Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.12.2010 09:09

weldon napisał(a):Ach, jakie Pan ładne rzeczy Panie Jacku dziś puszcza ...
To z trzeciej strony Białego Albumu.

A słuchał Pan kiedyś tej płyty? Polecam. Perełka.

Pewnych rzeczy można nie lubić ale nie wypada ich nie znać...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.12.2010 09:16

Jacek S napisał(a):
weldon napisał(a):Ach, jakie Pan ładne rzeczy Panie Jacku dziś puszcza ...
To z trzeciej strony Białego Albumu.

A słuchał Pan kiedyś tej płyty? Polecam. Perełka.

Pewnych rzeczy można nie lubić ale nie wypada ich nie znać...

Obrazek

No to, Hatts off ... (to Roy Harper) w takim razie, oraz, dla przypomnienia, Me And My Woman wyżej wymienionego.

Powinno ci się spodobać.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.12.2010 10:49

Powinno? Powinno?? Powinno???

Na LZ to ja zęby straciłem...są jak powietrze (dla mnie).
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 10.12.2010 12:43

Jacek S napisał(a):1976
Ukazał się piąty album Queen "A Day At The Races".

A nim między innymi...
Tie Your Mother Down
Somebody To Love
Ten gość to miał kawał głosu...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.12.2010 12:49

Jacek S napisał(a):Na LZ to ja zęby straciłem...są jak powietrze (dla mnie).

Harpera miałem na myśli ... :?

:lol:
romuald22 napisał(a):Ten gość to miał kawał głosu...

A tak zaśpiewał 9 grudnia 1980 roku na Wembley.
Ostatnio edytowano 10.12.2010 14:05 przez weldon, łącznie edytowano 2 razy
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.12.2010 13:07

A dziś w TV Kultura o godz. 1:10 (to jutro już w zasadzie)
Rockowy początek nocy: The Allman Brothers (koncert).
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 10.12.2010 14:06

A jeszcze co do LZ:

Wiesz, co to jest, to, co Page grywał na koncertach, w swoim solo w Heartbreaker?

Tutaj jest w 5 minusie i 36 sekundzie, ale przesłuchaj całość .
Cały kawałek jest fajny :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.12.2010 15:46

weldon napisał(a):Wiesz, co to jest, to, co Page grywał na koncertach...

Takie rzeczy to ja na rozgrzewkę sobie gram...jak siadam do klawesynu oczywiście...

:wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 12.12.2010 13:02

Tak sobie grzebałem muzycznie po internecie i OTO co znalazłem Ładnie gra :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.12.2010 14:31

11 grudzień

1915 W Hoboken w stanie New Jersey urodził się aktor i piosenkarz - Frank Sinatra.

1946 W Olsztynie urodził się Marek Jackowski, jeden z najwybitniejszych polskich kompozytorów rockowych.
Założyciel, gitarzysta i twórca repertuaru grupy Maanam (1975), który wcześniej grał w zespołach: Impulsy, Vox Gentis i Ossian, współpracował z Anawa.

1958 W San Jose na świat przyszedł założyciel i basista amerykańskiej grupy rockowej Motley Crue - Frank Carlton Serafino Ferrana, znany jako Nikki Sixx.

1962 W Buffalo w stanie Nowy Jork urodził się Curtis "Fritz" Williams, klawiszowiec grupy Kool And The Gang.

1972 Genesis zadebiutowali przed amerykańską publicznością występem w Brandeis University w Waltham w stanie Massachusetts.

1990 We Wrocławiu zmarł w wieku 41 lat Andrzej Tylec, perkusista grający między innymi z grupami Breakout oraz Wanda i Banda.

12 grudzień

1940 W East Orange (New Jersey) urodziła się Dionne Warwick, amerykańska piosenkarka soulowa.

1959 Urodziła się Sheila E., współpracowała między innymi z Lionelem Richie oraz Prince'em, a jej najwiekszym przebojem solowym była piosenka "The Glamorous Life" (1984).

1974v Po ponad 5 latach współpracy Mick Taylor odszedł z The Rolling Stones.
Taylor opuścił zespół w samym środku sesji nagraniowej w Monachium, kiedy muzycy pracowali nad płytą "Black And Blue".

1982 W konkursie amatorskich zespołów rockowych w sztokholmskiej hali sportowej zwyciężył Europe.
Nagrodą była sesja nagraniowa, w wyniku której powstała pierwsza płyta grupy, zatytułowana "Europe" (1983).

1985 Klawiszowiec Ian Stewart, zwany szóstym członkiem Rolling Stones, zmarł na serce, czekając na wizytę u lekarza.

2007 Ike Turner, muzyk rockowy i bluesowy, były mąż Tiny Turner, zmarł we śnie w swoim domu na przedmieściach San Diego. Miał 76 lat.

A ja muszę znaleźć trochę czasu dla West Coast Seattle Boy.

Taka Antologia Hendrixa się ukazała.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.12.2010 07:45

13 grudzień

1948 W Detroit urodził się Ted Nugent, gitarzysta i frontman zespołu Damn Yankees.

1949 Urodził się Tom Verlaine, amerykański muzyk i kompozytor, lider kultowej formacji Television.

1959 Urodził się Pat Torpey, perkusista grupy Mr. Big.
Wcześniej był najlepiej opłacanym perkusistą studyjnym w Stanach Zjednoczonych.

1981 W Riverside (Kalifornia) przyszła na świat Amy Lee – wokalistka i współzałożycielka zespołu Evanescence.
Drugim założycielem grupy jest gitarzysta i autor piosenek Ben Moody. Muzycy poznali się na wakacyjnym obozie
w Little Rock w Arkansas.

2001 Pomimo długotrwałej terapii, na nowotwór mózgu zmarł lider formacji Death i Control Denied - Chuck Schuldiner
(wł. Charles Michael Schuldiner). Amerykański muzyk określany jest przez wielu "ojcem death metalu",
choć sam nigdy nie uzurpował sobie prawa do tego miana.

No i troszkę światecznego Billy Idol'a.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.12.2010 07:46

"Beats of Freedom"
Dziś, TVN, godz. 22:35
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.12.2010 07:51

Jacek S napisał(a):"Beats of Freedom"
Dziś, TVN, godz. 22:35

Strasznie późno. Mam gdzieś na płytce, ale nie oglądałem jeszcze.
To znaczy widziałem fragmenty - trochę jakbym się cofnął w czasie.

Dziecko oglądało - zachwycone było, ale, nie ukrywam, dobrze wyedukowane muzycznie ;),
więc wiele z tych rzeczy nie było dla niej novum.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.12.2010 08:45

weldon napisał(a):13 grudzień

1948
Urodził się Jeff "Skunk" Baxter, założyciel i gitarzysta amerykańskiej grupy Steely Dan. Potem, w latach 1974-78, grał w The Doobie Brothers. Znany jest jako sesyjny muzyk. Wystąpił w filmie "Blues Brothers 2000". Pracuje również jako konsultant do spraw obronności.

1949
Urodził się Randy Owen, wokalista i gitarzysta grupy Alabama.

1952
Urodził się Berton Averre, gitarzysta grupy The Knack.

1953
W Warszawie urodził się Waldek Dzedzej (naprawdę Leszek Danicki), nazywany pierwszym punkiem PRL-u. Był liderem pierwszej polskiej punkowej grupy Waldek Dzedzej Pank Bend. Zespół dał tylko dwa koncerty, ale przeszedł do histori punk rocka. Dzedzej pod koniec lat 70. wyjechał na zachód, by osiedlić się na stałe w Nowym Jorku. Występował na ulicy śpiewając własne utwory i pieśni "Solidarności". Powrócił do Polski pod koniec 1996 roku przebywając w kraju blisko rok - potem wrócił do Stanów. Zmarł 7 października 2006 roku. Został pochowany w Szydłowie koło Kielc.

1974
Urodził się Nick McCarthy, brytyjski gitarzysta szkockiej grupy rockowej Franz Ferdinand. Wychował się w niemieckiej Bawarii.

1975
Rząd Chile odrzucił prośbę Rolling Stones o zgodę na zorganizowanie koncertu na Wyspie Wielkanocnej gdyż - według Biura Turystyki - mogłoby to "zaszkodzić całej przyszłości wyspy".

1975
Urodził się Tom DeLonge, gitarzysta, wokalista i założyciel punkowej grupy blink-182. Po jej rozpadzie udziela się w Angels & Airwaves.

1983
Urodził się Matt Deis, amerykański basista metalowy. Był muzykiem All That Remains, gra obecnie w grupie CKY.

1985
Phil Collins wystąpił gościnnie w odcinku słynnego serialu "Miami Vice", gdzie zagrał dilera narkotyków.

2002
Na 6 dni przed swoimi 58 urodzinami zmarł kanadyjski muzyk Zal Yanovsky, gitarzysta i wokalista rockowej grupy Lovin' Spoonful. Po porzuceniu muzycznego biznesu stał się restauratorem. Powodem śmierci Yanovsky'ego była niewydolność serca.

2005
Samobójstwo popełnił amerykański klawiszowiec i gitarzysta Tim Hordan II. Miał 24 lata. Najbardziej znany był z współpracy z The All-American Rejects.

Alabama - Song Of The South
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.12.2010 09:06

Jacek S napisał(a):1953
W Warszawie urodził się Waldek Dzedzej (naprawdę Leszek Danicki), nazywany pierwszym punkiem PRL-u. Był liderem pierwszej polskiej punkowej grupy Waldek Dzedzej Pank Bend. Zespół dał tylko dwa koncerty, ale przeszedł do histori punk rocka. Dzedzej pod koniec lat 70. wyjechał na zachód, by osiedlić się na stałe w Nowym Jorku. Występował na ulicy śpiewając własne utwory i pieśni "Solidarności". Powrócił do Polski pod koniec 1996 roku przebywając w kraju blisko rok - potem wrócił do Stanów. Zmarł 7 października 2006 roku. Został pochowany w Szydłowie koło Kielc.

początki punk rocka w Polsce napisał(a):Początkowych podwalin tej muzyki, można by szukać już w utworach takich zespołów jak Osjan czy Zdrowa Woda,
a nawet Maanam Elektryczny Prysznic państwa Jackowskich i Portera, ale tytuł "pierwszego punka prl-u"
należy się Walkowi Dzedzejowi. Polski bard uliczny, grający do tej pory akustycznie folkowe kawałki,
założył wraz z Góralskim i Kufirskim Walek Dzedzej Punk Band.
nie jestem mały,
nie jestem mądry,
nie jestem głupi,
nie jestem w ZMS-ie,
nie jestem w KOR-ze,
nie jestem w partii,
nie jestem kurwa niczym

Komuny, jak widać nie lubili, ale, jak widać pozostałe ruchy robotnicze również im nie odpowiadały.
Niestety, jeden wyjechał na zachód, drugi założył zespół, hmm, mało punkowy (Frankenstein's Bride,
na początku lat 80, przekształcony w Slime), a trzeci ...
A trzeci dołączył do założonego w 1978 roku, w podwarszawskim Aninie - Kryzysu...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 283
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone