A więc zagrali. Po 19 latach. Długo ich u nas nie było. Zbyt długo.
Brian na gdzieś na początku nie omieszkał ochryple stwierdzić -"too long"...Czy to było szczere ? Nie wiem.W głowie plącze się pytanie "dlaczego"? Na pewno bywali w pobliżu. Inni wykonawcy jakoś częściej nas odwiedzają ...
ale jak w szwajcarskim zegarku o 21.00. zamilkł płynący z głośników blues, przygasły światła a telebimy rozpoczęły krótką animowana historię z rozpędzającym się pociągiem w roli głównej.Pierwsze tak charakterystyczne akordy gitary i zaczęło się...
Rock N' Roll Train - oryginał
Rock N' Roll Train - koncert
Krótka chwila oddechu i powrót do korzeni. Publika rozkręca się na dobre a świecące zewsząd czerwone różki świadczą, że do kawałków o zbliżonych tytułach duża część osób jest przygotowana...
Hell Ain't A Bad Place To Be - oryginał
Hell Ain't A Bad Place To Be - koncert
Ktoś już po pierwszym utworze wrzeszczy obok mnie "grajcie starsze!" Ja rozumiem-nie wiem jak zespół.Przy poprzednim gość się uspokoił ale teraz widzę,że zaczyna miarowo taktować głową a jest przy czym bo grają...
Back In Black - oryginał
Back In Black - koncert
W wielkim gwarze nie dosłyszę dokładnie Briana ale mówi coś o Jacku. Po wstępie już wiadomo, że to ten drugi którego popełnili ostatnio...
Big Jack - oryginał
Big Jack - koncert
Facet obok znowu niecierpliwie zaczyna przebierać nogami. Szybko zostaje uspokojony...
Dirty Deeds Done Dirt Cheap - oryginał
Dirty Deeds Done Dirt Cheap - koncert
Jak do tej pory ludziska skakali to teraz zaczynają tańczyć. Bo na "Highway To Hell" melodyjnie było...
Shot Down In Flames - oryginał
Shot Down In Flames - koncert
Po krótkim oddechu już pierwszy przebieg szybkich palców Angusa po strunach, spadająca na centralkę jak młot Thora stopa Phila, którą czuje się na przeponie i dołączający po chwili dostojno-miarowy bas Cliffa nie daje cienia wątpliwości. Wszyscy wiedzą co trzeba nucić/wrzeszczeć...
Thunderstruck - oryginał
Thunderstruck - koncert
Troche chyba dla "uspokojenia rozentuzjazmowanego tłumu "(ale po co?) grają tytułowy z ostatniego LP. Niektórzy znaleźliby parę ciekawszych na to miejsce ale... Black Ice Tour w końcu...
Black Ice - oryginał
Black Ice - koncert
No i doczekaliśmy się "właściwego" Jacka. Realizator pokazuje nam trochę publiczności ale nikogo nie znam
. Pokazywane głównie Panie z radością skandują "She got the jack..."Hmm... wiecie, dlaczego napisane z małej litery. Angus raczy nas striptizem a każdy ściągany fragment garderoby spotyka się z entuzjastycznym przyjeciem. Co nieco dziwi - również męskiej części publiczności. Ci co liczyli, że Angus będzie miał slipy w biało-czerwone barwy zawiedzeni. Napisane ma z tyłu AC/DC ... ale wymyślił...
The Jack - oryginał
The Jack - koncert
Po Jacusiu opuszczany wolno dzwon również nie pozostawia wątpliwości co usłyszymy. Kiedyś moja śp. Lekko Niedosłysząca Babcia zaczęła się ubierać do kościoła o naprawdę nietypowej porze gdy usłyszała początek...
Hells Bells - oryginał
Hells Bells - koncert
Po nim kolejny "hicior" z Back In Black. Lubią tam sięgać bo i jest do czego. Z resztą w 2000 w Pradze kiedy promowali "Stiff Upper Lip"zagrali na otwarcie tytułowy a potem chyba ze 3/4 z Back In Black. Jakie ciarki chodzą po człowieku jak widzi kilkadziesiąt tysięcy uniesionych w górę i klaszczących równo par rąk...bezcenne...
Shoot To Thrill - wash&go
Shoot To Thrill - koncert
Następnie kolejna porcja animacji na telebimach. Lotnicze maszyny wojenne bombardujące gitarami.Brian w czołgu jak Grigorij z "Czterech Pancernych..." Jeden z ciekawszych na nowym LP...
War Machine - oryginał
War Machine - koncert
I znowu sięgają do jeszcze głębszych korzeni ku uciesze gawiedzi...
High Voltage - oryginał
High Voltage - koncert
Back In Black rulez:wink:
You Shook Me All Night Long - oryginał
You Shook Me All Night Long - koncert
Zawsze zastanawiałem się co by się stało z tą piosenką gdyby nie śpiewać skrótu tylko pełną nazwę(trójnitrotoluen)
. Ach jak dobrze,że skrótem lecą i ludziska poskandować mogą...
T.N.T. - oryginał
T.N.T. - koncert
A i tego zabraknąć by nie mogło. Koniecznie w "towarzystwie"kobitki podobnej do Fiony ze Shreka tylko mającej więcej czym oddychać i nie w zieleni tylko w różu...
Whole Lotta Rosie - oryginał
Whole Lotta Rosie - koncert
Wreszcie Angus robi należny użytek z wybiegu czyli klasyk + kołowrocik na plecach przy solówce...
Let There Be Rock - oryginał
Let There Be Rock (Part 1) @ Lotnisko Bemowo
Let There Be Rock (Part 2) @ Lotnisko Bemowo
Chłopaki żegnają się ale wszyscy spokojnie czekają na bis. Co będzie ostatnie- wiadomo. Ale wcześniej, po kilku przygrywkach rozbrzmiewa jeden z najbardziej charakterystycznych i znanych riffów rockowych na świecie...
Highway To Hell - oryginał
Highway To Hell - koncert
Czemu to się kończy ??? Finałowe armaty strzelają w nas a my chcielibyśmy jeszcze... Brian na końcu pozdrawia Polskę a my wszystkich wyznawców rocka...
For Those About To Rock - oryginał
For Those About To Rock (We Salute You)
23.00. Koniec. Szkoda. Kto wie czy nie ostatni raz...
.............................................................
Ten księżyc nie z Bemowa ale chyba tu pasuje...
Pozdrawiam.
....................................................
Historia dotarcia na Bemowo to osobny traktat
....................................................
EDIT:
Zapomniałem wczoraj o 14 "You Shook..." ale już naprawiłem
EDIT:
Linki koncertowe tylko z Bemowa