Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.11.2010 14:17

Ten film jest niedostępny na terenie twojego kraju ...

To można obejść.
Na przykład jest taki program Ukryj Moją Dupę.
Jakby co, mogę podesłać linka.

:wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.11.2010 07:06

17 listopad

1938 W miejscowości Orillia w Ontario urodził się Gordon Lightfoot, popularny w latach 70. kanadyjski piosenkarz folkowy.

1941 W Tipon w Stanach Zjednoczonych urodził się Gene Clark, współtwórca, wokalista i gitarzysta The Byrds. Zmarł 24 maja 1991 roku. Był jej liderem w latach 1964-66, a jako solista zadebiutował w roku 1967 albumem "Gene Clark".

1946 W Lancashire w Anglii urodził się gitarzysta prowadzący grupy Jethro Tull - Martin Barre.

1955 W Londynie urodził się Peter Cox, wokalista grupy Go West.

1979 W Londynie zmarł 26-letni basista John Glascock. Zagrał na płycie "Songs From the Wood" Jethro Tull.

2000 Rob Hyman z zespołu The Hooters został wprowadzony do Philadelphia Walk of Fame na Avenue of the Arts.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.11.2010 09:04

weldon napisał(a):17 listopad

1942
W Nowym Jorku urodził się Bob Gaudio, wokalista i pianista grupy The Four Seasons. Był jej członkiem od roku 1959 - zastąpił wtedy Nicka de Vito.

1945
ur. Jerzy Kordowicz w Wilnie - dziennikarz muzyczny, propagator muzyki elektronicznej.

1967
Urodził się Ronald deVoe, członek grupy New Edition.

1980
Ukazał się album Double Fantasy Johna Lennona. Muzyk zdobył za niego nagrodę Grammy.
Płyta jest powrotem po pięcioletnim artystycznym niebycie Lennona spowodowanym urodzeniem się syna Seana oraz chęci odbudowy stosunków ze starszym potomkiem - Julianem. Zawarte na niej utwory Johna i Yoko tworzą ze sobą kompozycję, przypominającą rozmowę. Piosenki autorstwa Lennona, to głównie utwory o jego rodzinie ("Woman", skierowane do Yoko, "Beautiful Boy (Darling Boy)", opisujące miłość do syna, czy "(Just Like) Starting Over", mówiące o "drugim początku życia" wraz z rodziną).
Do 8 grudnia pozostało 21 dni...

Woman

1993
W wypadku samochodowym zginął Cris Oliva, gitarzysta amerykańskiej grupy Savatage. Jego samochód zderzył się z ciężarówką prowadzoną przez pijanego kierowcę.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 17.11.2010 11:19

Jacek S napisał(a):...Savatage.

Hall of the Mountain King
Edge Of Thorns
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.11.2010 01:14

Dłuuugo chodziło za mną jego "Caruso"... do wczoraj :wink:

GAVIN FRIDAY - My twentieth century

Pozdrawiam.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.11.2010 07:22

18 listopad

1954 W Worksop urodził się brytyjski gitarzysta i wokalista John Parr.

1960 W Londynie urodziła się popularna w latach 80. wokalistka - Kim Wilde.

1994 Zmarł amerykański wokalista jazzowy oraz lider słynnej orkiestry jazzowej - Cab Calloway.

1994 Rolling Stones jako pierwsza wielka gwiazda, zgodzili się na transmisję swojego koncertu w Internecie.
20 minut koncertu w Cotton Bowl w Fair Park w Dallas zostało udostępnione w sieci przez firmę Thinking Media.

2002 Po tygodniu od dnia premiery sprzedała się 500000 kopia płyty "Riot Act" zespołu Pearl Jam.

2003 W wieku 55 lat zmarł w szpitalu Michael Kamen, amerykański kompozytor, dyrygent i muzyk.
Od dawna chorował na stwardnienie rozsiane. Zdobywca wielu nagród Grammy, twórca muzyki filmowej ("Zabójcza broń",
"Szklana pułapka"), nominowany do Oscara za piosenki Bryana Adamsa "(Everything I Do) I Do It For You"
i "Have You Ever Really Loved a Woman", chętnie tworzył aranżacje orkiestrowe dla takich wykonawców,
jak Pink Floyd ("The Wall", "The Final Cut", "The Division Bell"), Roger Waters ("The Pros and Cons of Hitchhiking",
"Amused to Death") czy Kate Bush ("The Sensual World", "The Red Shoes").
W 1999 roku Kamen dyrygował San Francisco Orchestra na koncertach z zespołem Metallica.
Z zarejestrowanych wówczas nagrań powstał bestsellerowy album "S&M".
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.11.2010 08:19

weldon napisał(a):18 listopad

1936
W Detroit urodził się Hank Ballard, wokalista i kompozytor. W 1959 roku nagrał swoją piosenkę The Twist - znalazła się na stronie B singla Teardrops On Your Letter. Rok później nagrał ją Chubby Checker - stała się wtedy światowym przebojem. Największymi przebojami Hanka była piosenki Finger Poppin' Time (1960) i Let's Go, Let's Go, Let's Go (1960).

1941
W Dublinie w Irlandii urodził się Con Cluskey, współzałożyciel, wokalista i gitarzysta grupy The Bachelors.

1946
W Hongkongu urodziła się Amanda Lear, eksmodelka. W 1976 roku nagrała debiutancki singiel La Baggare zwracając na siebie uwagę bardzo niskim głosem. Nagrała kilka płyt, które były popularne na przełomie lat 70. i 80. Była jedną z muz Salvadora Dali.

1950
W Londynie urodził się Graham Parker, wokalista, gitarzysta, kompozytor i autor tekstów. W 1975 roku utworzył zespół Graham Parker And The Rumour z którym nagrywał do końca lat 70. W 1976 roku nagrał pierwszy album solowy - Howlin' Wind.

1951
Urodził się Herman Rarebell, od 1977 roku perkusista grupy Scorpions. Kilka lat temu i odszedł z zespołu.

1958
ur. Elżbieta Mielczarek - piosenkarka bluesowa. Największy przebój: "Poczekalnia PKP".

1962
W San Francisco w Stanach Zjednoczonych urodził się Kirk Hammet, gitarzysta grupy Metallica. Wcześniej grał w formacji Exodus.

1972
Zmarł Danny Whitten, gitarzysta grupy Neila Younga - Crazy Horse. Był również autorem przeboju Roda Stewarta - I Don't Wanna Talk About It.

1977
Na nowojorskim Brooklynie urodził się amerykański raper Fabolous (John Jackson). Współpracował m.in. z Rihanną, Nicole Scherzinger, The Game, Jennifer Lopez.

1991
Ukazał się album We Can't Dance Genesis.

1991
Ukazał się album Achtung Baby U2.

1991
Ukazał się album Dangerous Michaela Jacksona.

1993
Eddie Vedder, wokalista Pearl Jam, został aresztowany po bójce, do której doszło w Nowym Orleanie, gdzie zespół przyjechał z serią koncertów.

1994
Rolling Stones jako pierwsza wielka gwiazda, zgodzili się na transmisję swojego koncertu w Internecie. 20 minut koncertu w Cotton Bowl w Fair Park w Dallas zostało udostępnione w sieci przez firmę Thinking Media.

2005
Sąd uznał Madonnę winną splagiatowania utworu "Ma Vie Fout L'camp (My Life's Getting Nowhere)" belgijskiego kompozytora Salvatore Acquavivy. Kompozycja została wykorzystana w wielkim przeboju "Frozen" z płyty "Ray Of Light". Utwór Belga powstał 5 lat wcześniej od słynnej piosenki Madonny.

Fabolous - Breathe
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 18.11.2010 18:50

Na dobry wieczór utwór rodzimej formacji CETI, który ma promować ich zbliżający się nowy LP.
Zapowiada sie nieźle.Grzegorz Kupczyk w dobrej formie, a reszta chłopaków na pewno słuchała kiedyś Ajronów...
Anywhere
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 18.11.2010 19:13

Jacek S napisał(a):1991 Ukazał się album We Can't Dance Genesis.

I Can't Dance
Never A Time
Jacek S napisał(a):1991 Ukazał się album Achtung Baby U2.

Even Better Than The Real Thing
One
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 18.11.2010 19:52

romuald22 napisał(a): Grzegorz Kupczyk w dobrej formie, a reszta chłopaków na pewno słuchała kiedyś Ajronów...
Anywhere

Fajne Iron Maiden, wystarczyłoby tylko zmienic vokal na Dickinsona i nie do odróżnienia.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 18.11.2010 20:26

Od CETI moje wspomnienia powędrowały tak jakoś do TURBO, być może poprzez inspirację Iron Maiden, którą i u nich słychac na "Kawalerii Szatana".
Dłoń potwora
i trochę przekornie Sztuczne oddychanie
Kurcze to już 24 lata jak kupiłem tą płytkę.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 18.11.2010 20:52

krutom napisał(a):... słychac na "Kawalerii Szatana".

Ciekawe,że na wiki jest napisane - rok wydania 1987. A tez mi się wydaje, że kupiłem ją w 1986. Oglądnąłem okładkę dokładnie i roku wydania brak. Z oryginalnych napisów - Made in Austria. Dla mnie jak do tej pory jedno z najlepszych polskich wydawnictw z tego gatunku. Instrumentalnie i brzmieniowo broni się do dzisiaj, a co dopiero wówczas 8O .
Tytuł płytki brzmi złowieszczo ale nieprawdą jest, że inspirować by miał satanizmem. Jest tam pare makabrycznych wersów ale to raczej apokaliptyczne prognozy.:wink:
Kiedyś jeden ksiądz na religii w szkole (zresztą spoko gość) powiedział uogólniając, że heavy metal to szatańska muzyka. Mój syn, który z wyboru a nie nakazu ojca też takiej słucha, zabrał do szkoły "Kawalerię Szatana" i poprosił ksiedza o wysłuchanie (przede wszystkim) tekstu jednej z piosenek na tej płycie. Ksiądz wysłuchał i przyznał,że ta muzyka to nie zawsze szatańska jest :D
A wysłuchał tego
Wybacz Wszystkim Wrogom
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 19.11.2010 01:14

romuald22 napisał(a):Ciekawe,że na wiki jest napisane - rok wydania 1987. A tez mi się wydaje, że kupiłem ją w 1986.

1986 późna jesień. Taki rok wydania podaje też strona TURBO

romuald22 napisał(a):Kiedyś jeden ksiądz na religii w szkole ...

Księża różni są. Kiedyś byłem ministrantem. Po jednej ze mszy zgadałem sie z księdzem. W efekcie pożyczył mi wszystkie płyty Omegi, Jethro Tull, Breakout jakie miał. Ja mu podrzuciłem z trudem uzbierane albumy Zeppelinów, Rainbow, AC/DC. Black Sabbath i Deep Purple już miał. 8O
Wymienialiśmy się płytami jakis czas aż nie przenieśli księdza do innej parafii gdzie został proboszczem. Ciekawe czy wprowadził rockowe msze? :lol:
Robił też ze swoim bratem kolumny. Tuby do głosników wysokotonowych wykonali z metalowych etui na kamienne osełki do kos. Jakich to pomysłów komuna nie wyzwalała?

romuald22 napisał(a): A wysłuchał tego
Wybacz Wszystkim Wrogom

Tu też słychać Ironów. Kawaleria Szatana zawsze kojarzyła mi się z The Number Of The Beast poprzez podobny układ utworów na płycie, ale rzadko kto się ze mną zgadza :lol:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 19.11.2010 08:58

pomysły nie pokończyły się w muzyce!

pozdrav.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.11.2010 09:03

adamk3 napisał(a):pomysły nie pokończyły się w muzyce!

Butelek zabrakło? 8O

19 listopad

1965 Urodził się Krzysztof "Banan" Banasik, grający na waltorni w zespołach Kult oraz Armia.

1977 Joey Ramone z The Ramones odniósł poparzenia drugiego stopnia, gdy za kulisami wybuchł zaimprowizowany nawilżacz.
Joey wziął jednak udział w koncercie, a po odegraniu ostatniego bisu został przewieziony do szpitala w Nowym Jorku,
gdzie spędził tydzień.

Tylko nie o Stasiaku ... :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 271
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone