Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.05.2010 10:09

22 maj

1924 W Paryżu urodził się Charles Aznavour, francuski aktor, piosenkarz i kompozytor.

1941 Przyszedł na świat Bruce Rowlands, perkusista brytyjski.
Grał między innymi z Joe Cockerem, Grease Band, Fairport Convention, Bryanem Ferrym i Billem Wymanem.

1950 W hrabstwie Lincolnshire w Anglii urodził się Bernie Taupin,
wieloletni współpracownik Eltona Johna, autor tekstów do jego największych przebojów.

1955 W miejscowości Wauchope w Nowej Południowej Walii (Australia) urodził się Iva Davies,
wokalista, współzałożyciel i lider grupy Icehouse.

1955 W Londynie przyszedł na świat Mick Jones, lider The Clash.

1959 Urodziła się Dalbello, kanadyjska wokalistka, aktorka i kompozytorka.
Pisała piosenki dla zespołów Heart i Queensryche a także anglojęzyczne wersje piosenek Neny.
Jej własnym największym przebojem była piosenka "Tango", z 1987 roku.

1959 W Manchesterze przyszedł na świat Steven Patrick Morrissey, wokalista i lider The Smiths.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 22.05.2010 12:37

weldon napisał(a):22 maj
...Bryanem Ferrym...Icehouse...

I znowu witamy w pięknych latach 80 :wink:
1985 - Bryan Ferry nagrywa fenomenalny "Boys And Girls" - a na nim najbardziej znany chyba Slave To Love.
1987 - ukazuje się mniej popularna bo przyćmiona poprzednim sukcesem "Bete Noire". Dla mnie jednak miejsce drugie w jego solowej karierze - Right Stuff
1987 - Icehouse wydaje piękny LP "Man Of Colours", który rozpoczyna - Crazy.
Pzdr :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.05.2010 14:01

weldon napisał(a):22 maj

1909
ur. się Aaron T-Bone Walker, prekursor bluesa z Zachodniego Wybrzeża.

1954
ur. się Jerry Dammers, pianista i kompozytor, członek brytyjskiej grupy The Specials. Według niektórych źródeł przyszedł na świat 11 kwietnia.

1954
ur. Leszek Winder w Chorzowie - gitarzysta (Apogeum, KRZAK, Skibiński/Winder Super Session, Śląska Grupa Bluesowa)

1958
Na swoje pierwsze tournee po Wielkiej Brytanii przyleciał Jerry Lee Lewis. Towarzyszyła mu ówczesna żona, 14-letnia kuzynka Myra Gale Brown. Kiedy dziennikarze dowiedzieli się, kim jest towarzysząca mu młoda osoba, doszło do poważnych protestów, które spowodowały, że Jerry musiał odwołać 34 z zaplanowanych 37 koncertów.

1959
zespół Rhytm And Blues z Gdańska zajął I miejsce na I Ogólnopolskim Turnieju Zespołów Jazzowych w Warszawie

1966
Bruce Springsteen nagrał pierwszą płytę "That’s What You Get".

1971
ur. Magda Femme właśc. Magdalena Pokora w Łasku - piosenkarka (Ich Troje 1996-2001)

1987
Ukazała się płyta "Kiss Me Kiss Me Kiss Me" grupy The Cure.

1988
W wieku 71 lat zmarł Dennis Day, wokalista amerykański. Naprawę nazywał się Eugene Patrick McNulty, a jego największy przebój to "Mam' selle" (1947).

1989
Ukazała się płyta "The Miracle" grupy Queen.

1989
"Minister Of Information" Professor Griff został wyrzucony z Public Enemy po publicznych antyżydowskich wypowiedziach w wywiadzie dla dziennikarza "Washington Post". Na kolejnej płycie Public Enemy "Fear Of A Black Planet" wykorzystane zostały sample z konferencji prasowych dotyczących tego skandalu.

2006
Zespół Led Zeppelin otrzymał nagrodę Polar Music Prize. Na ceremonię w Stockholm Concert Hall oprócz trójki żyjących muzyków legendarnej grupy: Roberta Planta, Jimmy Page'a i Johna Paula Jonesa, stawiła się także córka zmarłego w 1980 roku perkusisty Johna Bonhama - Zoe. Pomysłodawcą Polar Music Prize był w 1989 roku Stig Anderson - wydawca, autor tekstów i menedżer kwartetu ABBA.

Everyday I'am a blues
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 22.05.2010 16:23

Jacek S napisał(a):1989
Ukazała się płyta "The Miracle" grupy Queen.

:)
A z tej płytki kolejowy teledysk pamiętacie ? :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.05.2010 16:32

romuald22 napisał(a):A z tej płytki kolejowy teledysk pamiętacie ? :wink:

Jasne, że pamiętamy :) Uwielbiam Queen!

Breakthru jest niezłe. Z ich repertuaru szczególnie lubię też:

Under Pressure

Podobno nagrali ten utwór razem z Davidem Bowie przez przypadek. Kiedy Bowie odwiedził Queen w ich studiu, postanowili dla żartu zagrać razem. I tak powstał hicior :D
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 22.05.2010 17:48

A oto kawałek z płyty do której najczęściej wracam :D '' Noc W Operze '' jest dla mnie tą naj , naj ... Queenów oczywiście :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.05.2010 19:55

Witam!

Dla mnie płyta "Innuendo" to arcydzieło. Pamiętam, jak wlepiony w telewizor oglądałem teledysk do utworu tytułowego, który nadawała TVP1.

Teledysk do "These are the days..." w wersji animowanej - też jest super.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.05.2010 20:50

Robiłem dziś totalny przemebel i przy okazji porządkowanie płyt.
Odkurzyłem coś takowego:
Liquid Tension Experiment - Paradigm Shift
... gdzieś od 3:30 zaczyna się właściwy utwór.

Idąc dalej śladami najlepszego basisty i stickowca wszechczasów...... trochę teorii... i własna wersja Elephant Talk King Crimson oraz z Peterem Gabrielem w trasie podczas Red Rain.
Poprostu Tony Levin. :wink:

Pozdrawiam.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.05.2010 13:42

23 maj

1934 Urodził się Robert Moog, wynalazca syntezatora elektronicznego nazwanego jego imieniem.
ELP

1947 Urodził się Bill Hurt, brytyjski pianista i trębacz grup Hannibal, ELO i Wizzard.

1953 Urodził się Rick Fenn, brytyjski gitarzysta, członek grup Hamilton Gray i 10CC.
Współpracował również z Mikem Oldfieldem i Nickiem Masonem (Pink Floyd).

1974 W Payson w stanie Utah przyszła na świat amerykańska wokalistka rockowa - Jewel

1976 W Gdańsku urodziła się Agnieszka Chylińska.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 23.05.2010 16:26

Interseal napisał(a):...Idąc dalej śladami najlepszego basisty...

A ten gość jest gorszy ? :wink:
Wiesz - to jakby rozmawiać kto ładniejszy i którędy do Chorwacji najlepiej jechać :wink: O polityce nie wspominam bo nie lubię i nie wolno.
Tony Levin - bardzo go lubię oglądać na moich dwóch DVD Petera Gabriela.
Pzdr
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 23.05.2010 16:38

[quote="weldon"][/quote]Piotrze. A propos Twego aktualnego avatara (Syzyf toczący kamień pod górę) - wyjaśniam to bo pewno go niedługo zmienisz i potomni nie bedą wiedzieć o soo chodzi :wink:
"Robota głupawa ale za to pewna" :wink:

Bo tu o muzyce i Queen się nam ostatnio przypomniał z płyty "The Miracle" to zapraszam do I Want It All :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.05.2010 17:20

romuald22 napisał(a):Syzyf toczący kamień pod górę

Syzyf?

Jak najbardziej muzycznie pasująca Substancja Wzbogacająca :D

A żeby niesmak zmyć ... Wielkie nadzieje
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 23.05.2010 18:38

romuald22 napisał(a):Tony Levin - bardzo go lubię oglądać na moich dwóch DVD Petera Gabriela.
Pzdr

Ja też tak mam :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.05.2010 19:27

romuald22 napisał(a): A ten gość jest gorszy ? :wink:
Wiesz - to jakby rozmawiać kto ładniejszy i którędy do Chorwacji najlepiej jechać :wink: O polityce nie wspominam bo nie lubię i nie wolno.

Rzeczywiście... w przypadku Levina nie jestem obiektywny :wink:

romuald22 napisał(a):Tony Levin - bardzo go lubię oglądać na moich dwóch DVD Petera Gabriela.

Zakłądając że mówimy o "Secred World Live" i "Growing Up Live" to ja mam jeszcze suplement do tego drugiego w postaci "Still Growing UP Live & Unwrapped". Polecam.

Pozdrawiam
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 23.05.2010 20:08

Interseal napisał(a):

Zakłądając że mówimy o "Secred World Live" i "Growing Up Live" to ja mam jeszcze suplement do tego drugiego w postaci "Still Growing UP Live & Unwrapped". Polecam.

Co do dwóch pierwszych to zgoda.Co do ostatniego-nawet nie wiedziałem o tegoż istnieniu 8O.Patrząc na tracklistę to niektóre utwory się powtarzają ale...już poczyniłem pewne kroki w celu posiadania tegoż. I wcale nie mam na myśli,że będę w tym tygodniu w B-B i pożyczę od Ciebie :)
A dla tych których nie interesują nasze pogaduszki - Solsbury Hill
pozdro :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 219
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone