
W Amsterdamie w Holandii urodziła się Anita Doth, wokalistka duetu 2 Unlimited.

1971
W Hollywood zmarł austriacko-amerykański kompozytor muzyki filmowej Max Steiner. W dorobku ma muzykę do takich przebojów kina lat 30. i 40., jak "Przeminęło z wiatrem", "Casablanca", "King Kong" czy "Arszenik i stare koronki".

1975
Urodził się amerykański muzyk metalowy Jared W. Anderson. Zapisał się w pamięci fanów metalu gównie dzięki współpracy z florydzkimi grupami Morbid Angel i Hate Eternal. Po odejściu ze składu Morbid Angel śpiewającego basisty Steve'a Tuckera, w latach 2001-2002 Jared stał się frontmanem legendarnych deathmetalowców, pomagając twórcom "Covenant" na trasach koncertowych. Można go usłyszeć także na dwóch pierwszych płytach Hate Eternal: "Conquering The Throne" (1999) i "King Of All Kings" (2002). Poza tym nagrywał z własnymi projektami Internecine oraz As One... Zmarł 14 października 2006 roku, prawdopodobnie z powodu przedawkowania narkotyków.

1976
W Dallas w stanie Teksas zmarł Freddie King, gitarzysta bluesowy. Miał 42 lata.

1978
Urodził się amerykański wokalista i pianista John Legend. Naprawdę nazywa się John Stephens. Współpracował z m.in. Kanye Westem, Snoop Doggiem, Lauryn Hill i Alicią Keys.

1979
Urodziła się Senna Guemmour, wokalistka niemieckiego girlsbandu Monrose. Ma marokańskie korzenie.

2007
Samobójstwo popełnił Andrzej Siewierski, wokalista, gitarzysta i lider popularnej w latach 80. grupy Azyl P. Największe przeboje tego zespołu to "Mała Maggie", "Oh Lila" i "Kara śmierci". W 2007 roku nagrał solowy album "Samotny żagiel".

2009
W wieku 28 lat w swoim domu zmarł James "The Rev" Sullivan, perkusista amerykańskiej grupy Avenged Sevenfold.

Freddie King - Ain´t no Sunshine
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.12.2010 08:53

King Kong, The Throne, King Of All Kings, Freddie King ...

No to pozostając w tym monarszym gronie dorzucam - w sumie, to za bardzo ich nie lubię,
jakoś nigdy się nie mogę do nich przekonać, słucham bo leci, nie wydają mi się zbyt powalający,
ale jednak mają w sobie to coś, co każe zrobić trochę głośniej, jak leci ich Pyro
- Kings of Leon.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 28.12.2010 09:51

Kurde, w dupę!
Dostałem od Aniołka na Gwiazdę tę oto książkę
Ja, Ozzy. Autobiografia

Ja pierdzielę, ale odjazd! Facio jest boski!
Kocham tego faceta od przeszło 40 lat i jestem happy, że to nie był "chwilowy bum", jak mawiał mój ojczulek, lecz muzyczny towar najwyższej jakości, który broni się do dziś (co tu gadać.. można lubić albo nie, ale płyta Sceram jest rewelacyjna!)

Książka - pisana niezbyt wyszukanym, powiedzmy, językiem jest lekka, łatwa i przyjemna... zresztą jak cała muzyka Sabbath'ów i Ozzy'ego!
Polecam każdemu fanowi rocka! Prawdziwego rocka - tego od Kinsk'ów do najcięższych deathowych klimatów.
Myślę, że fani rodzimej rockowej poezji śpiewanej raczej nie znajdą tam nic dla siebie, więc nie polecam.. :sm:

Poza tym jest tam mnóstwo humoru... takiego trochę niewybrednego angielskiego humoru.. ale do strawienia dla nas... mi się trawi rewelacyjnie i sikam i leję praktycznie na każdej stronie!
Ku.. a, facet ma niesamowity dystans i charyzmę do sprzedawania swojego olewactwa... a przy tym wzbudza sympatię swoją bardzo ciepłą postawą wobec relacji rodzinnych...

to mój najfaniejszy prezent pod choinką.. oczywiście poza super koszulką i trzema super książkami z dziedziny fotografii.. :)

pzodro
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 28.12.2010 10:34

janniko napisał(a):...Dostałem od Aniołka na Gwiazdę tę oto książkę
Ja, Ozzy. Autobiografia

Ozzy wystąpi w Polsce 9 sierpnia w Sopocie. (Jak dla mnie to super :? - szkoda, że nie w Szczecinie albo Suwałkach).
Z dinozaurów czekają Thin Lizzy (07.02. - W-wa), Uriah Heep (23/25.05.-Wrocław/Katowice).
Na Sonisphere prócz Iron Maiden Motorhead - a to na pewno nie koniec.
Accept po reaktywacji i świetnej płycie 04.02. - Kraków. O Black Label Society już pisałem. Oj będzie się działo... :)
Już było ale warto...
Teutonic Terror
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.12.2010 10:51

A tego bluesa słyszałeś? :D
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 28.12.2010 11:54

:lol:
Cezika poznałem przy okazji tej składanki. :D
Ta też niezła :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.12.2010 12:02

romuald22 napisał(a)::lol:
Cezika poznałem przy okazji tej składanki. :D
Ta też niezła :wink:

A Cezik jest z Gliwic (chyba już kiedyś to mówiłam :wink:) i moja kuzynka chodziła z nim w liceum do klasy (a tego jeszcze nie mówiłam :lol:).

Forfiter Blues - genialny!

Ale oryginał wymiata :D Wszyscy na pewno znają, tak tylko dla przypomnienia - Alligator Attack in ILLINOIS :lol:

Albo coś z zupełnie innej beczki :wink::
Guano Apes - Open Your Eyes by Cezik.
Interesujące.
Ostatnio edytowano 28.12.2010 12:11 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.12.2010 12:11

Tylko się nie śmiejcie ... :oops:

Strasznie mi się to spodobało i któryś już raz sobie odsłuchuję dziś ...

Pro Elišku

I nikomu nie wolno się z tego śmiać :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.12.2010 14:14

W ramach wykopalisk archeologicznych przypomniało mi się,
że istniał (istnieje?) kiedyś Električni Orgazam.

Po prostu Igra rokenrol cela Jugoslavija

:D

PS To nagranie Idoli, nie przypomina wam czegoś? :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 291
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone