Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 19.06.2010 20:10

Cisza tu piękna.
Pomimo słuchania czasem głośnej muzyki - uwierzcie, że lubię też ciszę.
Ponieważ to strona o Chorwacji to dodam, że dźwięk cykad jest dla mnie bezcenny. W Chorwacji nie zamieniam go na na nic innego. Koło chałupy tego nie mam :).

Emocje po głównym łomocie metalowym w naszej Ojczyźnie opadają.
U mnie w domu powoli też. Chociaż syn który uczy się grać na gitarze, ostatnimi czasy wątki AC/DC (np.właśnie słyszę riff z Hard As Rock) coraz częściej przeplata wątkami z Metalliki.
............................................................................................................
Syn poszedł do swojego pokoju a tutaj jakaś wyciagnięta płyta leży na biurku. Nienawidzę bałaganu :wink:
A to płytka z zeszłego roku. Całkiem spokojna i sympatyczna :)
Fanów Deep Purple już w tym wątku widziałem. Być może oprócz wyrażających swe opinie jest też kilku którzy tylko obserwują.
Bałagan na moim biurku wywołała "One Eye To Morocco". Solowe wydawnictwo Iana Gillana z 2009.
Mamy takie mało znane powiedzenie w naszej mowie - "jedno oko na Maroko, a drugie na Kaukaz". To powiedzonko, usłyszane na krakowskim Kazimierzu (tutaj dzięki dla Krutoma - bo z okolic Krakowa oraz Weldona za dobre słowo i sygnał, że ktoś czyta jednak moje wypociny :)) ,podobno zmotywowało Iana do nadania nazwy swej płycie.
A na niej np.
One Eye To Morocco
Don't Stop!
Polecam i pozdrawiam słuchaczy dobrej muzyki :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.06.2010 00:09

Obrazek

Byłem na wiankach ... Idę spać. To nie jest pora dla normalnyyyyyych luuuudzi ...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.06.2010 14:09

19 czerwiec

1945 Urodził się Peter Bardens, były klawiszowiec grupy Camel.
Opuścił zespół po kłótni z Andy Latimerem. Jego pierwszy album solowy, "The Answer", ukazał się w roku 1970.

1950 W San Diego przyszła na świat Ann Wilson, wokalistka zespołu Heart.

1953 Urodził się Larry Dunn, klawiszowiec grający z formacją Earth, Wind & Fire.

1962 W Los Angeles urodziła się choreografka i wokalistka, Paula Abdul.

2010 W Warszawie odbył się koncert Pablopavo

Obrazek

oraz, w ramach Warszawskich Wianków 2010

Obrazek

z racji ostatniej powodzi przeniesionych z tradycyjnego miejsca, jakim jest podzamcze,
na Plac Defilad i w całości poświęconych ofiarom w/wym. katastrofy, wystąpili:

Muniek

Obrazek

Kosheen

Obrazek

oraz, gwiazda wieczoru - Europe

Obrazek

Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.06.2010 14:15

20 czerwiec

1942 Urodził się Armando Peraza grający na kongach w grupie Carlosa Santany.

1942 W Kalifornii urodził się Brian Wilson - wokalista, basista, klawiszowiec i kompozytor - lider Beach Boys.
Jako solista zadebiutował w 1988 roku albumem "Brian Wilson".

1949 Urodził się Alan Longmuir, basista i pianista Bay City Rollers.

1949 W Tuskegee w Alabamie na świat przyszedł amerykański wokalista Lionel Richie,
który karierę rozpoczynał w bardzo popularnym zespole Commodores.

1955 W Chicago urodził się Michael Anthony, basista zespołu Van Halen.

1960 W Birmingham urodził się John Taylor, basista zespołów Duran Duran i Power Station.

1970 Santana po raz pierwszy wystąpił na słynnym festiwalu Montreux Jazz Festival.

1974 W Sydney urodził się Andrew Tierney - wokalista australijskiego zespołu Human Nature.

1979 Urodziła się Charlotte Hatherley - wokalistka i gitarzystka.
Od 1997 roku gitarzystka irlandzkiej grupy Ash, którą opuściła w roku 2006.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.06.2010 07:20

weldon napisał(a):19 czerwiec

1936
ur. się Tommy De Vito, amerykański gitarzysta i wokalista, członek grupy Four Seasons.

1963
rozpoczął się I Krajowy Festiwal Polskiej Piosenki w Opolu.

1973
ur. się wokalistka i sportsmenka Nadiya (naprawdę nazywa się Nadia Zighem).

1977
Perkusista Sex Pistols, Paul Cook, został pobity przed londyńską stacją metra Shepard's Bush, przez 6 mężczyzn, którzy zaatakowali go łomem. Cook trafił do szpitala, gdzie założono mu 15 szwów.

1980
Donna Summer została pierwszą artystką, która podpisała kontrakt z nową wytwórnią Davida Geffena - Geffen Records.

1997
zm. amerykański piosenkarz country Bobby Helms, który największe sukcesy święcił w latach 50. XX wieku.

1998
W Portland w stanie Oregon występem Sinead O'Connor rozpoczęła się druga edycja festiwalu Lilith Fair.

2001
Raper Nelly zadebiutował jako bohater kreskówki, a dokładniej gry flashowej - "Rip Van Nelly".

I Feel Love - Donna Summer
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.06.2010 07:22

21 czerwiec

1948 Dr Peter Goldmark z amerykańskiej firmy Columbia Records
zaprezentował pierwszy egzemplarz płyty z mikrorowkami, czyli długogrającej, zwanej również longplayem.

1950 W Glasgow w Szkocji urodził się wokalista John Paul Young,
który sławę i popularność zdobył nie w Europie, ale w Australii.

1950 W Nowym Jorku urodził się Joey Kramer, perkusista hardrockowej grupy Aerosmith.

1951 W Chicago urodził się Nils Lofgren, członek grupy E Street Band towarzyszącej Bruce'owi Springsteenowi.
Przez pięć lat (1969 - 74) był liderem grupy Grin. Później wydał sześć albumów solowych, a w roku 1985
dołączył do E Street Band.

1951 Urodził się Alan Silson, gitarzysta i wokalista grupy Smokie.

1951 Urodził się Paweł Kuczyński, były członek grupy Republika.

1957 Urodził się Mark Brzezicki, w latach 1981-89 perkusista Big Country.
Jest cenionym muzykiem sesyjnym. Gościł także w Polsce z zespołem Procol Harum.

1959 W Detroit w stanie Michigan urodziła się Marcella Levy, znana jaki Marcella Detroit,
wokalistka i autorka piosenek, członkini Shakespear's Sister.

1959 W Kędzierzynie-Koźlu urodził się Marek Raduli, gitarzysta, aranżer, kompozytor,
uznany muzyk sesyjny. Grał w jednym z pierwszych składów TSA, a od 1982 roku był związany z grupą Banda i Wanda.
W latach 90. grał z Bajmem i grupą Tadeusza Nalepy. W latach 1993-2003 był członkiem Budki Suflera,
z którą nagrał 9 płyt.

2001 Legenda bluesa, 83-letni John Lee Hooker, zmarł we śnie w swoim domu w San Francisco.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.06.2010 07:29

weldon napisał(a):20 czerwiec

1924
ur. się Chet Atkins, gitarzysta, wokalista, kompozytor, autor tekstów oraz producent nagrań.
1936

ur. się Billy Guy, wokalista i założyciel grupy Coasters.

1943
ur. się Wojciech Gąssowski, wokalista między innymi grup ABC i Test. Od lat nagrywa jako solista.

1953
ur. się Cynthia Anne Stephanie Lauper, czyli Cyndi Lauper. Zadebiutowała albumem "Blue Angel" w roku 1980. Jej singiel "Girls Just.

1954
ur. Jan Wołek w Warszawie - malarz, poeta, autor tekstów, pieśniarz, laureat festiwali studenckich

1958
ur. się Kelly Johnson, w latach 1978-1984 gitarzystka angielskiej hardrockowej grupy Girlschool.

1965
Zespół The Beatles rozpoczął w Paryżu swoje europejskie tourne.

1966
ur. Roman Czejarek w Szczecinie - dziennikarz i prezenter, organizator festynów i koncertów "Lata z Radiem"

1969
David Bowie podpisał kontrakt z Mercury Records. To właśnie nakładem tej wytwórni ukazał się jego pierwszy przebój "Space Oddity".

1986
Na stadionie Wembley w Londynie odbył się koncert Prince’s Trust Charity. Wystąpili między innymi Paul McCartney, Elton John i Tina Turner.

1997
zm. amerykański wokalista Lawrence Payton, członek zespołu Four Tops.

David Bowie - Absolute Beginners
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.06.2010 07:36

weldon napisał(a):21 czerwiec

1908
ur. Stefan Witas w Warszawie - aktor i piosenkarz. Związany m.in. z Teatrem Syrena, Operetką Warszawską, Teatrzykiem Eterek, Podwieczorkiem przy mikrofonie.

1944
ur. się Ray Davies, brytyjski wokalista, gitarzysta i kompozytor, członek grupy The Kinks.

1945
ur. się Chris Britton, gitarzysta grupy The Troggs.

1947
ur. się Joey Molland, gitarzysta grupy Badfinger.

1947
ur. Elżbieta Jodłowska - piosenkarka kabaretowa

1955
Ukazał się pierwszy singel Johnny Casha "Cry Cry Cry".

1957
ur. się Marcella Detroit, była wokalistka i gitarzystka grupy Shakespear's Sister.

1968
Ukazał się pierwszy singel grupy Deep Purple - "Hush/One More Rainy Day".

1970
ur. Adam Prucnal - kompozytor, producent muzyczny i muzyk m.in. Ziyo, Brathanki, Krakowskie Przedmieście

Shakespeare Sisters - Stay
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.06.2010 07:17

22 czerwiec

1936 Urodził się Kris Kristofferson, wokalista, kompozytor i aktor.
Napisał około 40 przebojów, w tym "Me And Bobby McGee". Jego największym przebojem solowym był "Why Me"
z 1973 roku. Najsłynniejszym filmem z jego udziałem był "Konwój" Sama Peckinpaha.

1947 W Pradze przyszła na świat czeska piosenkarka Helena Vondraczkova.

1947 Uodził się Howard Kaylan, członek grupy Turtles.
Po rozwiązaniu zespołu w roku 1970 dołączył do grupy Franka Zappy - .Mother's Of Invention

1948 Urodził się Todd Rungren, producent albumów takich wykonawców jak Meat Loaf, Badfinger,
Grand Funk Railroad i XTC. Sam również śpiewał. Jego największy przebój solowy to "Hello It's Me" (1973).

1953 W Nowym Jorku urodziła się amerykańska piosenkarka i aktorka Cyndi Lauper.

1961 W Glasgow urodził się Jimmy Somerville, wokalista znany z dwóch
najważniejszych brytyjskich projektów dance-popowych: Bronski Beat (1984-86) i Communards.
Od roku 1988 kontynuował karierę solową.

1964 Urodził się Michael James Edwards, lider grupy Jesus Jones.

1965 Urodził się Tommy Cunningham, perkusista Wet Wet Wet.

1969 Wskutek przedawkowania środków uspokajających zmarła 47-letnia Judy Garland,
legendarna amerykańska aktorka i piosenkarka. Najbardziej pamiętną rolą filmową zdobywczyni
dwóch Oscarów i sześciu nagród Grammy była Dorotka w 'Czarnoksiężniku z Oz'.

1987 Zespół Marillion rozpoczął trasę promującą album "Clutching at Straws"
koncertem w hali Olivii w Gdańsku. W Polsce dali wtedy 6 koncertów, po dwa w Gdańsku, Zabrzu i Poznaniu.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.06.2010 07:57

weldon napisał(a):22 czerwiec

1947
ur. Jan Skaradziński - dziennikarz muzyczny (Non Stop, Rock'n'Roll)

1956
ur. się Green Gartside, wokalista zespołu Scritti Politti.

1960
Oficjalnie rozwiązał się zespół Rhytm & Blues.

1962
ur. się Campino, wokalista grupy Die Toten Hosen.

1964
ur. się Bobby Gillespie, wokalista Primal Scream.

1981
Amerykanin Mark Chapman przyznał się do popełnienia morderstwa pierwszego stopnia na Johnie Lennonie.

1985
Tygodnik "New Musical Express" w dziale "Tour News" donosił: "Lady Pank jest czołową polską grupą rockową, która jako pierwszy zespół z kraju socjalistycznego, nagrała płytę długogrającą ("Drop Everything" dla wytwórni MCA). Z tej okazji grupa odwiedzi Londyn dając tam dwa koncerty".

1987
Wirtuoz gitary Yngwie Malmsteen uległ ciężkiemu wypadkowi samochodowemu, w wyniku którego przez tydzień przebywał w stanie śpiączki. Uszkodzenie nerwów spowodowało utratę władzy w prawej ręce, którą udało się przywrócić dzięki uporowi muzyka i intensywnej rehabilitacji.

1987
W wieku 88 lat zmarł Fred Astaire, słynny aktor i tancerz.

2004
Amerykańka piosenkarka JoJo jako czternastolatka, wydała swój debiutancki album "JoJo".

Yngwie Malmsteen and Tim Owens
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 22.06.2010 09:49

weldon napisał(a):22 czerwiec
1987 Zespół Marillion rozpoczął trasę promującą "Clutching at Straws"...

Piękna płyta. Po "Fugazi" i "Misplaced Childhood " dla mnie jedna z najlepszych w ich wykonaniu. Smutna - bo o alkoholu Fish dużo w niej mówi i jego zgubnym w nadmiarze wpływie na człowieka. A teksty w tych piosenkach to po muzyce inna poezja...
Incommunicado - co można przetłumaczyć - "Nawalony" :wink:
Torch Song
A tutaj słyszymy mniej wiecej...
Czytałem trochę Keruaca i to sprawia, że płonę trochę jaśniej.
Było tam trochę o wypalających się rzymskich świecach może trochę rozświetlą mnie.
Znalazłem dziwną fascynację w mieszaniu trunków, alkohol działa...
Za pożno w tej grze pokazywać dumę czy wstyd...
Płonę po prostu jaśniej...

Slainte Mhath - po szkocku to ni mniej ni więcej to to co po chorwacku - "żiwieli".Czyli po naszemu "na zdrowie".
I słuchasz ich ze łzą w oku. Słuchasz o ich nadziejach i zdradach. A Twoją jedyną odpowiedzią jest - na zdrowie
Sugar Mice
I w ostatniej zwrotce...
Jeżeli chcesz mój adres to jest on tam gdzie kończy się bar.
Gdzie siedzę z przegranymi aniołami chwytając się brzytwy i pielegnując swe blizny.
Ale niech będzie, że to moja wina...
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 22.06.2010 10:02

Nooo Romuald jestem pod wrażeniem :D Byłem RAZ na jego koncercie (niestety samego już FISHa) w Stodole :( :D stałem 10 m od niego... gdy zaśpiewał Sugar Mice
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 22.06.2010 10:36

Propozycja na dziś

Dość mało znana kapela

:arrow: Ayreon
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 22.06.2010 10:44

Leszek Skupin napisał(a):...Byłem RAZ na jego koncercie (niestety samego już FISHa) w Stodole...

Zazdraszczam :wink:
Nie widziałem Go nigdy na żywca (z szacunkiem dla mojej pieknej Wsi ) :wink:
Wstydzę się przyznać ale jego solowa dyskografia dopiero czeka w kolejce u mnie do poznania (z szacunkiem dla Poznaniaków :wink: )
Skoro juz pobawiłem się dzisiaj w jakieś "mniej wiecej" tłumaczenie Marillionu to największy klasyk niech będzie
Kayleigh
...A propos. Czy przypadkiem nie złamałem Twego serca ? Wybacz - nigdy nie zamierzałem złamać Twego serca. Tak mi przykro - nigdy nie zamierzałem złamać Twego serca. Ale Ty złamałaś moje...
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 22.06.2010 10:50

romuald22 napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):...Byłem RAZ na jego koncercie (niestety samego już FISHa) w Stodole...

Zazdraszczam :wink: ...

Wtedy z tej trasy koncertowej w Polsce wydał płytę, ale niestety z Krakowa (leży u mnie na półce oryginał Obrazek) :lol: i również niestety na tej płycie nie znalazł się warszawski bis - właśnie Sugar Mice. You blame it on me... Winisz mnie za to, a ja moknę na deszczu jak wata cukrowa........ Sugar mice in the rain....

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 234
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone