Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 16.05.2010 01:42

maslinka pozdrów przy okazji basistę :D

Pozdrowienia z Galicji, tuż obok Śląska. :papa:

Chciałbym mieć wesele z Comą ale drugiego nie planuję. Pozostaje DVD i koncerty.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.05.2010 09:48

Solówki gitarowe, perkusyjne, klawiszowe... ale takiej solówki jeszcze nie słyszałem 8O

Queen- Vocal Improv
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.05.2010 10:43

krutom napisał(a):maslinka pozdrów przy okazji basistę :D

Pozdrowienia z Galicji, tuż obok Śląska. :papa:

Chciałbym mieć wesele z Comą ale drugiego nie planuję. Pozostaje DVD i koncerty.

OK, pozdrowię :)
Coma niestety nie grała na naszym weselu. Rafał był gościem, ale nieźle się bawił przy muzyce zespołu, który na szczęście grał sensownie, całkiem sporo rocka :)

:papa:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.05.2010 12:42

16 maj

1913 Urodził się Woody Herman, amerykański muzyk jazzowy, słynny dzięki swojej grze na klarnecie
i saksofonie, a także dzięki swojej orkiestrze. Zmarł 29 października 1987 roku.

1919 We Lwowie urodził się popularny w latach 50. i 60. piosenkarz - Zbigniew Kurtycz.
Wylansował między innymi przebój "Cicha woda".

1944 W Tarnowie przyszedł na świat Maciej Zembaty - autor tekstów, tłumacz
i interpretator piosenek Leonarda Cohena.

1919 W 1919 roku urodził się Liberace, pianista amerykański. Jego matka, France Zuchowicz,
urodziła się w Łodzi, ojciec Salvatore był Włochem. Liberace uchodził za mistrza reklamy i szmiry.
Przez wiele lat był gwiazdą Las Vegas, a jego największy przebój to "September Song" z 1952 roku.
Zmarł 4 lutego 1987 roku.

1944 Urodził się Billy Cobham, perkusista i kompozytor.
Współpracował zarówno z artystami rockowymi, jak i jazzowymi. Jego wspólna sesja nagraniowa
z Carlosem Santaną i Johnem McLaughlinem z 1973 roku zaowocowała płytą "Love, Devotion And Surrender".

1946 Przyszedł na świat Robert Fripp, brytyjski gitarzysta, klawiszowiec, producent, kompozytor, lider grupy King Crimson
- legendy rocka progresywnego. W 1967 roku założył zespół Giles, Giles & Fripp, który w 1969 roku
zmienił nazwę na King Crimson. Oprócz pracy z Karmazynowym Królem, Fripp nagrywa także płyty solowe.
Wśród artystów, z którymi współpracował są między innymi Brian Eno, David Bowie, duet Hall & Oates,
Peter Gabriel, Talking Heads.

1947 W 1947 roku urodziła się Barbara Lee, wokalistka zespołu The Chiffons

1947 W angielskiej miejscowości Bournemouth przyszedł na świat Darrel Sweet,
w latach 1969-1998 perkusista szkockiego zespołu rockowego Nazareth. Zmarł w kwietniu 1999 roku.

1948 Urodził się Felicjan Andrzejczak, były wokalista Budki Suflera.]

1951 W 1951 roku urodził się Jonathan Richman, gitarzysta i kompozytor.
Jego dwa największe przeboje to "Roadrunner" (1977) i "Egyptian Reggae" (1977).

1953 W 1953 roku urodził się Richard Page, gitarzysta grupy Mr. Mister,
znanej z przebojów "Kyrie" i "Broken Wings".

1958 Urodził się Glenn Gregory, brytyjski wokalista i kompozytor,
członek założonej w 1980 roku grupy Heaven 17.

1963 Joan Baez wystąpiła jako główna gwiazda pierwszego Monterey Folk Festival w Kalifornii.

1965 W Campton w Kalifornii urodził się basista zespołu Nirvana - Krist Novoselic.

1966 W Gary w stanie Indiana urodziła się Janet Jackson, siostra słynnego Michaela Jacksona.

1971 W Żywcu urodził się Marcin Rozynek, były wokalista zespołu Atmosphere,
z powodzeniem kontynuujący karierę solową.

1980 Peter Criss, perkusista grupy Kiss, odszedł od kolegów i postanowił rozpocząć karierę solową.
Po latach powrócił do grupy by nagrać z nią album "Psycho Circus" i odbyć trasę koncertową.

1990 W wieku 64 lat zmarł na raka krtaniSammy Davis Jr. , amerykański wokalista i aktor.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.05.2010 13:21

weldon napisał(a):16 maj

1902
ur. Jan Kiepura w Sosnowcu - tenor, aktor filmowy.

1969
W Nowym Orleanie został aresztowany basista zespołu Jefferson Airplane - Jack Cassady. Przy artyście znaleziono marihuanę.

1970
ur. się brytyjska wokalistka Louise Gabrielle Bobb, występująca jako Gabrielle.

1974
W Solarolo w północnych Włoszech urodziła się popularna wokalistka Laura Pausini.

1993
w wypadku samochodowym zginęli: Maciej Wanat - perkusista Apteka, Bóm wakacje w Rzymie i Michał Orlewicz - Pancerne Rowery.

2004
W rzymskim Circus Maximus odbył się koncert charytatywny pod hasłem "We are the Future" na rzecz dzieci z objętych wojną terenów Afryki i Środkowego Wschodu. Organizatorem imprezy był Quincy Jones, a wśród występujących gwiazd znaleźli się Alicia Keys, Andrea Bocelli i Carlos Santana.

2008
Został wydany teledysk piosenkarki Katy Perry do piosenki "I Kissed A Girl".Reżyserem teledysku jest Polka mieszkająca w Australii - Kinga Burza.

Laura Pausini - Strani amori
tomag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomag » 16.05.2010 15:24

Może coś na Poprawę nastroju
tomag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomag » 16.05.2010 15:38

Dawno ich u nas na forum nie było

fajną płytę nagrali
tomag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomag » 16.05.2010 15:47

Hallo wiem że jest pogoda pod psem ale gdzie jesteście wszyscy :evil: :evil: :evil: Stanisław Soyka - SOMEBODY może w tym wydaniu polubicie DM

i oryginał
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 16.05.2010 16:05

krutom napisał(a):Coma, czemu nie?...
Mają fajne teksty.

maslinka napisał(a):...Bo ja jestem trochę skrzywiona i dla mnie zawsze ważny jest tekst...

Zgadzam się. Nie tylko jakieś tam "ajlawju". Są momenty, że pomyśleć człek musi. Skrzywienie zasadne :)
maslinka napisał(a): I jak tam koncert Comy?

OK. :) Ale potem była daleka droga do domu :wink: Żona (z resztą całkiem fajna dziewczyna) nie była ze mnie dumna... :wink: Jakoś ją muszę udobruchać... :)
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 16.05.2010 16:49

romuald22 napisał(a):Ponieważ u nas na wsi :wink: dzisiaj Coma będzie grała i ja ją zobaczę oraz usłyszę to dla będących dalej Coma.Do usłyszenia.

Dotąd ... nie słyszane :oops:
Posłuchane.
Dzięki!

Znalezione obok:
Zapałki marzeń
Anioły
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 16.05.2010 17:16

a to ja napisał(a):
romuald22 napisał(a):Do usłyszenia.

Dotąd ... nie słyszane :oops:
Posłuchane.
Dzięki!
Znalezione obok:
Zapałki marzeń

Piękny utwór. Na gitarze fani IRA (zespołu) zauważą kogoś. Końcówka tekstu zawsze aktualna :) Wysłałbym go niezidentyfikowanej pięknej i cudownej kobiecie (jak moja żona) Ale ta ostatnia czuwa.... :wink:
...................................................................................................
U mnie leje jak z cebrzyka i szum który słyszę za oknem nieodzownie kojarzy mi się z tym
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 16.05.2010 17:28

tomag napisał(a):Dawno ich u nas na forum nie było

fajną płytę nagrali

Też posłuchane.
Historia stworzenia świata leżała obok ... .

Domowa płytoteka ... ździebko już ograna.
Wiadomo, po co sięgam.

Radio ... jakże przewidywalne :wink:

A tu?
Jest ciekawie ... :)

Otwierasz pudełko ...
... a tam pada deszcz, tramwaj przejedzie, błyśnie koncertowe światło, dreszcz po plecach przejdzie :wink: :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.05.2010 17:31

Leszek Skupin napisał(a):Solówki gitarowe, perkusyjne, klawiszowe... ale takiej solówki jeszcze nie słyszałem 8O

Queen- Vocal Improv

Ale wyjec! 8O

:wink:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 16.05.2010 17:45

Może to pobudzi przy tym nieustającym deszczu.
Przypomnieli o sobie SCORPIONS płytą Sting In The Tail jak za najlepszych lat.
Niestety chłopaki twierdza, ze to już definitywnie koniec. :(
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.05.2010 17:59

krutom napisał(a):Niestety chłopaki twierdza, ze to już definitywnie koniec. :(

Od dawna twierdzą ... 4szmery z nowym basistą? :D

Mąciwoda byłby chyba dziewiątym :D :D :D

highway to hell - unpluged
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 214
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone