Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 15.05.2010 06:09

krutom napisał(a):Węgrzy podobno za Chiny ludowe nie mogli zrozumieć o czym Kazik śpiewa :P

Hm... ja też często nie rozumiem.. o co temu kolesiowi chodzi?

Zdecydowanie bardziej przemawiają do mnie teksty Kukiza.. a i muzyka Piersi stanowczo bliższa sercu.. acz nie doceniona..
Rowerek
Jadą Pany

no i robi fantastyczne covery:
Suka ciemna

Kaziu-sraziu to takie polskie pitu-mitu librencjo-dupencjo i artictico-wyzwolencjum.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.05.2010 06:56

janniko napisał(a):Kaziu-sraziu to takie polskie pitu-mitu librencjo-dupencjo i artictico-wyzwolencjum.

:D
Nie muszę się z tobą zgadzać, ale muszę przyznać, że talent do tworzenia takich wygibasów masz.

A co do Piersi, to pozwolę sobie odpowiedzieć fraszką, nomen omen, mistrza Jana:

Gdy sterczące widzę cycki
Wpadam w nastrój poetycki ...

PS artictico nie do końca ... :wink:
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 15.05.2010 10:04

krutom napisał(a):Poznajecie pana na basie?

Patrzę przez moment - no skądś znam. I eureka !. Niestety nie z King Crimson (co wypadałoby) a z jednego z bardziej klimatycznych DVD jakie mam - Piotrusia Gabriela :)
krutom napisał(a):...Węgrzy podobno za Chiny ludowe nie mogli zrozumieć o czym Kazik śpiewa...

:lol: Nie mogli bo to nie była OMega...
janniko napisał(a):...librencjo-dupencjo i artictico-wyzwolencjum...

Też nie łapię za bardzo ale nawet nie będę się wysilał :) W każdym razie przypomnienie Kukiza wywołuje u mnie nieodpartą chęć posłuchania czegoś. Szczególnie po wczorajszej wizycie u szwagra.Czy Ty czasem też kogoś nie odwiedzałeś wczoraj? :wink: :lol:
weldon napisał(a): Gdy sterczące widzę cycki
Wpadam w nastrój poetycki ...

Ja parafrazując zakończyłbym.......wpadam dziś w nastrój gotycki
:wink:
maslinka napisał(a):

Uff...A ja myślałem chłopaki, że oprócz nas nikt tu już nie zagląda.Pzdr. :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.05.2010 11:14

Coś naszego na dzień dobry
Piotr Woźniak - Siedem Gór
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 15.05.2010 11:24

romuald22 napisał(a):Uff...A ja myślałem chłopaki, że oprócz nas nikt tu już nie zagląda.Pzdr. :)

Zagląda, zagląda :D

Orkiestra - Pogodno

Pozdrowienia ze Śląska, Chopy :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.05.2010 11:45

i jeszcze jedna - z "3" listy
Piotr Woźniak "DOM NA DACHU"
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.05.2010 12:51

15 maj

1946 Urodził się perkusista Rod Combes.
Grał już między innymi z Jeffem Beckiem, Catem Stevensem i Strawbs.

1948 W Woodbridge, w angielskim hrabstwie Suffolk, urodził się Brian Eno. Założyciel Roxy Music,
opuścił grupę po wydaniu dwóch albumów i rozpoczął współpracę m.in. z Robertem Frippem (King Crimson)
i Talking Heads. W drugiej połowie lat 70. był pionierem muzyki ambient.

1951 Urodził się Dennis Fredericksen, amerykański wokalista, który zastąpił
Bobbiego Kimballa w grupie Toto. W 1986 roku miejsce Dennisa w Toto zajął z kolei Joseph Williams.

1953 W Reading w Wielkiej Brytanii urodził się Mike Oldfield. Jego pierwsza płyta,
eksperymentalne "Dzwony rurowe", sprzedała się w kilkunastu milionach egzemplarzy na całym świecie.

1968 Na konferencji prasowej Paul McCartney i John Lennon ogłosili,
że zakończyli swoją współpracę z Maharishim Mahesh Yogim.

1970 W londyńskim Crystal Palace odbył się koncert zespołu Pink Floyd,
który był tak głośny, że zabił ryby w pobliskim stawie.

1971 W Cannes odbyły się pokazy filmów Johna Lennona i Yoko Ono - "Apotheosis" i "Fly".

1973 Zespół The Pointer Sisters zadebiutował w Troubadour w Los Angeles.

1993 W nocy z 15 na 16 maja w wypadku samochodowym zginęli Maciej Wanat - współzałożyciel,
perkusista i pianista grupy Apteka oraz Michał Orlewicz - muzyk Pancernych Rowerów.

2000 Bob Dylan oraz skrzypek Isaac Stern zostali laureatami prestiżowej szwedzkiej nagrody
Polar Music Prize, nazywanej muzycznym noblem.

2003 W Nashville zmarła June Carter Cash, żona legendy country Johnny'ego Casha.
Przyczyną śmierci były powikłania po operacji serca. June Carter Cash miała 73 lata.

2003 Na raka zmarł Kim Turner, były menedżer trasy zespołu The Police.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.05.2010 13:17

weldon napisał(a):15 maj

1937
ur. się Trini Lopez, amerykański wokalista, gitarzysta i aktor. Szczyt jego popularności przypadł w latach 1963-67, a dwa jego największe przeboje to "If I Had A Hammer" (1963) i "America" (1963).

1944
ur. się Tich, gitarzysta brytyjski. Naprawdę nazywa się Ian Amey. Grał w grupach Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich.

1947
ur. się Graham Goble, gitarzysta Little River Band. W 1972 roku założył grupę Mississipi, która trzy lata później zmieniła nazwę na Little River Band.

1954
ur. Janusz Stokłosa w Rabce - kompozytor i pianista - Teatr Ateneum, Buffo (autor muzyki do musicalu Metro).

1962
ur. Adam Wendt w Gdańsku - saksofonista (Young Power, Alex Band, Walk Away).

1963
ur. się Julian Brookhouse, gitarzysta zespołu Curiosty Killed The Cat. Grupa powstała w 1983 roku.

1963
Tony Bennet zdobył nagrodę Grammy za piosenkę "I Left My Heart In San Francisco".

1970
ur. się Attrell "Prince Be" Cordes, wokalista grupy PM Dawn.

1996
W domu w Liverpoolu odkryto najstarszą znaną kolorową - choć pozbawioną dźwięku - taśmę filmową z grupą The Beatles, występującą w lokalnym klubie "Casanova".

I left my heart in San Francisco - Tony Bennett
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 15.05.2010 15:04

maslinka napisał(a):
romuald22 napisał(a):Uff...A ja myślałem chłopaki, że oprócz nas nikt tu już nie zagląda.Pzdr. :)

Cieszę się. I pozdrowienia z gór - (Żywiec niby województwo śląskie ale wiesz, że powiedzieć góralom że ze Śląska to... :evil:)
Ponieważ w ksywce jesteś oliwką to specjalna dedykacja dla zaglądającego ale nie ujawniającego się croforumowicza Oliwa z bólem :wink: Pzdr :)
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 15.05.2010 16:30

Ponieważ u nas na wsi :wink: dzisiaj Coma będzie grała i ja ją zobaczę oraz usłyszę to dla będących dalej Coma.Do usłyszenia.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 15.05.2010 16:51

Coma, czemu nie?

Córka "przywlokła" i się spodobało. :lol:

A tu coś żywszego. :wink:

Mają fajne teksty.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 15.05.2010 19:40

romuald22 napisał(a):
maslinka napisał(a):

Cieszę się. I pozdrowienia z gór - (Żywiec niby województwo śląskie ale wiesz, że powiedzieć góralom że ze Śląska to... :evil:)
Ponieważ w ksywce jesteś oliwką to specjalna dedykacja dla zaglądającego ale nie ujawniającego się croforumowicza Oliwa z bólem :wink: Pzdr :)

Górale to nie gorole ... na całe szczęście :D
Panowie z Rybnika dokładnie to wytłumaczą :wink: ...
djibril
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) djibril » 15.05.2010 22:39

weldon napisał(a):Tak sobie siedzę, grzebię w necie i wygrzebałem Metallicę w coverach.
Zespoły są fajne same w sobie, ale ...

... Anthrax - Welcome Home, myślę, że wyszedł całkiem, całkiem.

... Megadeth - Battery ... chyba jednak nie :(

... Pantera - Seek and Destroy ... szybciej, głośniej ... tak sobie :?

...Motörhead - Whiplash ... oj wielki to zaszczyt, bo Lemmy z kumplami potrafią, oj potrafią.

Oto przykład, że nigdy nie jest Too Late Too Late :wink:

Przecież to nie Megadeth, to tzw. "fake". Swoją drogą, Megadeth zawsze mniej więcej 2 klasy przed Motylicą. :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.05.2010 00:04

romuald22 napisał(a):Ponieważ u nas na wsi :wink: dzisiaj Coma będzie grała i ja ją zobaczę oraz usłyszę to dla będących dalej Coma.Do usłyszenia.

I jak tam koncert Comy? Tak się składa, że Rafał (basista) był na naszym weselu (jest facetem kuzynki mojego męża) :)

Z ich repertuaru lubię np. Wolę istnienia
Bo ja jestem trochę skrzywiona i dla mnie zawsze ważny jest tekst...

Pozdrav i laku noć :papa:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 16.05.2010 01:35

Pierwszym kawałkiem Comy, jaki słyszałem był Zbyszek i zrobił wrażenie.
Potem posłuchałem reszty - efekt - kupiłem wszystkie 3 albymy studyjne i ostatnio DVD. Niezły koncert. Nieźle (jak na możliwości) zrealizowany.

Teksty rewelacja, cytat: "woda ognista z jęczmienia wydobyta pól" :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 213
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone