Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.11.2010 08:58

romuald22 napisał(a):Nie wiem dlaczego dzisiaj przypomniałem sobie o tym gościu :wink:
Feel So Numb
Superbeast

Gościa nie znam, ale dobrze, że zajrzałem, bo tak na pierwszy rzut oka,
to, jak znam twoje preferencje, to mi teraz szczena na widok tego Feela opadła :lol:

4 listopad

1956 Urodził się Jordan Rudess, amerykański kompozytor i instrumentalista.
Absolwent konserwatorium Juilliard School of Music w Nowym Jorku, klawiszowiec grupy Dream Theater,
współpracujący m.in. z Liquid Tension Experiment, Davidem Bowie i Nealem Morse.

1956 W Hereford w Anglii urodził się gitarzysta zespołu Pretenders - James Honeyman-Scott.
Zmarł w 1982 roku z powodu przedawkowania narkotyków.

1978 Van Morrison był gościem programu "Saturday Night Show" - wykonał utwory "Kingdom Hall" i "Wavelength".

2004 Zmarł Robert Heaton, były perkusista kultowej angielskiej grupy New Model Army.
Przyczyną śmierci muzyka był rak trzustki. Muzyk miał 43 lata.

White Zombie! To on. Tak mi się wydawało, że z kims mi sie to kojarzy.
Niezbyt przepadałem za nimi. Za to, też tak kiedyś wyglądałem :lol: :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.11.2010 09:05

Zmarl Jerry Bock - autor muzyki m.in. do Skrzypka na dachu
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.11.2010 14:49

weldon napisał(a):4 listopad

1929
Urodził się Dickie Valentine, brytyjski wokalista i aktor. Jego największe przeboje to Finger Of Suspicion (1954), Mister Sandman (1954), I Wonder (1955), Christmas Alphabet (1955).

1938
Urodził się James Elston, członek grupy The Friends Of Distrinction.

1944
Urodziła się Scherrie Payne, wokalistka amerykańskiej grupy The Supremes.

1951
Urodziła się Cosey Fanni Tutti (naprawdę Christine Carole Newby), angielska performerka, założycielka grupy Throbbing Gistle.

1954
W Londynie urodził się Chris Difford, gitarzysta i wokalista grupy Squeeze.

1956
W Los Angeles w stanie Kalifornia zmarł w wieku 46 lat Art Tatum, fantastyczny muzyk jazzowy, wirtuoz gry na fortepianie.

1960
Urodziła się Frl. Menke (naprawdę Franziska Menke), gwiazda nurtu Neue Deutsche Welle. Jej największym przebojem jest "Hohe Berge".

1961
Bob Dylan wystąpił po raz pierwszy w Carnegie Hall w Nowym Jorku. Publiczności było mało, głównie jego przyjaciele, śpiewał źle i większość koncertu przegadał z publicznością.

1963
Grupa The Beatles wystąpiła w teatrze Prince Of Wales podczas Royal Variety Show w Londynie. Oglądała ich między innymi Królowa Matka. John Lennon powiedział publiczności: Ci na tańszych miejscach klaszczą, reszta może pobrzękiwać biżuterią.

1963
Urodził się Marc Dery, kanadyjski wokalista i gitarzysta grupy Zebulon. W 1998 roku rozpoczął karierę solową.

1965
Urodził się Wayne Static, lider amerykańskiej grupy Static-X. Jest wokalistą, gitarzystą i klawiszowcem.

1965
W Nowym Jorku urodził się Jeff Scott Soto, hardrockowy wokalista znany z współpracy z grupą Yngwie Malmsteena. W 2006 roku pojawił się w składzie Journey, jednak po kilku miesiącach okazało się, że muzycy tego zespołu nie są zainteresowani współpracą. Nagrywał również z Axelem Rudi Pellem, Talismanem, Takara i Soul Sirkus.

1969
W Harlemie urodził się raper i producent Sean Combs bardziej znany publiczności jako Puff Daddy, później P. Diddy, a obecnie Diddy.

1974
W Londynie przyszła na świat Louise Nurding, współzałożycielka grającego muzykę R&B kwartetu Eternal. W 1995 opuściła grupę i rozpoczęła karierę solową; spekulowano, że powodem był fakt, że Louise była jedyną białą członkinią zespołu. W 1998 roku poślubiła brytyjskiego piłkarza Jamiego Redknappa.

1974
Urodził się Cedric Bixler-Zavala, wokalista i tekściarz amerykańskiej grupy The Mars Volta. Wcześniej stał na czele At The Drive-In. Był również perkusistą De Facto, przekształconego w The Mars Volta.

1978
Grupa Boston wystąpiła po raz pierwszy w mieście Boston.

1986
Urodziła się Alexz Johnson, kanadyjska wokalistka i aktorka.

1987
W wieku 61 lat zmarł na atak serca Bobby Nunn, członek grupy Coasters. Ich największym przebojem była piosenka Yakety Yak z roku 1958.

1994
W wieku 45 lat na atak serca zmarł Fred Socic Smith, gitarzysta amerykańskiej grupy MC5. Był mężem wokalistki Patti Smith.

1999
zm. Jerzy Kleyny - autor tekstów m.in. Hej Dzień się budzi, Odpływają kawiarenki.

2002
W Londynie odbył się ostatni koncert hardcore'owej legendy Fugazi. Od tego czasu zespół jest w stanie zawieszenia.

The Supremes Baby Love
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.11.2010 07:25

5 listopad

1931 W Clarksdale w stanie Mississippi urodził się Ike Turner - pionier rock and rolla

1941 W Nowym Jorku urodził się amerykański wokalista - Art Garfunkel.
Najbardziej znany jest jako połowa duetu Simon and Garfunkel.
Razem z Paulem Simonem występowali już od 1956 roku, początkowo jako Tom & Jerry.

1948 W dzielnicy Ealing w zachodnim Londynie urodził się Peter Hammill, poeta, muzyk i wokalista,
jedna z najważniejszych postaci progresywnego rocka, lider i współżałożyciel formacji Van der Graaf Generator.

1958 W Sandomierzu przyszedł na świat Robert Chojnacki - kompozytor, saksofonista zespołu De Mono.

1959 W Kingston, w Kanadzie urodził się Bryan Adams - wokalista i kompozytor.
Stał się najpopularniejszym kanadyjskim artystą późnych lat 80. i 90., znanym z wielu
romantycznych ballad i utworów rockowych takich jak "Summer of '69'" i "Cuts Like a Knife".

1963 Urodził się Zygmunt "Muniek" Staszczyk, współzałożyciel, lider i wokalista grupy T.Love.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.11.2010 07:27

Jutro Zygmunt koncertuje w programie "3" P.R. - relacja na antenie.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.11.2010 07:34

Jacek S napisał(a):Jutro Zygmunt koncertuje w programie "3" P.R. - relacja na antenie.

Muniek na Wiankach

Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.11.2010 10:23

weldon napisał(a):5 listopad

1938
Urodził się francuski piosenkarz Joe Dassin. Miał również amerykańskie obywatelstwo. Zmarł 20 sierpnia 1980 roku na Tahiti. Przyczyną śmierci był atak serca.

1941
Urodził się Włodzimierz Nahorny, saksofonista jazzowy. W latach 1969-1971 współpracował z grupą Breakout.

1946
Urodził się Gram Parsons, w latach 1967-68 wokalista i gitarzysta grupy The Byrds. W 1973 roku zadebiutował solo albumem Gram Parsons. Zmarł 19 września 1973 roku na skutek przedawkowania narkotyków.

1947
Urodził się Peter "Herman" Noone, współzałożyciel, wokalista, gitarzysta i pianista brytyjskiej grupy Herman's Hermits.

1956
W wieku 47 lat zmarł amerykański pianista jazzowy Art Tatum.

1957
W Adelaidzie w Australii urodził się David Moyse, gitarzysta grupy Air Supply.

1961
zginęła w wypadku samochodowym Ludmiła Jakubczak (22 l.) - piosenkarka "Szeptem","Gdy mi ciebie zabraknie" , "Alabama". Była żoną kompozytora Jerzego Abratowskiego.

1961
Urodził się David Bryson, gitarzysta amerykańskiej grupy Counting Crows.

1967
W Białymstoku urodziła się polska modelka i wokalistka popowa Katarzyna Szczot, występująca pod pseudonimem Kayah. Założyła wytwórnię Kayah, w której zebrała takich wykonawców, jak m.in. Zakopower, Krzysztof Kiljański, Bisquit, Mosqitoo, Sofa czy Tatiana Okupnik.

1967
W Nowej Soli urodził się jazzujący wokalista Krzysztof Kiljański. W 1993 roku zdobył Grand Prix Festiwalu Piosenki Studenckiej we Wrocławiu. Jego debiutancka płyta "In The Room" (2005) okazała się wielkim sukcesem. Popularność zdobyła zaśpiewana w duecie z Kayah (co ciekawe, urodzili się tego samego dnia) piosenka "Prócz Ciebie, nic".

1971
W Oxfordzie urodził się Jonny Greenwood, gitarzysta brytyjskiej grupy Radiohead. W 2003 roku zadebiutował solową płytą "Bodysong", zawierającą ścieżkę dźwiękową do filmu o tym samym tytule.

1974
W Kolonii urodziła się Angela Gossow, niemiecka wokalistka szwedzkiej metalowej grupy Arch Enemy.

1974
Urodził się amerykański muzyk i wokalista Ryan Adams.

1984
Ukazał się trzeci, koncertowy, album Marillion - Real To Reel.

1986
Na serce zmarł Bobby Nunn, wokalista amerykańskich musicalowych grup The Robins i The Coasters. Miał 66 lat.

1990
Wytwórnia RCA wydałą płytę Slaves And Masters Deep Purple.

1990
Ukazała się kompilacyjna płyta Mixed Up The Cure zawierająca remiksy nagrań ze starszych albumów.

1997
W wieku 38 lat zmarł Epic Soundtracks (naprawdę Kevin Paul Godfrey), brytyjski perkusista znany z grup Crime And The City Solution i These Immortal Souls.

2002
Zmarł Billy Guy, wokalista amerykańskiej grupy The Coasters. Miał 66 lat.

2003
W Michigan zmarł Bobby Hatfield, jeden z członków duetu Righteous Brothers, znanego z wylansowania takich przebojów, jak "Unchained Melody", czy "You've Lost That Lovin' Feelin'".

Kayah - Córeczko
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 05.11.2010 12:30

Jacek S napisał(a):1990 Wytwórnia RCA wydałą płytę Slaves And Masters Deep Purple.

Jedyna studyjna płyta na której nie zaśpiewał Ian Gillan. Przy mikrofonie zastapił go Joe Lynn Turner, który prócz solowej kariery współpracował m.in. z Rainbow i Yngwie Malmsteenem.
Z "Slaves And Masters"
Wicked Ways
Fire In The Basement
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.11.2010 12:45

romuald22 napisał(a):
Jacek S napisał(a):1990 Wytwórnia RCA wydałą płytę Slaves And Masters Deep Purple.

Jedyna studyjna płyta na której nie zaśpiewał Ian Gillan.

A Shades of Deep Purple, The Book of Taliesyn, Deep Purple na przykład z Evansem nie były studyjnymi?

A płyty z Coverdalem?

Burn, Stormbringer i, jedna z moich ulubionych, Come Taste the Band są raczej mało koncertowe :wink: :lol:
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 05.11.2010 13:22

weldon napisał(a):
romuald22 napisał(a):

Jedyna studyjna płyta na której nie zaśpiewał Ian Gillan.

A Shades of Deep Purple, The Book of Taliesyn, Deep Purple na przykład z Evansem nie były studyjnymi?

A płyty z Coverdalem?

Burn, Stormbringer i, jedna z moich ulubionych, Come Taste the Band są raczej mało koncertowe :wink: :lol:

No oczywista :oops: Ale wiem skąd się wzięło to - jedyna
Gdy to pisałem rozmawiałem ze znajomym na temat jedynej płyty Black Sabbath z Gillanem.
Juz nigdy nie będę rozmawiał ze znajomymi :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.11.2010 13:33

Znam takich, co, po wysłuchaniu Speed King'a przeżywają szok, jak im pokazuję Gillana dziś
i mówię, że śpiewa utwór sprzed 40 lat :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.11.2010 10:04

Dostałem od dziecka:

Obrazek

Jaka to melodia? :D
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 06.11.2010 13:30

weldon napisał(a):Dostałem od dziecka:
Jaka to melodia? :D

Pytania (podobnie jak o heavy, skórach i ćwiekach) są tendencyjne :wink: :)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 06.11.2010 14:02

weldon napisał(a):... i, jedna z moich ulubionych, Come Taste the Band ...

No, wreszcie ktoś podziela moje gusta!
Uwielbiam Purpli i lubię Gillana i kocham wszystkie płyty Purpli (zaczynając oczywiście od In Rock), ale Come Test The Band jest płytą, której mogę słuchać codziennie.. zaraz ją sobie puszczę.
:P
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.11.2010 14:50

janniko napisał(a):No, wreszcie ktoś podziela moje gusta!

Nie przesadzaj.

Pewnie nie tylko mnie podoba się zamglona Wisła w Krakowie ... :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 265
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone