Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.06.2010 21:06

Już prezentowałem, jednak nie w tej wersji.
Kiedyś szukanie takich smaczków to było przedsięwzięcie, teraz na Youtube jest wszystko...

Morcheeba - Acoustic Live "Even Though"

Pozdrawiam
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 15.06.2010 21:16

weldon napisał(a):Scorpions - Lorelei
Nie wiem, czemu mi ta płyta jakoś umknęła.
Za to teraz, słucham i słucham i słucham ...

No właśnie. Czemu ? A na 174 stronie i 214 się było :wink:
....................................................................................
Czy ktoś jutro będzie mi towarzyszył na Sonisphere Festival w historycznym spotkaniu Wielkiej Czwórki na jednej scenie ?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.06.2010 21:30

romuald22 napisał(a): A na 174 stronie i 214 się było...

:oops: :oops: :oops:

romuald22 napisał(a): Czy ktoś jutro będzie mi towarzyszył na Sonisphere Festival w historycznym spotkaniu Wielkiej Czwórki na jednej scenie ?

Duchem - moje dziecko. Warszawska chałupa jest tam niedaleko
i ona z kumplami na spacer chodzi dookoła lotniska, jak się coś dzieje.

Czy mówiłem już, jaki mają patent na dostanie się do strefy VIP?

Trzeba odpowiednio zemdleć, dać się wynieść do karetki i,
takich ozdrowieńców, wypuszczają pod sceną, bo tam jest luźniej :D

Kolegę Kaśki na AC/DC tak spotkało i, zamiast oglądać koncert,
obdzwaniał wszystkich znajomych, chwaląc się, gdzie dotarł.

Dziecko jutro ma końcówkę zaliczeń, ale wiem, że już się umawiała
"na spacer".
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 15.06.2010 22:17

weldon napisał(a):Czy mówiłem już, jaki mają patent na dostanie się do strefy VIP?

Pisałeś :). Dobre. Ale musiałbym razem ze synem trzynastoletnim w tym samym czasie zemdleć. A nie chcę go chyba jeszcze uczyć mdleć w tym wieku :wink: Myślę również co by się stało jakby nagle pół Bemowa zemdlało 8O . Albo minister zdrowia do dymisji albo NFZ pod kreską na koniec półrocza. I ciasno pod sceną by się zrobiło. A z drugiej strony luźniej gdzie indziej. Zobaczymy jak będzie. Nauczeni doświadczeniem z AC/DC wyruszamy tym razem o 9.00. Na Behemota mogę sie spóźnić ale na resztę nie chciałbym.
Pzdr.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 15.06.2010 23:12

romuald22 napisał(a):....................................................................................
Czy ktoś jutro będzie mi towarzyszył na Sonisphere Festival w historycznym spotkaniu Wielkiej Czwórki na jednej scenie ?

Tak, moja córka. Zaliczylismy AC-piorun-DC i trzeba teraz dzieciom coś oddać. Jutro ona będzie się przebijała przez korki.

Oglądnęliśmy dwa koncerty Metallici w ostatni weekend z Mexico City Master of puppets, rewelacyjny pirotechniczny One i z Nimes The Day That Never Comes.
Panowie są w dobrej formie. Publiczność meksykańska rewelacyjna, europejska do d....
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 15.06.2010 23:29

Scorpions z najlepszych czasów The Zoo, Make it Real
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.06.2010 07:25

romuald22 napisał(a):Pisałeś ...
Bilobil czas zacząć ... :(

krutom napisał(a):Scorpions z najlepszych czasów ...

... czyli - jak zawsze :wink:

16 czerwiec

1941 W Detroit urodził się Lamont Dozier, jeden z członków legendarnego teamu autorskiego
i producenckiego wytwórni Motown - Holland/Dozier/Holland.

1942 Urodził się John Rostil, gitarzysta The Shadows. Zmarł 26 listopada 1973 roku.

1953 W Londynie urodził się Ian Mosley, perkusista Marillion od roku 1984.

1967 W Kalifornii rozpoczął się trzydniowy Międzynarodowy Festiwal Monterey Pop.
Było to pierwsze takie wydarzenie w historii rocka. Imprezę wymyśli Alan Pariser.
W czasie festiwalu na scenie pojawili się między innymi: Eric Burdon & The Animals,
Simon & Garfunkel, Canned Heat, The Steve Miller Band, The Byrds, Jefferson Airplane,
Ravi Shankar, The Who, Jimi Hendrix i Scott McKenzie.

1968 Pierwszy zespół Carlosa Santany Blues Band zadebiutował w Fillmore West w San Francisco.

1970 Urodził się Marcin Ciurapiński z grupy Big Day.

1971 Na nowojorskim Brooklynie urodził się Tupac Amaru Shakur czyli 2Pac.
13 września 1996 roku zmarł w wyniku ran odniesionych w strzelaninie w Las Vegas.

1972 W Rio de Janeiro urodził się Kiko Loureiro (wł. Pedro Henrique Loureiro),
gitarzysta brazylijskiej powermetalowej formacji Angra.

1978 W amerykańskich kinach odbyła się premiera musicalu "Grease".
Główne role w adaptacji broadwayowskiego przeboju grali John Travolta i Olivia Newton-John.
Na ścieżce dźwiękowej filmu znalazł się przebojowy singiel "You're the One that I Want".

1982 W wyniku przedawkowania narkotyków zmarł gitarzysta zespołu Pretenders,
James Honeyman-Scott. Miał 25 lat.

1990 Po 24 latach od pierwszego wydania, piosenka Rolling Stones, "Paint It Black", wspięła się na 1. miejsce zestawienia w Holandii.

1994 27-letnia Kristen Pfaff, basistka grupy Hole, zmarła wskutek przedawkowania narkotyków.

1999 W Londynie zmarł Screaming Lord Sutch. Artysta popełnił samobójstwo prawdopodobnie w związku z depresją.
W jego zespole pierwsze kroki stawili między innymi Jimmy Page (Led Zeppelin), Jeff Beck, Ritchie Blackmore (Deep Purple),
John Bonham (Led Zeppelin), czy Keith Moon (The Who).

2000 Pearl Jam zarejestrował swój koncert w katowickim Spodku na dwóch longplayach.
Wchodził on w skład 72 dwupłytowych albumów, dokumentujących gigantyczną trasę koncertową.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.06.2010 07:40

weldon napisał(a):16 czerwiec

1923
ur. Henryk Czyż w Grudziądzu - kompozytor, dyrygent, pedagog.

1945
ur. sie Pete Hoorelbeke, perkusista amerykańskiej grupy Rare Earth.

1946
ur. się Ian Matthews, wokalista grupy Fairport Convention.

1952
ur. się Gino Vanelli, wokalista kanadyjski.

1952
ur. Anna Pietrzak - wokalista (PARTITA od 1970 r.)

1966
ur. się Aleksander Klepacz, wokalista grupy Formacja Nieżywych Schabuff.

1970
Za nagranie koncertu dla BBC grupa Deep Purple otrzymała wynagrodzenie w wysokości 25 funtów.

1999
Phil Collins został wyróżniony gwiazdą na hollywoodzkim Walk of Fame.

Gino Vannelli- Wild Horses
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.06.2010 07:51

W ramach remanentów wśród ostatnio przesłuchanych płyt,
jako, że mi Scorpionsi umknęli, czy wspominaliśmy już o:

- Ozzy Osbourne "Scream"?

Obrazek

Na 22 czerwca tego roku była zapowiadana. Nie wiem, kiedy w końcu była premiera.
Pewnie wcześniej?

Król Ciemności powraca! Z krzykiem - dodajmy, bo nowa, pierwsza od 3 lat studyjna produkcja Ozzy'ego Osbourne'a nosi tytuł "Scream".

Album wyprodukował sam Ozzy z Kevinem Churko, który odpowiada za produkcje ostatniej płyty Ozzy'ego - Black Rain (z 2007, ponad milion sprzedanych egzemplarzy). Materiał powstawał głównie w domowym studio Ozzy'ego (The Bunker) w L.A., większość utworów artysta napisał wraz z Kevinem Churko a na płycie po raz pierwszy usłyszeć można też nowego gitarzystę Ozzy'ego - Gusa G. Oprócz niego w skład zespołu Ozzy'ego wchodzą: basista Blasko, perkusista Tommy Clufetos i klawiszowiec Adam Wakeman.

"Scream", 10-ta studyjna pozycja w karierze wokalisty, rozpocznie serię wnowień poprzednich płyt Ozzy'ego, zwiastować będzie też światową trasę koncertowa muzyka, z którą ten do Europy zawita jeszcze jesienią tego roku. Album promuje singiel 'Let Me Hear You Scream' - któremu towarzyszyć będzie klip w reż. Jonasa Akerlunda (autor najbardziej kontrowersyjnych klipów m.in. Lady Gaga, Madonna, Rammstein).

1.Let It Die
2.Let Me Hear You Scream
3.Soul Sucker
4.Life Won't Wait
5.Diggin' Me Down
6.Crucify
7.Fearless
8.Time
9.I Want It More
10.Latimer's Mercy
11.I Love You All

- Rage Against The Machine: The Collection? premiera 31 maja b.r.

Obrazek

Ekskluzywny box zawierający pięć albumów legendarnej już grupy Rage Against The Machine W skład boxu weszły albumy: "Rage Against The Machine", "Evil Empire", "Renegades", "The Battle Of Los Angeles", "Live At The Grand Olympic Auditorium". Pozycja obowiązkowa dla każdego fana najlepszej, rockowej muzyki !!

Rage Against The Machine

- The Steve Miller Band - Bingo z 7 czerwca b.r.?
Obrazek

Pionier amerykańskiego rock'n'rolla powraca po 17 latach! Steve Miller z swoim zespołem ma już na swoim koncie ponad 50 mln sprzedanych płyt. Za produkcję nowego albumu Steve'a Millera współodpowiedzialny był Andy Johns (Jimi Hendrix, Led Zeppelin, The Rolling Stones, Van Halen), a za stronę graficzną, legendarny Storm Thorgerson. W nagraniach tych wziął udział długoletni członek zespołu artysty, Norton Buffalo, który zmarł w zeszłym roku. Na płycie Miller powraca do swoich korzeni, nagrywając swoje wersje 10 klasycznych bluesowych utworów, wśród których znajdziemy m.in. "Hey Yeah" Jimmie Vaughana czy "Rock Me Baby" BB Kinga.

01. Hey Yeah
02. Who's Been Talkin'?
03. Don't Cha Know
04. Rock Me Baby
05. Tramp
06. Sweet Soul Vibe
07. Come On (Let The Good Times Roll)
08. All Your Love (I Miss Loving)
09. You Got Me Dizzy
10. Ooh Poo Pah Doo (3:31)

Już mi lepiej :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.06.2010 08:53

janniko napisał(a):Roy Bennet Group

Nie podobają mi się. Strasznie smędzą. Wymiękłem przy drugim utworze.

Z nowych, rodzimych, to już bym bardziej polecał łódzki the Boogie Town

Somebody Else

G.Y.E

Seven nation Army

Też, ostatnio, wydali pierwszą płytę - "1"
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.06.2010 09:37

Koleś jest niezły i wydaje mi się, że chwilę mu można poświęcić...

Dub FX 10/10/2008 'Love Someone'

Osobiście nie przepadam za taką muzyką, ale wydaje mi się, że warto posłuchać, facet ma talent :D
Ostatnio edytowano 16.06.2010 10:01 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.06.2010 09:56

Niezły.

Przypomniałeś mi, jak, jakieś sto lat temu wystawiałem się,
na targach muzycznych w Hali Ludowej we Wrocławiu.

Siedział koło mnie, w stoisku obok, facet, z basem i z Atari XL.
W ciągu trzech dni targów, za pomocą tych dwóch instrumentów,
skomponował coś a la symfonię rockową.
Łącznie z gitarami, perkusjami i wszelkimi innymi instrumentami,
a nawet z wokalizą.
Ten to miał talent 8O

Wtedy pierwszy raz też, miałem do czynienia z Mayonesem ...

A, tak mi się przypomniało.

Jaki ja stary jestem :cry:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 16.06.2010 10:29

weldon napisał(a):
janniko napisał(a):Roy Bennet Group

Nie podobają mi się. Strasznie smędzą. Wymiękłem przy drugim utworze.
Z nowych, rodzimych, to już bym bardziej polecał łódzki the Boogie Town...

Hm... kwestia gustów.. ale ten Boogie Town to zupełnie inna bajka i powiedziałbym, że dość mierna i wtórna.. co w rocku jest niewskazane (wtórność głównie polega na próbie podrobienia barwy głosu Kate Bush i Marcy Gray itp.. ), no i kompozycje takie sobie.
A Roy Bennet Group - to czysty funky-soul!
Sade (choć o niebo wyższa półka) też dla wielu smędzi.. he he.. no a mój ukochany Pat Metheny to już zupełnie jest nie do strawienia dla dużej grupy słuchaczy rocka! Np. moja żona wychodzi, gdy zapuszczam po raz tysięczny Oframp!. :P

Roy Bennet to tak naprawdę bardziej jazz i muzyka mocno w stronę ambitniejszych brzmień. A te Boogie Town, to taki fajny roczek w miarę poprawnie wykonany.

Gdy grasz jazz, blues, soul, funk itp zupełnie nie musisz przejmować się wyszukiwaniem jakichś nowych brzmień.. wystarczy że masz feelieng i to "coś".. a mogą być to tylko interpretacja znanych coverów.
W rocku powinieneś zaprezentować jakąś odmienność, coś wyjątkowego itp... bo takich co mnożą brzmienie i naśladują i tak naprawdę z deczka przynudzają, to w Polsce mamy na pęczki i pęczki..
:hut:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.06.2010 10:32

Tu można posłuchać... ba legalnie ściągnąć Dub FXa :D

:arrow: Dub FX
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.06.2010 10:54

A tak OffTopowo, to co wielbiciele muzyki, akurat do kupy teraz zebrani,
więc mi się przypomniało :wink: ,
ze swoimi offroadami postanowili?

Obaj w jednym kierunku jedziecie (no, Janniko dalej, ale chodzi, że na południe)
i żaden porządnym samochodem nie poGalloperuje? :D

Taki Terracan to, podobno, niezła sala koncertowa.
Tylko żeby sprzęt był w miarę, w miarę i już się można w objęcia Apollona oddać,
któremu, jako bogowi muzyki, poezji, sztuki i nauki, każda melodia do gustu przypaść może,
a, w takich warunkach słuchana ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 232
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone