Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.05.2010 09:22

weldon napisał(a):14 maj

1934
ur. się Mike Preston, piosenkarz brytyjski. Jego największe przeboje to "Mr.Blue" (1959) oraz "Marry Me" (1961).

1936
ur. się Bobby Darin, amerykański wokalista, pianista, gitarzysta, perkusista, kompozytor i aktor. Pierwsze piosenki nagrał w 1956 roku, jako członek grupy Jaybirds. Jego pierwszy przebój to "Splish Splash" z 1958 roku. Później wylansował między innymi "Mack The Knife" (1959 - za tę piosenkę otrzymał nagrodę Grammy), "Dream Lover" (1959) i "If I Were A Carpenter" (1966). Zmarł 20 grudnia 1973 roku.

1943
ur. się Jack Bruce, brytyjski basista, klawiszowiec, wokalista i kompozytor. Grał także na harmonijce ustnej. Grał w Manfred Mann na płycie "Pretty Flamingo", a w połowie 1966 roku wspólnie z Erikiem Claptonem i Gingerem Bakeram założył grupę Cream. Po jej rozpadzie w 1969 r. Bruce próbuje sił jako solista i muzyk sesyjny.

1943
ur. się Derek Leckenby, gitarzysta zespołu Herman's Hermits.

1944
ur. się Gene Cornish, gitarzysta i wokalista Young Rascals. Od 1989 roku nazwę zmieniono na New Rascals.

1947
ur. się Bill Tillman, członek grupy Blood, Sweat And Tears.

1952
Urodził się David Byrne, wokalista, gitarzysta i klawiszowiec, były lider Talking Heads. Kręci również filmy. Od 1977 roku był członkiem Talking Heads. Po rozpadzie zespołu David zaczął nagrywać albumy solowe, współpracował także między innymi z Robertem Frippem i Brianem Eno.

1962
ur. się brytyjski wokalista Ian Astbury. W 1982 roku założył grupę Southern Death Cult. W 1983 skrócili nazwę na Death Cult, a od stycznia 1984 nazywali się już po prostu The Cult. W roku 1995 zespół się rozpadł, a Ian założył grupę Holy Barbarians. W 1999 roku The Cult wznowili działalność. W 2002 roku Astbury dołączył do zreformowanych The Doors, występujących pod nazwą The Doors of the 21st Century, a później Riders on the Storm. Wokalista ma w dorobku solowy album "Spirit\Light\Speed" (2000).

1964
ur. się Eric Peterson, gitarzysta i założyciel amerykańskiej thrashmetalowej grupy Testament. Ma swój blackmetalowy projekt Dragonlord, w którym gra na gitarze i śpiewa.

1966
Na Gwadelupie urodził się Fabrice "Fab" Morvan, połowa niesławnego duetu Milli Vanilli.

1966
W San Fernando w Kalifornii urodził się basista Mike Inez. W 1989 roku wygrał casting na muzyka grupy Ozzy'ego Osbourne'a. W 2003 roku dołączył do Alice In Chains. Współpracował również ze Slashem w jego zespole Slash's Snakepit, Jerrym Cantrellem z Alice In Chains i Black Label Society.

1969
W wypadku samochodowym pod Londynem zginął Martin Lamble, perkusista grupy Faiport Convention.

1969
W Bostonie urodził się Hector-the-Botie-Inspector, raper w zespole Marky Mark And The Funky Bunch.

1969
W Bostonie przyszedł na świat Danny Wood, jeden z wokalistów boysbandu New Kids On The Block. Nagrywał również solo.

1971
ur. się Monika Ambroziak, aktorka teatralna, musicalowa, filmowa i serialowa oraz wokalistka. Debiutowała w słynnym musicalu "Metro". Współpracowała z m.in. Kayah, Kasią Kowalską, Kasią Klich, Mafią, Kostkiem Yoriadisem i Tadeuszem Nalepą.

1973
ur. się Natalie Jane Appleton, jedna z wokalistek angielskiej żeńskiej grupy All Saints.

1976
W wyniku porażenia prądem zmarł w wieku 33 lat Keith Relf, wokalista zespołu The Yardbirds.

1976
ur. się Hunter Burgan, basista amerykańskiej grupy AFI. Współpracował również z m.in. Tegan and Sara.

1978
ur. się Henry Garza, wokalista i gitarzysta amerykańskiej grupy Los Lonely Boys.

1982
Po raz pierwszy członek brytyjskiej rodziny królewskiej uczestniczył w koncercie rockowym. Był to koncert zespołu Status Quo na cele dobroczynne, który oglądał między innymi książę Filip.

1983
ur. się Tom Welham, gitarzysta brytyjskiej grupy Thirteen Senses.

1994
We wrocławskiej Hali Ludowej wystąpił Al Di Meola, jeden z najbardziej znanych gitarzystów na świecie.

1998
George Michael został skazany na 80 dni prac społecznych za nieprzyzwoite zachowanie w toaletach publicznych w Beverly Hills.

2003
W warszawskim studiu Farat odbył się pierwszy z koncertów Anny Marii Jopek, zarejestrowanych i wydanych później na płycie "Farat". Drugi miał miejsce następnego dnia.

Blood Sweat & Tears - I Love You More Than You'll Ever Know
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 14.05.2010 12:34

weldon napisał(a): Yes
???
Yes
weldon napisał(a): Poison

Niech zagra Poison
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.05.2010 12:35

Romuald, jakiś problem z youtube'em... Nie mogę posłuchać "Twojej" muzyki :(

Już jest OK :D

Yes - fajny kawałek, paskudny teledysk z robalami... :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.05.2010 12:43

To może coś spokojniejszego...

Angelene - PJ Harvey.
Bardzo to lubię!

Chociaż cover duetu Nosowska - Chylińska też wcale nie wypada gorzej :)
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 14.05.2010 12:48

Coś cichutko tu dzisiaj. W związku z tym chciałbym zaproponować coś co już usiłowałem przemycić cichcem przy okazji wspomnienia o Muddym Watersie ale przeszło bez echa. Skandynawowie którzy nagrali kilka płyt. Niekoniecznie wszystko wspaniałe ale... :)
Z roku 2007 - In The Night
Krótka instrukcja obsługi tego utworu :wink:
1. Przetrzymać intro
2. Po 1.45 przygłośnić
3. Nie zniechęcać się utwór - trwa 4.20. a nie 7.22

Z roku 2005 - Dogwash
Zapraszam - Mustasch :)
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 14.05.2010 13:46

romuald22 napisał(a):Coś cichutko tu dzisiaj.

No właśnie, panicznie nie lubię ciszy :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.05.2010 13:51

krutom napisał(a):

Znaczy się nie lubisz DT czy lubisz bo się pogubiłem :lol: Jak dla mnie to ciut za ciężkie ale tylko ciut... w dobrym towarzystwie posłuchać mogę :)
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 14.05.2010 14:05

Leszek Skupin napisał(a):
krutom napisał(a):

Znaczy się nie lubisz DT czy lubisz bo się pogubiłem :lol: Jak dla mnie to ciut za ciężkie ale tylko ciut... w dobrym towarzystwie posłuchać mogę :)

DT lubię, nawet bardzo.

Ciszy w muzyce nie lubię :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.05.2010 14:11

krutom napisał(a):DT lubię, nawet bardzo.

Sporo powietrza ... nawet mi pasuje coś w stylu Pink Floyd... lekko psychodelą trąci ;)
Dream Theater - Sacrificed Sons
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 14.05.2010 14:34

A propos. Ja osobiście progmetal traktuje mocno wybiórczo. Niestety to nie do końca moje klimaty :(. Jednakowoż chcę pochwalić się nowym nabytkiem. Pierwsza stricte solowa płyta Petrucciego z 2005 - "Suspended Animation". Mniej prog-a - więcej heavy. Uczta dla uszu fanów gitary bo autor zbyt dobry aby zejść poniżej pewnego poziomu. Z tej płytyGlasgow Kiss :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.05.2010 14:55

Leszek Skupin napisał(a):... coś w stylu Pink Floyd... .

:D

Jeżeli Floydzi to metale ... :wink:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 14.05.2010 19:29

Leszek Skupin napisał(a):

Sporo powietrza ... nawet mi pasuje coś w stylu Pink Floyd... lekko psychodelą trąci ;)
Dream Theater - Sacrificed Sons

To może takie coś, powietrza na pewno sporo, a i przy okazji trochę "metalowego pazura".
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 14.05.2010 19:35

romuald22 napisał(a):

A propos. Ja osobiście progmetal traktuje mocno wybiórczo. Niestety to nie do końca moje klimaty :(. Jednakowoż chcę pochwalić się nowym nabytkiem. Pierwsza stricte solowa płyta Petrucciego z 2005 - "Suspended Animation". Mniej prog-a - więcej heavy. Uczta dla uszu fanów gitary bo autor zbyt dobry aby zejść poniżej pewnego poziomu. Z tej płytyGlasgow Kiss :)

A i tu nieźle

Poznajecie pana na basie?
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 14.05.2010 21:26

Beautiful, beautiful girl from the north... :D czyli Candy - Iggy Pop

Coś do poskakania w piątkowy wieczór :wink:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 15.05.2010 02:29

maslinka napisał(a): Iggy Pop

W tej wersji też się nieźle skakało, tym bardziej, że na CD zaraz przed był Gaz na ulicach, a potem Dziewczyna o perłowych włosach.
Węgrzy podobno za Chiny ludowe nie mogli zrozumieć o czym Kazik śpiewa :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 212
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone