Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JacYamaha napisał(a):PS. a ten królik jakoś mi się odbija brzydko.
Tak to jest z królikami. Niektórym się "Pędzący Królik" brzydko odbił.
(swoją drogą, pytałem tej Pani, właścicielki, CO on pędzi, ale nie potrafiła mi powiedzieć
1917 Zmarł Scott Joplin - "król ragtime'ów", amerykański pianista i kompozytor.
Miał 49 lat. Jego największy przebój to "Entertainer",który wykorzystano w 1973 roku
w filmie "Żądło".
1946 Urodził się Ronnie Lane, basista zespołu Small Faces.
1948 na Jamajce urodził się muzyk reggae Jimmy Cliff (James Chambers),
który zasłynął dzięki "Many Rivers to Cross" ze ścieżki dźwiękowej filmu "The Harder They Come".
Muzyka z tego filmu rozpropagowała muzykę reggae na całym świecie.
1954 Urodził się Jeff Porcaro, perkusista zespołu Toto. Zmarł na atak serca w 1992 roku.
1961 Urodził się Mark White, gitarzysta grający między innymi w grupach ABC i Spin Doctors.
1962 Program Trzeci Polskiego Radia rozpoczął nadawanie.
1985David Lee Roth oficjalnie odszedł z zespołu Van Halen, aby kontynuować karierę solo.
weldon napisał(a):1 kwiecień Poddaję się ... Nie znam nikogo na ziet
Ty nie znasz...akurat uwierzę
1945
urodził się Jerzy Skrzypczyk, perkusista zespołu Czerwone Gitary
1952
urodził się Billy Currie, klawiszowiec w zespole Ultravox
1965
urodził się Peter O'Toole, basista Hothouse Flowers
1984
zmarł Marvin Gaye (wł. Marvin Pentz Gay Jr.), wokalista, autor tekstów, kompozytor i producent (ur. 02.04.1939)
1953
ur. Jerzy Różycki w Legnicy - gitarzysta i wokalista (Gang Marcela, Samotny Gangster, Bazar Różyckiego)
1955
ur. Ryszard Kniat w Poznaniu - wokalista i klawiszowiec zespołu Klincz
1969
powstał zespół KLAN w składzie: Marek Ałaszewski-gitara, śpiew; Roman Pawelski-bas; Maciej Głuszkiewicz-piano,organy; Andrzej Poniatowski - perkusja