weldon napisał(a):Ach, jakie Pan ładne rzeczy Panie Jacku dziś puszcza ...
To z trzeciej strony Białego Albumu.
A słuchał Pan kiedyś tej płyty? Polecam. Perełka.
Pewnych rzeczy można nie lubić ale nie wypada ich nie znać...
Jacek S napisał(a):weldon napisał(a):Ach, jakie Pan ładne rzeczy Panie Jacku dziś puszcza ...
To z trzeciej strony Białego Albumu.
A słuchał Pan kiedyś tej płyty? Polecam. Perełka.
Pewnych rzeczy można nie lubić ale nie wypada ich nie znać...
Jacek S napisał(a):1976
Ukazał się piąty album Queen "A Day At The Races".
Jacek S napisał(a):Na LZ to ja zęby straciłem...są jak powietrze (dla mnie).
romuald22 napisał(a):Ten gość to miał kawał głosu...
Jacek S napisał(a):"Beats of Freedom"
Dziś, TVN, godz. 22:35
weldon napisał(a):13 grudzień
Jacek S napisał(a):1953
W Warszawie urodził się Waldek Dzedzej (naprawdę Leszek Danicki), nazywany pierwszym punkiem PRL-u. Był liderem pierwszej polskiej punkowej grupy Waldek Dzedzej Pank Bend. Zespół dał tylko dwa koncerty, ale przeszedł do histori punk rocka. Dzedzej pod koniec lat 70. wyjechał na zachód, by osiedlić się na stałe w Nowym Jorku. Występował na ulicy śpiewając własne utwory i pieśni "Solidarności". Powrócił do Polski pod koniec 1996 roku przebywając w kraju blisko rok - potem wrócił do Stanów. Zmarł 7 października 2006 roku. Został pochowany w Szydłowie koło Kielc.
początki punk rocka w Polsce napisał(a):Początkowych podwalin tej muzyki, można by szukać już w utworach takich zespołów jak Osjan czy Zdrowa Woda,
a nawet Maanam Elektryczny Prysznic państwa Jackowskich i Portera, ale tytuł "pierwszego punka prl-u"
należy się Walkowi Dzedzejowi. Polski bard uliczny, grający do tej pory akustycznie folkowe kawałki,
założył wraz z Góralskim i Kufirskim Walek Dzedzej Punk Band.
nie jestem mały,
nie jestem mądry,
nie jestem głupi,
nie jestem w ZMS-ie,
nie jestem w KOR-ze,
nie jestem w partii,
nie jestem kurwa niczym
Komuny, jak widać nie lubili, ale, jak widać pozostałe ruchy robotnicze również im nie odpowiadały.
Niestety, jeden wyjechał na zachód, drugi założył zespół, hmm, mało punkowy (Frankenstein's Bride,
na początku lat 80, przekształcony w Slime), a trzeci ...
A trzeci dołączył do założonego w 1978 roku, w podwarszawskim Aninie - Kryzysu...
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko